Politechnika Koszalińska Sekcja Zamówień Publicznych ogłasza przetarg
- Adres: 75-453 Koszalin, ul. Śniadeckich 2
- Województwo: zachodniopomorskie
- Telefon/fax: tel. (094) 34-78-637, 34-78-635 , fax. (094) 34-78-636
- Data zamieszczenia: 2010-10-22
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Politechnika Koszalińska Sekcja Zamówień Publicznych
ul. Śniadeckich 2 2
75-453 Koszalin, woj. zachodniopomorskie
tel. (094) 34-78-637, 34-78-635, fax. (094) 34-78-636
REGON: 00000170300000 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.tu.koszalin.pl
- I.2. Rodzaj zamawiającego: Uczelnia publiczna
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Zlecenie usług badawczo rozwojowych dla realizacji Etapu I projektu Kompleksowy system przetwarzania karpi na nowoczesne produkty spożywcze i paszowe - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
Zlecenie usług badawczo rozwojowych dla realizacji Etapu I projektu Kompleksowy system przetwarzania karpi na nowoczesne produkty spożywcze i paszowe Poz. 1 Usługa badawczo-rozwojowa pt. Opracowanie przemysłowej wersji stołowego urządzenia do przecinania ości w filetach z karpi. Poz. 2 Usługa badawczo-rozwojowa pt. Opracowanie technologii wytwarzania filetów bezostnych z karpi. w zakresie określonym w SIWZ oraz formularzu cenowym stanowiącym załącznik nr 2 do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia. Poz.1 Przedmiotem niniejszego zamówienia prac badawczo-rozwojowych realizowanych w ramach projektu pt.: Kompleksowy system przetwarzania karpi na nowoczesne produkty spożywcze i paszowe, współfinansowanego w ramach Programu Operacyjnego: Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013 jest opracowanie kompletnej technologii uzyskiwania z karpi innowacyjnego rynkowego produktu spożywczego, w postaci integralnych i bezpiecznych dla konsumentów filetów rybnych, o niewyczuwalnych w trakcie ich spożywania ościach oraz zmechanizowanie obróbki wstępnej karpi. Założenie wyjściowe do opracowania technologii wytwarzania z karpi bezostnych filetów określa, że uzyskanie takich filetów jest możliwe przez zastosowanie dwóch operacji technologicznych: a) mechanicznej dezintegracji znajdujących się w filetach z karpi ości na drobne i niewyczuwalne fragmenty, b) rekonstrukcji ponacinanych filetów z karpi do ich pierwotniej, integralnej postaci. Końcową formą produktu powinny być zatem pakowane indywidualnie bezostne filety z karpi lub porcje takich filetów, które byłby dogodne do sprzedaży w sklepach detalicznych oraz w supermarketach. Zadanie polega na opracowaniu koncepcji małogabarytowego urządzenia do przecinania ości w filetach z karpi, przeprowadzeniu jego weryfikacji na podstawie prób modelowych, wytypowaniu docelowego rozwiązania, jego skonstruowaniu, wykonaniu i poddaniu próbom oraz na podstawie ich wyników skonstruowaniu wersji przemysłowej urządzenia, nadającego się do wdrożenia w zakładach przetwórczych, gastronomii, sieciach handlowych. W ramach tego zadania Wykonawca ma przeprowadzić następujące prace: 1. Opracować koncepcję małogabarytowego urządzenia do przecinania ości w filetach z karpi. 2. Przeprowadzić modelową weryfikację koncepcji, potwierdzoną protokołem z prób przeprowadzonych w zakładzie przetwórczym karpi, wytypowanym przez Zamawiającego. 3. Wytypować rozwiązanie docelowe. 4. Opracować konstrukcję i wykonać prototyp urządzenia. 5. Przeprowadzić badania prototypu, potwierdzone protokołem z prób przeprowadzonych w zakładzie przetwórczym karpi, wytypowanym przez Zamawiającego. 6. Opracować dokumentację wersji przemysłowej urządzenia w programie CAD. Poz. 2 Przedmiotem niniejszego zamówienia prac badawczo-rozwojowych realizowanych w ramach projektu pt.: Kompleksowy system przetwarzania karpi na nowoczesne produkty spożywcze i paszowe, współfinansowanego w ramach Programu Operacyjnego: Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013 jest opracowanie kompletnej technologii uzyskiwania z karpi innowacyjnego rynkowego produktu spożywczego, w postaci integralnych i bezpiecznych dla konsumentów filetów rybnych, o niewyczuwalnych w trakcie ich spożywania ościach oraz zmechanizowanie obróbki wstępnej karpi. Założenie wyjściowe do opracowania technologii wytwarzania z karpi bezostnych filetów określa, że uzyskanie takich filetów jest możliwe przez zastosowanie dwóch operacji technologicznych: a) mechanicznej dezintegracji znajdujących się w filetach z karpi ości na drobne i niewyczuwalne fragmenty, b) rekonstrukcji ponacinanych filetów z karpi do ich pierwotniej, integralnej postaci. Końcową formą produktu powinny być pakowane indywidualnie bezostne filety z karpi lub porcje takich filetów, które byłby dogodne do sprzedaży w sklepach detalicznych oraz w supermarketach. Zadanie dotyczy zaprojektowania i opracowania metody oraz technologii wytwarzania z karpi całych filetów rybnych o niewyczuwalnych podczas ich konsumpcji ościach (filetów bezostnych). W ramach zadania Wykonawca powinien wykonać następujące prace badawczo-rozwojowe: a) Zaprojektować i opracować metodę rekonstrukcji filetów z karpi - po dezintegracji w nich ości. b) Przeprowadzić badania laboratoryjne przydatności i skuteczności działania wytypowanych biotechnologicznych preparatów, w zastosowaniu do rekonstrukcji filetów z karpi, dokonać charakterystyki technologicznej tych preparatów. c) Opracować w skali laboratoryjnej sposób i parametry technologiczne rekonstrukcji filetów z karpi z zastosowaniem preparatów biotechnologicznych. d) Opracować, możliwe do zastosowania w warunkach przemysłowych, sposoby aplikacji preparatów do rekonstrukcji filetów z karpi oraz modelowe urządzenia do aplikacji tych preparatów. e) Opracować projekt docelowej technologii wytwarzania z karpi całych bezostnych filetów rybnych, bez wyczuwalnych ości, w formie indywidualnie opakowanych porcji konsumenckich, dogodnych do sprzedaży w supermarketach oraz dokonać weryfikacji takiej technologii w skali półtechnicznej. f) Wytworzyć, według opracowanej technologii, próbną partię bezostnych filetów z karpi - o wielkości co najmniej 10 kg; dokonać charakterystyki właściwości technologicznych i cech sensorycznych produktu oraz jego trwałości podczas przechowywania w stanie świeżym i zamrożonym. - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 733000005
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda od Wykonawców wniesienia wadium
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.2. Kryteria oceny ofert
- IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.tu.koszalin.pl /BIP/ Zamówienia publiczne- ogłoszenia
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- na wykonanie dokumentacji planów ochrony dla rezerwatów: Bielinek, Świdwie, Wieleń, Jezioro Piekiełko, Jezioro Czarnówek, Śośnica, Jezioro Głębokie, Jezioro Iłowatka, Mszary Tuczyńskie, Dolina Rurzycy, Warnie Bagno, Torfowisko Konotop, Źródliskowe Zbocza, Strzaliny koło Tuczna, Nad Płociczną, Nad Jeziorem Liptowskim, Brzozowe Bagno koło Czaplinka w ramach projektu pn. Opracowanie dokumentacji planów ochrony dla wybranych rezerwatów przyrody w województwie zachodniopomorskim współfinansowanego ze środków NFOŚiGW w Warszawie oraz WFOŚiGW w Szczecinie
Dodano: 2016-06-21 - Aktualizacja dokumentu Strategia Marki Województwa Zachodniopomorskiego wraz z opracowaniem nowego logo oraz Systemu Identyfikacji Wizualnej
Dodano: 2012-11-15