Przetargi.pl
„Zakup i sukcesywna dostawa żywności na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie na rok 2024” ZADANIE PODZIELONE NA 6 CZĘŚCI

PRZEDSZKOLE PUBLICZNE IM.JULIANA TUWIMA W KOWALI-STĘPOCINIE ogłasza przetarg

  • Adres: 26-624 Kowala-Stępocina, ul. Parkowa 16
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 48 610 17 26
  • Data zamieszczenia: 2023-11-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: PRZEDSZKOLE PUBLICZNE IM.JULIANA TUWIMA W KOWALI-STĘPOCINIE
    ul. Parkowa 16
    26-624 Kowala-Stępocina, woj. mazowieckie
    tel. 48 610 17 26
    REGON: 670215670
  • Adres strony internetowej zamawiającego: https://www.przedszkolekowala.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Zakup i sukcesywna dostawa żywności na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie na rok 2024” ZADANIE PODZIELONE NA 6 CZĘŚCI
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Część 1- Zakup i dostawa mleka, przetworów mlecznych i jaj konsumpcyjnych na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-StępociniePrzedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa mleka, przetworów mlecznych i jaj konsumpcyjnych na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie. Produkty mleczarskie cechować ma świeżość, dobry smak po otwarciu produktów, niezbrylone sery naturalne, gęste jogurty.  Towar musi być dostarczony i rozładowany we wskazanym przez Zamawiającego miejscu. Podana ilość orientacyjnego zapotrzebowania może różnić się od ilości zamawianej przez Zamawiającego po podpisaniu umowy. Dostawa nabiału i produktów mleczarskich musi odbywać się 2 razy w tygodniu lub według potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego zamówienia. Produkty mleczne takie jak: jogurt, kefir, ser twarogowy, serek homogenizowany powinny zawierać nie więcej niż 13,5 g cukru w 100 g produktu gotowego do spożycia ; nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia; nie więcej niż 0,45 g sodu/1,2 g soli w 100 g produktu gotowego do spożycia (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. Dz. U. z dnia 01 sierpnia 2016 r. poz. 1154).Szczegółowy opis i zakres zawarty jest w załączniku nr 10 do SWZ.Część 2 - Zakup i dostawa ryb mrożonych, warzyw i owoców mrożonych na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie.Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa ryb mrożonych, warzyw i owoców mrożonych na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie.  Podana ilość orientacyjnego zapotrzebowania może różnić się od ilości zamawianej przez Zamawiającego po podpisaniu umowy. Dostawa produktów musi odbywać się 1 raz w tygodniu lub według potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego zamówienia. Towar musi być dostarczony i rozładowany we wskazanym przez Zamawiającego miejscu. Zamawiający wymaga aby towar zamówiony (mrożony) przywożony był w temp. minimum (-18°C) i pakowany w folię. Etykiety na mrożonkach w języku polskim. Owoce lub warzywa jednolite tej samej odmiany, w stanie dojrzałości konsumpcyjnej, czyste, sypkie, nie oblodzone, bez trwałych zlepieńców, bez zapachów i posmaków obcych dla danego asortymentu, smak i zapach delikatny, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy, barwa typowa dla danego gatunku i odmiany, jednolita w partii (z wyjątkiem mieszanek), owoce i warzywa zdrowe, bez uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak i obecności pleśni, brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych. Podstawa prawna - Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz.U.2016, poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Szczegółowy opis i zakres zawarty jest w załączniku nr 10 do SWZ.Część 3 - Zakup i dostawa mięsa, drobiu i wędlin na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie.Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa mięsa, drobiu i wędlin na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie. Podana ilość orientacyjnego zapotrzebowania może różnić się od ilości zamawianej przez Zamawiającego po podpisaniu umowy. Dostawa produktów musi odbywać się 5 razy w tygodniu lub według potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego zamówienia. Zawartość nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia - Podstawa prawna - Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz.U.2016, poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach Towar musi być dostarczony i rozładowany we wskazanym przez Zamawiającego miejscu. MIĘSO WIEPRZOWE:Klasa I – mięso chude i nieścięgniste. Mięso świeże bez oznak wcześniejszego mrożenia I klasy (barwa – bladoróżowa do czerwonej, powierzchnia – sucha, matowa, zapach – charakterystyczny, przekrój- lekko wilgotny – sok mięsny przezroczysty, konsystencja – jędrna, elastyczna, (po naciśnięciu palcem szybko się wyrównuje) . DRÓB:Dostarczane tuszki oraz elementy muszą spełniać kryteria dla elementów zaliczanych do klasy handlowej „A” określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 543/2008, tj.: posiadać dobrą budowę, tkanka mięśniowa musi być pełna, piersi dobrze rozwinięte, szerokie długie i umięśnione, nogi umięśnione. Grzbiet i nogi powinny pokryte być cienką równomierną warstwą tłuszczu. Na tuszkach kurczaka i elementach z kurczaka nie dopuszczalne są pozostałości piór. Świeże mięso drobiowe nie może wykazywać żadnych oznak wcześniejszego mrożenia. Tuszki drobiowe i elementy drobiowe muszą być dostarczane nienaruszone, czyste, wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych, zabrudzeń lub krwi, bez obcego zapachu, bez wystających złamanych kości, bez poważnych stłuczeń, bez widocznych plam krwistych, z wyjątkiem małych i niezauważalnych. Mięśnie piersiowe kurczaka, indyka pozbawione skóry, kości i ścięgien, dopuszcza się niewielkie rozerwania oraz nacięcia mięśni powstałe podczas oddzielania skóry i kośćca, zapach i barwa naturalna. Niedopuszczalne są zapachy, mogące świadczyć o zachodzących procesach rozkładu mięsa przez mikroorganizmy. WOŁOWINA:Mięso chude o wyrazistym czerwonym kolorze. Mięso świeże bez oznak wcześniejszego mrożenia, posiada dobrą budowę, tkanka mięśniowa musi być pełna. Szczegółowy opis i zakres zawarty jest w załączniku nr 10 do SWZ.Część 4 - Zakup i dostawa warzyw i owoców na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie.Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa warzyw i owoców na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie.  Podana ilość orientacyjnego zapotrzebowania może różnić się od ilości zamawianej przez Zamawiającego po podpisaniu umowy. Dostawa produktów musi odbywać się 3 razy w tygodniu lub według potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego zamówienia. Towar musi być dostarczony oraz rozładowany we wskazanym przez Zamawiającego miejscu.  Owoce i warzywa dostarczane będą przez Dostawcę w ilościach ściśle określonych w zamówieniu. Warzywa, owoce powinny być czyste, świeże, zdrowe, bez uszkodzeń mechanicznych i oznak zwiędnięcia, wolne od zanieczyszczeń chemicznych, wolne od obcych, zapachów i smaków, pleśni, zmian gnilnych, bez oznak wyrośnięcia, gnicia, uszkodzenia przez szkodniki, mróz lub słońce, właściwie obcięte, typowe w kształcie. Podstawa prawna - Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz.U.2016, poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Szczegółowy opis i zakres zawarty jest w załączniku nr 10 do SWZ.Część 5 - Zakup i dostawa artykułów spożywczych opakowanych na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie.Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa artykułów spożywczych opakowanych na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie.  Podana ilość orientacyjnego zapotrzebowania może różnić się od ilości zamawianej przez Zamawiającego po podpisaniu umowy. Dostawa produktów musi odbywać się 2 razy w tygodniu lub według potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego zamówienia. Towar musi być dostarczony i rozładowany we wskazanym przez zamawiającego miejscu. Każdy oferowany artykuł powinien być oznakowany etykietą zawierającą następujące dane: nazwa środka spożywczego, nazwa producenta, wykaz składników występujących w środku spożywczym, termin przydatności do spożycia. Makarony mają być sporządzone z najwyższej jakości mąki, po ugotowaniu makaron nie skleja się, jest twardy i sprężysty, zachowuje naturalny zapach i kolor. Przyprawy – zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek.  Produkty sypkie, takie jak ryż, kasze – mają być najwyższej jakości, po ugotowaniu nie sklejać się.  Produkty takie jak: dżem, sok, koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy, ketchup, chrzan, żurek, cukier waniliowy – mają być na bazie naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych. Podstawa prawna - Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz.U.2016, poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.Szczegółowy opis i zakres zawarty jest w załączniku nr 10 do SWZ.Część 6 - Zakup i dostawa pieczywa na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-StępociniePrzedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa pieczywa na potrzeby Przedszkola Publicznego im. Juliana Tuwima w Kowali-Stępocinie.  Dostarczane pieczywo nie może być mrożone ani rozmrażane.  Dostawa produktów musi odbywać się 5 razy w tygodniu lub według potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia telefonicznego zamówienia. Pieczywo nie może być wypiekane z ciasta mrożonego.  Podana ilość orientacyjnego zapotrzebowania może różnić się od ilości zamawianej przez Zamawiającego po podpisaniu umowy. Pieczywo półcukiernicze i cukiernicze z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego (Podstawa prawna - Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz.U.2016, poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.Szczegółowy opis i zakres zawarty jest w załączniku nr 10 do SWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Na podstawie art. 112 ustawy Pzp, zamawiający określa warunki udziału w postępowaniu dotyczące: 4. ZDOLNOŚCI TECHNICZNEJ LUB ZAWODOWEJ:Dotyczy wszystkich części:a) doświadczenie wykonawcy:Wykonawca spełni warunek udziału w postępowaniu, jeżeli wykaże, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert w niniejszym postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych wykonuje co najmniej 1 dostawę żywności o wartości co najmniej 20 000,00 zł brutto, przy czym Zamawiający przez jedną dostawę rozumie zadanie wykonane w ramach jednej umowyUwaga: Przez wartość 1 dostawy Zamawiający rozumie łączną wartość wykonanych lub wykonywanych dostaww ramach 1 umowy (1 zadania). Wykonawca zobowiązany jest wyodrębnić rodzajowo i kwotowo dostawystanowiące podstawę wykazania doświadczenia; dla potrzeb oceny spełnienia warunku określonego powyżej, jeżeli wartości zostaną podane w walutach innych niż PLN, Zamawiający przyjmie średni kurs PLN do waluty podany przez NBP na dzień opublikowania ogłoszenia o zamówieniu.7.2 Zamawiający może, oceniając zdolność techniczną lub zawodową, na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia na każdym etapie postępowania (art. 116 ust. 2 ustawy Pzp).7.3 W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunki, o których mowa w pkt 7.1 SWZ zostaną spełnione wyłącznie jeżeli:- w przypadku, o którym mowa w pkt 7.1 ppkt 4 niniejszego rozdziału, jeden z Wykonawców lub podmiotów udostępniających zasoby spełni warunek samodzielnie. Nie sumuje się doświadczenia zawodowego – argumentacja na podstawie sentencji wyroku Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 7 sierpnia 2014 r. [sygn. akt: KIO 1495/14]),7.4 Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków, o których mowa w niniejszym rozdziale w pkt 7.1 w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do przedmiotowego zamówienia, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków prawnych.7.5 Zamawiający jednocześnie informuje, iż:1. „stosowna sytuacja”, o której mowa w niniejszym rozdziale w pkt 7.4 wystąpi wyłącznie w przypadku, kiedy Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów udowodni Zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia. Zobowiązanie musi wskazywać:a) zakres dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu,b) sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia publicznego,c) zakres i okres udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego,d) informację czy podmiot, na zdolnościach którego Wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje usługi, których wskazane zdolności dotyczą.7.6 Zobowiązanie, o którym mowa powyżej należy dołączyć do oferty. Wzór pisemnego zobowiązania stanowi załącznik nr 7 do SWZ.7.7 Zamawiający oceni, czy udostępniane Wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne lub zawodowe lub ich sytuacja finansowa lub ekonomiczna, pozwalają na wykazanie przez Wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz zbada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, o których mowa w art. 108 i 109 ustawy PZP.7.8 W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, Wykonawcy mogą polegać na zdolnościach innych podmiotów, jeśli podmioty te wykonają dostawy, do realizacji których te zdolności są wymagane.7.9 Wykonawca, który polega na sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, odpowiada solidarnie z podmiotem, który zobowiązał się do udostępnienia zasobów, za szkodę poniesioną przez Zamawiającego powstałą wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba że za nieudostępnienie zasobów nie ponosi winy.7.10 Wykonawca nie może, po upływie terminu składania ofert, powoływać się na zdolności lub sytuację podmiotów udostępniających zasoby, jeżeli na etapie składania ofert nie polegał on w danym zakresie na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby.7.11 Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby, składa wraz z ofertą, zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji danego zamówienia lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów.7.12 Zamawiający żąda od Wykonawcy, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art. 118 ustawy PZP, przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów i oświadczeń wymienionych, § 2 ust. 7 rozporządzenia Ministra Rozwoju Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych środków dowodowych oraz innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy (Dz.U. z 2020 r. poz. 2415), w zakresie wskazanym w SWZ.7.13 Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuacja ekonomiczna lub finansowa, podmiotu, na którego zdolnościach polega Wykonawca, nie potwierdzają spełnienia przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych podmiotów podstawy wykluczenia, Zamawiający będzie żądał, aby Wykonawca w terminie określonym przez Zamawiającego:- zastąpił ten podmiot innym podmiotem lub podmiotami lub- zobowiązał się do osobistego wykonania odpowiedniej części zamówienia, jeżeli wykaże zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuację finansową lub ekonomiczną określoną w rozdziale 7 pkt 3 i 47.14 Wykonawca będzie zobowiązany do zawiadamiania zamawiającego o wszelkich zmianach w odniesieniu do informacji, o których mowa w pkt 7.4 SWZ, w trakcie realizacji zamówienia, a także przekaże wymagane informacje na temat nowych podwykonawców, którym w późniejszym okresie zamierza powierzyć realizację dostaw.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-12-11

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach