Przetargi.pl
Zakup usług polegających na realizacji projektu pt.: Agroturystyka metodą rozwoju przedsiębiorczości młodzieży z obszarów wiejskich

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA ogłasza przetarg

  • Adres: 00-930 Warszawa, ul. Wspólna 30
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 22 623 19 01 , fax. 22 623 19 09
  • Data zamieszczenia: 2012-11-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA
    ul. Wspólna 30 30
    00-930 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 22 623 19 01, fax. 22 623 19 09
    REGON: 01156286700000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Fundacja

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zakup usług polegających na realizacji projektu pt.: Agroturystyka metodą rozwoju przedsiębiorczości młodzieży z obszarów wiejskich
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Opis przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest kompleksowa realizacja projektu pt.: Agroturystyka metodą rozwoju przedsiębiorczości młodzieży z obszarów wiejskich, zwanego dalej Projektem. W celu realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca zorganizuje Biuro Projektu, zwane dalej Biurem, odpowiedzialne za całość prac związanych z przygotowaniem, koordynacją, realizacją i promocją Projektu. 1.1 W celu sprawnego funkcjonowania Biura Wykonawca zapewni: a) zespół składający się z osób zapewniających należyte wykonanie przedmiotu zamówienia, b) minimum jeden numer telefonu, numer faksu oraz adres mailowy i korespondencyjny, c) organizację pracy, która umożliwi potencjalnym uczestnikom Projektu łatwy kontakt z przedstawicielami Biura. Czas odpowiedzi na zapytanie mailowe nie może przekroczyć dwóch dni roboczych. Przedstawiciele Biura będą ściśle współpracować z Zamawiającym i na bieżąco dostarczać wszelkich informacji o przebiegu realizacji Projektu. Wykonawca zapewni: I. Wortal internetowy, w tym: 1. projekt, realizację i prowadzenie witryny internetowej o charakterze wortalu internetowego, promującego aktywne wspieranie form działalności pozarolniczej związanej z agroturystyką. Wortal dedykowany do grupy docelowej, którą będzie młodzież w wieku 15-25 lat, pochodząca z obszarów wiejskich. Witryna zbudowana z integralnych części, które będą się wzajemnie uzupełniały, a dzięki ogólnodostępnemu charakterowi będzie także generowała ruch osób i podmiotów niezwiązanych bezpośrednio z projektem, co przyczyni się do jego popularyzacji. Ramowy konspekt wortalu: Strona główna, Aktualności (dotyczące przebiegu projektu), Partnerzy projektu (informacja o partnerach biorących udział w realizacji projektu), Agroturystyka (część dotycząca ogólnych i szczegółowych zagadnień związanych z prowadzeniem gospodarstw agroturystycznych), Wielkopolska (część dotycząca walorów obszarów wiejskich regionu, które przyczyniają się do rozwoju agroturystyki), Galeria (część, w której opublikowane zostaną zdjęcia, które wezmą udział w konkursie fotograficznym), Ogłoszenia (część, w której gospodarstwa agroturystyczne z województwa wielkopolskiego uzyskają możliwość promocji i reklamy), Forum (platforma wymiany i komunikacji między uczestnikami i partnerami projektu). Wortal musi w pełni funkcjonować w terminie jednego miesiąca od podpisania umowy. W ramach tego zadania Wykonawca zapewni niezbędne serwery oraz domenę, jak również kompleksowe administrowanie wortalu do dnia 30 września 2013 r. II. Przeprowadzenie 4 jednodniowych konferencji dotyczących promocji dobrych praktyk i know-how w zakresie gospodarstw agroturystycznych funkcjonujących na terenie Wielkopolski, w tym: 1. przeprowadzenie rekrutacji młodzieży w wieku 15-25 lat pochodzącej ze środowisk wiejskich, maksymalnie na jedną konferencję 80 uczestników (razem maksymalnie 320 uczestników), 2. zapewnienie sali wykładowej mieszczącej maksymalnie 80 uczestników, wyposażonej w sprzęt audiowizualny na jedną konferencję (razem 4 sale dla maksymalnie 320 uczestników), w granicach administracyjnych woj. wielkopolskiego, 3. zapewnienie obiadu (dwa ciepłe dania, woda, sok, kawa, herbata) dla maksymalnie 80 uczestników na jedną konferencję (razem maksymalnie 320 uczestników), 4. zapewnienie wykładowców i ekspertów, moderatorów w dziedzinach szczegółowych objętych zakresem tematycznym projektu. Eksperci będą posiadać wykształcenie co najmniej magisterskie oraz kwalifikacje adekwatne do zakresu merytorycznego projektu oraz zapewnienie obecności właścicieli gospodarstw agroturystycznych. 5. organizacja wystawy, jako imprezy towarzyszącej każdej konferencji z prezentacją min. 100 zdjęć, w różnych formatach, 6. zapewnienie 80 szt. zestawów szkoleniowych na jedną konferencję (razem 320 szt.) zawierających materiały wykorzystane podczas konferencji w formie wydruku zwartego (format A4, min. 40 str., biało czarnych, 10 str. pełen kolor oraz na pendrive (4G), notatniki (format A4, papier offset 70-80g m2 biały w kratkę, min. 50 kartek), długopis (plastik, półautomat, 10 mm, wkład wymienny 0,5 mm), smycz. Elementy zestawów (smycze, notatniki, wydruki) na konferencję będą opatrzone logotypami i sloganami zgodnie z załącznikiem nr 6a do wzoru umowy: Wykaz logotypów i sloganów. Długopisy i pendrivy ze względu na mały rozmiar będą opatrzone samymi logotypami, zgodnie z załącznikiem nr 6b do wzoru umowy: Wykaz logotypów. Zamawiający proponuje ramowy program jednej konferencji, przewidywany czas: 8 godzin wykładowych Prezentacja dotycząca tradycji roli turystyki na obszarach wiejskich oraz tradycji gospodarstw o charakterze agroturystycznym w Wielkopolsce - przewidywany czas: 1,5 godziny Przedstawienie najlepszych praktyk w zakresie istniejących przedsięwzięć w regionie - prowadzone przez zaproszonych właścicieli gospodarstw agroturystycznych, przewidywany czas: 2 godziny Przerwa obiadowa, przewidywany czas: 1 godzina Potencjał województwa wielkopolskiego - prezentacja multimedialna, przewidywany czas: 1,5 godziny Panel dyskusyjny - część moderowana, przewidywany czas: 2 godziny. 7. Organizacja, realizacja i udział młodzieży z obszarów wiejskich w wieku 15-25 lat w 16 wyjazdach studyjnych do gospodarstw agroturystycznych funkcjonujących na terenie województwa wielkopolskiego, w tym: - udział w wyjazdach weźmie 80 uczestników konferencji, - Wykonawca zapewni transport 80 uczestników konferencji w grupach 20 osobowych do gospodarstw agroturystycznych funkcjonujących na terenie województwa wielkopolskiego, - 80 uczestników wyjazdów, podzielonych na grupy 20 osobowe odwiedzi kolejno gospodarstwa o profilu (metodologia wyboru wg Polska Izba Agroturystyki, Szczecin 2011 r.): Typ U - gospodarstwa uniwersalne (wszechstronne). Na ich terenie powinna być prowadzona produkcja zwierzęca, powinny być uprawiane rośliny zbożowe i okopowe, znajdować się łąki i pastwiska, jak również być wyznaczony teren do gier i zabaw, miejsce na ognisko i grill. Budynek mieszkalny powinien być wyposażony w sieć wodociągową i kanalizacyjną i oferować turystom od 3 do 5 pokoi dla 10 osób lub samodzielne mieszkanie wczasowe czy domek dla 5-10 osób. Niezbędny jest odpowiedni sprzęt turystyczny, dostęp do terenów leśnych i wód powierzchniowych oraz parking. Ważne jest by część turystyczna była oddzielona od części gospodarczej. Typ D - gospodarstwa dla rodzin z małymi dziećmi. Powinny być wyposażenie w place zabaw, baseniki dla dzieci, zabawki, sprzęt sportowo-rekreacyjny, zadbać o różnorodność zwierząt gospodarskich i bezpieczny do nich dostęp oraz organizację imprez, które angażowałby się całe rodziny. Gospodarstwa tego typu powinny być przygotowane na przyjęcie dzieci w różnym wieku oraz dysponować pomieszczeniami, w których w razie niesprzyjających warunków atmosferycznych, dzieci będą mogły spędzać czas. Typ N - gospodarstwa dla osób niepełnosprawnych. Muszą być dostosowane do wymagań tych osób, a więc należy zadbać o: wyeliminowanie barier architektonicznych, wyznaczenie powierzchni komunikacyjnych umożliwiających poruszanie się wózkiem inwalidzkim, stosowanie sygnalizacji świetlnych i dźwiękowych dla osób niedowidzących i niedosłyszących, współpracę w wolontariuszami. Typ S - gospodarstwa dla osób w podeszłym wieku. Turyści odwiedzający tego typu gospodarstwa oczekują najczęściej: ciszy i spokoju, zapewniania pomocy medycznej, odpowiedniego przystosowania domu i ogrodu (wygodnych łóżek, foteli, osobnych wejść do budynku, siedzisk przed domem), specjalnych posiłków, bogatego programu spędzania wolnego czasu. III. Przygotowanie, przeprowadzenie i realizacja 4 trzydniowych modułów szkoleniowych z zakresu Podstaw przedsiębiorczości dla zagrożonej wykluczeniem młodzieży w wieku 15-25 lat pochodzącej ze środowisk wiejskich. Celem kształcenia jest przygotowanie słuchaczy do podjęcia pracy i prowadzenia działalności gospodarczej, nabycie wiedzy w zakresie procedury rozpoczęcia działalności gospodarczej. A także wykształcenie umiejętności uruchomienia działalności gospodarczej w sektorze agroturystyki, kształcenie podstaw rzetelnej pracy i przedsiębiorczości oraz kształtowanie poczucia własnej wartości oraz potrzeby stałego rozwijania i doskonalenia również jak i nabycie umiejętności zachowania asertywnego w życiu zawodowym i prywatnym, w tym: 1. zapewnienie doświadczonego trenera, posiadającego oprócz kompetencji merytorycznych niezbędne doświadczenie praktyczne w samodzielnym prowadzeniu działalności gospodarczej, na jedno szkolenie, 2. zapewnienie sali wykładowej mieszczącej maksymalnie 40 uczestników, wyposażonej w sprzęt audiowizualny, na jedno szkolenie (razem 4 sale), na terenie całego kraju, 3. przeprowadzenie rekrutacji młodzieży w wieku 15-25 lat pochodzącej ze środowisk wiejskich, maksymalnie na jedno szkolenie maksymalnie 40 uczestników (razem maksymalnie 160 uczestników), 4. zapewnienie 40 szt. zestawów szkoleniowych na jedno szkolenie (razem 160 szt.) zawierających materiały wykorzystane podczas szkolenia w formie wydruku zwartego (format A4, min. 40 str., biało czarnych, 10 str. pełen kolor oraz na pendrive (4G), notatniki (format A4, papier offset 70-80g m2 biały w kratkę, min. 50 kartek), długopis (plastik, półautomat, 10 mm, wkład wymienny 0,5 mm), smycz. Elementy zestawów szkoleniowych (smycze, notatniki, wydruki) będą opatrzone logotypami i sloganami zgodnie z załącznikiem nr 6a do wzoru umowy: Wykaz logotypów i sloganów. Długopisy i pendrivy ze względu na mały rozmiar będą opatrzone samymi logotypami, zgodnie z załącznikiem nr 6b do wzoru umowy: Wykaz logotypów. 5. zapewnienie każdemu z uczestników szkolenia certyfikatu uczestnictwa, 6. zakwaterowanie maksymalnie 40 uczestników na jedno szkolenie (2 noclegi) ze śniadaniem w pokojach 2- lub 3-osobowych w hotelu o standardzie co najmniej 3-gwiazdkowym lub równoważnym (z osobnym węzłem sanitarnym w każdym pokoju) (razem maksymalnie 160 uczestników). Zakwaterowanie w odległości nie większej niż 1 km od sali wykładowej wymienionej w pkt 2. W przypadku braku możliwości zakwaterowania uczestników w hotelu o ww. lokalizacji, Wykonawca zapewnieni transport uczestników z miejsca zakwaterowania do sali wykładowej wymienionej w pkt 2. 7. zapewnienie wyżywienia na 4 szkolenia dla maksymalnie 40 uczestników (razem maksymalnie 160 uczestników), w tym: a) pierwszego dnia: - 2 przerwy kawowe (woda, kawa, herbata, ciasto) dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, - obiad dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, - kolacja dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, b) drugiego dnia: - śniadanie dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, - 2 przerwy kawowe (woda, kawa, herbata, ciasto) dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, - obiad z dwóch dań dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, - kolacja dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, c) trzeciego dnia: - śniadanie dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, - 2 przerwy kawowe (woda, kawa, herbata, ciasto) dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, - obiad z dwóch dań dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, - kolacja dla maksymalnie 40 uczestników szkolenia, Zamawiający proponuje ramowy program szkolenia, czas trwania 24 godziny, na każdy z modułów w dniu 1 i 2 przewidziano 1,5 godziny. Dzień 3 - konsultacje indywidualne - 8 godzin. Dzień 1 Generowanie pomysłu na własny biznes - praca warsztatowa; Wybór formy prawnej prowadzenia działalności gospodarczej (jednoosobowa działalność gospodarcza, spółka cywilna, spółki prawa handlowego); Procedura rejestracyjna własnej firmy (urząd gminy KRS, urząd statystyczny, urząd skarbowy, bank, ZUS). W każdym przypadku omówiony zostanie czas i ewentualny koszt załatwienia sprawy, a także niezbędne formularze i ich załączniki; Formy opodatkowania działalności gospodarczej z uwzględnieniem podatku dochodowego, obrotowego i akcyzowego, a także podatków lokalnych. Dzień 2 Przybliżenie zasad współpracy przedsiębiorcy z ZUS i KRUS i Urzędem Skarbowym Tworzenie biznes planu przedsiębiorstwa jako podstawowego dokumentu, na którym opiera się funkcjonowanie całej firmy; Źródła finansowania zewnętrznego nowopowstałej firmy (fundusze europejskie, pożyczki, kredytu, leasing, anioły biznesu); Zarządzania własną firmą - praca warsztatowa Dzień 3 Konsultacje indywidualne, dla wszystkich chętnych uczestników szkolenia zainteresowanych podjęciem własnej działalności gospodarczej. IV. Organizację i przeprowadzenie konkursu fotograficznego, wydanie albumu fotograficznego, w tym: 1. Organizacja i przeprowadzenie konkursu fotograficznego, w tym: - opracowanie założeń oraz regulaminu konkursu fotograficznego, - powołanie Komisji Konkursowej oraz opracowanie zasad i zorganizowanie prac Komisji zgodnie z przyjętym regulaminem, - w konkursie wezmą udział uczestnicy projektu pt. Agroturystyka metodą rozwoju przedsiębiorczości młodzieży z obszarów wiejskich. Podczas realizowania wyjazdów studyjnych uczestnicy w najatrakcyjniejszych miejscach odwiedzanych gospodarstw agroturystycznych oraz w ich okolicy wykonają fotografie, które następnie wezmą udział w konkursie fotograficznym, Komisja Konkursowa wybierze najlepsze zdjęcia w kategorii: gospodarstwo agroturystyczne, krajobrazy, tradycje kulturowe, zabytki architektury, opublikowanie zdjęć wykonanych przez uczestników, w albumie fotograficznym Agroturystyczne walory Wielkopolski zamieszczenie zdjęć wykonanych przez uczestników konkursu w wortalu internetowym, zapewnienie i przekazanie uczestnikom konkursu następujących nagród rzeczowych: a) jeden aparat fotograficzny (lustrzanka cyfrowa) - spełniający następujące minimalne wymagania: wielkość matrycy: 15 Mpx, szybkość zapisu zdjęć: 3,5 kl s, możliwość nagrywania filmów w standardzie Full HD, torba, statyw, filtr na obiektyw, karta pamięci 32 gb, gwarancja producenta. b) jeden komputer przenośny - laptop, musi spełniać poniższe minimalne wymagania: 1. Procesor: dwurdzeniowy o częstotliwości taktowania 2,5MHz, 3MB pamięci podręcznej, 2. Dysk twardy: pojemność 500Gb, 3. Pamięć RAM: co najmniej 4GB DDR3, 4. Ekran LCD: przekątna co najmniej 15, matryca z podświetleniem LED, 5. Karta grafiki: dedykowana z pamięcią własną 1GB, 6. Wbudowane napędy: DVD-RW double layer, 7. Złącza zewnętrzne: 4 x USB w tym przynajmniej 1 USB 3.0, 1 x HDMI, 1 x D-Sub, 1 x RJ-45, wejście na mikrofon, wyjście słuchawkowe, 8. Wbudowana karta sieciowa: 10 100BaseTX Fast Ethernet, 9. Wbudowana karta WLAN: 802.11b g n, 10. Czytnik kart pamięci: obsługa przynajmniej standardów SD, SDHC, MMC, 11. Zintegrowana kamera internetowa: rozdzielczość 1,3 z wbudowanym mikrofonem, 12. Bateria: zapewniająca minimalny czas pracy 4 godziny, 13. Waga: maksymalnie 2,5 kg łącznie z baterią, 14. Wymagania dodatkowa: torba do laptopa, 15. Gwarancja: obejmująca 24 miesiące gwarancja producenta lub autoryzowanego partnera serwisowego producenta, Oprogramowanie: Microsoft Windows 7 Home Premium PL 64 bity (zainstalowany), oprogramowanie do nagrywania płyt CD i DVD, sterowniki, c) jeden program graficzny Adobe Photoshop CS5 PL BOX, Nagrody zostaną wręczone zdobywcom 3 pierwszych miejsc w konkursie, wyłonionych zgodnie z regulaminem konkursu. Wykonawca dostarczy nagrody rzeczowe zgodnie z regulaminem konkursu laureatom konkursu. Odbiór nagród Wykonawca potwierdzi protokołem odbioru według wzoru stanowiącego załącznik nr 7 do umowy: Wzór protokołu odbioru. Wykonawca zobowiązany jest do uiszczenia podatku od nagród o ile taki będzie wymagany. 2. Opracowanie i druk albumu fotograficznego Agroturystyczne walory Wielkopolski, w tym: a) Wykonawca dokona wyboru fotografii do albumu spośród zdjęć konkursowych, b) Wykonawca dokona obróbki wybranych zdjęć konkursowych, c) Wykonawca przygotuje 3 projekty graficzne okładki do wyboru przez Zamawiającego. d) Wykonawca przygotuje wstęp do 200 znaków i krótki komentarz do zdjęć z notką autorską. e) parametry techniczne: - materiał (okładka): tektura introligatorska o grubości ok. 2 mm i o gramaturze 1200 g/m2 (+ - 200 g/m2), z oklejką: papier dwustronnie powlekany (kreda) matowy o gramaturze 135 g/m2 (+ - 15 g m2), nadruk jednostronny pełen kolor 4+0 (CMYK) offset, folia mat i lakier UV wybiórczy; wyklejka: biały papier powlekany (kreda) błyszczący o gramaturze 135 g/m2 (+ - 15 g m2), lakier dyspersyjny błyszczący; - materiał (pozostałe strony oprócz okładki): papier dwustronnie powlekany (kreda) błyszczący o gramaturze 135 g/m2 (+ - 15 g m2), nadruk dwustronny pełen kolor 4+4 (CMYK) offset wraz ze zdjęciami oraz grafiką, lakier dyspersyjny błyszczący; - oprawa publikacji twarda klejona lub/i szyta, format A4, do 80 str. f) nakład 500 egz. g) Wykonawca dostarczy 80 egz. albumów po jednym dla każdego z uczestników konkursu oraz potwierdzi odbiór protokołem odbioru według wzoru stanowiącego załącznik nr 7 do umowy: Wzór protokołu odbioru. h) Wykonawca dostarczy 420 egz. albumów na adres: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa i potwierdzi odbiór protokołem odbioru według wzoru stanowiącego załącznik nr 7 do umowy: Wzór protokołu odbioru. Albumy fotograficzne: Agroturystyczne walory Wielkopolski będą opatrzone logotypami i sloganami zgodnie z załącznikiem nr 6a do umowy: Wykaz logotypów i sloganów.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 724130008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.fapa.com.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach