Przetargi.pl
Zakup usług polegających na przygotowaniu i realizacji projektu pilotażowego w zakresie rozwoju marketingu bezpośredniego, związanego w szczególności ze sprzedażą bezpośrednią na lokalnych targowiskach

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA ogłasza przetarg

  • Adres: 00-930 Warszawa, ul. Wspólna 30
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 22 623 19 23 , fax. 22 623 19 09
  • Data zamieszczenia: 2013-09-26
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA
    ul. Wspólna 30 30
    00-930 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 22 623 19 23, fax. 22 623 19 09
    REGON: 01156286700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.fapa.com.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Fundacja

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zakup usług polegających na przygotowaniu i realizacji projektu pilotażowego w zakresie rozwoju marketingu bezpośredniego, związanego w szczególności ze sprzedażą bezpośrednią na lokalnych targowiskach
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest zakup usług polegających na przygotowaniu i realizacji projektu pilotażowego w zakresie rozwoju marketingu bezpośredniego, związanego w szczególności ze sprzedażą bezpośrednią na lokalnych targowiskach. Projekt jest skierowany do doradców rolniczych oraz rolników i mikroprzedsiębiorców chcących sprzedać swoje produkty lub przetwory na lokalnych rynkach. W celu realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca zorganizuje Biuro Projektu, zwane dalej Biurem, odpowiedzialne za całość prac związanych z realizacją przedmiotu zamówienia. W celu sprawnego funkcjonowania Biura Wykonawca zapewni: 1. zespół ekspertów którzy posiadają wiedzę o najkorzystniejszych rozwiązaniach systemu sprzedaży bezpośredniej możliwych do wykorzystania i zastosowania w warunkach polskich oraz posiadających doświadczenie w realizacji szkoleń z zakresu sprzedaży bezpośredniej, co zagwarantuje prawidłową i terminową realizację założeń projektu, 2. minimum jedną osobę ds. organizacyjno - technicznych odpowiedzialną za terminową realizację usług, 3. minimum jeden numer telefonu stacjonarnego, numer telefonu komórkowego, numer faksu oraz adres mailowy i korespondencyjny, 4. organizację pracy, która umożliwi łatwy kontakt z przedstawicielami Biura Zamawiającemu i uczestnikom projektu. Czas odpowiedzi na zapytanie mailowe nie może przekroczyć dwóch dni roboczych. Przedstawiciele Biura będą ściśle współpracować z Zamawiającym i na bieżąco dostarczać wszelkich informacji o realizacji przedmiotu zamówienia. Do zadań Biura należy: przygotowanie programów szkoleniowych dla doradców i dla drobnych rolnikow i mikroprzedsiębiorców, przygotowanie harmonogramu realizacji projektu, przygotowanie materiałów szkoleniowych dla doradców rolniczych oraz materiałów szkoleniowych dla drobnych rolników i mikroprzedsiębiorców, nabór uczestników szkoleń, zapewnienie ekspertów niezbędnych do realizacji projektu, przeprowadzenie szkoleń, zabezpieczenie zakwaterowania i wyżywienia, opracowanie raportu podsumowującego projekt, rozliczenie projektu. Etap I projektu: I. Przygotowanie programów szkoleniowych. Programy będą obejmowały następujące zagadnienia/dziedziny marketingu bezpośredniego (sprzedaży bezpośredniej): a) ustalanie cen, b) obsługa klienta, tworzenie marki, c) handel, d) klasyfikacja, e) dystrybucja, f) zarządzanie gospodarstwem rolnym/targowiskiem, g) zarządzanie personelem, h) planowanie biznesowe, i) zarządzanie zbiorami, j) pakowanie, techniki sprzedaży, eksponowanie i podświetlanie, k) produkcja polowa, l) techniki przedłużania sezonu, m) selekcjonowanie gatunków, itp. Programy będą zawierały informacje o tematyce i szczegółowych treściach (wraz z ich uzasadnieniem) poruszanych w trakcie szkolenia, w ramach poszczególnych zagadnień oraz informacje na temat proponowanej metodyki szkoleń. Ponadto programy będą zawierały prezentacje i omówienia dobrych praktyk z zakresu marketingu bezpośredniego, w szczególności zagranicznych, z krajów o rozwiniętym systemie sprzedaży bezpośredniej, wraz z oceną ich przydatności w Polsce i możliwości przeniesienia na polski rynek. Programy zostaną przygotowane w dwóch wersjach, umożliwiających kształcenie dwuetapowe, (tj. kształcenie doradców oraz kształcenie rolników i mikroprzedsiębiorców przez doradców): a) Program I - dla doradców, obejmujący co najmniej 16 h wykładowych i 8 h warsztatowych, zawierać będzie elementy metodologii kształcenia rolników w zakresie marketingu bezpośredniego w sprzedaży bezpośredniej artykułów rolno - spożywczych z gospodarstwa rolnego lub na lokalnych, małych rynkach (targowiskach). Program będzie zakładał 3 dni szkoleniowe. b) Program II - dla rolników i mikroprzedsiębiorców obejmujący co najmniej 8 h wykładowych i 8 h warsztatowych, w tym zajęcia warsztatowe prowadzone bezpośrednio na lokalnym, małym rynku (targowisku) artykułów rolno - spożywczych, ćwiczące umiejętności sprzedaży bezpośredniej. Program będzie zakładał 2 dni szkoleniowe. Wykonawca przedstawi Zamawiającemu programy szkoleniowe w wersji elektronicznej w terminie do dnia 30 października 2013 r. Zamawiający zaakceptuje programy lub zgłosi do nich uwagi w terminie 7 dni od ich otrzymania. Uwagi zgłoszone przez Zamawiającego są wiążące dla Wykonawcy, który uwzględni je niezwłocznie bez dodatkowego wynagrodzenia. II. Przygotowanie harmonogramu projektu. Wykonawca przedstawi Zamawiającemu harmonogram realizacji projektu, w wersji elektronicznej, w terminie do 21 listopada 2013 r. Zamawiający zaakceptuje harmonogram lub zgłosi do niego uwagi w terminie 7 dni od dnia jego otrzymania. Uwagi zgłoszone przez Zamawiającego są wiążące dla Wykonawcy, który uwzględni je niezwłocznie bez dodatkowego wynagrodzenia. III. Przygotowanie materiałów szkoleniowych, w tym skryptu. Wykonawca przygotuje dla wszystkich uczestników szkoleń materiały szkoleniowe tj.: a) Skrypt. 30 - 40 stronicowy skrypt, zawierający opracowanie tematów i zagadnień poruszanych w trakcie szkolenia. Skrypt będzie zawierał ponadto prezentacje i omówienia dobrych praktyk z zakresu marketingu bezpośredniego, w szczególności zagranicznych, z krajów o rozwiniętym systemie sprzedaży bezpośredniej, możliwe do przeniesienia na rynek Polski. Skrypt zostanie przygotowany w dwóch wersjach: dla doradców rolnych oraz dla rolników i mikroprzedsiębiorców. b) notes 50 - stronicowy notes formatu B5, twarda kartonowa oprawa przynajmniej z tyłu. c) długopis długopis - niebieski wkład, wymiary ok.135x10 mm Skrypt i notes zostaną opatrzone logotypami i sloganami wskazanymi w załączniku nr 7a zgodnie z Księgą Wizualizacji Znaku PROW dostępną na stronie www.minrol.gov.pl oraz logotypem i informacją zawartą w załączniku 7b. Natomiast długopisy zostaną oznaczony jedynie logotypami zawartymi w załączniku nr 7a zgodnie z Księgą Wizualizacji Znaku PROW dostępną na stronie www.minrol.gov.pl. Wykonawca przedstawi Zamawiającemu do akceptacji skrypt w wersji elektronicznej najpóźniej 7 dni przed dniem rozpoczęcia pierwszego szkolenia. Ewentualne uwagi Zamawiającego Wykonawca uwzględni niezwłocznie w skrypcie lub zamieści w formie erraty. Projekty graficzne długopisów i notesów Wykonawca przedstawi Zamawiającemu, w wersji elektronicznej, w terminie najpóźniej 7 dni przed dniem rozpoczęcia pierwszego szkolenia. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zgłoszenia uwag do projektów. Do uwag Wykonawca zobowiązuje się zastosować nieodpłatnie i niezwłocznie. IV. Zapewnienie ekspertów niezbędnych do realizacji projektu. Eksperci będą odpowiedzialni za realizację merytorycznej części projektu, w szczególności: opracowanie programów szkoleniowych, materiałów szkoleniowych oraz przeprowadzenie szkoleń. Wykonawca zapewni co najmniej: - Jedną osobę z wykształceniem co najmniej wyższym magisterskim oraz z co najmniej 3 - letnim doświadczeniem i dorobkiem naukowym zbieżnym z zakresem realizacji projektu oraz posiadającą dorobek w postaci co najmniej 2 publikacji merytorycznych z zakresu sprzedaży bezpośredniej artykułów rolno - spożywczych. Osoba ta musi znać język polski lub angielski w stopniu umożliwiającym prowadzenie szkoleń. - Trzy osoby z wykształceniem co najmniej wyższym magisterskim lub inżynieryjnym z dziedzin w uzasadniony sposób związanych z tematyką szkoleń oraz z co najmniej 3 - letnim doświadczeniem w zakresie wykorzystania produkcji rolniczej do wytwarzania artykułów rolno - spożywczych. - Jedną osobę z co najmniej 3 - letnim doświadczeniem w opracowaniu metodyki i programów szkoleń dla doradców rolnych oraz rolników i mikroprzedsiębiorców. W przypadku zapewnienia ekspertów bez biegłej znajomości polskiego umożliwiającej prowadzenie szkoleń, Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia tłumaczenia z języka angielskiego na język polski. Etap II projektu: I. Kompleksowe przygotowanie i przeprowadzenie 7 pilotażowych szkoleń dla co najmniej 110 doradców rolnych, w oparciu o opracowany Program I, każdorazowo zgodnie z poniższymi wymaganiami: - nabór uczestników szkoleń wśród powiatowych doradców rolnych z doświadczeniem we wspieraniu i promocji systemów jakości żywności oraz sprzedaży bezpośredniej, marginalnej, lokalnej i ograniczonej artykułów rolno - spożywczych wśród rolników; - grupy szkoleniowe nie mniejsze niż 10 osób, a nie większe niż 30 osób; - zapewnienie sali szkoleniowej w wielkości odpowiadającej liczbie osób w grupie, wyposażonej w sprzęt multimedialny umożliwiający przeprowadzenie szkolenia; oznakowanie sali szkoleniowej w sposób zapewniający odpowiednią widoczność logotypów i sloganów wskazanych w załączniku nr 7a zgodnie z Księgą Wizualizacji Znaku PROW dostępną na stronie www.minrol.gov.pl; - zapewnienie ekspertów niezbędnych do przeprowadzenia wszystkich szkoleń, zgodnie z wymaganiami zawartymi w pkt. IV (Etap I projektu) ; - przygotowanie szczegółowego programu szkolenia, z informacją o godzinie rozpoczęcia i zakończenia poszczególnych zajęć; - zapewnienie zajęć warsztatowych w miejscu prowadzenia sprzedaży bezpośredniej artykułów rolno - spożywczych np. mały rynek ze wskazaniem przykładów dobrych praktyk; - zapewnienie zakwaterowania dla wszystkich uczestników szkoleń i kadry szkoleniowej, w tym: 3 noclegów ze śniadaniem w obiekcie o standardzie co najmniej 3 - gwiazdkowym lub równoważnym, w pokojach 1 lub 2 - osobowych, z osobnym węzłem sanitarnym; - zapewnienie wyżywienia dla każdego uczestnika szkoleń i kadry szkoleniowej, w tym: 3 obiadów składających się każdorazowo z minimum dwóch dań gorących (zupa i drugie danie), deseru i napoju zimnego; co najmniej 2 kolacji składających się minimum z przystawki gorącej, półmisków wędlin, serów, warzyw sezonowych do wyboru oraz napojów zimnych i gorących; co najmniej 1 serwisu kawowego w każdym dniu szkolenia składającego się z kawy, herbaty, zimnych napojów, kruchych ciastek, bez ograniczeń; - zapewnienie materiałów szkoleniowych dla każdego uczestnika szkoleń (skrypt, długopis, notes). II. Kompleksowe przygotowanie i przeprowadzenie 16 pilotażowych szkoleń dla co najmniej 240 rolników i mikroprzedsiebiorców, w oparciu o opracowany Program II, każdorazowo zgodnie z poniższymi wymaganiami: - nabór uczestników szkoleń wśród rolników prowadzących drobne gospodarstwa rolne, drobne przetwórstwo lub produkcję rolną objętą znakami jakości np. ekologiczną; - grupy szkoleniowe nie mniejsze niż 10 osób, a nie większe niż 30 osób; - zapewnienie sali szkoleniowej w wielkości odpowiadającej liczbie osób w grupie, wyposażonej w sprzęt multimedialny umożliwiający przeprowadzenie szkolenia; oznakowanie sali szkoleniowej w sposób zapewniający odpowiednią widoczność logotypów i sloganów wskazanych w załączniku nr 1a zgodnie z Księgą Wizualizacji Znaku PROW dostępną na stronie www.minrol.gov.pl; - zapewnienie ekspertów niezbędnych do przeprowadzenia wszystkich szkoleń, zgodnie z wymaganiami zawartymi w pkt. IV (Etap I projektu); - przygotowanie szczegółowego programu szkolenia, z informacją o godzinie rozpoczęcia i zakończenia poszczególnych zajęć; - zapewnienie zajęć warsztatowych, w tym ćwiczenia umiejętności sprzedaży bezpośredniej w miejscu prowadzenia handlu artykułami rolno - spożywczymi przez rolników np. na lokalnym małym rynku, targowisku; - zapewnienie zakwaterowania dla wszystkich uczestników szkoleń i kadry szkoleniowej, w tym: 1 noclegu ze śniadaniem w obiekcie o standardzie co najmniej 3 -gwiazdkowym lub równoważnym, w pokojach 1 lub 2 - osobowych, z osobnym węzłem sanitarnym; - zapewnienie wyżywienia dla wszystkich uczestników szkolenia i kadry szkoleniowej, w tym: 2 obiadów składających się każdorazowo z minimum dwóch dań gorących (zupa i drugie danie), deseru i napoju zimnego; 1 kolacji składającej się minimum z przystawki gorącej, półmisków wędlin, serów, warzyw sezonowych do wyboru oraz napojów zimnych i gorących; co najmniej 1 serwisu kawowego w każdym dniu szkolenia składającego się z kawy, herbaty, zimnych napojów, kruchych ciastek bez ograniczeń; - zapewnienie materiałów szkoleniowych dla każdego uczestnika szkoleń (skrypt, długopis, notes). III. Opracowanie raportu podsumowującego projekt. Opracowanie raportu podsumowującego projekt Rozwój systemu marketingu bezpośredniego, zawierającego wnioski z projektu, w szczególności wskazania i rekomendacje dotyczące określenia obszarów dalszego wsparcia w kwestii sprzedaży bezpośredniej, marginalnej, lokalnej i ograniczonej artykułów rolno - spożywczych w Polsce, w tym ewentualne propozycje tematów, o jakie należałoby rozszerzyć programy szkoleniowe. Raport zostanie oznaczony logotypami i sloganami wskazanymi w załączniku nr 7a zgodnie z Księgą Wizualizacji Znaku PROW dostępną na stronie www.minrol.gov.pl. Wszelkie inne materiały i prezentacje powstałe w trakcie realizacji projektu muszą zostać opatrzone logotypami i sloganami wskazanymi w załączniku nr 7a zgodnie z Księgą Wizualizacji Znaku PROW dostępną na stronie www.minrol.gov.pl. Pozostałe warunki dotyczące realizacji przedmiotu zamówienia zawiera wzór umowy, stanowiący załącznik nr 8 do SIWZ
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie osób wykonujących zamówienie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.fapa.com.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach