Przetargi.pl
Usługa organizacji szkolenia dla grupy 10 osób bezrobotnych w zakresie Kucharz

Powiatowy Urząd Pracy w Tarnobrzegu ogłasza przetarg

  • Adres: 39-400 Tarnobrzeg, ul. 1 Maja 4
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 015 8230030 , fax. 015 8230166
  • Data zamieszczenia: 2010-08-12
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy w Tarnobrzegu
    ul. 1 Maja 4 4
    39-400 Tarnobrzeg, woj. podkarpackie
    tel. 015 8230030, fax. 015 8230166
    REGON: 83046219800000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa organizacji szkolenia dla grupy 10 osób bezrobotnych w zakresie Kucharz
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie szkolenia dla 10 osób bezrobotnych zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Tarnobrzegu. Szkolenie realizowane będzie w ramach projektu pn. Więcej szans w powiecie tarnobrzeskim współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki Poddziałanie 6.1.3. Uczestnikami szkolenia będą osoby posiadające wykształcenie minimum podstawowe, orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do odbycia szkolenia i późniejszej pracy w zawodzie uzyskanym w wyniku szkolenia oraz Książeczkę zdrowia do celów sanitarno - epidemiologicznych.a) Cel szkolenia: teoretyczne i praktyczne przygotowanie uczestników do pracy w zawodzie kucharza .Sprawdzenie wiedzy uczestników szkolenia odbędzie się w postaci egzaminu wewnętrznego (całościowego w ostatnim dniu szkolenia lub cząstkowych w trakcie szkolenia). W wyniku kształcenia kursanci powinni nabyć umiejętności w zakresie: - racjonalnego żywienia - zatruć pokarmowych i ich profilaktyki - zasad higieny w zakładzie, w produkcji, w transporcie żywności - zasad przechowywania i magazynowania artykułów żywnościowych - obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy obróbce wstępnej, cieplnej, chłodniczej, do mycia i wyparzania - charakterystyki produkcji gastronomicznej w zależności od rodzaju zakładu gastronomicznego - etapów procesu technologicznego - zasad układania jadłospisów - przyprawy i zioła przyprawowe - obróbki wstępnej warzyw, owoców, mięsa, ryb i drobiu - sporządzania potraw z warzyw, ziemniaków i grzybów - sporządzania potraw z owoców - sporządzania potraw z mleka i jego przetworów - sporządzania potraw z jaj - sporządzania zup i sosów - sporządzania potraw z ciast zarabianych w naczyniu - sporządzania potraw z ciast zarabianych na stolnicy - sporządzania potraw z kasz - sporządzania potraw z mięsa zwierząt rzeźnych - sporządzania potraw z drobiu - sporządzania potraw z dziczyzny - sporządzania potraw z ryb i owoców noża - sporządzania zakąsek zimnych i gorących - sporządzania deserów - sporządzania napojów zimnych i gorących - sporządzania potraw kuchni regionalnych i narodowych - sporządzania potraw kuchni wegetariańskiej - sporządzanie potraw dietetycznych - sporządzanie surówek - zasad wykorzystywania maki do zagęszczania potraw - ekspedycji potraw - bhp stanowiskowe - aspekty sanitarno - higieniczne z zakładach produkcji i obrotu środkami spożywczymi Program szkolenia powinien być opracowany z wykorzystaniem standardów kwalifikacji zawodowych i modułowych programów szkoleń zawodowych dostępnych w bazach danych prowadzonych przez ministra właściwego do spraw pracy ( www.standardyiszkolenia.praca.gov.pl). Program szkolenia winien obejmować 330 godzin zegarowych zajęć - liczba godzin zajęć praktycznych - minimum 70% - zajęcia praktyczne mają odbywać się w zakładach gastronomicznych. (godzina zegarowa kursu liczy 60 minut i obejmuje zajęcia edukacyjne liczące 45 minut oraz przerwę, liczącą średnio 15 minut). b) Szkolenie powinno być realizowane przez podmiot posiadający: - warunki lokalowe do prowadzenia wykładów, - zaplecze do przeprowadzania zajęć praktycznych, - kadrę wykładowców, - warunki socjalne i wyposażenie dydaktyczne niezbędne do prawidłowej realizacji cyklu szkoleniowego c) Instytucja szkoleniowa ma posiadać aktualny wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych WUP. d) Miejsce realizacji szkolenia: Tarnobrzeg, lub miejscowość do której z Tarnobrzega jest dogodny dojazd, a łączny czas dojazdu na szkolenie w obie strony nie przekracza 2 godzin . W ofercie należy wskazać dokładny adres realizacji zajęć teoretycznych i praktycznych. e) Szkolenie ma odbywać się w formie kursu realizowanego według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 30 godzin zegarowych w tygodniu. Zajęcia szkoleniowe mogą odbywać się w godzinach od 8:00 do 16:00 , w przypadkach uzasadnionych do godz.18:00. Liczba godzin szkolenia nie powinna przekroczyć 8 godzin zegarowych dziennie. Zajęcia mogą odbywać się w grupach, z tym że liczba osób w grupie powinna być dostosowana do warunków lokalowych oraz sprzętowych, aby umożliwić uczestnikom kursu korzystanie z przekazywanej wiedzy teoretycznej i praktycznej w dostatecznym zakresie . W harmonogramie szkolenia należy ująć przerwy w wymiarze uzasadnionym. f) Wykonawca ma zapewnić każdemu uczestnikowi szkolenia niezbędne materiały szkoleniowe (zgodnie z aktualnym stanem prawnym) i dydaktyczne tj. : długopis, zeszyt bądź notatnik, materiały dydaktyczne niezbędne do utrwalenia wiadomości w celu pozytywnego zdania egzaminu, mogą to być np. podręczniki, kserokopie treści przekazywanych w trakcie zajęć szkoleniowych oraz materiały do ćwiczeń praktycznych. g) Materiały szkoleniowe opracowane przez Wykonawcę stanowić powinny rozwinięcie zagadnień objętych programem szkolenia, w sposób przystępny przedstawiać praktyczne informacje ułatwiające uczestnikom szkolenia przyswajanie wiedzy. Materiały szkoleniowe mogą stanowić również gotowe publikacje dostępne na rynku. Nie mogą zawierać zapożyczeń z prac osób trzecich oraz nie mogą naruszać praw przysługujących osobom trzecim, w szczególności praw autorskich tych osób. Wszystkie materiały muszą być przygotowane i rozdane uczestnikom szkolenia w pierwszym dniu szkolenia. Po zakończeniu szkolenia materiały dydaktyczne przechodzą na własność każdego uczestnika szkolenia. h) W trakcie odbywania się zajęć teoretycznych jak i praktycznych powinny być zapewnione właściwe, zgodne z obowiązującymi przepisami warunki bezpieczeństwa i higieny pracy. Na zajęciach praktycznych uczestnicy szkolenia powinni mieć do dyspozycji odpowiedni sprzęt oraz materiały pomocnicze. Udostępniony uczestnikom sprzęt ma spełniać wymogi bezpieczeństwa zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa. Ponadto Wykonawca na czas trwania kursu zobowiązuje się zapewnić uczestnikom szkolenia odpowiednie warunki lokalowe oraz socjalne do prawidłowego przebiegu szkolenia (tj. dostęp do toalety, dostęp do pomieszczenia socjalnego). i) W całkowitym koszcie szkolenia należy uwzględnić pozycje zawarte w preliminarzu, w tym koszt materiałów dydaktycznych, które otrzymają uczestnicy na własność np. skrypty, podręczniki, materiały piśmiennicze, poczęstunek itp. j) Po pozytywnym zakończeniu szkolenia Wykonawca zobowiązany jest wydać uczestnikom szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu przyuczającego do zawodu, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz zaświadczenie ukończenia szkolenia Aspekty sanitarno - higieniczne w zakładach produkcji i obrotu środkami spożywczymi. Wydane zaświadczenia o ukończeniu kursu powinny być opatrzone logiem Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki oraz Unii Europejskiej z odwołaniem słownym do Unii Europejskiej i Europejskiego Funduszu Społecznego. k) Zajęcia powinny być prowadzone przez imiennie wskazanych Wykładowców i instruktorów o odpowiednich kwalifikacjach i doświadczeniu, spełniających wymogi przewidziane w odrębnych przepisach. l) Wykonawca zobowiązany jest do umieszczenia informacji o współfinansowaniu szkolenia ze środków Unii Europejskiej w ramach EFS, zgodnie z dokumentem Wytyczne dotyczące oznaczania projektów w ramach PO KL (logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, logo Unii Europejskiej z odwołaniem słownym do Unii Europejskiej i Europejskiego Funduszu Społecznego powinno zostać umieszczone na wszystkich dokumentach i materiałach szkoleniowych związanych z organizacją szkolenia, w tym również w miejscu realizacji szkolenia powinno być zastosowana zasada wizualizacji). ł) Wykonawca zapewni nadzór wewnętrzny służący podnoszeniu jakości prowadzonego szkolenia oraz dokona sprawdzenia efektów szkolenia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 3 miesięcy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: posiadanie przez wykonawcę certyfikatów, licencji, akresytacji tożsamych z kierunkiem szkolenia
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.puptarnobrzeg.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach