Przetargi.pl
Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów: barmańskiego I stopnia, kelnerskiego, obsługa kasy fiskalnej oraz kursu kwalifikacyjnego dla instruktorów praktycznej nauki zawodu dla Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach w ramach projektu pn: Zostań zawodowcem

Zespół Szkół Nr 4 ogłasza przetarg

  • Adres: 16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 14
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 87 566 42 39 , fax. 87 566 42 39
  • Data zamieszczenia: 2013-02-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół Nr 4
    ul. Sejneńska 14 14
    16-400 Suwałki, woj. podlaskie
    tel. 87 566 42 39, fax. 87 566 42 39
    REGON: 00033332200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zs4.suwalki.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: szkoła

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów: barmańskiego I stopnia, kelnerskiego, obsługa kasy fiskalnej oraz kursu kwalifikacyjnego dla instruktorów praktycznej nauki zawodu dla Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach w ramach projektu pn: Zostań zawodowcem
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursów barmańskiego I stopnia, kelnerskiego, obsługa kasy fiskalnej oraz kursu kwalifikacyjnego dla instruktorów praktycznej nauki zawodu dla Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach w ramach projektu pn: Zostań zawodowcem współfinansowanego z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zamówienie podzielone jest na 4 części i obejmuje zorganizowanie i przeprowadzenie następujących kursów: Część 1 Kurs barmański 1. Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie przez instytucję szkoleniową kursu barmańskiego I stopnia- cztery grupy po 15 osób w każdej grupie. 2. Termin realizacji kursu - dwie grupy od dnia podpisania umowy do 31.03.2013 r. , pozostałe grupy do 30.04.2013 r. Szczegółowy harmonogram zajęć Wykonawca uzgodni z koordynatorem projektu. 3. Miejsce szkolenia - miasto Suwałki. 4. Wykonawca zajęcia w każdej grupie zrealizuje w systemie weekendowym piątek, sobota, niedziela. 5. Szkolenie obejmuje łącznie 30 godzin dla każdej grupy. Uczestnicy szkolenia zdobędą niezbędną wiedzę i umiejętności praktyczne i teoretyczne przygotowujące do pracy za barem. Kurs zakończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym sprawdzającym umiejętności zdobyte na kursie. 6. Każdy uczestnik po zdaniu egzaminu otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kursu na obowiązującym druku. 7. Zamawiający otrzyma potwierdzenie odbioru przez uczestników szkolenia zaświadczenia z kopią wydanych zaświadczeń. 8. Realizacja szkolenia powinna odbywać się w oparciu o nowoczesne metody i techniki dydaktyczno-pedagogiczne. 9. Wykonawca zapewni warunki lokalowe przystosowane do przeprowadzenia szkolenia z odpowiednim zapleczem technicznym (lokal gastronomiczno-restauracyjny na terenie miasta Suwałki wyposażony w stoliki, krzesła oraz niezbędny sprzęt barmański oraz inne niezbędne rekwizyty do przeprowadzenia kursu. 10. Wykonawca zabezpieczy wszystkie niezbędne materiały szkoleniowe oraz wszelkie niezbędne produkty do przeprowadzenia szkolenia w szczególności różnorodne produkty alkoholowe, soki oraz inne niezbędne artykuły do przeprowadzenia szkolenia. Wszystkie produkty alkoholowe muszą posiadać banderolę z polskim znakiem akcyzowym. 11. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uprawnionych wykładowców. Wykładowca powinien posiadać dyplom potwierdzający posiadanie tytułu barmana II stopnia wydany przez SPB lub wyższe kwalifikacje, posiadać minimum 5-letni staż pracy na stanowisku barmana oraz merytoryczne i praktyczne przygotowanie do prowadzenia szkolenia. Trener powinien mieć przeprowadzonych minimum 100 godzin szkolenia dla kandydatów na barmanów. 12. Wykonawca każdego dnia podczas zajęć powinien zapewnić dla uczestników szkolenia w trakcie przerwy kawę, herbatę, cukier, ciastka oraz ciepły posiłek składający się minimum z drugiego dania. 13. Każdy uczestnik szkolenia powinien otrzymać podręcznik Nowe Vadamecum Barmana Zdzisław T. Nowicki lub podręcznik Alkohole i koktajle świata autor Maciej Zarzecki, Łukasz Zarzecki. 14. Materiały szkoleniowe oraz dokumenty szkolenia należy oznakować poprzez umieszczenie logo UE i EFS oraz informacji o środkach współfinansowania projektu. Do dokumentów szkolenia należy dołączyć pokwitowanie odbioru materiałów szkoleniowych, które otrzymali uczestnicy szkolenia. 15. Zamawiający przekaże wykonawcy listę uczestników kursu. 16. Wykonawca zobowiązany jest we własnym zakresie pozyskać dane osobowe od uczestników szkolenia. 17. Wykonawca zobowiązuje się do opracowania i przedstawienia do akceptacji dla koordynatora program kursu, który w szczególności powinien obejmować: Historię miksologii, miksologia klasyczna a mieszanie w stylu wolnym, najnowsze tendencje w światowym barmaństwie. Technologia napojów alkoholowych, towaroznawstwo alkoholowe, historia, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi. Sylwetka barmana, kontakt z gośćmi, elementy psychologii sprzedaży, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych. Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego, miary barowe. Przyrządzanie drinków. Serwowanie napojów mieszanych. Striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami. Drinki klasyczne. Zasady perfect serve. Garnish, sztuka przyozdabiania drinków przy pomocy świeżych owoców. Sposoby podawania tequili. Drinki efektywne i płonące. Szczegółowy program kursu Wykonawca przedłoży dla Zamawiającego najpóźniej w dniu podpisania umowy. 18. Wykonawca na bieżąco zobowiązany jest prowadzić dziennik zajęć dla każdej grupy, i udostępnić go każdorazowo osobie upoważnionej do kontroli przez Zamawiającego. Kontrola przez Zamawiającego może być przeprowadzona w każdym czasie realizacji zajęć, w tym w szczególności w zakresie ich przebiegu, treści wykorzystywanych materiałów, frekwencji uczestników oraz prowadzenie wizyt moniturujacych. 19. Wykonawca jest zobowiązany do sprawowania opieki nad uczestnikami szkolenia podczas zajęć i przerw miedzy zajęciami. 20. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania zasad bhp obowiązujących przy realizacji zdań stanowiących przedmiot zamówienia. Część II - Kurs kelnerski 1. Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie przez instytucję szkoleniową kursu kelnerskiego dla dwóch grup po 15 osób w każdej grupie. Uczestnicy szkolenia zdobędą niezbędną wiedzę i umiejętności praktyczne i teoretyczne przygotowujące do pracy kelnera. Kurs zakończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym sprawdzającym umiejętności zdobyte na kursie. 2. Termin realizacji zamówienia od dnia podpisania umowy do 30.04.2013 r. Szczegółowy harmonogram zajęć Wykonawca uzgodni z koordynatorem projektu. 3. Miejsce szkolenia - miasto Suwałki. 4. Wykonawca zajęcia zrealizuje w każdej grupie w systemie weekendowym piątek, sobota, niedziela. 5. Szkolenie obejmuje łącznie 30 godzin dla każdej grupy. Uczestnicy szkolenia zdobędą niezbędną wiedzę teoretyczną i praktyczną do pracy w zawodzie kelner. Kurs zakończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym sprawdzającym umiejętności zdobyte podczas kursu. 6. Każdy uczestnik po zdaniu egzaminu otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kursu na obowiązującym druku. 7. Zamawiający otrzyma potwierdzenie odbioru przez uczestników szkolenia zaświadczeń z kopią wydanych zaświadczeń. 8. Realizacja szkolenia powinna odbywać się w oparciu o nowoczesne metody i techniki dydaktyczno-pedagogiczne. 9. Wykonawca zapewni warunki lokalowe przystosowane do przeprowadzenia szkolenia z odpowiednim zapleczem technicznym (lokal gastronomiczno-restauracyjnyna terenie miasta Suwałki wyposażony w stoliki, krzesła oraz niezbędny sprzęt kelnerski oraz inne niezbędne rekwizyty do przeprowadzenia kursu. 10. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uprawnionych wykładowców. Wykładowca powinien posiadać minimum 5-letni staż pracy na stanowisku kelnera, posiadać merytoryczne i praktyczne przygotowanie do prowadzenia szkoleń. Trener powinien mieć przeprowadzonych minimum 100 godzin szkolenia dla kandydatów na kelnerów. 11. Wykonawca każdego dnia podczas zajęć powinien zapewnić dla uczestników szkolenia w trakcie przerwy kawę, herbatę, cukier, ciastka oraz ciepły posiłek składający się minimum z drugiego dania. 12. Materiały szkoleniowe oraz dokumenty szkolenia należy oznakować poprzez umieszczenie logo UE i EFS oraz informacji o środkach współfinansowania projektu. Do dokumentów szkolenia należy dołączyć pokwitowanie odbioru materiałów szkoleniowych, które otrzymają uczestnicy szkolenia. 13. Zamawiający przekaże wykonawcy listę uczestników kursu. 14. Wykonawca zobowiązany jest we własnym zakresie pozyskać dane osobowe od uczestników szkolenia. 15. Wykonawca zobowiązuje się do opracowania i przedstawienia do akceptacji dla koordynatora projektu programu kursu, który w szczególności powinien obejmować: Organizację zakładów gastronomicznych rodzaje zakładów gastronomicznych, wyposażenie sali konsumpcyjnej) Technikę pracy w zakładach gastronomicznych (czystość i estetyka lokalu, prawidłowe nakrycie stołu Technikę obsługi konsumenta przy stole (proces obsługi kelnerskiej, zachowania kelnerskie, rodzaje serwisów, kolejność podawania potraw, kolejność serwisu, zasady noszenia zastawy stołowej, zasady zbierania brudnych naczyń) Ogólne wiadomości o potrawach rodzaje śniadań, sala śniadaniowa, praca kelnera w restauracji śniadaniowej przekąski zimne, przekąski gorące, zupy, dania flambirowane, dania główne, desery. Ogólne wiadomości o napojach aperitif, sorbet. Podstawową wiedzę o winach podawanie win, podstawowe kształty kieliszków, klasyfikacja win, dobór win do potraw, temperatury podawania win. Szczegółowy program kursu Wykonawca przedłoży dla Zamawiającego najpóźniej w dniu podpisania umowy. 16. Wykonawca na bieżąco zobowiązany jest prowadzić dziennik zajęć dla każdej grupy i udostępnić go każdorazowo osobie upoważnionej do kontroli przez Zamawiającego. Umożliwić osobom wskazanym przez Zamawiającego przeprowadzenia w każdym czasie kontroli realizacji zajęć, w tym w szczególności w zakresie ich przebiegu, treści wykorzystywanych materiałów, frekwencji uczestników oraz prowadzenia wizyt moniturujacych. 17. Wykonawca jest zobowiązany do sprawowania opieki nad uczestnikami szkolenia podczas zajęć i przerw miedzy zajęciami. 18. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania zasad bhp obowiązujących przy realizacji zdań stanowiących przedmiot zamówienia Część III - Kurs obsługi kasy fiskalnej 1. Zorganizowanie i przeprowadzenie przez instytucję szkoleniową 5- godzinnego kursu obsługi kasy fiskalnej dla pięciu grup po 10 osób w grupie. 2. Zajęcia będą odbywały się od poniedziałku do piątku. Tematyka kursu dla każdej grupy zostanie zrealizowania w trakcie dwóch spotkań południowych po godzinie 15.00. Miejsce szkolenia - Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach ul. Sejneńska 14, 16-400 Suwałki. Zamawiający zobowiązuje się nieodpłatnie udostępnić na terenie placówki salę do przeprowadzenia kursu wyposażoną w kasy fiskalne. Model udostępnionych kas to Mini Pos e. 3. Wykonawca winien zabezpieczyć wszystkie niezbędne materiały szkoleniowe niezbędne do przeprowadzenia szkolenia. 4. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić kadrę dydaktyczną posiadającą kwalifikacje zawodowe odpowiednie do przeprowadzenia szkolenia. 5. Termin realizacji kursu minimum dwie grupy od dnia podpisania umowy do 30.04.2013 r., pozostałe grupy od dnia podpisania umowy do 30.06.2013 r. Szczegółowy harmonogram zajęć wykonawca uzgodni z koordynatorem projektu. 6. Materiały szkoleniowe oraz dokumenty szkolenia należy oznakować poprzez umieszczenie logo UE i EFS oraz informacji o środkach współfinansowania projektu. Do dokumentów szkolenia należy dołączyć pokwitowanie odbioru materiałów szkoleniowych, które otrzymają uczestnicy szkolenia. 7. Zamawiający przekaże wykonawcy listę uczestników kursu. 8. Wykonawca zobowiązany jest we własnym zakresie pozyskać dane osobowe od uczestników szkolenia. 9. Każdy uczestnik po ukończeniu kursu otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kursu na obowiązującym druku. 10. Wykonawca zobowiązuje się do opracowania i przedstawienia do akceptacji dla koordynatora projektu programu kursu, który w szczególności powinien obejmować: Budowa i działanie kas fiskalnych. Techniki sprzedaży przy pomocy kas fiskalnych. Programowanie podstawowych parametrów kasy. Anulowanie transakcji. Raporty fiskalne podglądowe, dzienne i miesięczne. Szczegółowy program kursu Wykonawca przedłoży Zamawiającemu najpóźniej w dniu podpisania umowy. 11. Wykonawca na bieżąco zobowiązany jest prowadzić dziennik zajęć dla każdej grupy, i udostępnić go każdorazowo osobie upoważnionej do kontroli przez Zamawiającego. Umożliwić osobom wskazanym przez Zamawiającego przeprowadzenie w każdym czasie kontroli realizacji zajęć, w tym w szczególności w zakresie ich przebiegu, treści wykorzystywanych materiałów, frekwencji uczestników oraz prowadzenie wizyt moniturujacych. 12. Wykonawca jest zobowiązany do sprawowania opieki nad uczestnikami szkolenia podczas zajęć i przerw miedzy zajęciami. 13. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania zasad bhp obowiązujących przy realizacji zdań stanowiących przedmiot zamówienia Część IV - Kurs kwalifikacyjny dla instruktorów praktycznej nauki zwodu 1. Zorganizowanie i przeprowadzenie przez instytucję szkoleniową kursu pedagogicznego dla instruktorów praktycznej nauki zawodu dla 15 osobowej grupy. 2. Kurs musi zostać przeprowadzony zgodnie z obowiązującymi przepisami. 3. Zajęcia będą realizowane od poniedziałku do piątku po godzinie 15.00 lub w weekendy. Miejsce szkolenia - miasto Suwałki. 4. Szczegółowy harmonogram zajęć Wykonawca uzgodni z koordynatorem projektu. 5. Termin szkolenia od daty zatwierdzenia programu kursu przez Kuratora Oświaty właściwego dla siedziby Wykonawcy do 30.06.2013 r. Szkolenie obejmuje łącznie 80 godzin zajęć . 6. Uczestnicy szkolenia zdobędą niezbędną wiedzę i umiejętności pedagogiczne. 7. Kurs zakończy się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym umiejętności zdobyte na kursie. 8. Każdy uczestnik po zdaniu egzaminu otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kursu na obowiązującym druku. 9. Realizacja szkolenia powinna odbywać się w oparciu o nowoczesne metody i techniki dydaktyczno-pedagogiczne. 10. Wykonawca zapewni warunki lokalowe przystosowane do przeprowadzenia szkolenia z odpowiednim zapleczem technicznym (stoliki, krzesła oraz niezbędny inny sprzęt np. tablica interaktywna, projektor multimedialny, komputer, tablica Flipcharta itp.). 11. Wykonawca winien zabezpieczyć wszystkie niezbędne materiały szkoleniowe. 12. Program kursu powinien uwzględniać wymagania wstępne dla uczestników kursu zgodnie z § 10 ust. 4 i 5 Rozporządzenia MEN z dnia 15 grudnia 2010 r. w sprawie praktycznej nauki zawodu Dz. U. Nr 244 poz. 1626. 13. Program kursu powinien obejmować 70 godzin zajęć z psychologii, pedagogiki i metodyki oraz 10 godzin praktyki metodycznej. 14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić kadrę dydaktyczną posiadającą kwalifikacje zawodowe odpowiednie do prowadzonego kształcenia. 15. Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia dokumentacji przebiegu kształcenia zgodnie z Rozporządzeniem MEN z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U z 2012 r. poz. 186 z późniejszymi zmianami). 16. Wykonawca każdego dnia podczas zajęć powinien zapewnić dla uczestników szkolenia w trakcie przerwy kawę, herbatę, cukier, ciastka. 17. Materiały szkoleniowe oraz dokumenty szkolenia należy oznakować poprzez umieszczenie logo UE i EFS oraz informacji o środkach współfinansowania projektu. Do dokumentów szkolenia należy dołączyć pokwitowanie odbioru materiałów szkoleniowych, które otrzymają uczestnicy kursu. 18. Zamawiający przekaże wykonawcy listę uczestników kursu. 19. Wykonawca zobowiązany jest we własnym zakresie pozyskać dane osobowe od uczestników szkolenia. 20. Wykonawca na bieżąco zobowiązany jest prowadzić dziennik zajęć dla każdej grupy, i udostępnić go każdorazowo osobie upoważnionej do kontroli przez Zamawiającego, umożliwić osobom wskazanym przez Zamawiającego przeprowadzenia w każdym czasie kontroli realizacji zajęć, w tym w szczególności w zakresie ich przebiegu, treści wykorzystywanych materiałów, frekwencji uczestników oraz prowadzenie wizyt moniturujacych.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zs4.suwalki.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach