Przetargi.pl
Usługa kompleksowego żywienia pacjentów szpitala Specjalistycznego Zespołu Gruźlicy i Chorób Płuc w Koszalinie

Specjalistyczny Zespół Gruźlicy i Chorób Płuc w Koszalinie ogłasza przetarg

  • Adres: 75-252 Koszalin, ul. Niepodległości
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 94 3406542 , fax. 94 3423339
  • Data zamieszczenia: 2019-12-17
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Specjalistyczny Zespół Gruźlicy i Chorób Płuc w Koszalinie
    ul. Niepodległości 44-48
    75-252 Koszalin, woj. zachodniopomorskie
    tel. 94 3406542, fax. 94 3423339
    REGON: 00029075900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.szgichp.med.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa kompleksowego żywienia pacjentów szpitala Specjalistycznego Zespołu Gruźlicy i Chorób Płuc w Koszalinie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Opis przedmiotu zamówienia 1. Przedmiot zamówienia. 1) Przedmiotem zamówienia jest „Świadczenie usługi kompleksowego żywienia pacjentów szpitala Specjalistycznego Zespołu Gruźlicy i Chorób Płuc w Koszalinie”. 2) Przedmiot zamówienia będzie realizowany zgodnie z zapisami Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia oraz złożoną ofertą. Obejmować będzie przygotowanie posiłków w ilościach wynikających z liczby hospitalizowanych pacjentów Zamawiającego, z uwzględnieniem wymogów Zamawiającego wraz z zaleceniami dietetycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przez 7 dni w tygodniu. 3) Zamawiający przekaże Wykonawcy pomieszczenia kuchni z zapleczem i wyposażeniem wraz z niezbędnymi mediami potrzebnymi do realizacji przedmiotu umowy na podstawie odrębnej umowy, zgodnie z Uchwałą Nr ….. Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego z dnia …………… 4) Zaproponowana w ofercie stawka czynszu za 1m2 najmu pomieszczeń nie może być mniejsza niż 14 zł netto + Vat 2. Wymagania dotyczące posiłków. 1) Wykonawca zobowiązany jest do świadczenia usługi zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, w szczególności z Ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wraz z aktami wykonawczymi. 2) Każdy posiłek podstawowy (śniadanie, obiad i kolacja) z tzw. diety normalnej oraz innej diety musi zawierać dostateczną ilość produktów białkowych oraz dodatek warzyw lub owoców. Wartość kaloryczna posiłków ogółem powinna się mieścić w granicach 2300 – 2400 kcal, w tym białko ogółem 80 g., (białko zwierzęce 45 g., tłuszcze 80 g., węglowodany 325 g.). Wartość kaloryczna poszczególnych posiłków winna mieścić się w następujących przedziałach: Śniadanie: 690 – 805 kcal, co stanowi 30-35 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki. Zupa mleczna (min. 5 razy w tygodniu), herbata czarna/owocowa/ziołowa, kawa zbożowa z mlekiem, kakao, pieczywo mieszane, pokrojone (graham, żytnie, pszenne), dodatek tłuszczowy – masło, dodatek do pieczywa – dodatek nabiałowy lub dodatek z białka zwierzęcego (chude wędliny, jaja, sery twarogowe, topione i podpuszczkowe, pasty), dodatek warzywny lub owocowy (świeży lub przetworzony, ale nie konserwowy). II śniadanie - w przypadku diety cukrzycowej - pięcioposiłkowej: np. kanapka z wędliną o niskiej zawartości tłuszczu, jogurt naturalny, kefir, maślanka, kisiel bez cukru, budyń bez cukru, kasza manna bez cukru, suchary bez cukru, owoce o niskiej zawartości cukru. Obiad: 805 - 920 kcal, co stanowi 35 - 40 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki. Obiad dwu daniowy tj. zupa i drugie danie z uwzględnieniem składnika węglowodanowego (np.: ziemniaki, makaron, kasze, ryż, kopytka, kluski itp.), składnika białkowego, składnika warzywnego (surowego lub po obróbce termicznej), napój/kompot. Drugie dania cztery razy w tygodniu winny zawierać porcje mięsa, w tym trzy porcje mięsa w postaci nie zmielonej, jeden raz w tygodniu zawierać będą porcję ryby oraz dwa razy w tygodniu danie bezmięsne. Kolacja: 575 – 690 kcal, co stanowi 25 - 30 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki. Herbata czarna/owocowa/ziołowa, pieczywo mieszane, pokrojone (graham, żytnie, pszenne), dodatek tłuszczowy – masło, dodatek do pieczywa – dodatek nabiałowy lub dodatek z białka zwierzęcego (chude wędliny, jaja, sery twarogowe, topione i podpuszczkowe, pasty), dodatek warzywny lub owocowy (świeży lub po obróbce termicznej), lub potrawa z białka roślinnego z dodatkiem węglowodanowym (sałatki) lub potrawa warzywna lub mięsno-warzywna z dodatkiem węglowodanowym (sałatki). II kolacja w przypadku diety cukrzycowej pięcioposiłkowej: np. kanapka z wędliną o niskiej zawartości tłuszczu, jogurt naturalny, kefir, maślanka, kisiel bez cukru, budyń bez cukru, kasza manna bez cukru, suchary bez cukru, wafle ryżowe, owoce o niskiej zawartości cukru. 3) Wykonawca dostarczać będzie także napoje zimne dla pacjentów wg. potrzeb ( herbata czarna / zielona / owocowa/ kawa czarna/ kompot / napój i inne). 4) Wykonawca dostarczy posiłki w sposób gwarantujący zachowanie temperatury właściwej dla podania posiłku pacjentowi tj. w temp. zupy 75 0C, II danie min. 65 0C, surówki 4 0C - 8°C, wędliny/nabiał/wyroby garmażeryjne do 4°C. 5) Przybliżone wymagane ilości gramowe podstawowych produktów w poszczególnych racjach pokarmowych (śniadania, obiady, kolacje): L.p Nazwa grupy i rodzaj produktu Zastosowanie Ilość w gramach 1 Produkty zbożowe Pieczywo różne Śniadania/kolacje 150-200 Makaron/ryż /kasza Samodzielne danie 350 Dodatek do II dania 200 Kluski/pyzy/pierogi/naleśniki/ krokiety Samodzielne danie 350 2 Warzywa, owoce Ziemniaki Dodatek do II dania 200 Inne warzywa: surówki/duszone Dodatek do II dania Dodatek do śniadań/kolacji 200 100 - 120 Sałatki typu jarzynowa/ryżowa/grecka itp. Dodatek do śniadań/kolacji 180 Owoce Dodatek 150 Rośliny strączkowe Samodzielne danie 350 3 Mleko i produkty mleczne Mleko Zupa mleczna 200 - 250 Sery/twarogi Dodatek do śniadań/kolacji 80 4 Mięso, wędliny Mięso/drób z kością 150 Kotlety/ bitki/gulasz 120 Pieczeń 120 Wątróbka dr./ wprz. II danie 150 Wędliny grube Dodatek do śniadań/kolacji 60 Kiełb. cienkie/ parówki/serdelki Dodatek do śniadań/kolacji 80 Pasztet/pasty Dodatek do śniadań/kolacji 80 5 Ryby Śledź Ryba po grecku/śledź w śmietanie/w oleju Gotowane/smażone/duszone II danie Dodatek do śniadań/kolacji 150 120 120 Galaretki z drobiu/z mięsa wieprz./ z ryby Dodatek do śniadań/kolacji 150 6 Jaja Dodatek 1 – 2 szt. 7 Tłuszcze Masło 82 % zawartości tłuszczu Dodatek do niadań/kolacji 10 - 15 8 Cukier i słodycze Dżem niskosłodzony/ marmolada miód naturalny Dodatek do śniadań/kolacji min. 50 6) Posiłki muszą być podawane w sposób apetyczny i estetyczny, w stabilnych naczyniach zmywalnych. Wymaga się ich urozmaicenia i atrakcyjności pod względem smakowym, odpowiednio zestawione pod względem kolorystycznym. Różnorodne pod względem konsystencji, odpowiednio skomponowane pod względem składu i wartości odżywczej. Posiłki nie mogą powtórzyć się w ciągu tego samego tygodnia. Dżem niskosłodzony/marmolada/miód nat. w opakowaniach jednostkowych/jednorazowych. Pieczywo, masło, wędliny, sery itp. powinny być poporcjowane. Dodatki płynne (kefiry, jogurty) muszą być dostarczone w pojemnikach nie wymagających porcjowania w oddziałach. 7) Zakupy surowców Wykonawca realizował będzie w punktach, które zapewniają ich wysoką jakość, bez dodatków preparatów zastępczych, preparatów zwiększających objętość i innych. Zupy i inne potrawy przygotowywane będą na bazie produktów naturalnych, bez użycia półproduktów lub gotowych produktów mrożonych ( np. zup w proszku, gotowych pulpetów, sosów instant). Potrawy nie mogą zawierać przypraw z glutaminianem sodu (np. kostki rosołowe itp.), wzmacniaczy smaku (typu jarzynka). 8) Propozycję jadłospisu na okres 14 dni z uwzględnieniem diet Wykonawca winien przedstawić do akceptacji Zamawiającego z wyprzedzeniem przynajmniej 3 dni roboczych w godz. 8-14 . 9) W przypadku nie zatwierdzenia jadłospisu, Wykonawca jest zobowiązany do jego poprawienia (z uwzględnieniem zaproponowanych uwag) w ciągu 1 dnia. 10) Jadłospis niezatwierdzony przez Zamawiającego nie może być realizowany. 10. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania zmiany jadłospisu bez podania powodu. 11) Wykonawca zobowiązany jest do natychmiastowego powiadomienia Zamawiającego o zmianach w zaplanowanym jadłospisie, w przypadkach których Wykonawca wcześniej nie mógł przewidzieć. Zmiany te muszą być zaakceptowane przez Zamawiającego. 12) Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów winien uwzględnić sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów, szczególnie warzyw i owoców oraz różnorodny dobór technik kulinarnych (gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie, pieczenie w folii). 13) W sporządzonych jadłospisach oprócz rozbicia na poszczególne diety z określeniem gramatury i kaloryczności dla wszystkich produktów i potraw (z całodziennym podsumowaniem) podana ma być informacja o składnikach powodujących alergię lub reakcję nietolerancji występujących w każdym produkcie i potrawie, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego. W dietach dla pacjentów żywionych drogą dojelitową(sonda żołądkowa, gastrostomia) /mix należy w jadłospisie podać wyliczoną ilość białka, tłuszczu, węglowodanów i kalorii. 14) Po zaakceptowaniu jadłospisu przez Zamawiającego Wykonawca dzień przed jego obowiązywaniem dostarczy 3 egz. jadłospisu (podpisane przez dietetyka) – na każdy z Oddziałów Szpitala, 15) W przypadku dni świątecznych (np. Wigilia, Wielkanoc) należy uwzględnić potrawy tradycyjne (np. barszcz, pierogi, ryba), w tym wyroby cukiernicze (jabłecznik, sernik, babka, piernik). 3. Organizacja usługi. 1) Wykonawca zapewni ciągłość świadczenia usługi przez cały okres obowiązywania umowy. 2) Ilość łóżek w oddziałach:  Oddział I Chorób Płuc i Gruźlicy - szt. 37  Oddział II Chorób Płuc i Gruźlicy - szt. 36  Zakład Opiekuńczo Pielęgnacyjny - szt. 27 Ilość łóżek ogółem: szt. 100 3) Każdy Oddział posiada kuchenkę oddziałową wyposażoną w zmywarkę/wyparzarkę do naczyń i sztućców. 4) Przykładowa średnia ilość posiłków w ciągu miesiąca (z czego około połowa to diety): ŚNIADANIE OBIAD KOLACJA XII 2018 IV 2019 IX 2019 XII 2018 IV 2019 IX 2019 XII 2018 IV 2019 IX 2019 Oddział I 959 719 733 929 701 710 936 710 714 Oddział II 688 643 651 655 624 633 658 621 645 ZPO 589 612 685 589 612 685 589 612 685 Razem 2236 1974 2069 2173 1937 2028 2183 1943 2044 5) Szacunkowa, przeciętna ilość posiłków całodobowych (osobodni) na 1 rok wyniesie 28.800 w tym miesięcznie 2.400.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55000000-0
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium w wysokości: 10 000 PLN (słownie: dziesięc tysięcy złotych 00/100 ) przed upływem terminu składania ofert wskazanego w rozdziale XIV pkt. 1 SIWZ. 2. Wadium może być wniesione w: 1) pieniądzu; 2) poręczeniach bankowych, lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym; 3) gwarancjach bankowych; 4) gwarancjach ubezpieczeniowych; 5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2016r. poz.359). 3. Wadium w formie pieniądza należy wpłacić przelewem na konto Bank PEKO S.A. II Oddział Koszalin 51 1240 3653 1111 0000 4188 1738 z dopiskiem na przelewie .,Usługę kompleksowego żywienia pacjentów szpitala Specjalistycznego Zespołu Gruźlicy i Chorób Płuc w Koszalinie. „ 4. Skuteczne wniesienie wadium w pieniądzu następuje z chwilą uznania środków pieniężnych na rachunku bankowym Zamawiającego przed upływem terminu składania ofert. 5. Zamawiający zaleca, aby w przypadku wniesienia wadium w formie: 1) pieniężnej – dokument potwierdzający dokonanie przelewu wadium został załączony do oferty; 2) innej niż pieniądz – oryginał dokumentu został złożony w oddzielnej kopercie, a jego kopia bezpośrednio wpięta do oferty. 6. Z treści gwarancji/poręczenia winno wynikać bezwarunkowe, na każde pisemne żądanie zgłoszone przez Zamawiającego w terminie związania ofertą, zobowiązanie Gwaranta do wypłaty Zamawiającemu pełnej kwoty wadium w okolicznościach określonych w art. 46 ust. 4a i 5 ustawy PZP. 7. Oferta Wykonawcy, który nie wniesie wadium lub wniesie w sposób nieprawidłowy zostanie odrzucona. 8. Okoliczności i zasady zwrotu wadium, jego przepadku oraz zasady jego zaliczenia na poczet zabezpieczenia należytego wykonania umowy określa ustawa PZP.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał: aktualne zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej wydane przez właściwy Powiatowy Inspektorat Sanitarny potwierdzający, że Wykonawca objęty jest nadzorem sanitarnym i spełnia wymagania higieniczne i zdrowotne konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa procesu przygotowania posiłków oraz realizuje program i procedury z zakresu bezpieczeństwa żywności zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz.U z 2015 r., poz. 594 ze zm.); W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie niniejszego zamówienia przez dwóch lub więcej Wykonawców, Zamawiający uzna warunek określony w rozdziale IV pkt. 2.1 za spełniony jeżeli przynajmniej jeden z Wykonawców spełni wymagany warunek.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1) Formularz ofertowy – Załącznik nr 2 do SIWZ; 2) Upoważnienie lub pełnomocnictwo w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez notariusza, dla osoby reprezentującej WYKONAWCĘ (o ile uprawnienie to nie wynika z treści właściwego rejestru albo z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej). 3)Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy PZP, przekaże zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, (wzór zamieszczony zostanie wraz z ww. informacją) o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy PZP. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach