Przetargi.pl
„Usługa żywienia dzieci w przedszkolu samorządowym w Igołomi w roku szkolnym 2023/2024”

GMINNE CENTRUM EDUKACJI W IGOŁOMI ogłasza przetarg

  • Adres: 32-125 Igołomia, 252
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2023-07-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: GMINNE CENTRUM EDUKACJI W IGOŁOMI
    252
    32-125 Igołomia, woj. małopolskie
    REGON: 121863799
  • Adres strony internetowej zamawiającego: https://gceigolomia.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Usługa żywienia dzieci w przedszkolu samorządowym w Igołomi w roku szkolnym 2023/2024”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie oraz dostawa gotowych trzech posiłków: śniadania, obiadu , podwieczorku i wody źródlanej niegazowanej (catering) dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-6 lat uczęszczających do przedszkola w Igołomi. Usługa dotyczy dostawy posiłków (śniadania, obiadu, podwieczorku oraz wody źródlanej niegazowanej dostarczonej w opakowaniu zbiorczym do rozlania przez obsługę przedszkola) dla ok. 65 dzieci, w okresie od dnia 01.09.2023 r. do dnia 31.07.2024r. (w miesiącu sierpień 2024r. przerwa wakacyjna) - co stanowi 229 dni (ok. 14885 osobodni). Posiłki muszą być wydawane przez 5 dni w tygodniu, z wyłączeniem dni wolnych od zajęć przedszkolnych. Liczba dzieci korzystających z posiłków może ulegać wahaniom w ciągu okresu obowiązywania umowy. Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci lub zmiany deklaracji rodziców zgłaszających chęć żywienia dzieci. Ilość posiłków nie może być większa niż dla 88 dzieci (w miesiącu lipiec 2024r. dla max. 50 dzieci).2. Przygotowanie śniadania, obiadu i podwieczorku zgodnie z zalecanymi normami żywieniowymi dla grup wiekowych dzieci przedszkolnych (wiek 3 – 6 lat). Dzienny jadłospis obejmuje: śniadanie – zupa mleczna lub potrawy mleczne i mleko pochodne, kanapka, herbata. Obiad ma być posiłkiem dwudaniowym, mięsnym/rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż, lub makaron. Posiłek mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem i krokiety itp. Zupa w ilości 200-250 ml. Drugie danie: ok. 150g ziemniaków, ryżu, kaszy, lub makaronu + ok. 70g mięsa lub ryby + ok. 100g surówki lub jarzyn gotowanych. Drugie dania typu łazanki, pierogi, knedle, gołąbki w ilości ok. 200g oraz kompot lub napój. Podwieczorek: kanapka lub słodka bułka ( ciasto, ciastka) lub desery mleczne, owoce (w tym sezonowe), kisiel, budyń itp., herbata lub napój mleczny. Do smażenia należy używać olej rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. W ciągu dnia 100 ml wody źródlanej niegazowanej na dziecko dostarczonej w opakowaniu zbiorczym do rozlania przez obsługę przedszkola.3. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 8:30 każdego dnia - z pozostawieniem próbek posiłków na terenie zakładu Wykonawcy. 4. Wykonawca będzie dostarczał posiłki na własny koszt, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Przygotowane posiłki powinny posiadać temperaturę zgodną z wymogami, minimalna temperatura zupy winna wynosić 75ºC, drugiego dania nie mniej niż 63ºC , a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 10ºC.5. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę (zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych) na okres 10 dni i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia na określonym przez Zamawiającego formularzu. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. Jadłospis winien być rozpisany zgodnie z zapisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności (Dz. U. UE L Nr 304 z 2011 r. poz. 18 z późn. zm.).6. Dzienny jadłospis obejmuje: śniadanie, obiad: zupa, drugie danie z surówka, kompot lub sok, podwieczorek oraz wodę źródlaną.7. Kalkulacja cenowa obejmuje swoim zakresem dania mięsne, dania półmięsne oraz dania jarskie. 8. Posiłki winny być dostarczane z zachowaniem cyklu: 8.45 – 9.00 dostawa śniadania do przedszkola; 11.30 – 12.00 – dostawa obiadu; 13.45 – 14.00 dostawa podwieczorku do przedszkola. 9. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. Wyklucza się posiłki sporządzane na bazie półproduktów. 10. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia t.j. Dz. U z 2022 r. poz. 2132) oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).11. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-6 lat. Wartość kaloryczna każdego posiłku musi być zgodna z normami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia. 12. Proces produkcji oraz dystrybucji posiłków odbywać musi się zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza z wymogami dobrej praktyki higienicznej.13. Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał posiłki dla grupy dzieci specjalnej diety (dzieci bezglutenowe, ze skazą białkową, z dietą cukrzycową, z alergią pokarmową, oraz innymi schorzeniami pokarmowymi).14. W przypadku wyjazdu dzieci przedszkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. suchy prowiant. O planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie lub telefonicznie z 7 dniowym wyprzedzeniem. 15. Do obowiązków Wykonawcy realizowanych za pomocą personelu własnego należy: 1) Przygotowanie i dostarczenie posiłków do przedszkola. Śniadania i podwieczorek poporcjowany dla każdego dziecka, obiad w termosach zbiorczych do porcjowania. Woda źródlana niegazowana w zbiorczej butli do porcjowania.2) Odbiór i utylizacja odpadów związanych z usługą żywienia. 3) Dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Zamawiającym za dostarczone posiłki.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55520000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy:1. nie podlegają wykluczeniu;2. spełniają warunki udziału w postępowaniu, dotyczące:2.1. Zdolności do występowania w obrocie gospodarczymZamawiający nie stawia warunku w/w zakresie.a) Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej,o ile wynika to z odrębnych przepisówWykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że posiada koncesję, zezwolenie lub licencję zezwalającą na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie objętym zamówieniem jeżeli są wymagane oraz stosowny odpis z właściwego rejestru lub centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji.b) Sytuacji ekonomicznej lub finansowejZamawiający nie stawia warunku w/w zakresie.2.4. Zdolności technicznej lub zawodowej1) Warunek ten zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował co najmniej jednym samochodem (pojazdem do przewozu posiłków, podlegającym urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;2) Warunek ten zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał lub nadal wykonuje co najmniej dwie usługi w zakresie przygotowania i dostarczania gorących posiłków w formie obiadu (catering) dla dzieci szkolnych lub przedszkolnych na łączną kwotę nie mniejszą niż 100 tys. zł brutto (słownie: sto tysięcy złotych).
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-07-11

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach