Przetargi.pl
USŁUGA SZKOLENIOWA W RAMCH 3 CZĘŚCI: I część – „Kurs kulinarny”; II część - „Kurs fryzjerski”; III część - „Kurs obsługi kasy fiskalnej i terminali płatniczych z fakturowaniem”;

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie ogłasza przetarg

  • Adres: 62200 Gniezno, ul. Dworcowa
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 61 426-25-82; 426 30 16 , fax. 61 426-25-82 wew. 68
  • Data zamieszczenia: 2017-09-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie
    ul. Dworcowa 7
    62200 Gniezno, woj. wielkopolskie
    tel. 61 426-25-82; 426 30 16, fax. 61 426-25-82 wew. 68
    REGON: 00478451800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.gniezno.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    USŁUGA SZKOLENIOWA W RAMCH 3 CZĘŚCI: I część – „Kurs kulinarny”; II część - „Kurs fryzjerski”; III część - „Kurs obsługi kasy fiskalnej i terminali płatniczych z fakturowaniem”;
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    I CZĘŚĆ - Kurs kulinarny Liczba uczestników szkolenia – minimum 5 a maksymalnie 8 osób. Zamawiający określił minimalną i maksymalną liczbę uczestników szkolenia, na podstawie której Wykonawca może określić wartość zamówienia. Zamawiający gwarantuje skierowanie minimum 5 uczestników z zastrzeżeniem możliwości zwiększenia grupy do maksymalnie 8 osób. PROGRAM KURSU: 1. Struktura organizacyjna zakładu gastronomicznego - układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego - nowoczesne urządzenia w gastronomii - wyposażenie stanowiska pracy - organizacja stanowiska pracy 2. Wymogi systemu HACCP i zasady BHP w gastronomii 3. Terminologia stosowana w gastronomii 4. Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności 5. Praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w sztuce kulinarnej - sporządzanie potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców - sporządzanie dań gorących z wykorzystaniem mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu - sporządzanie zup i sosów - sporządzanie potraw z jaj - sporządzanie potraw z wykorzystaniem mąki i kasz - sporządzanie potraw z ciasta ziemniaczanego - sporządzanie zakąsek - sporządzanie deserów Wymagana liczba godzin/osobę: 100 godzin zegarowych. Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż od 16.10.2017 r. i nie później niż do 15.12.2017 r. Zajęcia muszą odbywać się w godz. 7.00 - 16.00, tj. zaczynać się nie wcześniej niż o godz. 7.00 a kończyć nie później niż o godz. 16.00. Kurs musi być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 8 godzin zegarowych dziennie na osobę. Miejsce kursu: zajęcia muszą odbywać się na terenie miasta Gniezna. Miejsce odbywania kursu musi uwzględniać uczestnictwo osób ze wszystkimi rodzajami niepełnosprawności. Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem kursu otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który ma prawo skierować na to miejsce inną osobę. Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu „Aktywne włączenie mieszkańców miasta Gniezna” i wyłącznie z ich udziałem. Do realizacji kursu Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do przeprowadzenia części praktycznej. Materiały szkoleniowe związane z częścią teoretyczną muszą być adekwatne do treści szkolenia. Materiały szkoleniowe muszą być oznaczone znakiem Funduszy Europejskich z nazwą Program Regionalny, herbem województwa wielkopolskiego, znakiem Unii Europejskiej z nazwą Europejski Fundusz Społeczny. Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu. Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i Wykonawcę (podpis i pieczęć). Wykonawca musi zapewnić wykonanie i opłatę badań lekarskich orzekających brak przeciwwskazań zdrowotnych do odbycia kursu, jeśli są niezbędne. Wykonawca musi zapewnić odzież ochronną (fartuchy, rękawice, itp) dla wszystkich osób uczestniczących w kursie, zgodnie z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy. Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek. Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestników kursu na czas trwania. Zamawiający wymaga, aby kurs odbywał się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w trakcie części teoretycznej w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek i poruszanie się po sali i odpowiednią ilość stanowisk w trakcie części praktycznej. Wykonawca musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej. Każdy uczestnik kursu, po jego ukończeniu otrzyma zaświadczenie oznaczone znakiem Funduszy Europejskich z nazwą Program Regionalny, herbem województwa wielkopolskiego, znakiem Unii Europejskiej z nazwą Europejski Fundusz Społeczny. Jeśli nie ma możliwości zamieszczenia powyższej informacji na dokumentach potwierdzających ukończenie kursu należy wydać dodatkowe zaświadczenie z informacją o współfinansowaniu. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów, potwierdzonej przez Wykonawcę podpisem i pieczęcią. II CZĘŚĆ - Kurs fryzjerski Liczba uczestników szkolenia – minimum 3 a maksymalnie 6 osób. Zamawiający określił minimalną i maksymalną liczbę uczestników szkolenia, na podstawie której Wykonawca może określić wartość zamówienia. Zamawiający gwarantuje skierowanie minimum 3 uczestników z zastrzeżeniem możliwości zwiększenia grupy do maksymalnie 6 osób. PROGRAM KURSU: 1. Charakteryzowanie rozwoju rzemiosła i sztuki fryzjerskiej, 2. Bezpieczeństwo i higiena pracy w salonie fryzjerskim, 3. Charakterystyka budowy i fizjologii skóry, 4. Organizowanie prac fryzjerskich, 5. Technologia fryzjerstwa i materiały fryzjerskie, 6. Stylizacja– dobór koloru włosów i fryzury do typu urody, 7. Dobieranie preparatów do pielęgnacji włosów, 8. Planowanie i wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych, 9. Projektowanie fryzur, 10. Barwienie włosów, 11. Rozjaśnianie i odbarwianie włosów, 12. Stosowanie form kolorystycznych, 13. Stosowanie różnych form kształtowania fryzur- modelowanie włosów- nawijanie na wałki, układanie fal, modelowanie za pomocą szczotki, suszarki i fenu, prostowanie włosów, 14. Strzyżenie włosów, 15. Wykonywanie wodnej ondulacji, 16. Wykonywanie zabiegów trwałego ondulowania. Wymagana liczba godzin/osobę: 100 godzin zegarowych, Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż od 16.10.2017 r. i nie później niż do 15.12.2017 r. Zajęcia muszą odbywać się w godz. 7.00 - 16.00, tj. zaczynać się nie wcześniej niż o godz. 7.00 a kończyć nie później niż o godz. 16.00. Kurs musi być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 8 godzin zegarowych dziennie na osobę. Miejsce kursu: zajęcia muszą odbywać się na terenie miasta Gniezna. Miejsce odbywania kursu musi uwzględniać uczestnictwo osób ze wszystkimi rodzajami niepełnosprawności. Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem kursu otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który ma prawo skierować na to miejsce inną osobę. Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu „Aktywne włączenie mieszkańców miasta Gniezna” i wyłącznie z ich udziałem. Do realizacji kursu Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do przeprowadzenia części praktycznej. Materiały szkoleniowe związane z częścią teoretyczną muszą być adekwatne do treści szkolenia. Materiały szkoleniowe muszą być oznaczone znakiem Funduszy Europejskich z nazwą Program Regionalny, herbem województwa wielkopolskiego, znakiem Unii Europejskiej z nazwą Europejski Fundusz Społeczny. Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu. Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i wykonawcę (podpis i pieczęć). Wykonawca musi zapewnić wykonanie i opłatę badań lekarskich orzekających brak przeciwwskazań zdrowotnych do odbycia kursu, jeśli są niezbędne. Wykonawca musi zapewnić odzież ochronną (fartuchy, rękawice, itp) dla wszystkich osób uczestniczących w kursie, zgodnie z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy. Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek. Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestników kursu na czas trwania. Zamawiający wymaga, aby kurs odbywał się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w trakcie części teoretycznej w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek i poruszanie się po sali i odpowiednią ilość stanowisk w trakcie części praktycznej. Wykonawca musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej. Każdy uczestnik kursu, po jego ukończeniu otrzyma zaświadczenie oznaczone znakiem Funduszy Europejskich z nazwą Program Regionalny, herbem województwa wielkopolskiego, znakiem Unii Europejskiej z nazwą Europejski Fundusz Społeczny. Jeśli nie ma możliwości zamieszczenia powyższej informacji na dokumentach potwierdzających ukończenie kursu należy wydać dodatkowe zaświadczenie z informacją o współfinansowaniu. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów, potwierdzonej przez Wykonawcę podpisem i pieczęcią. III CZĘŚĆ - Kurs obsługi kasy fiskalnej i terminali płatniczych z fakturowaniem Liczba uczestników szkolenia – minimum 3 a maksymalnie 5 osoby. Zamawiający określił minimalną i maksymalną liczbę uczestników szkolenia, na podstawie której Wykonawca może określić wartość zamówienia. Zamawiający gwarantuje skierowanie minimum 3 uczestników z zastrzeżeniem możliwości zwiększenia ilości osób do maksymalnie 5 osób. PROGRAM KURSU: 1. OBSŁUGA KAS FISKALNYCH Przepisy BHP i p. pożarowe Przygotowanie kasy do prowadzenia sprzedaży Programowanie artykułów oraz danych na kasie Rozpoczęcie pracy na kasie Sprzedaż towarów na kasie fiskalnej Drukowanie raportów na kasie fiskalnej - obligatoryjne (wymagane przez przepisy) - opcjonalne (przydatne dla użytkowników) 2. OBSŁUGA URZĄDZEŃ WSPÓŁPRACUJĄCYCH Z KASAMI FISKALNYMI Urządzenia współpracujące z kasami oraz sklepowy sprzęt pomocniczy i ich obsługa (waga, metkownica, czytnik kodów kreskowych) 3. OBSŁUGA URZĄDZEŃ ELEKTRONICZNYCH SŁUŻĄCYCH DO AKCEPTOWANIA KART PŁATNICZYCH Rodzaje i cechy kart płatniczych Zasady przyjmowania kart płatniczych Bezpieczeństwo użytkowania i przyjmowania kart płatniczych; Obowiązki i odpowiedzialność sprzedawcy przyjmującego płatności kartami, obsługa terminala Praca z terminalem 4. OBSŁUGA DRUKAREK FISKALNYCH Zastosowanie drukarek fiskalnych. Obsługa drukarki fiskalnej. Współpraca z urządzeniami komputerowymi i oprogramowaniem. Wydruk raportów 5. WYSTAWIANIE FAKTUR Wystawianie faktur VAT - faktura VAT sprzedaży – pojęcia, rodzaje, druki faktur - korekta VAT sprzedaży – pojęcia, rodzaje - paragon – definicje, rodzaje - sporządzanie i wystawianie dokumentów sprzedaży Ewidencja VAT i rozliczenia Wykorzystanie oprogramowania komputerowego do wystawiania dokumentów sprzedaży 6. WYSTAWIANIE RACHUNKÓW SPRZEDAŻY Wystawianie i rachunków sprzedaży: - rachunek sprzedaży – definicja, rodzaje, druki - korekta rachunków sprzedaży Wykorzystanie oprogramowania komputerowego do wystawiania dokumentów sprzedaży Wymagana liczba godzin / osobę: 120 godzin zegarowych Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż od 16.10.2017 r. i nie później niż do 15.12.2017 r. Zajęcia muszą odbywać się w godz. 7.00 - 16.00, tj. zaczynać nie wcześniej niż o godz. 7.00 a kończyć nie później niż o godz. 16.00. Kurs musi być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 8 godzin zegarowych dziennie na osobę. Miejsce kursu: zajęcia muszą odbywać się na terenie miasta Gniezna. Miejsce odbywania kursu musi uwzględniać uczestnictwo osób ze wszystkimi rodzajami niepełnosprawności. Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem kursu otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który ma prawo skierować na to miejsce inną osobę. Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu „Aktywne włączenie mieszkańców miasta Gniezna” i wyłącznie z ich udziałem. Do realizacji kursu Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do nauki zawodu. Materiały szkoleniowe związane z częścią teoretyczną muszą być adekwatne do treści szkolenia. Materiały szkoleniowe muszą być oznaczone znakiem Funduszy Europejskich z nazwą Program Regionalny, herbem województwa wielkopolskiego, znakiem Unii Europejskiej z nazwą Europejski Fundusz Społeczny. Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu. Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i wykonawcę (podpis i pieczęć). Wykonawca musi zapewnić wykonanie i opłatę badań lekarskich orzekających brak przeciwwskazań zdrowotnych do odbycia kursu, jeśli są konieczne. Wykonawca musi zapewnić odzież ochronną (fartuchy, rękawice, itp) dla wszystkich osób uczestniczących w kursie, zgodnie z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy. Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek. Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestników kursu na czas trwania kursu. Zamawiający wymaga, aby kurs odbywał się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w trakcie części teoretycznej w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek i poruszanie się po sali i odpowiednią ilość stanowisk w trakcie części praktycznej. Wykonawca musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej. Każdy uczestnik kursu, po jego ukończeniu otrzyma zaświadczenie oznaczone znakiem Funduszy Europejskich z nazwą Program Regionalny, herbem województwa wielkopolskiego, znakiem Unii Europejskiej z nazwą Europejski Fundusz Społeczny. Jeśli nie ma możliwości zamieszczenia powyższej informacji na dokumentach potwierdzających ukończenie kursu należy wydać dodatkowe zaświadczenie z informacją o współfinansowaniu. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów, potwierdzonej przez Wykonawcę podpisem i pieczęcią.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80500000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Wykonawca spełni warunek posiadania kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej jeżeli posiada aktualny na dzień złożenia oferty wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach