Przetargi.pl
Zakup i sukcesywna dostawa produktów żywnościowych do gminnego przedszkola w Michałowicach i w Nowej Wsi

Zespół Obsługi Ekonomiczno-Administracyjnej Szkół Gminy Michałowice ogłasza przetarg

  • Adres: 05-816 Reguły, ul. Aleja Powstańców Warszawy 1
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 22 7582663 , fax. 22 7582638
  • Data zamieszczenia: 2014-11-21
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Obsługi Ekonomiczno-Administracyjnej Szkół Gminy Michałowice
    ul. Aleja Powstańców Warszawy 1 1
    05-816 Reguły, woj. mazowieckie
    tel. 22 7582663, fax. 22 7582638
    REGON: 00118937600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: oswiata.michalowice.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zakup i sukcesywna dostawa produktów żywnościowych do gminnego przedszkola w Michałowicach i w Nowej Wsi
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów żywnościowych do stołówki przedszkolnej w Michałowicach, przy ul. Szkolnej 13, 05-816 Michałowice, oraz stołówki przedszkolnej w Nowej Wsi przy ul. Głównej 52 wg następujących części: Część 1 - warzywa i owoce-Przedszkole w Michałowicach Część 2 - pieczywo-Przedszkole w Michałowicach Część 3 - mięso i wędliny-Przedszkole w Michałowicach Część 4 - mrożonki i ryby-Przedszkole w Michałowicach Część 5 - produkty mleczarskie (nabiał) -Przedszkole w Michałowicach Część 6 - jaja-Przedszkole w Michałowicach Część 7 - różne artykuły spożywcze-Przedszkole w Michałowicach Część 8 - warzywa i owoce-Przedszkole w Nowej Wsi Część 9 - pieczywo-Przedszkole w Nowej Wsi Część 10 - mięso i wędliny-Przedszkole w Nowej Wsi Część 11 - mrożonki i ryby-Przedszkole w Nowej Wsi Część 12 - produkty mleczarskie (nabiał-Przedszkole w Nowej Wsi) Część 13 - jaja-Przedszkole w Nowej Wsi Część 14- różne artykuły spożywcze-Przedszkole w Nowej Wsi Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawierają załącznik A 1-14. Dostawy powinny odpowiadać normom sanitarnym i higienicznym przewidzianym dla żywności na terenie RP . Przedmiot zamówienia będzie dostarczany zgodnie z obowiązującymi przepisami: - ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2010, Nr 136, poz. 914 ze zm.) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (Dz. U. z 2005 r., Nr 187 poz. 1577 ze zm.) wraz z aktami wykonawczymi , - rozporządzenia (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa Żywności (Dz. U. UE L Nr 31, poz. 1), - rozporządzenia (WE) 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. U. UE L Nr 338, poz. 4), - ustawy z dnia 16 grudnia 2005 o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 ze zm.), - rozporządzenia (WE) 853/2004, Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do Żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L Nr 139, poz. 55 ze zm.), - rozporządzenia (WE) 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L Nr 139, poz. 206 ze zm.), - rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.), - rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L Nr 139, poz. 1 ze zm.), - ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych (Dz. U. z 2005 Nr 187, poz. 1577 ze zm.). Dostarczany towar winien być świeży z okresami ważności odpowiednimi dla danego asortymentu, wysokiej jakości, tj. I-go gatunku (których termin ważności upływa nie wcześniej niż 14 dni po dacie dostawy) bez wad fizycznych i jakościowych i odpowiadać Polskim Normom. Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami. W przypadku dostarczenia towaru niezgodnego z zamówieniem lub niewłaściwej jakości bądź niedostarczenia zamówionego towaru, a także niedokonania niezwłocznej jego wymiany na towar właściwy, Zamawiający ma prawo dokonania zakupu zamówionego towaru w dowolnej jednostce handlowej. Koszty powstałe z tego tytułu obciążają Wykonawcę. Poszczególne zamówienia będą składane mailowo lub telefonicznie z wyprzedzeniem co najmniej jednego dnia roboczego. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar do siedziby przedszkola własnym transportem, na własny koszt i własne ryzyko oraz do elastycznego reagowania na zwiększone lub zmniejszone potrzeby w stosunku do danego asortymentu lub całości dostawy. Za dostarczoną żywność (w tym ubezpieczenie, stan jakościowy) odpowiada Wykonawca do czasu odbioru zrealizowanego zamówienia przez przedszkole. Odbioru towaru w siedzibie przedszkola dokona wyznaczony przez dyrektora przedszkola pracownik. W przypadku stwierdzenia wadliwej partii dostarczonego towaru, reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie. Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na towar wolny od wad w ciągu 3 godzin, w ilościach zakwestionowanych podczas odbioru. Ilości (wielkości) produktów wskazane w załączniku nr A do specyfikacji są wielkościami orientacyjnymi, przyjętymi dla celu porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Całkowite wynagrodzenie wykonawcy wynikać będzie z rzeczywistej ilości produktów pomnożonej przez ceny jednostkowe brutto określone w ofercie wykonawcy. Nie wykonanie pełnego zakresu ilościowego umowy nie rodzi roszczenia o zakup nie zrealizowanej w okresie obowiązywania umowy ilości towaru. Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów (art. spożywcze, warzywa, owoce, jaja, mięso i wędliny itp.) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zażądania stosownego dokumentu w momencie dostawy produktów. Mięso i wędliny muszą być dostarczane w czystych, zamkniętych pojemnikach do przewozu mięsa i wędlin. Mięso surowe nie może być przewożone razem z wędlinami w jednym pojemniku. Mrożonki mają być dostarczane w formie nierozmrożonej. Dostawy będą realizowane bez minimum logistycznego. Wymagania w zakresie znakowania opakowań: Każde opakowanie musi posiadać etykietę zawierającą , co najmniej następujące dane: 1) nazwa produktu, odmiana, 2) termin przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości, 3) masę netto lub liczbę sztuk, 4) warunki przechowywania, 5) nazwę i adres producenta, 6) inne oznakowania zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. UWAGA!!! Zamawiający dopuszcza stosowanie produktów równoważnych tzn. o jakości, walorach smakowych, estetycznych, zachowaniu się podczas obróbki gastronomicznej, nie gorszych niż wymienione. Jeżeli Wykonawca zamierza złożyć ofertę równoważną, jest wówczas zobowiązany wykazać Zamawiającemu na piśmie, że proponowany przez niego produkt nie jest gorszej jakości niż wymieniony w opisie przedmiotu zamówienia. W tym celu Wykonawca winien dokonać pisemnego porównania obu produktów, opisanego przez Zamawiającego oraz proponowanego przez siebie. Porównania należy dokonać w taki sposób, aby Zamawiający bez żadnych wątpliwości i w sposób jednoznaczny mógł stwierdzić równoważność proponowanego przez Wykonawcę produktu..
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 151000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.oswiata.michalowice.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach