Przetargi.pl
Wykonywanie usług całodobowego żywienia pacjentów dla Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Mogilnie przez okres dwóch lat

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Mogilnie ogłasza przetarg

  • Adres: 88-300 Mogilno, ul. Kościuszki 10
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 052 3152515 , fax. 042 3152533
  • Data zamieszczenia: 2013-11-26
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Mogilnie
    ul. Kościuszki 10 10
    88-300 Mogilno, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 052 3152515, fax. 042 3152533
    REGON: 09235811200000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Wykonywanie usług całodobowego żywienia pacjentów dla Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Mogilnie przez okres dwóch lat
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług związanych z całodziennym żywieniem pacjentów Szpitala Powiatu Mogileńskiego im. J. Strusia w Mogilnie oraz Szpitala Powiatu Mogileńskiego - Filia im. T. Chałubińskiego w Strzelnie. Usługi żywienia należy wykonywać zgodnie z przepisami Rozporządzenia WE Nr 852:2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04. 2004 r w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz UE L 139 z 2004 r. z późn. zm.) i Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.06.171.1225 z późn. zm.) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie z uwzględnieniem zmian wprowadzanych w okresie trwania umowy. Szpital w Mogilnie : Budynek dwukondygnacyjny posiadający niezależne biegi schodowe i windę. Szpital posiada Oddziały o łącznej liczbie 45 łóżek. Parter - Oddział Internistyczny - 20 łóżek, Piętro - Oddział Zakład Opiekuńczo Leczniczy - 25 łóżek. Szpital w Strzelnie : Budynek trzykondygnacyjny, posiadający niezależne biegi schodowe i windy. Szpital posiada 5 Oddziałów o łącznej liczbie 102 łóżka. Parter - Oddział Internistyczny - 30 łóżek, Wysoki parter - Oddział dziecięcy - 15 łóżek, I piętro: Oddział chirurgiczny 25 Oddział położniczy ) - 10 Oddział ginekologiczny 9 Oddział Noworodkowy -13 1.1 Wykonywanie przedmiotu zamówienia. 1) Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki do wymienionych Szpitali zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne, zwłaszcza w zakresie higieny osobistej personelu, warunków przygotowania posiłków i ich transportu. 2) Zamawiający zapewni wykonawcy pomieszczenia do rozdziału przywiezionych posiłków na poszczególnych oddziałach Szpitali wyposażone w kuchnie i urządzenia do bieżącego wstępnego mycia naczyń. 3) Posiłki będą przygotowywanie w kuchni Wykonawcy zlokalizowanej poza Szpitalami, z surowców Wykonawcy, z podziałem na diety, z uwzględnieniem posiłków z kuchni mlecznej. Na całodobowe wyżywienie składają się 3 pełne posiłki uwzględniające podstawowe składniki i produkty spożywcze wysokiej jakości stosowane w żywieniu dietetycznym, dodatkowo przy żywieniu dzieci i pacjentów z dietami specjalistycznymi drugie śniadanie i podwieczorek. 4) Ilości wydanych śniadań, obiadów i kolacji oraz posiłków z kuchni mlecznej będą wynikały z bieżących potrzeb Zamawiającego określanych w zapotrzebowaniach składanych przez oddziały szpitalne. 5) Szacunkowa ilość w ciągu roku wynosi około 30.200 osobodni i może ulegać zmianie w zależności od ilości hospitalizowanych pacjentów. 6) Dzienne racje pokarmowe oraz wartości energetyczne i składniki odżywcze posiłków winny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze, Zarządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974r w sprawie ustalenia racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz.Urz.MZiOS Nr 16 z 1974 r poz 69) oraz z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie dotyczącymi wyżywienia pacjentów oraz z obowiązującymi normami zakładowymi określającymi ilość gotowego produktu w gramach na osobę (w załączeniu). 7) Posiłki będą przygotowywane wg codziennych jadłospisów ustalanych na dekadę przez dietetyka Wykonawcy i zaakceptowanych przez dietetyka Zamawiającego. Wykonawca będzie dostarczał posiłki na podstawie pisemnych codziennych zapotrzebowań składanych przez Zamawiającego do godz. 12 00 dnia poprzedniego. 8) Posiłki pacjenci powinni otrzymywać o stałych ustalonych godzinach: a) śniadanie 7:30 - 8:30 b) obiad 12:00 - 13:30 c) kolacja 17:00 -18:30 dodatkowo dla dzieci oraz pacjentów z dietami specjalistycznymi d) drugie śniadanie wraz ze śniadaniem e) podwieczorek wraz z obiadem 9) Dostawy posiłków do kuchenek oddziałowych nie mogą odbywać się wcześniej niż przewidziana pora dostawy wskazana powyżej. 10) Posiłki muszą być o odpowiedniej dla danej diety kaloryczności, wagomiarze, urozmaicone w owoce i warzywa. 11) Wykonawca zobowiązany będzie sporządzać całodzienne posiłki przy uwzględnieniu posiłków z kuchni mlecznej oraz diet, co oznacza następujące grupy diet: a) dieta podstawowa (55%), która stanowi podstawę do kształtowania diet leczniczych b) dieta łatwostrawna (40%). Diety takie jak: wrzodowa, niskocholesterolowa, niskotłuszczowa, cukrzycowa, papkowata, do sondy, płynna, c) inne diety specjalistyczne stanowią ok. 5% wszystkich stosowanych diet. 12) Rozdział dobowy zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki powinien uwzględniać średnio: a) 30 - 35% - zapotrzebowania energetycznego na śniadanie b) 35 - 40% - zapotrzebowania energetycznego na obiad c) 25 - 30% - zapotrzebowania energetycznego na kolację 13) Dostarczane posiłki obiadowe lub inne gorące dania muszą posiadać następującą temperaturę: a) Gorące zupy - minimum 75oC b) Gorące drugie dania minimum 62oC c) Gorące napoje minimum 80oC d) Sałatki i surówki 4oC 14) Wykonawca będzie uwzględniał wnoszone przez Zamawiającego korekty co do liczby posiłków zgodnie z aktualnym stanem liczbowym pacjentów: a) korekty śniadań do godz. 16:30 dnia poprzedniego b) korekty obiadów do godz. 10:30 c) korekty kolacji do godz. 13:00. 15) Dietetyk Zamawiającego ma prawo do degustacji posiłków przeznaczonych dla pacjentów oraz może być obecny przy ich dostarczaniu. 1.2 Zakres rzeczowy przedmiotu zamówienia obejmuje : 1) przygotowanie posiłków, 2) transport posiłków do poszczególnych szpitali SP ZOZ w Mogilnie, 3) rozdział na diety i dostarczenie posiłków dla pacjentów w poszczególnych oddziałach szpitalnych, 4) odbiór naczyń od pacjenta po posiłkach i ich zmywanie, wyparzanie, 5) mycie i dezynfekcję wszelkich pojemników i środków transportu zgodnie z obowiązującymi przepisami, 6) odbiór i utylizację odpadów pokonsumpcyjnych. 1.3 Wykonawca musi zapewnić : 1) odpowiednią ilość środków transportu przystosowanych do przewozu żywności, posiadające certyfikat uprawniający do przewozu żywności ( nie mniej niż dwa pojazdy w ruchu i jeden zastępczy ), 2) odpowiednią ilość właściwie i jednoznacznie oznakowanych hermetycznie zamykanych pojemników transportowych ( termosów lub bemarów ) zapewniającą wykonywanie usługi (pojemniki do przewozu posiłków muszą umożliwiać ich wyparzanie bez utraty właściwości szczelności i temperatury przechowywania ), 3) odpowiednią ilość wózków transportowych do transportu posiłków na oddziały, zapewniającą wydawanie posiłków w oznaczonych godzinach i dla odpowiedniej liczby pacjentów, 4) odpowiednią ilość naczyń ( talerze głębokie, płytkie, talerzyki deserowe, kubki lub szklanki ) i kompletów sztućców, 5) odpowiednie pomieszczenia do przygotowywania posiłków spełniające wymagania sanitarno - higieniczne zbiorowego żywienia oraz systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli ( HACCP ), 6) przygotowywanie posiłków zgodnie z przepisami Rozporządzenia WE Nr 852:2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04. 2004 r w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz UE L 139 z 2004 r. z późn. zm. ) i Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.06.171.1225 z późn. zm.) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie z uwzględnieniem zmian wprowadzanych w okresie trwania umowy. 2. Wymagania ogólne w zakresie wykonywanie przedmiotu zamówienia : 1) Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki Zamawiającemu zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne, zwłaszcza w zakresie higieny osobistej personelu, warunków przygotowania, transportu. Dietetyk Zamawiającego ma prawo do degustacji posiłków przeznaczonych dla pacjentów oraz może być obecny przy ich dostarczaniu. 2) Wykonawca zapewni estetyczne i funkcjonalne, hermetycznie zamykane urządzenia do transportu posiłków gwarantujące ciepły posiłek dla każdego pacjenta. Posiłki powinny być urozmaicone, muszą charakteryzować się wysoką jakością, posiadać właściwe walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturę. Zastawę stołową i sztućce w poszczególnych oddziałach szpitalnych oraz zmywanie naczyń zapewnia Wykonawca. 3) Posiłki muszą być przygotowywane wg jadłospisów ustalanych przez dietetyka Wykonawcy i zaakceptowanych przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. 4) Dzienne racje pokarmowe oraz wartości energetyczne i składniki odżywcze posiłków winny być zgodne z Zarządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974r w sprawie ustalenia racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup 4 ludności(Dz. Urz. MZiOS Nr 16 z 1974 r. poz. 69) oraz z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dotyczącymi wyżywienia pacjentów oraz z obowiązującymi normami zakładowymi określającymi ilość gotowego produktu w gramach na osobę (w załączeniu). 5) Produkcja i dostarczanie posiłków musi odbywać się w sposób zapewniający wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny oraz zgodny wymogami Rozporządzenia WE Nr 852:2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04. 2004 r w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz UE L 139 z 2004 r. ze zmianami) i Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.06.171.1225 z zm.) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w okresie trwania umowy. 6) Produkcja i dostarczanie posiłków realizowana będzie zgodnie wymogami normy ISO 22000 : 2005 wprowadzającej system zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz z zasadami systemu HACCP (wymóg dotyczy pełnego dwuletniego okresu trwania umowy). 7) Wykonawca zapewni Zamawiającemu możliwość kontaktu z dietetykiem Wykonawcy również w godzinach popołudniowych oraz w dni wolne od pracy. Posiłki muszą być przygotowywane wg jadłospisów ustalanych wspólnie przez dietetyka Wykonawcy i dietetyka Zamawiającego. 8) Ilości wydawanych posiłków powinny być codziennie ewidencjonowane na podstawie pisemnych codziennych zapotrzebowań składanych przez Zamawiającego. 9) Wykonawca będzie składał Zamawiającemu miesięczne zestawienia zbiorcze codziennych ewidencji wg. rodzajów i ilości posiłków ( śniadanie, obiad, kolacja) z poszczególnych oddziałów w formie pisemnej informacji wraz z fakturą. Okresem rozliczeniowym z tytułu świadczenia usług jest okres miesięczny. 10) Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania codziennych wykazów surowców (tzw. Rozdzielnik potraw) uwzględniających gramaturę poszczególnych surowców na jedną porcję posiłku. Ww. wykazy Wykonawca przedstawiał będzie (na żądanie) dietetykowi Zamawiającego do wglądu. 11) Wykonawca zobowiązany jest do umożliwienia upoważnionemu pracownikowi Zamawiającego oraz powołanej przez Zamawiającego Zakładowej Komisji Kontroli Jakości Żywienia przeprowadzenia kontroli wykonywania przedmiotu zamówienia. W przypadku kontroli przeprowadzonej przez upoważnione do tego celu służby zewnętrzne Wykonawca zobowiązany jest przekazać jej wyniki (kopie protokołów) Zamawiającemu. 12) Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowywania próbek żywności wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku zgodnie z przepisami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.06.171.1225 z zm.) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w okresie trwania umowy 13) Dostarczane posiłki muszą być świeże z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w oddziałach szpitala. Posiłki muszą być przygotowane ze świeżych i naturalnych produktów wysokiej jakości zabronione jest stosowanie suszu warzywnego, puree ziemniaczanego na bazie suszu, soi. 14) Posiłki produkowane w Kuchni Wykonawcy muszą być dowożone do placówek Zamawiającego samochodami przystosowanymi do transportu żywności w sposób zapewniający wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny zgodny z przepisami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.06.171.1225 z zm.) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w okresie trwania umowy i zgodny z wymogami Rozporządzenia WE Nr 852:2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04. 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (wymóg dotyczy pełnego dwuletniego okresu trwania umowy ). 15) Dostarczane posiłki powinny: zawierać prawidłowy smak, zapach, barwę, konsystencję, zawierać prawidłowy skład pod względem wartości odżywczej (prawidłową zawartość składników odżywczych, witamin, kaloryczność, składników mineralnych, być bezpieczne - nie zawierać zagrożeń biologicznych, mikrobiologicznych, fizycznych, chemicznych 16) Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dostawy posiłków a Wykonawca umożliwi Zamawiającemu dostęp do linii technologicznej oraz wyprodukowanych posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowywania posiłków w miejscu ich produkcji. 17) Wykonawca udostępni Zamawiającemu listę osób i kwalifikacje z aktualnymi wpisami badań lekarskich, mających kontakt z produkcją i dostawą posiłków, z podziałem na zakres świadczonych usług: przygotowywanie posiłków, kuchnia ogólna, transport. 18) Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia sprawnych w pełni funkcjonalnych, nieuszkodzonych naczyń i sprzętu niezbędnego dla realizacji przedmiotu umowy przez cały okres jej obowiązywania. 19) W przypadku stwierdzenia przez personel oddziału (pielęgniarki) nieodpowiedniej, niezgodnej z złożonym zamówieniem ilości dostarczonych posiłków lub dostawy posiłku o nieprawidłowej jakości, wykonawca będzie zobowiązany do dostarczenia brakujących posiłków w czasie do 60 minut. Przy dostarczeniu zamiennika posiłku zapewni taką samą kaloryczność i wartość odżywczą potrawy potwierdzoną przez dietetyka. 20) Wykonawca zobowiązany jest w czasie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy przygotowania potraw świątecznych z uwzględnieniem ciasta. 21) Wykonawca będzie zobowiązany do prowadzenia ewidencji wydawanych posiłków z podziałem na oddziały, śniadanie, obiad, kolację, drugie śniadanie, podwieczorek oraz do każdorazowego imiennego potwierdzania odbioru posiłków przez osoby upoważnione przez Zamawiającego do odbioru ilości i jakości posiłków w poszczególnych oddziałach. 22) Wykonawca zobowiązany jest do mycia i dezynfekcji naczyń transportowych. Nie dopuszcza się zmywania naczyń transportowych w kuchenkach oddziałowych. 23) Wykonawca zabezpieczy odzież ochronną i roboczą pracownikom realizującym transport posiłków do kuchenek oddziałowych. Zobowiązuje się Wykonawcę do zmiany odzieży ochronnej przy wejściu na poszczególne oddziały szpitala. Pranie odzieży roboczej pracowników przebywających w komórkach organizacyjnych SPZOZ w Mogilnie w czasie realizacji przedmiotu zamówienia należy zabezpieczyć w zakładzie pralniczym spełniającym wymogi sanitarno-epidemiologiczne (należy przedłożyć w ciągu 7 dni od daty podpisania umowy, kserokopię zawartej umowy wraz z zaświadczeniem Inspekcji Sanitarnej, że zakład pralniczy spełnia wymogi sanitarno-epidemiologiczne). Pranie odzieży roboczej odbywa się na koszt wykonawcy. 24) Wykonawca zobowiązany będzie do odbioru odpadów pokonsumpcyjnych minimum 1 raz na dobę. Zabezpieczy niezbędną ilości pojemników do przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych. Pojemniki powinny być wykonane z materiału umożliwiającego ich mycie i dezynfekcję, wyposażone w hermetyczne zamknięcia. Po każdym opróżnieniu z resztek pokonsumpcyjnych pojemniki powinny być umyte i zdezynfekowane. 25) Wykonawca zobowiązany jest wyznaczyć pracownika odpowiedzialnego do stałego kontaktu z Zamawiającym w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia. 3. Wymagania sanitarno - epidemiologiczne wykonywania zamówienia : Wykonawca odpowiedzialny jest za: 1) Utrzymanie w należytym stanie sanitarno-epidemiologicznym, czystości pomieszczeń wraz z wyposażeniem przeznaczonych do przygotowywania, produkcji posiłków oraz środków transportu w zakresie przedmiotu zamówienia. 2) Produkcję i dostarczanie posiłków zgodnie wymogami normy ISO 22000 : 2005 wprowadzającej system zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz z zasadami systemu HACCP. 3) Stan sanitarno-epidemiologiczny, jakościowy i techniczny realizowanej usługi będącej przedmiotem zamówienia wobec organów kontroli Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej, PIP. 4) Zatrudniony personel pod względem zdrowotnym i higienicznym, dokumentację zdrowotną, kontrolę higieny osobistej ze szczególnym uwzględnieniem higieny rąk i odzieży. 5) Właściwe przechowywanie środków spożywczych. 6) Higienę produkcji, zmywania naczyń transportowych. 7) Jakościową i ilościową ocenę sposobu żywienia. 8) Pobieranie próbek posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa w okresie trwania umowy. 9) Pobieranie próbek wymazów mikrobiologicznych w sytuacjach awaryjnych wymagających natychmiastowej interwencji. 10) Dokonywania na własny koszt okresowych odpłatnych badań urządzeń i sprzętu kuchennego na czystość mikrobiologiczną, raz w miesiącu w pierwszym kwartale trwania umowy, w późniejszym okresie po uzyskaniu pozytywnej oceny jeden raz na kwartał. Przedkładanie na bieżąco wyników kontroli Zamawiającemu. 11) Utrzymanie w należytym stanie sanitarno-epidemiologicznym pojemników na odpady pokonsumpcyjne.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 24 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Wysokość wadium ustala się w kwocie 10.000,00 złotych (słownie: dziesięć tysięcy złotych). 2. Wadium w formie pieniężnej należy wnieść przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego: Bank: BGK Oddział Toruń Nr rachunku: 36 1130 1075 0002 6032 7420 0002 z dopiskiem na blankiecie przelewu: wadium na zabezpieczenie oferty przetargowej zadania: Wykonywanie usług całodobowego żywienia pacjentów dla Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Mogilnie Kopię dowodu przelewu potwierdzoną za zgodność z oryginałem należy dołączyć do oferty. 3. Wadium może być wnoszone w formie: poręczenia bankowego, poręczenia pieniężnego SKOK, gwarancji bankowej, gwarancji ubezpieczeniowej lub poręczeń udzielanych przez podmioty o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przed?siębiorczości, które należy w formie oryginału zdeponować u Zamawiającego albo załączyć do oferty. 4. treści gwarancji powinno wynikać bezwarunkowe i nieodwołalne, na pierwsze pisemne żądanie zgłoszone przez Zamawiającego w okresie związania ofertą, zobowiązanie gwaranta do wypłaty Zamawiającemu pełnej kwoty wadium w okolicznościach określonych w art. 46 ust. 4a i 5 ustawy Pzp. 5. Treść gwarancji wadialnej musi zawierać następujące informacje: 1) nazwę i adres Zamawiającego, 2) nazwę przedmiotu zamówienia, 3) nazwę i adres Wykonawcy, 4) termin ważności gwarancji. 6. Wadium musi być wniesione nie później niż do wyznaczonego terminu składania ofert. 7. Wniesienie wadium w pieniądzu będzie skuteczne, jeżeli w podanym terminie rachunek bankowy Zamawiającego zostanie uznany pełną kwotą wymaganego wadium. 8. Zamawiający zwróci niezwłocznie wadium wszystkim Wykonawcom po wyborze oferty najkorzystniejszej z wyjątkiem Wykonawcy, którego oferta została wybrana, jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem art. 46 ust. 4a ustawy Pzp. 9. Zamawiający będzie żądał ponownego wniesienia wadium przez Wykonawcę, któremu zwrócono wadium, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wniesie wadium w terminie określonym przez Zamawiającego. 10. W przypadku wniesienia odwołania, Zamawiający nie później niż na 7 dni przed upływem ważności wadium wezwie Wykonawców, pod rygorem wykluczenia z postępowania, do przedłużenia ważności wadium albo wniesienia nowego wadium na okres niezbędny do zabezpieczenia postępowania do zawarcia umowy. Jeżeli odwołanie wniesiono po wyborze oferty najkorzystniejszej, wezwanie skieruje jedynie do Wykonawcy, którego ofertę wybrano jako najkorzystniejszą. 11. Zatrzymanie wadium nastąpi w okolicznościach: 1) jeżeli Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1 ustawy Pzp, lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, że wynika to z przyczyn nie leżących po jego stronie, 2) jeżeli Wykonawca odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie, 3) jeżeli Wykonawca nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, 4) jeżeli zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://spzoz-mogilno.bip.net.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach