Przetargi.pl
Usługi zywienia pacjentów Zakładu Lecznictwa Odwykowego dla Osób Uzaleznionych od Alkoholu w Czarnym Borze

Zakład Lecznictwa Odwykowego dla Osób Uzależnionych od Alkoholu w Czarnym Borze ogłasza przetarg

  • Adres: 58-379 Czarny Bór, Parkowa
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 74 8450125, 74 8450124, , fax. 748 450 290
  • Data zamieszczenia: 2020-05-26
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zakład Lecznictwa Odwykowego dla Osób Uzależnionych od Alkoholu w Czarnym Borze
    Parkowa 8
    58-379 Czarny Bór, woj. dolnośląskie
    tel. 74 8450125, 74 8450124, , fax. 748 450 290
    REGON: 29398200000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zlo.czarnybor.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługi zywienia pacjentów Zakładu Lecznictwa Odwykowego dla Osób Uzaleznionych od Alkoholu w Czarnym Borze
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia są usługi żywienia pacjentów Zakładu Lecznictwa Odwykowego dla Osób Uzależnionych od Alkoholu w Czarnym Borze. Zamówienie będzie realizowane z uwzględnieniem: a. Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa Żywnościowego b. Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r w sprawie higieny środków spożywczych c. Przepisów Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2018 r poz. 1541 z późn. zm.) d. „Zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia e. Przepisów Ustawy z dnia 14 marca 1985 r o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2017 r poz. 1261 z późn. zm.) 1. Wykonawca przygotuje i dostarczy posiłki dla pacjentów Zakładu. Na zestaw całodzienny składają się 3 posiłki: śniadanie, obiad dwudaniowy + napój, kolacja, przygotowane z produktów własnych. Posiłki muszą być ciepłe, przywożone w pojemnikach hermetycznych, odpowiednim transportem, przygotowane według aktualnych norm żywieniowych oraz zgodnie z zasadami żywienia zbiorowego. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2015 poz. 594) łącznie z przepisami wykonawczymi do ww. ustawy. Siedziba kuchni nie może być oddalona od siedziby Zamawiającego o więcej niż 50 km. Temperatura dostarczonych na oddziały posiłków powinna wynosić: a) dla żywności wymagającej przechowywania w warunkach chłodniczych, wymagających schładzania od 0-40 C, b) dla potraw poddawanych obróbce termicznej serwowanych na gorąco, temperatura powinna wynosić – gorące zupy nie mniej niż 750 C Inne potrawy serwowane na gorąco nie mniej niż 650 C. 2. Zamawiający ze względów technicznych i organizacyjnych w zakresie przechowywania nie dopuszcza łączenia w jednym transporcie przywożonych posiłków (np. obiadu z kolacją lub ze śniadaniem, itp.). Śniadanie, obiad i kolacja muszą stanowić oddzielnie przewozy. Posiłki gorące mają być dowożone w termosach z możliwością podgrzewania (grzałka elektryczna), z uwagi na fakt, iż posiłki w Zakładzie wydawane są w trzech turach. 3. Wykonawca zobowiązuje się przygotować posiłki dla wszystkich pacjentów Zakładu przez okres trwania umowy z uwzględnieniem zalecanych opracowanych przez dietetyka diet. Zamawiający w trakcie trwania umowy może składać zamówienie na posiłki z grupy diet: wątrobowej, cukrzycowej, żołądkowej, lekkostrawnej, wegetariańskiej. 4. Artykuły spożywcze i inne surowce niezbędne do przygotowywania posiłków Wykonawca kupuje na koszt własny. Wykonawca odpowiada za higienę osobistą i stan zdrowotny zatrudnionego personelu, w tym posiadanie odpowiednich badań sanitarno – epidemiologicznych uprawniających do wykonywania czynności niezbędnych do zrealizowania przedmiotu zamówienia. 5. Wykonawca ma wykonać dziennie ok. 88 śniadań, ok. 88 obiadów, ok. 88 kolacji. 6. Szczegółowa ilość posiłków określana będzie na podstawie zapotrzebowania żywnościowego dostarczanego przez Zamawiającego z wyprzedzeniem jednodniowym. Zamawiający zastrzega sobie prawo do domówienia posiłków telefonicznie na godzinę przed dowozem. 7. Wartość odżywcza posiłków winna wynosić min. 2000 kcal dziennie. W skład posiłków muszą wchodzić warzywa i owoce wzbogacające dietę w witaminy, błonnik i sole mineralne. Zamawiający wymaga by Wykonawca przygotowywał zróżnicowane posiłki, niedopuszczalne jest powielanie tych samych zestawów w danym jadłospisie (7-dniowym). Zamawiający wymaga by Wykonawca w okresie Świat Bożego Narodzenia i Wielkanocy przygotował posiłki o charakterze świątecznym z uwzględnieniem tradycyjnych potraw. 8. Zamawiający wymaga by posiłki przygotowywane były z produktów naturalnych, przez co należy rozumieć posiłki nie zawierające proszków, półproduktów chemicznych, chemicznych substancji dodatkowych poprawiających smak, zapach czy bazę za wyjątkiem przypraw i ziół. Dostarczone posiłki powinny : - zawierać prawidłowy smak, zapach, barwę, konsystencję, - prawidłowy skład pod względem wartości odżywczej, prawidłową zawartość składników odżywczych, witamin, kaloryczność, składników mineralnych, - być bezpieczne – nie zawierać zagrożeń biologicznych, mikrobiologicznych, fizycznych, chemicznych. 9. Dowóz posiłków; - śniadanie do godziny 06:30 - obiad do godziny 12:30 - kolacja do godziny 18:00 10. Wykonawca będzie prowadził ewidencję wydawanych posiłków, z uwzględnieniem ilości i asortymentu. Zestawienie miesięczne wydanych posiłków musi być potwierdzone przed wystawieniem faktury przez pracownika Zamawiającego (sekretarka medyczna, tel.74 8450124 wew.37). 11. Wykonawca zobowiązany jest do zabezpieczenia próbek dostarczanej żywności w ilości wymaganej przez stacje sanitarno – epidemiologiczne. 12. Wykonawca zapewnia odbiór niespożytych posiłków z Zakładu i ich utylizacje zgodnie z przepisami prawa. 13. Wykonawca zapewni czyste i zdezynfekowane pojemniki na resztki pokonsumpcyjne. 14. Wykonawca jest zobowiązany do odbioru pojemników, w których dostarczana jest żywność w celu ich mycia i dezynfekcji. 15. W przypadku zakwestionowania prawidłowości świadczonych przez Wykonawcę usług żywieniowych na terenie Zamawiającego przez zewnętrzne służby sanitarne lub inne podmioty posiadające uprawnienia do kontroli oraz nałożenia na Zamawiającego kary finansowej, kara ta zostanie w całości potrącona z wynagrodzenia należnego Wykonawcy. 16. Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli pod względem sanitarno – epidemiologicznym zarówno kuchni Wykonawcy, pojazdów do transportu żywności oraz pojemników, w których dostarczana jest żywność, jak też kontroli przygotowywania posiłków u Wykonawcy. Zamawiający przed podpisaniem umowy dokona inspekcji sanitarnej kuchni i pojazdów do transportu w siedzibie Wykonawcy. 17. Zamawiający w każdej chwili może wnioskować o przeprowadzenie kontroli Inspekcji Sanitarnej w kuchni Wykonawcy. 18. W przypadku zleceń Inspekcji Sanitarnej Wykonawca będzie zobowiązany do pobierania u zamawiającego prób żywieniowych z każdego posiłku. 19. Wykonawca zobowiązany jest do umożliwienia Zamawiającemu dokonywania bieżącej oceny jakości podawanych posiłków oraz kontroli pod względem sanitarno – epidemiologicznym. W tym celu Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia nieodpłatnie przedstawicielowi Zamawiającego jednej porcji każdego posiłku. 20. Wykonawca zobowiązany jest na każde żądanie zamawiającego do przedstawienia aktualnego zaświadczenia Inspekcji Sanitarnej o spełnianiu warunków sanitarnych, dotyczących produkcji posiłków w kuchni Wykonawcy dla odbiorców zewnętrznych oraz aktualnych zaświadczeń i badań pracowników zgodnie z obowiązującym prawem. 21. Wykonawca przedstawi na każde żądanie Zamawiającego aktualne zaświadczenie Inspekcji Sanitarnej potwierdzające, że środki transportu Wykonawcy wykorzystywane do realizacji zamówienia spełniają wymogi dotyczące przewozu posiłków. 22. Wykonawca przedstawi na każde żądanie Zamawiającego wyniki badań mikrobilogicznych w zakresie skuteczności mycia i dezynfekcji sprzętu służącego do produkcji przedmiotu zamówienia. Badania przeprowadzone będą co najmniej 2 razy w roku kalendarzowym. Kosztami powyższych badań obciążony będzie Wykonawca. 23. W punkcie wydawania posiłków Zakładu musi znajdować się aktualny 7- dniowy jadłospis uwzględniający sezonowość i święta. Jadłospis musi zawierać proponowane menu, gramaturę i obliczoną wartość kaloryczną dla wszystkich posiłków w każdej diecie. Jadłospis przedstawiany jest z 10- dniowym wyprzedzeniem (liczone są dni robocze). O akceptacji jadłospisu Zamawiający poinformuje w ciągu 3 dni roboczych. W razie zastrzeżeń do jadłospisu Wykonawca przestawi alternatywne posiłki. Ewentualne zmiany w jadłospisach Wykonawca może wprowadzić po uprzedniej konsultacji z przedstawicielem Zamawiającego lub osobą zastępującą przy czym Zamawiający dopuszcza możliwość zmian wyłącznie po wcześniejszym ich zaakceptowaniu przez dietetyka. 24. Wykonawca odpowiada za higienę naczyń i opakowań, w których będą przechowywane i przewożone posiłki. 25. Zamawiający zapewnia wyposażenie w zastawę stołową i sztućce oraz personel wydający posiłki. 26. Wykonawca zobowiązany jest do wyznaczenia stałego przedstawiciela odpowiedzialnego za kontakt z Zamawiającym. 27. Personel zatrudniony przez Wykonawcę jest zobowiązany uwzględniać i wprowadzać w życie uwagi zamawiającego, dotyczące sposobu wykonywania usług, a wynikające z postanowień umowy. 28. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia na każde żądanie Zamawiającego wyników badań mikrobiologicznych dostarczanych posiłków. 29. Zamawiający co najmniej jeden raz w roku może zlecić dokonanie badań kaloryczności posiłków przez Sanepid. Kosztami badania obciążony będzie Wykonawca po wykonaniu ww. badania. 30. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia na każde żądanie Zamawiającego tabel kaloryczności dostarczonych posiłków. 31. Posiłki należy przygotowywać z uwzględnieniem diet stosowanych w Szpitalu. Przy realizacji diet należy uwzględniać normy żywienia oraz dozwolone produkty i techniki kulinarne, zgodnie z aktualnymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia (wg publikacji „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”, Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011 r; „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Ciborowska H., Rudnicka A., Wyd. PZWL, Warszawa 2013) 32. Ewentualne koszty leczenia pacjenta, jakie powstaną na skutek zatrucia pokarmowego z winy Wykonawcy, a także związane z zatruciem roszczenia odszkodowawcze pacjenta będą w całości obciążały Wykonawcę. 33. Wykonawca dołączy do oferty wykaz środków transportu dopuszczonych do przewozu posiłków przez Inspekcję Sanitarną wraz z dokumentem, z którego wynika zgoda Inspekcji Sanitarnej na przewóz posiłków. Każdorazowo na prośbę Zamawiającego, Wykonawca jest zobowiązany do przedłożenia książki kontroli sanitarnej samochodu. 34. Wykonawca musi dostarczać posiłki odpowiednio zabezpieczone przed skażeniem, utratą wartości odżywczych i temperatury z zachowaniem zgodności wartości odżywczej i kalorycznej dziennej racji pokarmowej potraw i produktów z normami żywienia dla Zakładów Opieki Zdrowotnej. 35. Wykonawca odpowiedzialny będzie za właściwe przechowywanie środków spożywczych, utrzymanie temperatury i innych warunków przechowywania, stan opakowań itd., higienę produkcji, sposób i transport posiłków. 36. Zamawiający będzie miał prawo do przeprowadzenia kontroli żywienia pacjentów pod względem gramatury, jakości, sposobu i warunków przyrządzania posiłków itp. 37. Wykonawca przed podpisaniem umowy przedstawi Zamawiającemu wyniki oceny jakości wyrobu gotowego (zgodnie z zaleceniami PSSE oceny takiej należy dokonywać przynajmniej 1 raz w roku). Zamawiający wymaga zatrudnienia przy realizacji zamówienia (przy przygotowywaniu posiłków) przez Wykonawcę na podstawie umowy o pracę co najmniej 2 pracowników w wym. 1 etat każdy (łącznie 2 etaty). Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli w trakcie trwania umowy stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób żądając w tym celu raportu stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób, oświadczenia zatrudnienia osób o otrzymaniu wynagrodzenia oraz przedłożenia dowodów odprowadzenia składek ZUS, przez cały okres realizacji zamówienia. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości zamawiający ma prawo do odstąpienia od umowy. Wykonawca może zastąpić ww. osobę lub osoby, pod warunkiem że zostaną spełnione wszystkie powyższe wymagania co do sposobu zatrudnienia na okres realizacji zamówienia. Wykaz pracowników wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia związanych z przedmiotem umowy będzie stanowił załącznik do umowy. Wyżej opisany wymóg zatrudnienia osób przy realizacji zamówienia dotyczy zarówno Wykonawcy jak i podwykonawcy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Warunek powyższy zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca posiada decyzję Państwowego Inspektoratu Sanitarnego zatwierdzającego zakład wprowadzający do obrotu żywność i uzyskanie wpisu do rejestru zakładów, które wprowadzają do obrotu żywność, o których mowa w art. 61-67 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity z dn. 29 czerwca 2010 r. Dz.U. nr 136 poz. 914 ze zm.)
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu, załącza do oferty oświadczenia tych podmiotów zgodnie z treścią pkt. 9.1. SIWZ, Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, musi udowodnić Zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia. Wykonawca może skorzystać ze wzoru zobowiązania, który stanowi Załącznik Nr 3 do SIWZ (Wzór Nr 3). Każdy Wykonawca powołujący się na zasoby podmiotu trzeciego w zakresie określonym w art. 22a ust. 1 ustawy Pzp powinien wraz z ofertą złożyć zobowiązanie podmiotu trzeciego albo inny dokument, służący wykazaniu udostępnienia Wykonawcy potencjału przez podmiot trzeci, Zamawiający żąda od wykonawcy, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22a Pzp, przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentu wymienionego w pkt 9.7a SIWZ, Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa a art. 86 ust. 5 ustawy Pzp, przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp. Wraz ze złożeniem oświadczenia Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. Zamawiający zaleca złożenie oświadczenia zgodnie ze wzorem wskazanym w Załączniku Nr 4 do SIWZ (Wzór Nr 4). W przypadku składania oferty wspólnej ww. dokument składa każdy z Wykonawców składających ofertę wspólną lub upoważniony przez mocodawcę pełnomocnik, Wykonawcy obowiązani są dołączyć do oferty dokument pełnomocnictwa (zgodnie z art. 23 ust. 2 ustawy Pzp) w przypadku, gdy o udzielenie zamówienia ubiega się wspólnie kilku Wykonawców (Konsorcjum), o zakresie, co najmniej: do reprezentowania w postępowaniu o udzielenie zamówienia Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, Do oferty należy dołączyć dokumenty wskazujące, że osoba podpisująca ofertę i inne dokumenty lub oświadczenia jest do tej czynności umocowana, chyba że umocowanie wynika z dokumentów dostępnych dla Zamawiającego w myśl art. 26 ust. 6 ustawy Pzp. W przypadku złożenia kopii pełnomocnictwa musi być ono potwierdzone za zgodność z oryginałem przez osoby udzielające pełnomocnictwa lub notariusza, Zamawiający żąda od Wykonawcy przedstawienia dokumentu wymienionego w pkt. 9.7.a SIWZ, dotyczącego podwykonawcy, któremu zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia, a który nie jest podmiotem, na którego zdolnościach lub sytuacji Wykonawca polega na zasadach określonych w art. 22a ustawy Pzp jak również oświadczeń wskazanych w Załączniku Nr 2 do SIWZ, Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w 9.7.a składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzająco odpowiednio, że: - nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono jego upadłości. Dokumenty musza być wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. Jeżeli w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy , nie wydaje się dokumentów, o których mowa w 9.7.a niniejszej SIWZ, zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie Wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji , lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone przed notariuszem lub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania Wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby. Dokumenty te muszą zostać wystawione z zachowaniem terminów wskazanych dla dokumentów wymienionych w 9.8 SIWZ. Wykonawca, którego oferta została najwyzej oceniona skłasa na wezwanie Zamaiwajacego - parafowany wzór umowy (załącznik nr 10 do SIWZ)

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach