Przetargi.pl
Wykonanie usługi polegającej na oznaczeniu stężenia Cs-137 i Sr-90 w produktach żywnościowych

Państwowa Agencja Atomistyki ogłasza przetarg

  • Adres: 00-522 Warszawa, ul. Krucza 36
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 22 6959826 , fax. 22 6959856
  • Data zamieszczenia: 2014-06-30
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Państwowa Agencja Atomistyki
    ul. Krucza 36 36
    00-522 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 22 6959826, fax. 22 6959856
    REGON: 00090747300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.paa.gov.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja rządowa centralna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Wykonanie usługi polegającej na oznaczeniu stężenia Cs-137 i Sr-90 w produktach żywnościowych
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Pobór próbek produktów żywnościowych dostępnych w sklepach na terenie Poznania i Rzeszowa - zgodnie z podanym poniżej harmonogramem (zadanie realizowane w okresie lipiec-październik 2014 r.) 2. Wykonanie obróbki wstępnej pobranych próbek. 3. Wykonanie oznaczeń zawartości Cs-137 oraz Sr-90 w pobranych próbkach. 4. Opracowanie i analiza wyników. 5. Przygotowanie i przedłożenie Prezesowi PAA sprawozdania końcowego z wykonanej pracy, obejmującego swoim zakresem całość realizacji zamówienia. Sprawozdanie powinno zawierać: - opis metody poboru próbek produktów żywnościowych, wraz z podaniem składu próbek zawierających więcej niż jeden gatunek produktu, opis powinien zawierać datę i miejsce poboru próbek, wielkość próbek, nazwę producenta, w przypadku braku możliwości określenia producenta należy wskazać miejsca zakupu-poboru próbek, - opis metody analizy próbek produktów żywnościowych, w tym obróbka wstępna, stosowana metoda i wykorzystywana aparatura pomiarowa, - wyniki pomiarów stężeń Cs-137 i Sr-90 w produktach żywnościowych, ich omówienie i analiza, - oszacowanie stężenia Cs-137 i Sr-90 w całorocznym pożywieniu mieszkańców badanych miast (w Bq na rok) oraz otrzymanej dawki (w mikrosiwertach). Termin złożenia sprawozdania - do 31 października 2014 r. Szczegółowe wymagania: Produkty żywnościowe - Próbki produktów żywnościowych powinny pochodzić ze sklepów zlokalizowanych na terenie Poznania i Rzeszowa. Produkty mają być pobierane losowo. - Próbki powinny być pobierane wg następującego harmonogramu: - mleko - 1 średnia próba składająca się z próbek miesięcznych mleka pochodzącego z różnych mleczarni z okresu objętego zamówieniem, - mięso - 1 średnia próba uwzględniająca różne gatunki mięsa (wieprzowina, wołowina, cielęcina, jagnięcina), w ilościach odpowiadających procentowemu udziałowi w ogólnym spożyciu, - jaja - 1 próba zbiorcza pobrana od sześciu różnych ferm, - drób - 1 średnia próba uwzględniająca różne gatunki drobiu (kurczak, indyk, kaczka), - produkty zbożowe - 1 średnia próba (obejmująca różne rodzaje pieczywa, mąki, kasz, makaronów), - warzywa - 1 średnia próba (składająca się z najczęściej spożywanych warzyw , obejmująca co najmniej 12 gatunków i uwzględniająca udział poszczególnych warzyw w ogólnym spożyciu), - owoce - 1 średnia próba (składająca się z najczęściej spożywanych owoców krajowych i południowych, obejmująca co najmniej 10 gatunków i uwzględniająca udział poszczególnych owoców w ogólnym spożyciu), - ziemniaki - 1 próba pobrana w okresie jesiennym (ziemniaki powinny pochodzić z polskich upraw) - ryby - po jednej próbie dla wybranego gatunku ryby słodkowodnej i bałtyckiej. - Wielkość i skład próbki przeznaczonej do pomiarów powinny zostać tak dobrane, by odzwierciedlać dane o wielkości rocznego spożycia produktów na nią się składających (dane publikowane w roczniku statystycznym) oraz umożliwiać przeprowadzenie oznaczenia Cs-137 i Sr-90 w dwóch równoległych próbkach zgodnie z posiadanymi metodykami; - produkty powinny pochodzić z różnych regionów kraju; - każda próbka powinna być analizowana oddzielnie; - próbki powinny być poddane wstępnej preparatyce obejmującej: homogenizację, spalanie w piecu do uzyskania popiołu. Sprawozdanie powinno być przesłane w formie papierowej i w wersji elektronicznej w formacie uzgodnionym z Zamawiającym
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 731110003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie przewiduje wnoszenia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.paa.gov.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach