Przetargi.pl
ZAKUP I DOSTAWA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH DO STOŁÓWKI SZKOLNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 1 W MILANÓWKU

Zespół Szkół Gminnych nr 1 ogłasza przetarg

  • Adres: 05822 Milanówek, Ul. Królewska
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 22 758 35 24 , fax. 22 758 35 20
  • Data zamieszczenia: 2018-01-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół Gminnych nr 1
    Ul. Królewska 69
    05822 Milanówek, woj. mazowieckie
    tel. 22 758 35 24, fax. 22 758 35 20
    REGON: 1519469100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.jedyneczka.edupage.org
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Gminna jednostka organizacyjna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ZAKUP I DOSTAWA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH DO STOŁÓWKI SZKOLNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 1 W MILANÓWKU
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiot zamówienia został przez Zamawiającego podzielony na następujące części: zakup i dostawa artykułów spożywczych do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku: a) świeżych owoców, warzyw i soków – część 1, b) jajek – część 2, c) półproduktów garmażeryjnych – część 3, d) mrożonek – część 4, e) mięsa, wędlin i drobiu – część 5, f) pieczywa, drożdży i wyrobów cukierniczych – część 6, g) produktów sypkich, przypraw, przetworów i słodyczy – część 7, h) nabiału i mleka – część 8, i) jogurtów i deserów – część 9. Przedmiot zamówienia został szczegółowo określony w Formularzu asortymentowo–cenowym stanowiącym załącznik nr 4 do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia dalej jako ,,SIWZ’’. 2) Opis przedmiotu zamówienia: a) szczegóły dotyczące ilości i asortymentu poszczególnych dostaw jednostkowych ustalane będą na podstawie jadłospisów tygodniowych, tworzonych na bieżąco, według potrzeb Zamawiającego, b) przedmiot umowy może ulec zmianie w zakresie ilościowym i/lub rodzajowym w zależności od zapotrzebowania Zamawiającego w danym czasie z zastrzeżeniem, że: Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia łącznej wielkości przedmiotu zamówienia dla danej części maksymalnie do 20 % wielkości zamówienia dla danej części w trakcie trwania umowy w stosunku do ilości przewidzianych w zał. nr 4 do SIWZ, Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia łącznej wielkości przedmiotu zamówienia w odniesieniu do danej części, maksymalnie do 20 % wielkości zamówienia dla konkretnego asortymentu w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia w stosunku do ilości przewidzianych w zał. nr 4 do SIWZ, jednak jedynie do wysokości łącznego wynagrodzenia przewidzianego w umowie przysługującego z tytułu realizacji danej części zamówienia. Wykonawca oświadcza, składając ofertę w przedmiotowym postepowaniu,, że powyższe postanowienia akceptuje c) wielkość poszczególnych zamówień dla danego rodzaju asortymentu określonego w załączniku nr 4 do SIWZ będzie wynikać z jednostronnej dyspozycji osoby odpowiedzialnej za realizację zamówienia po stronie Zamawiającego, d) w przypadku, gdy w zał. nr 4 do SIWZ, pojawią się wskazania znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego wykonawcę, należy rozumieć, zgodnie z przepisem art. 29 ust. 3 Pzp, że jest to uzasadnione specyfiką przedmiotu zamówienia i Zamawiający nie może opisać przedmiotu zamówienia za pomocą dostatecznie dokładnych określeń, a wskazania te należy traktować jako przykładowe pod względem parametrów technicznych i funkcjonalnych. W takich okolicznościach Zamawiający dopuszcza możliwość składania w ofercie rozwiązań równoważnych, wskazując, że minimalne wymagania, jakim mają odpowiadać rozwiązania równoważne, to wymagania nie gorsze od parametrów wskazanych w zał. nr 4 do SIWZ, e) wykonawca, który do kalkulacji oferty zastosował asortyment równoważny, zobowiązany jest do ujawnienia tego faktu w ofercie poprzez wskazanie asortymentu równoważnego, f) wykonawca, który powołuje się na produkty równoważne opisane przez Zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego dostawy spełniają wymagania określone przez Zamawiającego. Zamawiający oceni równoważność zastosowanych materiałów na podstawie dokumentów wystawionych lub publikowanych przez producenta danego asortymentu. W takiej sytuacji na Wykonawcy ciążyć będzie obowiązek przedłożenia Zamawiającemu stosownych dokumentów stwierdzających, że proponowane produkty równoważne nie są gorsze od produktów wskazanych w załączniku nr 4 do SIWZ oraz uzyskania zgody Zamawiającego na ich wprowadzenie, g) artykuły spożywcze powinny być dostarczane w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach zawierających oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta oraz inne oznakowania zgodne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego, h) dostarczane artykuły spożywcze w zależności od ich kategorii muszą przy każdej dostawie posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych, i) transport asortymentu będącego przedmiotem zamówienia powinien odbywać się zgodnie wymogami HACCP i sanitarno- epidemiologicznymi. Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów, j) wykonawca zapewni, że dostarczone artykuły spożywcze będą należytej jakości oraz, że będą dostarczone w oryginalnych, jednostkowych i nienaruszonych opakowaniach nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, k) dostarczane produkty winny spełniać wymagania określone w obowiązujących przepisach prawa dotyczących produkcji i obrotu żywności, w szczególności: - ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 ze zm.) wraz z przepisami wykonawczymi; - ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 2212 ze zm.); - rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań ,jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz.1154); - rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 ze zm.); - rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s 16 ze zm.); - rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. U. L 338 z 22.12.2005, s 1 ze. zm.). l) produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne powinny być dostarczane w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, czystych i nieuszkodzonych. Mięso musi być świeże, najwyższej jakości, przewożone zgodnie z wymogami HACCP i warunkach spełniających wymogi sanitarno – epidemiologiczne, m) produkty drobiowe powinny być dostarczane w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, plombowane lub metkowane, czyste i nieuszkodzone. Transport powinien odbywać się zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno- epidemiologicznymi. n) jaja, przy każdej dostawie, muszą posiadać dokumenty identyfikacyjne dla jaj konsumpcyjnych. Jaja muszą być przewożone zgodnie z wymogami HACCP i sanitarno – epidemiologicznymi, o) przetworzone owoce, warzywa mrożone powinny być dostarczane w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach, posiadającymi stosowne atesty, bez oznak rozmrożenia. Opakowania nie powinny wykazywać oznak uszkodzeń mechanicznych. Transport powinien odbywać się zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno- epidemiologicznymi, p) nabiał i wszystkie jego produkty powinny być dostarczane w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach zawierających oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj nazwę wyrobu, ilość, datę przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta. Przewożone zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno- epidemiologicznymi. Dostarczane artykuły spożywcze musza przy każdej dostawie posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych, q) owoce powinny być świeże, bez oznak zepsucia i pleśni. Powinny być dostarczane w pojemnikach plastikowych bądź kartonowych posiadających stosowne atesty. Opakowanie nie powinno wykazywać oznak uszkodzeń mechanicznych. Pojemniki nie mogą posiadać oznak zabrudzenia. Towar musi być ułożony w sposób zabezpieczający go przed uszkodzeniem lub obniżeniem jakości pod względem wartości odżywczych, r) pieczywo, świeże wyroby piekarskie powinny być dostarczane w koszach plastikowych posiadających stosowne atest. Opakowanie nie powinno wykazywać oznak uszkodzeń mechanicznych i oznak zabrudzenia. Towar musi być ułożony w koszach w sposób zabezpieczający go przed uszkodzeniem lub obniżeniem jakości zarówno pod względem wartości odżywczych jak też wartości organoleptycznych. Towar nie może wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia. Transport powinien odbywać się zgodnie z wymogami HACCP i sanitarno – epidemiologicznymi, s) ryby mrożone powinny być dostarczane w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach, posiadającymi stosowne atesty, bez oznak rozmrożenia. Opakowania nie powinny wykazywać oznak uszkodzeń mechanicznych. Transport powinien odbywać się zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno- epidemiologicznymi, t) warzywa powinny być świeże, bez oznak zepsucia i pleśni. Powinny być dostarczane w pojemnikach plastikowych bądź kartonowych posiadających stosowne atesty. Opakowanie nie powinno wykazywać oznak uszkodzeń mechanicznych. Pojemniki nie mogą posiadać oznak zabrudzenia. Towar musi być ułożony w sposób zabezpieczający go przed uszkodzeniem lub obniżeniem jakości pod względem wartości odżywczych. 3) Terminy i miejsce dostaw Dostawy będą realizowane w ramach poszczególnych części w następującej częstotliwości: - część I - zakup i dostawa świeżych owoców, warzyw i soków do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku - przewidywana częstotliwość dostaw: 3 razy w tygodniu lub więcej; - część II - zakup i dostawa jajek do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku - przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz na dwa tygodnie; - część III - zakup i dostawa półproduktów garmażeryjnych do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku - przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz w tygodniu lub częściej w razie zaistniałej potrzeby; - część IV - zakup i dostawa mrożonek – owoców, warzyw i ryb do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku - przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz w tygodniu lub częściej; - część V - zakup i dostawa mięsa, wędlin i drobiu do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku – przewidywana częstotliwość dostaw: 3 razy w tygodniu lub częściej; - część VI - zakup i dostawa pieczywa, drożdży i wyrobów cukierniczych do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku – przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz na dwa tygodnie; - część VII - zakup i dostawa produktów sypkich, przypraw, przetworów i słodyczy do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku – przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz w tygodniu; - część VIII - zakup i dostawa nabiału i mleka do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku – przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz w tygodniu; - część IX - zakup i dostawa jogurtów do stołówki szkolnej SP nr 1 w Milanówku – przewidywana częstotliwość dostaw: 1 raz na dwa tygodnie; 4) Warunki dostaw: a) wielkości i terminy poszczególnych dostaw oraz ilości i rodzaj dostarczanego asortymentu będą każdorazowo zgłaszane wykonawcy w formie telefonicznego zamówienia, niezwłocznie potwierdzonego drogą faksową i/lub mailową, z wyprzedzeniem przed terminem wymaganej dostawy, b) dostawy artykułów spożywczych odbywać się będą w dniach od poniedziałku do piątku do godz. 14.00 z częstotliwością określoną w ppkt. 3 SIWZ i w godzinach uzgodnionych z Zamawiającym. c) Wykonawca winien zrealizować dostawę w terminach określonych w ppkt. 3 SIWZ po otrzymaniu zgłoszenia przez Zamawiającego, d) Wykonawca zobowiązuje się dostarczać każdorazowo zamawianą faktyczną ilość artykułów w terminie wskazanym w zamówieniu., e) Dostarczone artykuły nie zamawiane (tj. opakowania zbiorcze czy hurtowe, niezgodne z przedmiotem zamówienia) nie będą przez Zamawiającego przyjmowane. f) W sytuacji, gdy Wykonawca nie będzie dysponował określonym towarem, zobowiązany jest do powiadomienia o tym fakcie Zamawiającego co najmniej jeden dzień przed terminem dostawy i uzgodnić z Zamawiającym produkt zamienny, spośród produktów wymienionych w danym formularzu asortymentowo-cenowym. g) Wykonawca zobowiązuje się każdorazowo dostarczać zamówioną część przedmiotu umowy do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i własne ryzyko, a przewóz artykułów będzie się odbywał zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno-epidemiologicznymi, o czym mowa w ppkt 2 lit. a-t SIWZ, h) w przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego wadliwej partii dostarczonego towaru (dostarczone artykuły są niekompletne, niezgodne ze specyfikacją, posiadają wady albo ślady zewnętrznego uszkodzenia, lub w innych uzasadnionych przypadkach) reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie i Zamawiający wskaże w protokole odbioru przyczyny odmowy odbioru oraz wyznaczy nowy termin dostarczenia artykułów, i) odbiór przedmiotu każdej dostawy artykułów żywnościowych nastąpi przez przedstawiciela Zamawiającego i w obecności przedstawiciela Wykonawcy, protokołem zdawczo-odbiorczym podpisanym przez przedstawicieli stron (zatwierdzonym dowodem dostawy), j) Zamawiającemu przysługuje prawo do wniesienia reklamacji artykułów żywnościowych wcześniej już odebranych protokołem zdawczo-odbiorczym, o którym mowa w lit. i, posiadających wady uniemożliwiające ich prawidłowe wykorzystanie, w szczególności: smak, zapach, wygląd. Reklamacja zostanie zgłoszona e-mailem lub telefonicznie i potwierdzona pisemnie, k) Wykonawca zobowiązuje się niezwłocznie do wymiany wadliwego artykułu na towar wolny od wad w ilościach zakwestionowanych przez Zamawiającego, l) dostarczenie nowego produktu nastąpi na koszt i ryzyko Wykonawcy, m) w przypadku dostarczenia artykułów żywnościowych w ilości mniejszej niż zamówiona, lub wystąpienia okoliczności, o których mowa w lit. j, Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć brakujące lub reklamowane produkty w ciągu 24 godzin. W przypadku niedostarczenia tych produktów w wyznaczonym terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu brakujących artykułów w najbliższym sklepie detalicznym i obciążenia Wykonawcę kosztami zakupu, n) pełna realizacja dostaw przedmiotu zamówienia nastąpi: najpóźniej do dnia 31 grudnia 2018 roku. o) Miejsce dostawy (Bezpośredni Odbiorca): Szkoła Podstawowa Nr 1 w Milanówku, przy ul. Królewskiej 69, 5) Obowiązki Wykonawcy W sposób szczegółowy zostały określone w załączniku nr 3 do SIWZ – Wzór umowy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15800000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie stawia w tym zakresie wymagań.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 3 Pzp, przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 Pzp. Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. 1. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu, w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia, lub jego części, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków prawnych. 2. Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, musi udowodnić Zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia – zobowiązanie należy złożyć w oryginale. 3. Zamawiający oceni, czy udostępniane Wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne lub zawodowe lub ich sytuacja finansowa lub ekonomiczna, pozwalają na wykazanie przez Wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz zbada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 13–22 i ust. 5 pkt 1 Pzp. 4. Wykonawca, który polega na sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, odpowiada solidarnie z podmiotem, który zobowiązał się do udostępnienia zasobów, za szkodę poniesioną przez Zamawiającego powstałą wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba, że za nieudostępnienie zasobów nie ponosi winy. 5. Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuacja ekonomiczna lub finansowa, podmiotu, o którym mowa w ust. 1, nie potwierdzają spełnienia przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych podmiotów podstawy wykluczenia, Zamawiający zażąda, aby Wykonawca w terminie określonym przez Zamawiającego: 1) zastąpił ten podmiot innym podmiotem lub podmiotami, lub 2) zobowiązał się do osobistego wykonania odpowiedniej części zamówienia, jeżeli wykaże zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuację finansową lub ekonomiczną, o których mowa w ust. 1. 6. W celu oceny, czy Wykonawca polegając na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22 a Pzp, będzie dysponował niezbędnymi zasobami w stopniu umożliwiającym należyte wykonanie zamówienia publicznego oraz oceny, czy stosunek łączący Wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów, Zamawiający może żądać dokumentów, które określają w szczególności: 1) zakres dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu; 2) sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia publicznego (np.: podwykonawstwo, konsultacje, doradztwo); 3) zakres i okres udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego (co najmniej na czas realizacji zamówienia); 4) czy podmiot, na zdolnościach którego Wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje roboty budowlane lub usługi, których wskazane zdolności dotyczą.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach