Przetargi.pl
Zakup i dostawa artykułów spożywczych do stołówki Szkoły Podstawowej nr 1 w Milanówku

Szkoła Podstawowa nr 1 im ks. Piotra Skargi w Milanówku ogłasza przetarg

  • Adres: 05-822 Milanówek, Królewska
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 227583524, 22 7583524 wew 33 lub 18 , fax. 22 7583524 wew 16
  • Data zamieszczenia: 2019-12-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Podstawowa nr 1 im ks. Piotra Skargi w Milanówku
    Królewska 69
    05-822 Milanówek, woj. mazowieckie
    tel. 227583524, 22 7583524 wew 33 lub 18, fax. 22 7583524 wew 16
    REGON: 01130167000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.jedyneczka.edupage.org

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zakup i dostawa artykułów spożywczych do stołówki Szkoły Podstawowej nr 1 w Milanówku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA: 1)Nazwa przedmiotu zamówienia: Przedmiot zamówienia został przez Zamawiającego podzielony na następujące części: zakup i dostawa artykułów spożywczych do stołówki szkolnej Szkoły Podstawowej nr 1 w Milanówku: a) świeżych owoców, warzyw i soków – część 1, b) jajek – część 2, c) półproduktów garmażeryjnych – część 3, d) mrożonek – owoców, warzyw i ryb - część 4, e) mięsa, wędlin i drobiu – część 5, f) pieczywa, drożdży i wyrobów cukierniczych – część 6, g) produktów sypkich, przypraw, przetworów i słodyczy – część 7, h) nabiału i mleka – część 8. Przedmiot zamówienia został szczegółowo określony w Formularzu asortymentowo–cenowym stanowiącym załącznik nr 1.1-1.8 do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia dalej jako ,,SIWZ’’. 2) Opis przedmiotu zamówienia: a) szczegóły dotyczące ilości i asortymentu poszczególnych dostaw jednostkowych ustalane będą na podstawie jadłospisów tygodniowych, tworzonych na bieżąco, według potrzeb Zamawiającego, b) przedmiot umowy może ulec zmianie w zakresie ilościowym i/lub rodzajowym w zależności od zapotrzebowania Zamawiającego w danym czasie z zastrzeżeniem, że: - Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia łącznej wielkości przedmiotu zamówienia dla danej części maksymalnie do 20 % wielkości zamówienia dla danej części w trakcie trwania umowy w stosunku do ilości przewidzianych odpowiednio w zał. nr 1.1-1.8 do SIWZ, - Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia łącznej wielkości przedmiotu zamówienia w odniesieniu do danej części, maksymalnie do 20 % wielkości zamówienia dla konkretnego asortymentu w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia w stosunku do ilości przewidzianych odpowiednio w zał. nr 1.1-1.8 do SIWZ, jednak jedynie do wysokości łącznego wynagrodzenia przewidzianego w umowie przysługującego z tytułu realizacji danej części zamówienia. Wykonawca oświadcza, składając ofertę w przedmiotowym postępowaniu, że powyższe postanowienia akceptuje c) wielkość poszczególnych zamówień dla danego rodzaju asortymentu określonego w załączniku nr 1.1-1.8 do SIWZ będzie wynikać z jednostronnej dyspozycji osoby odpowiedzialnej za realizację zamówienia po stronie Zamawiającego, d) w przypadku, gdy w zał. nr nr 1.1-1.8 do SIWZ, pojawią się wskazania znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego wykonawcę, należy rozumieć, zgodnie z przepisem art. 29 ust. 3 Pzp, że jest to uzasadnione specyfiką przedmiotu zamówienia i Zamawiający nie może opisać przedmiotu zamówienia za pomocą dostatecznie dokładnych określeń, a wskazania te należy traktować jako przykładowe pod względem parametrów technicznych i funkcjonalnych. W takich okolicznościach Zamawiający dopuszcza możliwość składania w ofercie rozwiązań równoważnych, wskazując, że minimalne wymagania, jakim mają odpowiadać rozwiązania równoważne, to wymagania nie gorsze od parametrów wskazanych w zał. nr nr 1.1-1.8 do SIWZ, e) wykonawca, który do kalkulacji oferty zastosował asortyment równoważny, zobowiązany jest do ujawnienia tego faktu w ofercie poprzez wskazanie asortymentu równoważnego, f) wykonawca, który powołuje się na produkty równoważne opisane przez Zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego dostawy spełniają wymagania określone przez Zamawiającego. Zamawiający oceni równoważność zastosowanych materiałów na podstawie dokumentów wystawionych lub publikowanych przez producenta danego asortymentu. W takiej sytuacji na Wykonawcy ciążyć będzie obowiązek przedłożenia Zamawiającemu stosownych dokumentów stwierdzających, że proponowane produkty równoważne nie są gorsze od produktów wskazanych w załączniku nr 1.1-1.8 do SIWZ oraz uzyskania zgody Zamawiającego na ich wprowadzenie, g) artykuły spożywcze powinny być dostarczane w oryginalnych, jednostkowych (nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu) nienaruszonych opakowaniach zawierających oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta oraz inne oznakowania zgodne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego, h) dostarczane artykuły spożywcze w zależności od ich kategorii muszą przy każdej dostawie posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych, i) transport asortymentu będącego przedmiotem zamówienia powinien odbywać się zgodnie wymogami HACCP i sanitarno- epidemiologicznymi. Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów, j) wykonawca zapewni, że dostarczone artykuły spożywcze będą należytej jakości oraz, że będą dostarczone w oryginalnych, jednostkowych i nienaruszonych opakowaniach nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, k) dostarczane produkty winny spełniać wymagania określone w obowiązujących przepisach prawa dotyczących produkcji i obrotu żywności, w szczególności: - ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 ze zm.) wraz z przepisami wykonawczymi; - ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz. 2164ze zm.); - rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz.1154); - rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 ze zm.); - rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s 16 ze zm.); - rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. U. L 338 z 22.12.2005, s 1 ze. zm.). l) produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne powinny być dostarczane w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, czystych i nieuszkodzonych. Mięso musi być świeże, najwyższej jakości, przewożone zgodnie z wymogami HACCP i warunkach spełniających wymogi sanitarno – epidemiologiczne, m) produkty drobiowe powinny być dostarczane w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, plombowane lub metkowane, czyste i nieuszkodzone. Transport powinien odbywać się zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno- epidemiologicznymi. n) jaja, przy każdej dostawie, muszą posiadać dokumenty identyfikacyjne dla jaj konsumpcyjnych. Jaja muszą być przewożone zgodnie z wymogami HACCP i sanitarno – epidemiologicznymi, o) przetworzone owoce, warzywa mrożone powinny być dostarczane w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach, posiadającymi stosowne atesty, bez oznak rozmrożenia. Opakowania nie powinny wykazywać oznak uszkodzeń mechanicznych. Transport powinien odbywać się zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno- epidemiologicznymi, p) nabiał i wszystkie jego produkty powinny być dostarczane w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach zawierających oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj nazwę wyrobu, ilość, datę przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta. Przewożone zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno- epidemiologicznymi. Dostarczane artykuły spożywcze musza przy każdej dostawie posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych, q) owoce powinny być świeże, bez oznak zepsucia i pleśni. Powinny być dostarczane w pojemnikach plastikowych bądź kartonowych posiadających stosowne atesty. Opakowanie nie powinno wykazywać oznak uszkodzeń mechanicznych. Pojemniki nie mogą posiadać oznak zabrudzenia. Towar musi być ułożony w sposób zabezpieczający go przed uszkodzeniem lub obniżeniem jakości pod względem wartości odżywczych, r) pieczywo, świeże wyroby piekarskie powinny być dostarczane w koszach plastikowych posiadających stosowne atest. Opakowanie nie powinno wykazywać oznak uszkodzeń mechanicznych i oznak zabrudzenia. Towar musi być ułożony w koszach w sposób zabezpieczający go przed uszkodzeniem lub obniżeniem jakości zarówno pod względem wartości odżywczych jak też wartości organoleptycznych. Towar nie może wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia. Transport powinien odbywać się zgodnie z wymogami HACCP i sanitarno – epidemiologicznymi, s) ryby mrożone powinny być dostarczane w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach, posiadającymi stosowne atesty, bez oznak rozmrożenia. Opakowania nie powinny wykazywać oznak uszkodzeń mechanicznych. Transport powinien odbywać się zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno- epidemiologicznymi, t) warzywa powinny być świeże, bez oznak zepsucia i pleśni. Powinny być dostarczane w pojemnikach plastikowych bądź kartonowych posiadających stosowne atesty. Opakowanie nie powinno wykazywać oznak uszkodzeń mechanicznych. Pojemniki nie mogą posiadać oznak zabrudzenia. Towar musi być ułożony w sposób zabezpieczający go przed uszkodzeniem lub obniżeniem jakości pod względem wartości odżywczych. 3) Terminy i miejsce dostaw Dostawy będą realizowane w ramach poszczególnych części w następującej częstotliwości: - część I - zakup i dostawa świeżych owoców, warzyw i soków do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku - przewidywana częstotliwość dostaw: 3 razy w tygodniu lub częściej w razie zaistniałej potrzeby; - część II - zakup i dostawa jajek do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku - przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz na dwa tygodnie; - część III - zakup i dostawa półproduktów garmażeryjnych do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku - przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz w tygodniu lub częściej w razie zaistniałej potrzeby; - część IV - zakup i dostawa mrożonek – owoców, warzyw i ryb do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku - przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz w tygodniu lub częściej w razie zaistniałej potrzeby; a) część V - zakup i dostawa mięsa, wędlin i drobiu do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku – przewidywana częstotliwość dostaw: 3 razy w tygodniu lub częściej w razie zaistniałej potrzeby; b) część VI - zakup i dostawa pieczywa, drożdży i wyrobów cukierniczych do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku – przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz na dwa tygodnie; - część VII - zakup i dostawa produktów sypkich, przypraw, przetworów i słodyczy do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku – przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz w tygodniu; część VIII - zakup i dostawa nabiału i mleka do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku – przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz w tygodniu. 4) Warunki dostaw: a) wielkości i terminy poszczególnych dostaw oraz ilości i rodzaj dostarczanego asortymentu będą każdorazowo zgłaszane wykonawcy w formie telefonicznego zamówienia, niezwłocznie potwierdzonego drogą faksową i/lub mailową, z wyprzedzeniem przed terminem wymaganej dostawy, b) dostawy artykułów spożywczych odbywać się będą: 1) w części I i V do godz. 8.30, 2) w części II-IV i VI-VIII do godz. 14.00 w dniach od poniedziałku do piątku z częstotliwością określoną w ppkt. 3 SIWZ – odpowiednio. c) Wykonawca winien zrealizować dostawę w terminach określonych w ppkt. 3 SIWZ po otrzymaniu zgłoszenia przez Zamawiającego, d) Wykonawca zobowiązuje się dostarczać każdorazowo zamawianą faktyczną ilość artykułów w terminie wskazanym w zamówieniu, e) Dostarczone artykuły nie zamawiane (tj. opakowania zbiorcze czy hurtowe, niezgodne z przedmiotem zamówienia) nie będą przez Zamawiającego przyjmowane. f) W sytuacji, gdy Wykonawca nie będzie dysponował określonym towarem, zobowiązany jest do powiadomienia o tym fakcie Zamawiającego co najmniej jeden dzień przed terminem dostawy i uzgodnić z Zamawiającym produkt zamienny, spośród produktów wymienionych w danym formularzu asortymentowo-cenowym. g) Wykonawca zobowiązuje się każdorazowo dostarczać zamówioną część przedmiotu umowy do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i własne ryzyko, a przewóz artykułów będzie się odbywał zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno-epidemiologicznymi, o czym mowa w ppkt 2 lit. a-t SIWZ, h) w przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego wadliwej partii dostarczonego towaru (dostarczone artykuły są niekompletne, niezgodne ze specyfikacją, posiadają wady albo ślady zewnętrznego uszkodzenia, lub w innych uzasadnionych przypadkach) reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie i Zamawiający wskaże w protokole odbioru przyczyny odmowy odbioru oraz wyznaczy nowy termin dostarczenia artykułów, i) odbiór przedmiotu każdej dostawy artykułów żywnościowych nastąpi przez przedstawiciela Zamawiającego i w obecności przedstawiciela Wykonawcy, protokołem zdawczo-odbiorczym podpisanym przez przedstawicieli stron (zatwierdzonym dowodem dostawy), j) Zamawiającemu przysługuje prawo do wniesienia reklamacji artykułów żywnościowych wcześniej już odebranych protokołem zdawczo-odbiorczym, o którym mowa w lit. i, posiadających wady uniemożliwiające ich prawidłowe wykorzystanie, w szczególności: smak, zapach, wygląd. Reklamacja zostanie zgłoszona e-mailem lub telefonicznie i potwierdzona pisemnie, k) Wykonawca zobowiązuje się niezwłocznie do wymiany wadliwego artykułu na towar wolny od wad w ilościach zakwestionowanych przez Zamawiającego, l) dostarczenie nowego produktu nastąpi na koszt i ryzyko Wykonawcy, m) w przypadku dostarczenia artykułów żywnościowych w ilości mniejszej niż zamówiona, lub wystąpienia okoliczności, o których mowa w lit. j, Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć brakujące lub reklamowane produkty w ciągu 24 godzin. W przypadku niedostarczenia tych produktów w wyznaczonym terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu brakujących artykułów w najbliższym sklepie detalicznym i obciążenia Wykonawcę kosztami zakupu, n) pełna realizacja dostaw przedmiotu zamówienia nastąpi: od 2 stycznia 2020 r. do dnia 31 grudnia 2020 r. o)Miejsce dostawy (Bezpośredni Odbiorca): Szkoła Podstawowa Nr 1 w Milanówku, przy ul. Królewskiej 69. 5) Obowiązki Wykonawcy W sposób szczegółowy zostały określone w załączniku nr 4 do SIWZ – Wzór umowy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15800000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie stawia w tym zakresie wymagań.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 3 ustawy P.z.p. przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy P.z.p. Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. Zamawiający może na każdym etapie postępowania wezwać Wykonawców do złożenia wszystkich lub niektórych oświadczeń lub dokumentów potwierdzających, że nie podlegają wykluczeniu, spełniają warunki udziału w postępowaniu, a jeżeli zachodzą uzasadnione podstawy do uznania, że złożone uprzednio oświadczenia lub dokumenty nie są już aktualne, do złożenia aktualnych oświadczeń lub dokumentów. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w sekcji III.4 – składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że: nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości. Dokumenty, o których mowa w sekcji III.4 SIWZ, powinny być wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. Jeżeli w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, nie wydaje się dokumentów, o których mowa w sekcji III.4, zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie Wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji, lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone przed notariuszem lub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania Wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby. W przypadku wątpliwości co do treści dokumentu złożonego przez Wykonawcę, Zamawiający może zwrócić się do właściwych organów odpowiednio kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, o udzielenie niezbędnych informacji dotyczących tego dokumentu. Wykonawca składa Ofertę zgodnie z wymaganiami niniejszej Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (SIWZ). Treść oferty musi być zgodna z treścią SIWZ. Wraz z Ofertą, zgodną z załącznikiem nr 1 do SIWZ, powinny być złożone: 1) oświadczenie, o którym mowa w art. 25 a ust. 1 ustawy P.z.p. 2)Formularz asortymentowo-cenowy dla danej części zamówienia; 3)pełnomocnictwo w formie oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii do reprezentowania wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, ewentualnie umowa o współdziałaniu, z której będzie wynikać przedmiotowe pełnomocnictwo. Pełnomocnik może być ustanowiony do reprezentowania Wykonawców w postępowaniu albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy; 4)pełnomocnictwo lub inne dokumenty, z których wynika prawo do podpisania oferty (oryginał lub kopia potwierdzona „za zgodność z oryginałem” przez notariusza) oraz do podpisania innych dokumentów składanych wraz z ofertą, chyba, że Zamawiający może je uzyskać w szczególności za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (t.j. Dz. U z 2019 poz. poz. 700 ze zm.), a Wykonawca wskazał to wraz ze złożeniem oferty, o ile prawo do ich podpisania nie wynika z dokumentów złożonych wraz z ofertą;

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach