Przetargi.pl
Wykonywanie dla potrzeb Szpitala Miejskiego w Siemianowicach Śląskich Sp. z o.o. usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów

Szpital Miejski w Siemianowicach Śląskich Spółka z o.o. ogłasza przetarg

  • Adres: 41-100 Siemianowice Śląskie, ul. 1-go Maja 9
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 32 2281930 , fax. 32 2281498
  • Data zamieszczenia: 2016-04-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szpital Miejski w Siemianowicach Śląskich Spółka z o.o.
    ul. 1-go Maja 9 9
    41-100 Siemianowice Śląskie, woj. śląskie
    tel. 32 2281930, fax. 32 2281498
    REGON: 00030827000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zozsiemianowice.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Podmiot prawa publicznego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Wykonywanie dla potrzeb Szpitala Miejskiego w Siemianowicach Śląskich Sp. z o.o. usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest świadczenie przez okres 12 miesięcy dla pacjentów Szpitala Miejskiego w Siemianowicach Śląskich Sp. z o.o. usługi polegającą na kompleksowym przygotowywaniu posiłków śniadanie, obiad (zupa + drugie danie) kolacja, posiłków miksowanych wysokobiałkowych, zup płynnych dietetycznych oraz dostarczaniu ich do siedziby Zamawiającego do miejsc określonych w pkt.3. 2.Wszystkie posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również przepisami prawa w zakresie higieny żywienia, a w szczególności: -Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny produktów żywnościowych, -Codex Alimentarius (Kodeks Żywnościowy) CAC-RCP 39 - 1993, -Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie zdrowotnym żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz. 1225) -norm HACCP -oraz wewnętrznymi przepisami Zamawiającego. 3.Wykonawca będzie miał obowiązek dostarczania posiłków własnym transportem i we własnych naczyniach do kuchenek oddziałowych Szpitala Miejskiego w Siemianowicach Śląskich Sp. z o.o., ul. 1 - go Maja 9: -Oddział Rehabilitacji Narządu Ruchu -Oddział Chirurgii Urazowo-Ortopedycznej -Oddział Chirurgii Ogólnej -Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii -Oddział Wewnętrzny I -Oddział Wewnętrzny II -Oddział Ginekologiczny -Oddział Położniczy 4.Wykonawca będzie zobowiązany w sporadycznych jednostkowych przypadkach chorobowych do dostarczenia posiłku diety specjalistycznej skalkulowanego jednorazowo wg. zamówienia. 5.Wykonawca będzie zobowiązany do informowania o składnikach oraz składnikach lub substancjach pomocniczych powodujących alergie lub reakcje nietolerancji w dietach przy przekazaniu jadłospisu na dany okres. Jednocześnie Wykonawca będzie zobowiązany do podania nr telefonu pod którym każdy pacjent lub pracownik Zamawiającego otrzyma ww. informację. 6.Wykonawca będzie zobowiązany do sporządzenia jadłospisu dekadowego (10 -dniowego). Jadłospis ten winien być przedstawiony Zamawiającemu z co najmniej 3 dniowym wyprzedzeniem (przed terminem obowiązywania dekadówki). Posiłki nie mogą się powtarzać przez okres 10 dni a jadłospis musi posiadać wyszczególnioną gramaturę poszczególnych potraw i produktów, oraz obliczoną wartość kaloryczną i odżywczą odpowiadającą wymogom SIWZ. 7.Wykonawca ma obowiązek powierzenia swojemu dietetykowi przygotowywania jadłospisu w poszczególnych dietach. 8.Zakres usługi obejmuje dostarczanie posiłków z zachowaniem zasad: a)Wykonawca ma obowiązek zapewnić dostarczanie posiłków dla pacjentów we wszystkie dni tygodnia 3 razy dziennie zgodnie z poniższymi zasadami: -śniadanie 730 - 800 -obiad 1230 - 1300 -kolacja 1700 - 1730 -dodatkowe posiłki dotyczące diety cukrzycowej, diety wysokobiałkowej będą dostarczane w uzgodnieniu z wykonawcą np. drugie śniadanie razem z pierwszym śniadaniem b)zgodność wykonywanych czynności z obowiązującymi normami zaleconymi przez Państwowego Inspektora Sanitarnego, c)planowanie i sporządzanie posiłków wg. najnowszych zasad dietetyki, d)planowanie i sporządzanie posiłków o właściwej temperaturze, e)zachowanie zasad higieny i obowiązujących przepisów sanitarnych przy przygotowywaniu i transporcie posiłków, f)zapewnienie ciągłości dostaw posiłków bez względu na ewentualne awarie i wstrzymanie produkcji, g)przygotowanie posiłków z produktów świeżych z ważnym terminem przydatności do spożycia w warunkach zgodnych z wymogami sanitarno - epidemiologicznymi, h)stosowanie się przy wykonywaniu czynności związanych z realizacja zamówienia do zasad systemu HACCP, i)odbieranie każdorazowo pozostałości pokonsumpcyjnych, 9.Podstawowe zasady sporządzania posiłków dla pacjentów Zamawiającego: a)Normy dziennych racji pokarmowych, ich wartość kaloryczna i zawartość składników odżywczych są zgodne z zalecanymi przez Instytut Żywności i Żywienia Podstawy naukowe Żywienia w szpitalach, rok 2001, pod kierownictwem prof. J. Dzienisiewicza. b)Wykaz diet stosowanych przez Zamawiającego: 1.Dieta podstawowa, tzw. Normalna 1a. Dieta bogatoresztkowa 2.Dieta łatwo strawna 3.Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji - papkowata 3a. Dieta łatwo strawna płynna 3b. Dieta łatwo strawna płynna wzmocniona 3c. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub sondę 5.Dieta łatwo strawna o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 6.Dieta bogato białkowa 7.Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 8.Dieta niskobiałkowa 10.Planowana ilość posiłków: 1.zupy - około 45 000 rocznie 2.drugie dania - około 45 000 rocznie 3.dieta miksowana - około 1 000 rocznie 4.zupa płynna dietetyczna - około 2 000 rocznie 11.Temperatura posiłków w chwili pomiaru u Zamawiającego musi mieć co najmniej: a)zupa - 75 stopni C b)II danie (mięso, sos, ziemniaki) - 65 stopni C c)sałatki i surówki - 4 stopni C 12.Minimalna wymagana gramatura potraw podawanych pacjentom w jednym posiłku nie może być mniejsza niż: a)Potrawy gotowane: -zupy 350 ml -ryż, kasze, makarony 200g (do II dania) -ziemniaki 250 g b)Surowiec: -drób, mięsa b/kości minimum 80g -100g, I gatunek -drób z kością minimum po 250g (udka, kurczaki) -ryby 100-120g c)Inne produkty: -wędliny 40g -pasty 60g -jajko 1 szt (min. 50g) -parówka drobiowa 50g -ser biały 70g - 80g -ser żółty 40g -pieczywo pszenne, żytnie i bezglutenowe 200g -masło 10g - 15g -surówki, sałatki do - II dania od 100g do 130g -dodatek warzywny lub owocowy -jabłko 100g -pomidor 100g 13.Dzienna racja pokarmowa składa się w zależności od stosowanej diety z trzech lub czterech posiłków: -śniadanie składające się z pieczywa, masła, dodatku do pieczywa, kawy zbożowej lub herbaty -śniadanie II dla diet wysokobiałkowych, cukrzycowych oraz pacjentek oddziału położnictwa i ginekologii w postaci jogurtu, jajka, budyniu, sera białego lub pasty -obiadu: zupy, drugiego dania, herbata lub kompot -kolacja składająca się z pieczywa, masła, dodatku do pieczywa lub ciepłego posiłku i herbaty 14.Procentowe zapotrzebowanie na energię dziennej racji pokarmowej składającej się z 3 posiłków powinno wynosić: -śniadanie 30-35% -obiad 40-45% -kolacja 20-25 % 15.Wymagane normy kalorii i składników pokarmowych obliczone na osobodzień: Nazwa składnika Zalecane ilości Kalorie ok. 2200 - 2400 kcal Węglowodany ok. 300 - 400 g Białko ok. 70 - 80 g W tym białko zwierzęce ok. 25 - 40 g Tłuszcz w tym NNKT ok. 65 - 75 g ok. 4 - 7 g Białko powinno pokrywać minimum 13-16% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego, tłuszcze nie więcej niż 30% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego natomiast reszta kalorii powinna zostać pokryta przez węglowodany. 16.Ustala się wykaz produktów dostarczonych jako depozyty, które będą uzupełniane 1 raz w tygodniu L.p. Nazwa produktu j.m Ilość 1 miesiąc 1 Cukier biały kryształ kg 10 2 Herbata Szt. 1000 3 Dżem owocowy Szt. 50 4 Suchary kg 0,90 5 kleik ryżowy błyskawiczny szt 10 6 kaszka mleczno ryżowa szt 10 7 Kawa zbożowa szt 20 17. Pomiar temperatury, wagi oraz jakości dostarczonych posiłków odbywać się będzie przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego w kuchenkach oddziałowych Zamawiającego w wybranych losowo terminach. 18. Zamawiający oświadcza, iż dysponuje niezbędnym, certyfikowanym urządzeniem do pomiaru temperatury dostarczanych posiłków. 19. Posiłki powinny być urozmaicone, muszą charakteryzować się wysoką jakością, posiadać właściwe walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturę przy równoczesnym zapewnieniu sezonowości oraz potraw świątecznych. 20. Zamawiający nie dopuszcza stosowania zup, sosów, ziemniaków itp. z komponentów proszkowych (torebek), 21. Wykonawca będzie dostarczał posiłki codziennie, własnym transportem, na swój koszt, samochodem przystosowanym do przewozu żywności posiadającym pozytywną opinię Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. 22. Posiłki mają być dostarczane w odpowiednich termosach transportowych przystosowanych do transportu żywności, spełniających wymogi sanitarno-epidemiologiczne. 23. Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia upoważnionemu przedstawicielowi Zamawiającego 1 porcji każdego posiłku do degustacji w zakresie diety podstawowej i lekkostrawnej w celu dokonania kontroli jakości, wagi oraz estetyki zestawionego posiłki. 24. Wykonawca zapewni odbiór, mycie, dezynfekcję termosów transportowych wraz z pozostałymi w nich niepokonsumpcyjnymi resztkami. 25. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowywania wszystkich potraw wchodzących w skład posiłku do celów sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami. Pobór próbek i ich przechowywanie następuje zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez Zakłady Żywienia Zbiorowego typu zamkniętego - DZ.U. Z dnia 9.05.2007r nr 80 poz. 545). 26. W przypadku zatrucia pokarmowego na skutek spożycia dostarczanych posiłków Wykonawca ponosi wszelką odpowiedzialność, w tym koszty związane z usunięciem skutków zatrucia zarówno wobec Zamawiającego jak i osób trzecich. 27. Wykonawca zapewni usuwanie wszystkich odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz wymogami sanitarno-epidemiologicznymi. 28. Wykonawca zapewni odpowiedni pojemnik szczelnie zamykany na pozostałości pokonsumpcyjne pacjentów. 29. Wszyscy pracownicy Wykonawcy realizujący zamówienie powinni być zaopatrzeni: a) w jednolity strój i inne środki ochrony osobistej przystosowane do miejsca i charakteru pracy, b) posiadać aktualną książeczkę zdrowia. 30. Za wszelkie uchybienia ujawnione w trakcie przeprowadzanych kontroli, wynikające ze świadczonej usługi odpowiada Wykonawca.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210000
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: termin płatności
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.szpitalmiejski.siemianowice.bip.info.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną