Przetargi.pl
Usługa przeprowadzenia szkolenia zawodowego Barman-barista

Powiatowy Urząd Pracy w Mielcu ogłasza przetarg

  • Adres: 39-300 Mielec, ul. F. Chopina 16A
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 017 7880065 , fax. 017 7880069
  • Data zamieszczenia: 2015-07-01
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy w Mielcu
    ul. F. Chopina 16A 16A
    39-300 Mielec, woj. podkarpackie
    tel. 017 7880065, fax. 017 7880069
    REGON: 83046686500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pup.mielec.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa przeprowadzenia szkolenia zawodowego Barman-barista
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest usługa o charakterze niepriorytetowym wymieniona w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 stycznia 2010r. W sprawie wykazu usług o charakterze priorytetowym i niepriorytetowym (Dz. U. Nr 12 z 2010r. poz. 68) tj. usługa edukacyjna i szkoleniowa, kategoria wg Wspólnego Słownika Zamówień CPV: 80530000-8 - usługi szkolenia zawodowego. 2.Przedmiot zamówienia stanowi usługa przeprowadzenia szkolenia zawodowego Barman - barista (kod zawodu: Klasyfikacja Zawodów i Specjalności 513201, 513202) dla 10 osób w terminie od 04. sierpnia 2015r. do 25. września 2015r. 3.Uczestnikami szkolenia będą osoby bezrobotne z wykształceniem minimum zawodowym, skierowane przez Powiatowy Urząd Pracy w Mielcu. 4.Na szkolenie zostaną skierowane osoby, które nie posiadają przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku zgodnym z kierunkiem szkolenia. Przed rozpoczęciem szkolenia uczestnicy zostaną skierowani przez Powiatowy Urząd Pracy w Mielcu na badania lekarskie. Koszty badań lekarskich pokryje Powiatowy Urząd Pracy w Mielcu. 5.Uczestnicy szkolenia powinni nabyć wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności do pracy na stanowisku barman - barista. 6.Szkolenie powinno zawierać co najmniej zagadnienia:wprowadzenie do zawodu barmana - wizerunek, obowiązki, etyka, organizacja pracy, bhp, sprzęt barowy - rodzaje, nazwy, funkcjonowanie,alkoholoznawstwo - kategorie-podział alkoholi, produkcja, zastosowanie, zasady i technika komponowania napojów mieszanych - charakterystyka, podział, składniki,zasady podawania napojów alkoholowych - serwowanie alkoholi, obsługa przy barze i stoliku, podstawy flair,wprowadzenie do zawodu barista - obowiązki, narzędzia, organizacja pracy, bhp,podstawowe informacje o kawie - historia, gatunki, uprawa, pozyskiwanie, obróbka ziaren, magazynowanie, sposoby palenia, zasada 4M,espresso - sprzęt, etapy przygotowania, prawidłowe metody dozowania i ubijania,napoje na bazie espresso,zdobienie - wzory lane, rysowane, praktyka u pracodawcy. 7.Uczestnicy, którzy ukończą szkolenie otrzymają zaświadczenie zgodne z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. z 2014r. poz. 667) zawierające: numer z rejestru;imię i nazwisko oraz numer PESEL uczestnika szkolenia,nazwę instytucji szkoleniowej przeprowadzającej szkolenie, formę i nazwę szkolenia;okres trwania szkolenia;miejsce i datę wydania zaświadczenia lub innego dokumentu potwierdzającego ukończenie szkolenia i uzyskanie umiejętności lub kwalifikacji; tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych;podpis osoby upoważnionej przez instytucję szkoleniową przeprowadzającą szkolenie. 8. Wymagana liczba godzin szkolenia - 210 godzin dla każdego uczestnika, w tym zajęcia teoretyczne - 30 godzin, zajęcia praktyczne - 115 godzin, praktyka u pracodawcy w lokalu gastronomicznym - 60 godzin oraz egzamin- 5 godzin. 9.Szkolenie powinno kończyć się egzaminem. Egzamin powinien zostać przeprowadzony po zrealizowaniu całości szkolenia tj. po części teoretycznej, praktycznej i praktyce u pracodawcy, dla całej grupy 10-ciu osób. 10.Zajęcia powinny odbywać się codziennie (bez sobót, niedziel i dni ustawowo wolnych od pracy), przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu. Za godzinę zegarową zajęć uznaje się zajęcia edukacyjne liczące 45 minut oraz przerwę liczącą średnio 15 minut. 11.Zajęcia teoretyczne powinni odbywać jednocześnie wszyscy uczestnicy szkolenia wymiarze 6 godzin dziennie. 12.Na zajęcia praktyczne wymagany jest podział uczestników na 2 grupy 5-cio osobowe. Obie grupy odbywają zajęcia praktyczne codziennie, w tym samym lokalu, przez 5 godzin, pod opieką wykładowcy-instruktora. W tym samym czasie wykładowca/instruktor może sprawować opiekę tylko nad jedną grupą. Każda grupa musi zrealizować ten sam program szkolenia. Obie grupy do przeprowadzenia szkolenia mają zapewnioną taką samą bazę szkoleniową. 13.Zajęcia praktyczne powinny odbywać się w lokalu gastronomicznym (hotel, restauracja) spełniającym wymagania sanitarne, posiadającym zezwolenie stacji sanitarno-epidemiologicznej w zakresie działalności gastronomicznej. 14.Do dyspozycji uczestników szkolenia powinien być bar szkoleniowy w pełni wyposażony m.in. w akcesoria barowe, materiały ćwiczeniowe i niezbędny sprzęt, w tym ekspres ciśnieniowy. Zamawiający wymaga, aby szkolenie przeprowadzone było na oryginalnych produktach: wódki czyste, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, tequila, rum, whisky, likiery, wermuty, soki, syropy i inne niezbędne; nie wodzie, barwnikach i innych zamiennikach. 15.Zamawiający żąda aby po części merytorycznej szkolenia w wymiarze 145 godzin każdy uczestnik szkolenia odbył praktykę u pracodawcy w funkcjonującej placówce gastronomicznej prowadzącej działalność z zakresu barman - barista w wymiarze 60 godzin - 10 dni praktyki po 6 godzin dziennie, w dni robocze, bez sobót, niedziel i dni wolnych od pracy. Praktyka może odbywać się nie dłużej niż do godziny 20:00. 16.W jednym lokalu praktykę może odbywać maksymalnie 2 uczestników szkolenia. Pracodawca u którego realizowana jest praktyka wyznacza opiekuna praktyki. Pod opieką jednego opiekuna praktykę może odbywać maksymalnie 2 uczestników szkolenia. 17.Opiekun praktyki sprawuje bieżącą opiekę nad kursantem odbywającym praktykę. 18.Nadzór nad przebiegiem praktyki sprawuje instytucja szkoleniowa, która odpowiada za prawidłową realizację programu praktyki oraz prowadzoną dokumentację, w tym codzienne prowadzenie kart praktyki zawodowej przez uczestników szkolenia i listy obecności. 19.Zamawiający nie dopuszcza realizacji bloków tematycznych nie związanych bezpośrednio z kierunkiem szkolenia w postaci np. warsztatów poszukiwania pracy, przedsiębiorczości, itp. 20.Zamawiający nie dopuszcza dołączenia osób trzecich do szkolenia ani dołączenia grupy skierowanej przez Zamawiającego do innej grupy szkoleniowej. 21.Zamawiający nie dopuszcza prowadzenia zajęć w formule kształcenia na odległość. 22.Wykonawca zapewnia każdemu uczestnikowi szkolenia:materiały dydaktyczne niezbędne przy realizacji szkolenia, w tym książka z zakresu tematycznego: barman, książka z zakresu tematycznego: barista, skrypt szkoleniowy, (dodatkowo jeden komplet materiałów dla zamawiającego doręczony zamawiającemu przed rozpoczęciem szkolenia), materiały ćwiczeniowe niezbędne przy realizacji szkolenia (m. in. alkohole, likiery, barwniki, soki, syropy, napoje gazowane, dodatki, dekoracje, kawy, mleko, czekolada), materiały piśmiennicze (długopis, zeszyt),zaplecze dydaktyczne i kadrę dydaktyczną posiadającą kwalifikacje zawodowe odpowiednie do prowadzonego kształcenia, odpowiednie pomieszczenia, w tym salę o powierzchni minimum 25 m2 , wyposażone w sprzęt i pomoce dydaktyczne umożliwiające prawidłową realizację kształcenia, zapewniające bezpieczne i higieniczne warunki pracy i nauki, dostęp do węzła sanitarnego, bazę i sprzęt do zajęć praktycznych umożliwiający nabycie umiejętności praktycznych i płynną realizację szkolenia ( m.in. bar, akcesoria i szkło barmańskie, ekspres do kawy, filiżanki do różnego rodzaju kawy, sprzęt wspierający), odzież ochronną,realizację praktyki w funkcjonującej placówce gastronomicznej,nadzór wewnętrzny służący podnoszeniu jakości prowadzonego kształcenia. 23.Po zakończeniu szkolenia odzież ochronna, materiały dydaktyczne i piśmiennicze przechodzą na własność każdego uczestnika szkolenia. 24. Miejsce realizacji szkolenia: Mielec (zajęcia teoretyczne, praktyczne, praktyka w lokalu gastronomicznym). 25.Zamawiający zapewnia sobie oraz organom nadzoru i kontroli wobec Zamawiającego możliwość kontroli realizacji szkolenia w każdym czasie, a także prawo wglądu do dokumentów związanych z realizacją szkolenia, w tym dokumentów finansowych. 26.W przypadku zaistnienia obowiązku ubezpieczenia Wykonawca zobowiązany jest do ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku ze szkoleniem oraz w drodze do miejsca szkolenia i z powrotem wskazanych uczestników szkolenia. Obowiązek ubezpieczenia dotyczy uczestników którym nie przysługuje stypendium oraz którzy w trakcie szkolenia podjęli zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą (w przypadku kontynuowania szkolenia). Kosztu ubezpieczenia NNW nie należy wliczać do kosztu szkolenia, stanowi on wydatek wykonawcy. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o wystąpieniu obowiązku ubezpieczenia i wskaże osoby do ubezpieczenia. 27.W przypadku wystąpienia na szkoleniu oraz w drodze do i z miejsca szkolenia wypadku z udziałem osoby skierowanej na szkolenie przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązuje się do prowadzenia postępowania z tytułu wypadku i sporządzenia dokumentacji powypadkowej. 28.Wykonawca zobowiązany jest do: oznaczania miejsca szkolenia oraz wszelkich dokumentów związanych z realizacją szkolenia, w tym materiałów dydaktycznych, ćwiczeniowych, list obecności, dziennika zajęć, programu i harmonogramu szkolenia, zaświadczeń, certyfikatów informacją o współfinansowaniu przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego wraz z dwoma podstawowymi logotypami: logotypem Funduszy Europejskich oraz logo Unii Europejskiej, z dwoma podpisami stosowanymi zgodnie z Wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, które są zamieszczone na stronie internetowej www.power.gov.pl gromadzenia, przechowywania i archiwizacji dokumentacji (w tym finansowej) związanej z realizacją szkolenia w sposób zapewniający dostępność, poufność i bezpieczeństwo oraz zapewnienia prawa wglądu do tych dokumentów przez cały czas ich przechowywania podmiotom do tego uprawnionym, umieszczenia w widocznym miejscu plakatu formatu minimum A3 z informacjami na temat projektu tj: informacjami dotyczącymi wsparcia finansowego (współfinansowanie z Europejskiego Funduszu Społecznego i Inicjatywy na rzecz zatrudnienia ludzi młodych) wraz z logo Europejskiego Funduszu Społecznego (EFS) i logo Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER), opracowania programu szkolenia zgodnie z wymogami zamawiającego (część VII formularza ofertowego). W przypadku wybrania oferty wykonawcy program szkolenia wymaga akceptacji zamawiającego, opracowania programu praktyki zawodowej. W przypadku wybrania oferty wykonawcy program praktyki wymaga akceptacji zamawiającego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: kwalifikacje i doświadczenie kadry dydaktycznej
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: bip.pup.mielec.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach