Przetargi.pl
Usługa edukacyjna obejmująca organizację i prowadzenie w roku szkolnym 2012/2013 kursów specjalistycznych: barmańskiego, kelnerskiego oraz obsługi kas fiskalnych, zakładania i prowadzenia własnej firmy dla uczestników projektu pn. Podkarpacie stawia na zawodowców współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego w ramach projektu pn. Podkarpacie stawia na zawodowców

Gmina Krosno ogłasza przetarg

  • Adres: 38-400 Krosno, ul. Lwowska 28a
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 13 47 43 312 , fax. 13 47 43 312
  • Data zamieszczenia: 2012-10-01
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Krosno
    ul. Lwowska 28a 28a
    38-400 Krosno, woj. podkarpackie
    tel. 13 47 43 312, fax. 13 47 43 312
    REGON: 00052698900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.krosno.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa edukacyjna obejmująca organizację i prowadzenie w roku szkolnym 2012/2013 kursów specjalistycznych: barmańskiego, kelnerskiego oraz obsługi kas fiskalnych, zakładania i prowadzenia własnej firmy dla uczestników projektu pn. Podkarpacie stawia na zawodowców współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego w ramach projektu pn. Podkarpacie stawia na zawodowców
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiot zamówienia został podzielony na 3 części, które będą realizowane w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie przy ul. Szpetnara 9. CZĘŚĆ I Organizacja i przeprowadzenie kursu barmańskiego na poziomie podstawowym dla uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2. Kurs powinien obejmować zajęcia teoretyczne i praktyczne, godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw będzie ustalana w sposób elastyczny przez wykonawcę. -liczba grup - 1, -liczba uczniów w grupie - 8, -liczba godzin kursu - 50 h łącznie, w tym 25 h zajęć praktycznych, -planowany termin kursu: X-XII 2012r., -kurs powinien odbywać się w dni robocze oraz w soboty i/lub w niedziele. Dzienna liczba godzin dydaktycznych kursu może wynosić minimum 3 godziny, a maksimum 8 godzin. Harmonogram kursu musi być dostosowany do planu lekcji uczniów i uzgodniony z koordynatorem szkolnym i dyrektorem szkoły; Wykonawca obowiązany jest opracować autorski program kursu, który będzie obejmował co najmniej niżej wskazane moduły: 1.Wprowadzenie do zawodu barmana, 2.Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła i miar barowych, 3.Alkoholoznawstwo, 4.Miksologia - zasady komponowania napojów mieszanych, 5.Zajęcia z miksologii, 6.Zasady podawania napojów alkoholowych, 7.Dekoracje, 8.Odpowiedzialne serwowanie alkoholu, 9.Obsługa gości, 10.Organizacja baru i pracy barmana (w tym podstawy zarządzania barem), 11.Podstawowe triki barmańskie. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia koordynatorowi szkolnemu i dyrektorowi szkoły programu i wstępnego harmonogramu kursu najpóźniej dzień przed rozpoczęciem kursu - celem zaakceptowania. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym umiejętności kursantów. Na tej podstawie powinny być wydane stosowne dokumenty świadczące o ukończeniu kursu np: zaświadczenia, świadectwa, certyfikaty itp. Wykonawca zapewni każdemu uczestnikowi kursu: - materiały szkoleniowe na zajęcia praktyczne i teoretyczne, materiały piśmiennicze potrzebne do prowadzenia notatek (notatnik, długopis); -wykonawca zapewni swój sprzęt szkoleniowy, niezbędny do przeprowadzenia kursu, -wykonawca zapewni w cenie kursu kawę, herbatę, wodę, susz konferencyjny, a w przypadku zajęć trwających dłużej niż 5 godzin, wykonawca zapewni jeden gorący posiłek dla uczestników projektu. Wykonawca wliczy w cenę szkolenia również inne koszty, które uzna za niezbędne do przeprowadzenia przedmiotowych warsztatów. Zajęcia będą prowadzone w salach dydaktycznych ZSP Nr 2, wyposażonych w miejsca do siedzenia, pisania i prowadzenia zajęć, przystosowane dla odpowiedniej liczby uczestników, wyposażone w odpowiedni sprzęt techniczno-dydaktyczny. CZĘŚĆ II Organizacja i przeprowadzenie kursu kelnerskiego na poziomie podstawowym dla uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2. Kurs powinien obejmować zajęcia teoretyczne i praktyczne, godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez wykonawcę. -liczba grup - 1, -liczba uczniów w grupie - 8, -liczba godzin kursu - 50 h łącznie, w tym 25 h zajęć praktycznych, -planowany termin kursu: X-XII 2012r. Kurs powinien odbywać się w dni robocze oraz w soboty i/lub w niedziele. Dzienna liczba godzin dydaktycznych kursu może wynosić minimum 3 godziny, a maksimum 8 godzin. Harmonogram kursu musi być dostosowany do planu lekcji uczniów i uzgodniony z koordynatorem szkolnym i dyrektorem szkoły. Wykonawca obowiązany jest opracować autorski program kursu, który będzie obejmował co najmniej niżej wskazane moduły: 1. obsługa kelnerska gości, 2. savoir vivre, 3. nakrywanie do stołu, 4. serwowanie potraw i napojów, 5. organizowanie różnych form przyjęć i bankietów, 6. przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi, 7. techniki noszenia naczyń itp. 8. system rozliczeń kelnerskich. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia koordynatorowi szkolnemu i dyrektorowi szkoły programu i wstępnego harmonogramu kursu najpóźniej dzień przed rozpoczęciem kursu - celem zaakceptowania. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym umiejętności kursantów. Na tej podstawie powinny być wydane stosowne dokumenty świadczące o ukończeniu kursu np: zaświadczenia, świadectwa, certyfikaty itp. Wykonawca zapewni każdemu uczestnikowi kursu: - materiały szkoleniowe na zajęcia praktyczne i teoretyczne, materiały piśmiennicze potrzebne do prowadzenia notatek (notatnik, długopis); -wykonawca zapewni swój sprzęt szkoleniowy, niezbędny do przeprowadzenia kursu, -wykonawca zapewni w cenie kursu kawę, herbatę, wodę, susz konferencyjny, a w przypadku zajęć trwających dłużej niż 5 godzin, wykonawca zapewni jeden gorący posiłek dla uczestników projektu. Wykonawca wliczy w cenę szkolenia również inne koszty, które uzna za niezbędne do przeprowadzenia przedmiotowych warsztatów. Zajęcia będą prowadzone w salach dydaktycznych ZSP Nr 2, wyposażonych w miejsca do siedzenia, pisania i prowadzenia zajęć, przystosowane dla odpowiedniej liczby uczestników, wyposażone w odpowiedni sprzęt techniczno-dydaktyczny. CZĘŚĆ III Organizacja i przeprowadzenie kursu obsługi kas fiskalnych, zakładania i prowadzenia własnej firmy dla uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2. Kurs powinien obejmować zajęcia teoretyczne i praktyczne, godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez wykonawcę. -liczba grup - 1, -liczba uczniów w grupie - 8, -liczba godzin kursu - 50 h łącznie, w tym 25 h zajęć praktycznych, -planowany termin kursu: X-XII.2012r. Kurs powinien odbywać się w dni robocze oraz w soboty i/lub w niedziele. Dzienna liczba godzin dydaktycznych kursu może wynosić minimum 3 godziny, a maksimum 8 godzin. Harmonogram kursu musi być dostosowany do planu lekcji uczniów i uzgodniony z koordynatorem szkolnym i dyrektorem szkoły. Wykonawca obowiązany jest opracować autorski program kursu, który będzie obejmował co najmniej niżej wskazane moduły: 1. moduł kasy fiskalne: a) podstawowe akty prawne związane ze stosowaniem kas fiskalnych, budowa i zasady ich działania, b) przygotowanie kasy do pracy, c) praktyczne ćwiczenia sprzedaży z zastosowaniem kas fiskalnych, d) współpraca kas z urządzeniami dodatkowymi: np. czytnikiem kodów, komputerem. e) rozpoznawanie i kontrola znaków pieniężnych, f) fakturowanie - obsługa programu Subiekt. 2. moduł SUBIEKT GT: a) zakładanie kartotek magazynowych towarów, b) tworzenie kartotek kontrahentów, c) kalkulacja cen, d) wystawianie dowodów magazynowych i faktury VAT sprzedaży. 3. moduł zakładania i prowadzenia własnej firmy: a) ogólne zasady ekonomiczne i prawne; b) wybór formy organizacyjno-prawnej, c) rozpoznanie rynku, d) analiza marketingowa, e)biznes plan, f) rejestracja przedsiębiorstwa, g) działalność gospodarcza przedsiębiorstwa. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia koordynatorowi szkolnemu i dyrektorowi szkoły programu i wstępnego harmonogramu kursu najpóźniej dzień przed rozpoczęciem kursu - celem zaakceptowania. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym umiejętności kursantów. Na tej podstawie powinny być wydane stosowne dokumenty świadczące o ukończeniu kursu np: zaświadczenia, świadectwa, certyfikaty itp. Wykonawca zapewni każdemu uczestnikowi kursu: - materiały szkoleniowe na zajęcia praktyczne i teoretyczne, materiały piśmiennicze potrzebne do prowadzenia notatek (notatnik, długopis); -wykonawca zapewni swój sprzęt szkoleniowy, -wykonawca zapewni w cenie kursu kawę, herbatę, wodę, susz konferencyjny, a w przypadku zajęć trwających dłużej niż 5 godzin, wykonawca zapewni jeden gorący posiłek dla uczestników projektu. Wykonawca wliczy w cenę szkolenia również inne koszty, które uzna za niezbędne do przeprowadzenia przedmiotowych warsztatów. Zajęcia będą prowadzone w salach dydaktycznych ZSP Nr 2, wyposażonych w miejsca do siedzenia, pisania i prowadzenia zajęć, przystosowane dla odpowiedniej liczby uczestników, wyposażone w odpowiedni sprzęt techniczno-dydaktyczny. Reasumując: Wykonawca jest zobowiązany do: -organizacji i przeprowadzenia w roku szkolnym 2012/2013 kursów: barmańskiego, kelnerskiego oraz obsługi kas fiskalnych, obsługi kas fiskalnych, zakładania i prowadzenia własnej firmy, w wymiarze godzin przewidzianych dla każdego rodzaju kursu i dla danej grupy uczniów; -opracowania autorskich programów kursów zawierających określone moduły i przedstawienia do akceptacji koordynatorowi szkolnemu i dyrektorowi szkoły; -opracowania szczegółowego harmonogramu prowadzenia zajęć w uzgodnieniu z koordynatorem szkolnym i dyrektorem szkoły, zgodnie z założeniami wniosku o dofinansowanie realizacji projektu; -uzgadniania z koordynatorem szkolnym oraz z dyrektorem szkoły wszelkich zmian harmonogramu wynikających z zaistnienia ważnych powodów; -przedstawienie koordynatorowi szkolnemu i dyrektorowi szkoły, celem zaakceptowania, najpóźniej dzień przed rozpoczęciem kursu, programu i wstępnego harmonogramu kursu, -w pierwszym dniu, przed rozpoczęciem kursu, zapoznanie uczestników z jego szczegółowym programem oraz przekazanie im harmonogramu realizowanych zajęć, -na zakończenie kursu przeprowadzenie egzaminu wewnętrznego sprawdzającego umiejętności kursantów. Na tej podstawie powinny być wydane stosowne dokumenty świadczące o ukończeniu kursu np: zaświadczenia, świadectwa, certyfikaty itp.; -zapewnienie każdemu uczestnikowi kursu materiałów szkoleniowych na zajęcia praktyczne i teoretyczne, materiałów piśmienniczych potrzebnych do prowadzenia notatek (notatnik, długopis), -zapewnienia swojego sprzętu szkoleniowego, niezbędnego do przeprowadzenia danego kursu; -zapewnienia w cenie kursu kawę, herbatę, wodę, susz konferencyjny, a w przypadku zajęć trwających dłużej niż 5 godzin, zapewnienia 1 gorącego posiłku (catering) dla uczestników projektu, -prowadzenia dokumentacji przebiegu kursu stanowiącej: dziennik zajęć edukacyjnych zawierający wymiar godzin i tematy zajęć edukacyjnych, listę obecności, protokół z przebiegu egzaminu wewnętrznego, imienny wykaz osób, które ukończyły kurs, nie ukończyły kursu, nie zdały egzaminu, bądź nie przystąpiły do egzaminu, rejestr wydanych zaświadczeń potwierdzających ukończenie kursu i uzyskanie kwalifikacji, -przestrzegania zasady równości szans, w tym równości płci w czasie przeprowadzonego kursu, -zgłaszania ewentualnych problemów, nieprawidłowości niezwłocznie po zaobserwowaniu ich występowania, -przedstawienia koordynatorowi szkolnemu, na zakończenie kursu, list obecności uczestników kursu, potwierdzonych własnoręcznym podpisem osób skierowanych na kurs oraz podpisem osoby prowadzącej kurs, -bieżącego informowania koordynatora szkolnego o każdej nieobecności uczestnika na kursie, -zawiadomienia koordynatora szkolnego i dyrektora szkoły o terminie i godzinie egzaminu wewnętrznego, -wydane certyfikaty oraz zaświadczenia muszą zawierać logotypy zgodnie z aktualnymi wytycznymi oraz informację, że projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego (nie dotyczy certyfikatów zaświadczeń, których wzory zostały określone odpowiednimi przepisami), -wszystkie dokumenty dotyczące realizacji kursu będą zawierały informację o współfinansowaniu projektu przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego oraz aktualne logotypy, zgodnie z wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. - w pomieszczeniach, w których będą realizowane kursy będą umieszczone informacje o współfinansowaniu projektu przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego oraz aktualne logotypy, zgodnie z wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Zamawiający zapewnia: -ubezpieczenie uczestników kursów od następstw nieszczęśliwych wypadków na czas trwania kursu, zgodnie z wykazem osób przedstawionym przez Zamawiającego, złożonym przed rozpoczęciem kursu. -nieodpłatnie pomieszczenia do przeprowadzenia wszystkich kursów.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 800000004
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.krosno.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach