Przetargi.pl
ZAKUP USŁUGI ŻYWIENIA W SYSTEMIE ZLECONYM DLA GARNIZONU SKWIERZYNA

Jednostka Wojskowa 5701 Wędrzyn ogłasza przetarg

  • Adres: 69-211 Wędrzyn,
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 95 7556236 , fax. 95 7556222
  • Data zamieszczenia: 2012-03-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Jednostka Wojskowa 5701 Wędrzyn
    69-211 Wędrzyn, woj. lubuskie
    tel. 95 7556236, fax. 95 7556222
    REGON: 08052101800000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Jednostka Organizacyjna Skarbu Państwa podległa MON

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ZAKUP USŁUGI ŻYWIENIA W SYSTEMIE ZLECONYM DLA GARNIZONU SKWIERZYNA
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest: Przygotowanie oraz dystrybucja posiłków dla: - żołnierzy pełniących służby dyżurne na terenie obiektów wojskowych JW 3949 - codziennie - osób uprawnionych zgodnie z Decyzją Nr 29/MON z dnia 14 lutego 2012r. w sprawie organizacji żywienia. Posiłki wydawane będą w stołówce wojskowej dla kadry (budynek nr 2) na terenie JW 3949, ul. Waszkiewicza 2, 66-440 Skwierzyna . 2. Wymagania organizacyjne i jakościowe żywienia: Wykonawca świadczył będzie usługi żywieniowe wyłącznie w formie gotowych posiłków, zgodnie z ilościowym i asortymentowym zapotrzebowaniem złożonym przez zamawiającego z co najmniej 24 h wyprzedzeniem zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 11 grudnia 2009r. (poz. 1679); Wykonawca żywienie stanów osobowych realizował będzie następująco: Śniadanie (06.00.-08.00.) Obiad (14.00.-15.30.) Kolacja (18.00.-20.00.) O wszystkich zmianach godzin, spożywania posiłku wykonawca będzie informowany z 7 dniowym wyprzedzeniem. Środki spożywcze przeznaczone na całodzienne wyżywienie należy dzielić tak, aby wartość energetyczna poszczególnych posiłków wynosiła: - śniadanie - 30-35%, - obiad - 40-45%, - kolacja - 20-30%. Objętość gotowanych posiłków wydanych dziennie żołnierzowi powinna wynosić: - zupy - wydawanej na śniadanie, obiad lub kolację - 500g , - drugiego dania - wydanego w postaci: -ziemniaków 300g lub: kaszy, ryż 250g makaronów 250g strączkowych 200g -mięsa 150 - 170g lub: ryb 200 - 300g -warzyw i owoców świeżych 150 - 200g -sosu 100 - 150g -napój 500g W planowaniu jadłospisu przestrzegać następujących zasad: - w składzie śniadania uwzględniać: przetwory mleczne, pieczywo, masło naturalne bądź inne produkty masłopodobne, dodatki do pieczywa (wędliny, konserwy, produkty nabiałowe, dżem itp.), dodatki warzywne i gorące napoje; - obiady przygotowywać w zestawie trzech dań obejmujących: zupę z pieczywem, drugie danie z dwoma dodatkami warzywnymi oraz deser i napój; - na kolację podawać co drugi dzień potrawy gorące uzupełnione pieczywem z dodatkami. W dniach kolacji bez udziału potrawy gorącej dodatki do pieczywa należy odpowiednio zwiększać; - przynajmniej jeden posiłek w ciągu dnia należy uzupełniać owocami świeżymi; - dla urozmaicenia wyżywienia dekadowo w składzie drugich dań obiadowych planować w połowie potrawy mięsne (w tym ryby) i w połowie pozostałe potrawy z mięsa rozdrobnionego, półmięsne i bezmięsne. Te same rodzaje zup i drugich dań nie mogą wystąpić częściej niż raz w dekadzie. Kompot podawać nie częściej, niż co drugi dzień na przemian z innymi napojami, ja soki i napoje owocowe, galaretki, koktajle mleczne, ciasta, słodycze itp.; - wydawanie posiłków w czasie ćwiczeń realizowane będzie w systemie samoobsługowym, a ich spożywanie w miejscu określonymi przygotowanym przez zamawiającego; -spożywanie posiłków przez żywionych na stołówce odbywało się będzie na siedząco przy stolikach czteroosobowych nakrytych obrusami wielokrotnego lub jednokrotnego użytku, które zabezpieczy wykonawca; - do wydawania i spożywania posiłków wykonawca będzie stosował tace z tworzywa sztucznego oraz naczynia jednorazowe; - w czasie świąt kościelnych w żywieniu należy uwzględnić tradycyjne potrawy, owoce, desery i ciasta; - w czasie świąt państwowych i wojskowych należy uwzględnić posiłki akcentując okolicznościowy charakter, w tym typowe potrawy żołnierskie, desery, owoce i ciasta; - wykonawca będzie przygotowywał ilości poszczególnych posiłków zamówionych w dniu poprzedzającym dzień wydania, w uzasadnionych przypadkach korekta ilości zamówionych posiłków możliwa będzie w dniu wydania, nie później jednak niż 4 godziny przed ich wydaniem i nie więcej jak 30 % zamówionego pierwotnego stanu; - zleceniodawca nie dopuszcza możliwości prowadzenia przez wykonawcę w udostępnionym obiekcie innej działalności niż przygotowanie końcowe i wydanie posiłków zamawianych przez zleceniodawcę; - wydawanie posiłków dla żołnierzy pełniących służby dyżurne będzie realizowane codziennie. 3. Wymagania w zakresie utrzymania stanu sanitarnohigienicznego oraz nadzoru nad żywieniem wojska. Wymagane jest by wykonawca: - zapewnił wykonywanie usług z najwyższą dbałością i starannością, przestrzegając przepisów regulujących zbiorowe żywienie oraz postanowień umowy, używając produktów spożywczych najwyższej jakości, z nie modyfikowanej genetycznie żywności oraz pochodzącej ze źródeł w których prowadzony HACCP; - zagospodarował odpady pokonsumpcyjne oraz wszystkie odpady wliczając naczynia jednorazowe, - zapewnił stan sanitarnohigieniczny obiektu żywienia zbiorowego, jego wyposażenia technicznego i technologicznego, a także - w zakresie wymaganej higieny produktów żywnościowych, produkcji, przechowywania i dystrybucji posiłków, w sposób uszczegółowiony w następujących aktach: a) Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2010 nr 136 poz. 914 z późn. zm.); b) Ustawa z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. z 2008r. Nr 234, poz. 1570 z późn. zm.). - zapewnienia by produkty żywnościowe będące przedmiotem dostaw w szczególności nie naruszały wymagań określonych w: a) ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2010 nr 136 poz. 914 z późn. zm.); b) rozporządzeniu komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych; c) rozporządzeniu komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych; d) rozporządzeniu (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy; e) Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 70 z 16.03.2005, str. 1 ze zm.); f) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. 2010 Nr 232 poz. 1525). - Wykonawca wykonując umowę zapewni nieskrępowany dostęp Dowódcy JW 5701 lub osobom przez niego upoważnionym oraz Wojskowemu Ośrodkowi Medycyny Prewencyjnej do kontroli stanu sanitarno - higienicznego i zabezpieczenia ppoż. oraz że będzie stosował się do zaleceń wydanych w tym zakresie
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.przetragi.army.mil.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach