Przetargi.pl
Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów (kelner - barman i unasienniania) dla uczestników projektu pn. Programuj swój zawód i Zawodowy kompas

Zespół Szkół im. Ludwika Michała Paca w Dowspudzie ogłasza przetarg

  • Adres: 16-420 Raczki,
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 0-87 5685 103 , fax. 0-87 5685 106
  • Data zamieszczenia: 2013-11-26
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół im. Ludwika Michała Paca w Dowspudzie
    16-420 Raczki, woj. podlaskie
    tel. 0-87 5685 103, fax. 0-87 5685 106
    REGON: 00009750200000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów (kelner - barman i unasienniania) dla uczestników projektu pn. Programuj swój zawód i Zawodowy kompas
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów (kelner - barman i unasienniania) dla uczestników projektu pn. Programuj swój zawód i Zawodowy kompas współfinansowanego z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.Zamówienie podzielone jest na 2 części i obejmuje zorganizowanie i przeprowadzenie następujących kursów: Część 1 -Kurs kelner - barman:Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu dla jednej grupy 20 - osobowej.Termin realizacji kursu - od dnia podpisania umowy do 31.03.2014 r. Szczegółowy harmonogram zajęć Wykonawca uzgodni z koordynatorem projektu.Miejsce szkolenia - miasto Suwałki/ Zespół Szkół w Dowspudzie.Zajęcia muszą odbywać się w systemie weekendowym (piątek, sobota, niedziela).Szkolenie obejmuje łącznie 50 godzin. Uczestnicy szkolenia zdobędą niezbędną wiedzę i umiejętności praktyczne i teoretyczne. Kurs zakończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym sprawdzającym umiejętności zdobyte na kursie.Każdy uczestnik po zdaniu egzaminu otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kursu. Zamawiający otrzyma potwierdzenie odbioru przez uczestników szkolenia zaświadczenia z kopią wydanych zaświadczeń. Realizacja szkolenia powinna odbywać się w oparciu o nowoczesne metody i techniki dydaktyczno-pedagogiczne.Wykonawca zapewni warunki lokalowe przystosowane do przeprowadzenia szkolenia z odpowiednim zapleczem technicznym (lokal gastronomiczno-restauracyjny na terenie miasta Suwałki wyposażony w stoliki, krzesła oraz niezbędny sprzęt barmański np. umożliwiający pokazy barmańskie, zaplecze multimedialne np. rzutnik, ekran, komputer oraz inne niezbędne rekwizyty do przeprowadzenia kursu.Wykonawca zabezpieczy wszystkie niezbędne materiały szkoleniowe oraz wszelkie niezbędne produkty do przeprowadzenia szkolenia w szczególności różnorodne produkty alkoholowe, soki oraz inne niezbędne artykuły do przeprowadzenia szkolenia. Wszystkie produkty alkoholowe muszą posiadać banderolę z polskim znakiem akcyzowym. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uprawnionych wykładowców. Wykładowca powinien posiadać minimum ukończone szkolenie barmana II stopnia lub wyższe kwalifikacje, posiadać co najmniej roczne doświadczenie na stanowisku barmana, posiadać merytoryczne i praktyczne przygotowanie do prowadzenia szkolenia. Trener powinien mieć doświadczenie w prowadzeniu szkoleń dla kandydatów na barmanów.Materiały szkoleniowe oraz dokumenty szkolenia należy oznakować poprzez umieszczenie logo UE i EFS oraz informacji o środkach współfinansowania projektu. Zamawiający przekaże wykonawcy listę uczestników kursu. Wykonawca zobowiązany jest we własnym zakresie pozyskać dane osobowe od uczestników szkolenia.Wykonawca zobowiązuje się do opracowania i przedstawienia do akceptacji dla koordynatora program kursu, który w szczególności powinien obejmować:Historię miksologii, miksologia klasyczna a mieszanie w stylu wolnym, najnowsze tendencje w światowym barmaństwie.Technologia napojów alkoholowych, towaroznawstwo alkoholowe, historia, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi.Sylwetka barmana, kontakt z gośćmi, elementy psychologii sprzedaży, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych.Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego, miary barowe.Przyrządzanie drinków.Serwowanie napojów mieszanych. Striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami.Drinki klasyczne. Zasady perfect serve. Garnish, sztuka przyozdabiania drinków przy pomocy świeżych owoców. Sposoby podawania tequili.Drinki efektywne i płonące. Organizację zakładów gastronomicznych (rodzaje zakładów gastronomicznych, wyposażenie sali konsumpcyjnej) Technikę pracy w zakładach gastronomicznych (czystość i estetyka lokalu, prawidłowe nakrycie stołu)Technikę obsługi konsumenta przy stole (proces obsługi kelnerskiej, zachowania kelnerskie, rodzaje serwisów, kolejność podawania potraw, kolejność serwisu, zasady noszenia zastawy stołowej, zasady zbierania brudnych naczyń) Ogólne wiadomości o potrawach (rodzaje śniadań, sala śniadaniowa, praca kelnera w restauracji śniadaniowej przekąski zimne, przekąski gorące, zupy, dania flambirowane, dania główne, desery).Ogólne wiadomości o napojach (aperitif, sorbet).Podstawową wiedzę o winach (podawanie win, podstawowe kształty kieliszków, klasyfikacja win, dobór win do potraw, temperatury podawania win).Szczegółowy program kursu Wykonawca przedłoży dla Zamawiającego najpóźniej w dniu podpisania umowy. Wykonawca na bieżąco zobowiązany jest prowadzić dziennik zajęć i udostępnić go każdorazowo osobie upoważnionej do kontroli przez Zamawiającego. Kontrola przez Zamawiającego może być przeprowadzona w każdym czasie realizacji zajęć, w tym w szczególności w zakresie ich przebiegu, treści wykorzystywanych materiałów, frekwencji uczestników oraz prowadzenie wizyt monitorujących.Wykonawca jest zobowiązany do sprawowania opieki nad uczestnikami szkolenia podczas zajęć i przerw miedzy zajęciami.Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania zasad bhp obowiązujących przy realizacji zdań stanowiących przedmiot zamówienia. Część II -Kurs unasienniania:Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu dla 2 grup 15 - sto osobowych.Termin realizacji kursu pierwsza grupa I Kwartał 2014, druga grupa I kwartał 2015 r. Szczegółowy harmonogram zajęć Wykonawca uzgodni z koordynatorem projektu.Miejsce szkolenia: dostosowane do specyfiki kursu, możliwość zakwaterowania i wyżywienia uczestników i uczestniczek kursu. Kursanci nie mogą zostać obciążeni finansowo (np. dojazdy do miejsca szkolenia).Zajęcia muszą odbywać się w systemie weekendowym (piątek, sobota, niedziela ewentualnie w podczas ferii zimowych).Szkolenie obejmuje: kurs unasieniania bydła (wykłady 23, ćwiczenia 43) i kurs unasieniania świń (wykłady 14, ćwiczenia 17) Uczestnicy szkolenia zdobędą niezbędną wiedzę i umiejętności praktyczne i teoretyczne. Kurs zakończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym sprawdzającym umiejętności zdobyte na kursie.Każdy uczestnik po zdaniu egzaminu otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kursu na obowiązującym druku. Zamawiający otrzyma potwierdzenie odbioru przez uczestników szkolenia zaświadczenia z kopią wydanych zaświadczeń. Realizacja szkolenia powinna odbywać się w oparciu o nowoczesne metody i techniki dydaktyczno-pedagogiczne. Wykonawca zapewni warunki lokalowe przystosowane do przeprowadzenia szkolenia z odpowiednim zapleczem technicznym. Wykonawca zabezpieczy wszystkie niezbędne materiały szkoleniowe oraz wszelkie niezbędne produkty do przeprowadzenia szkoleni. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uprawnionych wykładowców. Materiały szkoleniowe oraz dokumenty szkolenia należy oznakować poprzez umieszczenie logo UE i EFS oraz informacji o środkach współfinansowania projektu. Zamawiający przekaże wykonawcy listę uczestników kursu. Wykonawca zobowiązuje się do opracowania i przedstawienia do akceptacji dla koordynatora program kursu, który w szczególności powinien obejmować: zajęcia teoretyczne oraz praktyczne ćwiczenia w zakresie anatomii i fizjologii układu rozrodczego krów i loch oraz ich inseminacji Ponadto program kursów obejmuje informacje dotyczące pozyskiwania, konserwacji i przygotowania nasienia do przeprowadzenia zabiegu, zagadnienia z zakresu obowiązującej dokumentacji hodowlanej, realizacji programów oceny i selekcji rozpłodników, zakresu i metod prowadzania w Polsce oceny wartości użytkowej i hodowlanej i wykorzystania ich wyników oraz marketingu i doradztwa hodowlanego. Szczegółowy program kursu Wykonawca przedłoży dla Zamawiającego najpóźniej w dniu podpisania umowy. Wykonawca na bieżąco zobowiązany jest prowadzić dziennik zajęć i udostępnić go każdorazowo osobie upoważnionej do kontroli przez Zamawiającego. Kontrola przez Zamawiającego może być przeprowadzona w każdym czasie realizacji zajęć, w tym w szczególności w zakresie ich przebiegu, treści wykorzystywanych materiałów, frekwencji uczestników oraz prowadzenie wizyt monitorujących. Wykonawca jest zobowiązany do sprawowania opieki nad uczestnikami szkolenia podczas zajęć i przerw miedzy zajęciami. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania zasad bhp obowiązujących przy realizacji zdań stanowiących przedmiot zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zsdowspuda.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach