Przetargi.pl
Usługi na szkolenia realizowane w ramach projektu - Doskonalenie zawodowe szansą większej konkurencyjności na rynku pracy.

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego ogłasza przetarg

  • Adres: 25-355 Kielce, ul. Zagórska 14
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Telefon/fax: tel. 041 3447769 , fax. 041 3682456
  • Data zamieszczenia: 2010-06-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
    ul. Zagórska 14 14
    25-355 Kielce, woj. świętokrzyskie
    tel. 041 3447769, fax. 041 3682456
    REGON: 29266473600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zsps.edu.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługi na szkolenia realizowane w ramach projektu - Doskonalenie zawodowe szansą większej konkurencyjności na rynku pracy.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Zadanie 1. Organizacja i przeprowadzenie - Kursu barmańskiego I stopnia - dla 120 uczniów (1 grupa x 15 osób) 1. Celem kursu jest zdobycie podstawowych wiadomości i umiejętności potrzebnych do pracy na stanowisku barman. 2. Program szkolenia powinien obejmować 30h w tym zajęć praktycznych 25h a. terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego b. wyposażenie i organizacja coctail-baru c. rodzaje naczyń szklanych d. towaroznawstwo i typologia napojów alkoholowych i bezalkoholowych e. podział i charakterystyka napojów mieszanych f. miksologia (struktura napoju mieszanego, rodzaje składników napojów mieszanych: główne i dodatkowe, szprycujące, określanie mocy w napojach, miary barowe) g. techniki nalewania i podawania drinków h. zasady przygotowania napojów typu herbata, kawa i. zasady łączenia napojów alkoholowych z innymi napojami i potrawami 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji kursu: II, III kwartał 2010r. ( 4 grupy); I kwartał 2011r. (4 grupy) 4. Zajęcia muszą odbywać się codziennie, w dni robocze (od poniedziałku do piątku), w godzinach między 830 a 1900 wg planu nauczania obejmującego 30 godzin dydaktycznych tygodniowo. 6. Miejsce realizacji kursu: siedziba Zamawiającego 7. Kurs zakończy się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikat potwierdzający nabycie umiejętności barmańskich I stopnia. Zadanie 2. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Kuchnia fusion - dla 36 uczniów (1grupa x 12 uczniów) 1. Celem szkolenia jest poznanie zasad, którymi kieruje się kuchnia fusion oraz zdobycie umiejętności sporządzania potraw, w których łączone są produkty z różnych stron świata. 2. Program szkolenia powinien obejmować 20h w tym zajęć praktycznych 18 h a. Wprowadzenie do kuchni w stylu fusion b. Nowoczesne trendy w gastronomii europejskiej i dalekowschodniej c. Zasady łączenia składników w kuchni fusion d. Zastosowanie przypraw e. Przygotowanie i podawanie potraw fusion 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: II, IV kwartał 2010r. ( 2 grupy); III kwartał 2011r. (1 grupa ) 4. Zajęcia odbywać się będą w piątek po południu oraz w sobotę i niedzielę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego 6. Szkolenie zakończy się testem sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia. Zadanie 3. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Staż w zakładzie gastronomicznym - dla 30 uczniów (1grupa x 3 uczniów). W każdym semestrze szkolnym szkolenie musi odbyć 5 trzyosobowych grup uczniów w wymiarze 5 dni. Dzień szkolenia obejmuje 6 godzin. Staż może odbywać się na sali konsumenckiej oraz w zapleczu produkcyjnym zakładu gastronomicznego. 1. Celem szkolenia jest zdobycie przez uczniów dodatkowych umiejętności z zakresu sporządzania potraw, obsługi gości oraz poznanie zasad funkcjonowania zakładu gastronomicznego. Szkolenie ma również na celu nawiązanie ściślejszej współpracy pomiędzy szkołą a pracodawcami. 2. Program szkolenia powinien obejmować 30h zajęć praktycznych: a. Zapoznanie się z zakładem pracy b. Przepisy BHP obowiązujące w gastronomii c. Kwalifikacje i obowiązki personelu d. Przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi e. Obsługa gości w różnych porach dnia f. Obsługa gości w czasie przyjęć okolicznościowych g. Sporządzanie potraw z różnych grup surowców i różnymi technikami obróbki cieplnej h. Ekspedycja potraw 1 godzina stażu = 60 minut 3. Termin realizacji szkolenia: 1 grupa od września 2010r. do stycznia 2011r. ; 2 grupa od lutego do maja 2011r. 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: restauracja 6. Szkolący ma obowiązek na bieżąco monitorować dokumentacje uczniowską (dzienniczek stażu) 7. Szkolący wystawi uczestnikom szkolenia certyfikat potwierdzający odbycie stażu. Zadanie 4. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Barista - dla 36 uczniów (1 grupa x 12 uczniów) 1. Celem szkolenia jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z profesjonalnym parzeniem kawy. 2. Program szkolenia powinien obejmować 10h w tym zajęć praktycznych 8 h. a. Coffee culture - historia kawy - gatunki ziaren - zbiór i obróbka ziaren - palenie kawy b. Espresso - definicja - parametry - czynniki wpływające na smak c. Podstawowe techniki baristy - zasada 4 M - espresso - proces - czynności związane z przygotowaniem espresso d. Cappucino - podstawowe parametry - dobór mleka - dobór dzbanków - proces spieniania - teksturowanie mleka 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: III kwartał 2010r. ( 2 grupy); I kwartał 2011r. (1 grupa ) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego 6. Szkolenie zakończy się sprawdzianem teoretycznym oraz praktycznym, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia. Zadanie 5. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Kuchnia śródziemnomorska - dla 36 uczniów (1grupa x 12 uczniów) 1. Celem szkolenia jest zdobycie podstawowej wiedzy o kuchni śródziemnomorskiej oraz nabycie umiejętności związanych ze sporządzaniem typowych potraw tej kuchni. 2. Program szkolenia powinien obejmować 10 h w tym zajęć praktycznych 8 h. a. Charakterystyka kuchni śródziemnomorskiej b. Surowce stosowane w kuchni śródziemnomorskiej c. Charakterystyczne przyprawy kuchni śródziemnomorskiej d. Podstawowe techniki sporządzania potraw e. Sporządzanie potraw kuchni śródziemnomorskiej - potrawy kuchni włoskiej - potrawy kuchni francuskiej - potrawy kuchni hiszpańskiej - potrawy kuchni greckiej 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: III kwartał 2010r. ( 2 grupy); I kwartał 2011r. (1 grupa ) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego. 6. Szkolenie zakończy się testem sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia. Zadanie 6. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia cukierniczego dla 36 uczniów (1 grupa x 12 uczniów) 1. Celem szkolenia jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z dekorowaniem wyrobów cukierniczych. 2. Program szkolenia powinien obejmować 10h w tym zajęć praktycznych 8 h. a. Przegląd produktów i półproduktów spożywczych stosowanych w cukiernictwie ze wskazaniem produktów i półproduktów spożywczych używanych do dekorowania wyrobów b. BHP w cukierni, higiena produkcji. c. Innowacyjne metody zdobienia wyrobów cukierniczych d. Nowości przemysłu cukierniczego w zakresie zdobienia wyrobów e. Zasady zdobienia wyrobów cukierniczych f. Przygotowanie surowców służących do sporządzania elementów dekoracyjnych g. Sporządzanie elementów dekoracyjnych z karmelu, czekolady i innych 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: IV kwartał 2010r. ( 2 grupy); II kwartał 2011r. (1 grupa ) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego 6.Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia po sprawdzeniu nabytych wiadomości teoretyczne i umiejętności praktycznych. Zadanie 7. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Moja Firma - dla 30 uczniów (1 grupa x 15 uczniów) 1. Celem szkolenia jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z zakładaniem własnej firmy. 2. Program szkolenia powinien obejmować 16 h w tym zajęć praktycznych 10 h. a. Zakładanie i prowadzenie własnej firmy - biznes plan - wybór formy prawnej - procedura zakładania własnej firmy - akty prawne b. Prawa i obowiązki przedsiębiorcy c. Savoir vivre w biznesie 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: IV kwartał 2010r. (1 grupa); II kwartał 2011r. (1 grupa ) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego 6. Szkolący wystawi uczestnikom szkolenia certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia. Zadanie 8. Organizacja i przeprowadzenie doradztwa zawodowego dla 90 uczniów (1 grupa x 15 uczniów). 1. Celem szkolenia jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z poznawaniem i definiowaniem własnych predyspozycji zawodowych. 2. Program szkolenia powinien obejmować 6 h. a. Kim jestem i dokąd dążę? b. Moja droga zawodowa c. Jak i gdzie szukać pracy d. Ja jako pracownik - autoprezentacja e. Rozmowa kwalifikacyjna f. A gdyby tak zostać przedsiębiorcą 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: IV kwartał 2010r. (4 grupy); I kwartał 2011r. (2 grupy ) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego 6. Szkolący wystawi uczestnikom szkolenia certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia. Zadanie 9. Organizacja i przeprowadzenie kursu kelnerskiego dla 15 uczniów (1 grupa x 15 osób) 1. Celem kursu jest zdobycie podstawowych wiadomości i umiejętności niezbędnych przy obsłudze gości 2. Program szkolenia powinien obejmować 18 h a. Organizacja pracy kelnera b. Wygląd zewnętrzny i wyposażenie kelnera c. Przygotowanie stanowiska pracy d. Zasady noszenia zastawy stołowej e. Zbieranie brudnej zastawy f. Rodzaje serwisów g. Serwowanie win h. Serwowanie szampana i. Obsługa gości o różnych cechach charakterologicznych 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji kursu: II kwartał 2011r. (1 grupa) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę 5. Miejsce realizacji kursu: siedziba Zamawiającego 6. Kurs zakończy się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające ukończenie kursu. Zadanie 10. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Kuchnia molekularna - dla 15 uczniów (1 grupa x 15 osób) 1. Celem szkolenia jest poznanie tajników kuchni molekularnej i możliwości jej zastosowania w gastronomii. 2. Program szkolenia powinien obejmować 10 h a. Przedstawienie produktów używanych w kuchni molekularnej b. Kawior z soków owocowych c. Sferyczne ravioli d. Gotowanie w niskich temperaturach e. Technika wędzenia f. Pianki na ciepło i zimno g. Pianka z espuma h. Gotowanie w azocie i. Wykorzystanie kwiatów jadalnych 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: II kwartał 2011r. (1 grupa) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę 5. Miejsce realizacji kursu: siedziba Zamawiającego 6. Szkolenie zakończy się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne,po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w szkoleniu. Zadanie 11. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Carving - dla 60 uczniów (1 grupa x 15 osób) 1. Celem szkolenia jest poznanie tajników rzeźbienia w warzywach i owocach i możliwości zastosowania carvingu w gastronomii. 2. Program szkolenia powinien obejmować 8 h a. Historia i pochodzenie carvingu b. Narzędzia do carvingu c. Podstawowe techniki rzeźbienia d. Zasady stosowane przy wykrawaniu warzyw i owoców e. Wykrawanie dekoracji z warzyw i owoców 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: IV kwartał 2010 r. (2 grupy) I kwartał 2011r. (2 grypy) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę 5. Miejsce realizacji kursu: siedziba Zamawiającego 6. Szkolenie zakończy się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne i praktyczne, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w szkoleniu. Wykonawca zobowiązany jest umieszczać na wszystkich materiałach szkoleniowych i dokumentach związanych z organizacją szkolenia takich jak: prezentacja multimedialna, harmonogram szkolenia, zaświadczenia o ukończeniu szkolenia, certyfikaty, dyplomy, arkusze ewaluacyjne, informacje słowne o realizowaniu szkolenia finansowanego z Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego oraz logo Programu Kapitał Ludzki i Unii Europejskiej. Miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności zostaną oznakowane przez Zamawiającego. Miejsce wykonania zamówienia - wszystkie szkolenia muszą się odbywać w siedzibie Zamawiającego z wyjątkiem szkolenia - Staż w zakładzie gastronomicznym, które musi odbywać się w restauracjach. Godzina zegarowa szkolenia liczy się 60 minut i obejmuje zajęcia edukacyjne liczące 45 min. oraz przerwę, liczącą średnio 15 minut - długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Każde szkolenie musi być realizowany wg programu szkolenia. Program szkolenia stanowiący załącznik do oferty musi zawierać następujące elementy tj.: a. nazwę i zakres szkolenia; b. czas trwania i sposób organizacji szkolenia; c. cele szkolenia; d. plan nauczania określający tematy zajęć edukacyjnych oraz ich wymiar z uwzględnieniem części teoretycznej i części praktycznej; e. treści szkolenia w zakresie poszczególnych zajęć edukacyjnych; f. wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych; g. sposób sprawdzania efektów szkolenia. Każde szkolenie i kurs musi kończyć się egzaminem wewnętrznym. Wykonawca musi zapewnić każdemu uczestnikowi szkolenia następujące materiały: materiały dydaktyczne niezbędne do utrwalenia wiadomości w celu pozytywnego zdania egzaminu w formie drukowanej lub elektronicznej. Materiały szkoleniowe muszą być oznakowane jak zapisano powyżej. Materiały szkoleniowe muszą być przygotowane i rozdane uczestnikom szkolenia najpóźniej w pierwszym dniu zajęć. Uczestnicy kwitują odbiór materiałów własnoręcznym podpisem na liście odbioru. Wykonawca przekaże Zamawiającemu listę po zakończeniu szkolenia razem z innymi materiałami niezbędnymi do rozliczenia całej usługi. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera SIWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805700000
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 14 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie wymagane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zsps.edu.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach