Przetargi.pl
Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów (barmańskiego I stopnia i obsługi kasy fiskalnej) w ramach realizowanego projektu Zostań zawodowcem

Zespół Szkół Nr 4 ogłasza przetarg

  • Adres: 16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 14
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 87 566 42 39 , fax. 87 566 42 39
  • Data zamieszczenia: 2013-11-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół Nr 4
    ul. Sejneńska 14 14
    16-400 Suwałki, woj. podlaskie
    tel. 87 566 42 39, fax. 87 566 42 39
    REGON: 00033332200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zs4.suwalki.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: szkoła

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów (barmańskiego I stopnia i obsługi kasy fiskalnej) w ramach realizowanego projektu Zostań zawodowcem
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu barmańskiego I stopnia- trzy grupy po 15 osób w każdej grupie. Termin realizacji - od dnia podpisania umowy do 22.12.2013 r. Szczegółowy harmonogram zajęć Wykonawca uzgodni z koordynatorem projektu dostosowując go do zajęć obowiązków szkolnych uczestników projektu. Miejsce szkolenia - miasto Suwałki. Wykonawca zajęcia w każdej grupie zrealizuje w systemie weekendowym piątek, sobota, niedziela lub innym systemie za zgodą koordynatora projektu. Szkolenie obejmuje łącznie 30 godzin dla każdej grupy. Godzina zajęć odpowiada 45 minutom. Uczestnicy szkolenia zdobędą niezbędną wiedzę i umiejętności praktyczne i teoretyczne przygotowujące do pracy w charakterze barmana. Celem kursu jest zdobycie przez uczestników kursu umiejętności organizacji pracy barmana, aranżacji baru z uwzględnieniem odpowiedniego wyposażenia i sprzętu, obsługi konsumenta, przygotowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Kurs zakończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym sprawdzającym umiejętności zdobyte na kursie. Każdy uczestnik po zdaniu egzaminu otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodnie z Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 roku w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych Dz. U. 2012. poz. 186. Zamawiający otrzyma potwierdzenie odbioru przez uczestników szkolenia zaświadczenia z kopią wydanych zaświadczeń. Realizacja szkolenia powinna odbywać się w oparciu o nowoczesne metody i techniki dydaktyczno-pedagogiczne. Wykonawca zapewni warunki lokalowe przystosowane do przeprowadzenia szkolenia z odpowiednim zapleczem technicznym (lokal gastronomiczno-restauracyjny na terenie miasta Suwałki) wyposażony w stoliki, krzesła oraz niezbędny sprzęt barmański np. shakery, miarki barmańskie, łyżki barmańskie, szczypce o różnej wielkości, zestaw szkła barowego o różnych wzorach do podawania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych. Wykonawca zapewni zaplecze multimedialne np. rzutnik, ekran, komputer oraz inne niezbędne rekwizyty do przeprowadzenia kursu. Wykonawca zabezpieczy wszystkie niezbędne materiały szkoleniowe oraz wszelkie niezbędne produkty do przeprowadzenia szkolenia w szczególności różnorodne produkty alkoholowe, soki oraz inne niezbędne artykuły do przeprowadzenia szkolenia. Wszystkie produkty alkoholowe muszą posiadać banderolę z polskim znakiem akcyzowym. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uprawnionych wykładowców. Wykładowca powinien posiadać minimum ukończone szkolenie barmana II stopnia lub wyższe kwalifikacje, posiadać merytoryczne i praktyczne przygotowanie do prowadzenia szkolenia. Trener powinien mieć doświadczenie w prowadzeniu szkoleń dla kandydatów na barmanów. Wykonawca każdego dnia podczas zajęć powinien zapewnić dla uczestników szkolenia w trakcie przerwy kawę, herbatę, cukier, ciastka oraz ciepły posiłek składający się minimum z drugiego dania. Każdy uczestnik szkolenia otrzyma książkę 1001 Koktajli, wydawnictwo Olesiejuk, Rok wydania 2011 lub późniejszy. Materiały szkoleniowe, dokumenty szkolenia oraz miejsce szkolenia należy oznakować poprzez umieszczenie logo UE i EFS oraz informacji o środkach współfinansowania projektu. Do dokumentów szkolenia należy dołączyć pokwitowanie odbioru materiałów szkoleniowych, które otrzymali uczestnicy szkolenia. Zamawiający przekaże wykonawcy listę uczestników kursu. Wykonawca zobowiązany jest we własnym zakresie pozyskać dane osobowe od uczestników szkolenia niezbędne do przeprowadzenia kursu i wydania zaświadczeń. Wykonawca zobowiązuje się do opracowania i przedstawienia do akceptacji dla koordynatora program kursu, który w szczególności powinien obejmować: Historię miksologii, miksologia klasyczna a mieszanie w stylu wolnym, najnowsze tendencje w światowym barmaństwie. Technologia napojów alkoholowych, towaroznawstwo alkoholowe, historia, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi. Sylwetka barmana, kontakt z gośćmi, elementy psychologii sprzedaży, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych. Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego, miary barowe. Przyrządzanie drinków.Serwowanie napojów mieszanych. Striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami. Drinki klasyczne. Zasady perfect serve. Garnish, sztuka przyozdabiania drinków przy pomocy świeżych owoców. Sposoby podawania tequili. Drinki efektywne i płonące. Szczegółowy program kursu Wykonawca przedłoży dla Zamawiającego najpóźniej w dniu podpisania umowy. Wykonawca na bieżąco zobowiązany jest prowadzić dziennik zajęć dla każdej grupy, i udostępnić go każdorazowo osobie upoważnionej do kontroli przez Zamawiającego. Kontrola przez Zamawiającego może być przeprowadzona w każdym czasie realizacji zajęć, w tym w szczególności w zakresie ich przebiegu, treści wykorzystywanych materiałów, frekwencji uczestników oraz prowadzenie wizyt monitorujących. Wykonawca jest zobowiązany do sprawowania opieki nad uczestnikami szkolenia podczas zajęć i przerw miedzy zajęciami. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania zasad bhp obowiązujących przy realizacji zdań stanowiących przedmiot zamówienia. Część 2 - Kurs - obsługa kasy fiskalnej Zorganizowanie i przeprowadzenie 5- godzinnego kursu obsługi kasy fiskalnej dla ośmiu grup po 10 osób w grupie. Godzina zajęć opowiada 45 minutom. Zajęcia będą odbywały się od poniedziałku do soboty. Tematyka kursu dla każdej grupy zostanie zrealizowania w trakcie jednego spotkania. Miejsce szkolenia - Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach ul. Sejneńska 14, 16-400 Suwałki. Zamawiający zobowiązuje się udostępnić na terenie placówki salę do przeprowadzenia kursu wyposażoną w kasy fiskalne. Model udostępnionych kas to Mini Pos e. Szczegółowy harmonogram zajęć Wykonawca ustali z koordynatorem projektu dostosowując go do zajęć/obowiązków szkolnych uczestników projektu. Wykonawca winien zabezpieczyć wszystkie niezbędne materiały szkoleniowe niezbędne do przeprowadzenia szkolenia. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić kadrę dydaktyczną posiadającą kwalifikacje zawodowe odpowiednie do przeprowadzenia szkolenia. Termin realizacji kursu: od dnia podpisania umowy do dnia 10.12.2013 r. Szczegółowy harmonogram zajęć wykonawca uzgodni z koordynatorem projektu. Materiały szkoleniowe, dokumenty szkolenia oraz miejsce szkolenia należy oznakować poprzez umieszczenie logo UE i EFS oraz informacji o środkach współfinansowania projektu. Do dokumentów szkolenia należy dołączyć pokwitowanie odbioru materiałów szkoleniowych, które otrzymają uczestnicy szkolenia. Zamawiający przekaże wykonawcy listę uczestników kursu. Wykonawca zobowiązany jest we własnym zakresie pozyskać dane osobowe od uczestników szkolenia. Każdy uczestnik po ukończeniu kursu otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodnie z Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 roku w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. 2012. poz. 186). Zamawiający otrzyma potwierdzenie odbioru przez uczestników szkolenia zaświadczeń z kopią wydanych zaświadczeń. Wykonawca zobowiązuje się do opracowania i przedstawienia do akceptacji dla koordynatora projektu programu kursu, który w szczególności powinien obejmować: Budowę i działanie kas fiskalnych. Techniki sprzedaży przy pomocy kas fiskalnych. Programowanie podstawowych parametrów kasy. Anulowanie transakcji. Raporty fiskalne podglądowe, dzienne i miesięczne. Szczegółowy program kursu Wykonawca przedłoży Zamawiającemu najpóźniej w dniu podpisania umowy. Wykonawca na bieżąco zobowiązany jest prowadzić dziennik zajęć dla każdej grupy, i udostępnić go każdorazowo osobie upoważnionej do kontroli przez Zamawiającego. Umożliwić osobom wskazanym przez Zamawiającego przeprowadzenie w każdym czasie kontroli realizacji zajęć, w tym w szczególności w zakresie ich przebiegu, treści wykorzystywanych materiałów, frekwencji uczestników oraz prowadzenie wizyt monitorujących. Wykonawca jest zobowiązany do sprawowania opieki nad uczestnikami szkolenia podczas zajęć i przerw miedzy zajęciami. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania zasad bhp obowiązujących przy realizacji zdań stanowiących przedmiot zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zs4.suwalki.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach