Przetargi.pl
Usługa dot. przygotowania i dowożenia gorących posiłków uczniom szkół oraz innym osobom, w tym skierowanym przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Słupsku do jednostek Gminy Słupsk w roku 2014

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Słupsku ogłasza przetarg

  • Adres: 76-200 Słupsk, ul. Sportowa 9A
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 0-59 840 16 82, 847 51 33 , fax. 0-59 840 16 82, 847 51 33
  • Data zamieszczenia: 2013-11-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Słupsku
    ul. Sportowa 9A 9A
    76-200 Słupsk, woj. pomorskie
    tel. 0-59 840 16 82, 847 51 33, fax. 0-59 840 16 82, 847 51 33
    REGON: 00531099800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip.gops.slupsk.ug.gov.pl/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa dot. przygotowania i dowożenia gorących posiłków uczniom szkół oraz innym osobom, w tym skierowanym przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Słupsku do jednostek Gminy Słupsk w roku 2014
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiot przetargu obejmuje usługę dotyczącą przygotowania i dowożenia gorących posiłków uczniom szkół oraz innym osobom, w tym skierowanym przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Słupsku do jednostek Gminy Słupsk w roku kalendarzowym 2014. 2. Z podziałem na zadania i zapotrzebowaniem w ciągu całego roku kalendarzowego 2014 od 01 stycznia do 31 grudnia - łącznie: 1) Zadanie nr 1 - Szkoła Podstawowa we Wrześciu - 22 687 posiłków, 2) Zadanie nr 2 - Szkoła Podstawowa w Bierkowie - 21 578 posiłków; 3) Zadanie nr 3: a) przy świetlicy w Bruskowie Wielkim - 4 755 posiłków; b) przy sklepie w Redęcinie - 2 118 posiłków; c) przy sklepie w Gaci - 9 042 posiłków; 4) Zadanie nr 4 - Zespół Szkół w Siemianicach - 35 378 posiłków; 5) Zadanie nr 5 - Zespół Szkół w Jezierzycach - 46 271 posiłków, 6) Zadanie nr 6: a) przy sklepie w Kukowie - 7 521 posiłków; b) przy świetlicy w Rogawicy - 3 582 posiłków; 7) Zadanie nr 7 - Szkoła Podstawowa we Włynkówku - 28 127 posiłków; 8) Zadanie nr 8 - przy świetlicy w Strzelinie - 8 814 posiłków; 9) Zadanie nr 9 - Szkoła Podstawowa w Głobinie - 29 153 posiłków; 10) Zadanie nr 10: a) przy świetlicy w Warblewie - 3 504 posiłków; b) przy świetlicy w Kusowie - 6 777 posiłków; 11) Łączna szacunkowa liczba dni, w których będą wydawane posiłki - 241, 12) Łączna ilość posiłków w okresie trwania umowy - 229 307. 3. Zadania z podziałem na miesiące w roku kalendarzowym 2014 (ETAP I - 109 dni) i zapotrzebowaniem: W OKRESIE OD 01 STYCZNIA DO 30 CZERWCA 2014 r. 1) Zadanie nr 1 - Szkoła Podstawowa we Wrześciu - do 105 dzieci / osób - 11 445 posiłków, 2) Zadanie nr 2 - Szkoła Podstawowa w Bierkowie - do 92 dzieci / osób - 10 028 posiłków; 3) Zadanie nr 3: a) przy świetlicy w Bruskowie Wielkim - do 20 dzieci / osób - 2 180 posiłków; b) przy sklepie w Redęcinie - do 8 osób - 872 posiłków; c) przy sklepie w Gaci - do 37 dzieci / osób - 4 033 posiłków; 4) Zadanie nr 4 - Zespół Szkół w Siemianicach - do 196 dzieci / osób - 21 364 posiłków; 5) Zadanie nr 5 - Zespół Szkół w Jezierzycach - do 226 dzieci / osób - 24 634 posiłków; 6) Zadanie nr 6: a) przy sklepie w Kukowie - do 31 dzieci / osób - 3 379 posiłków; b) przy świetlicy w Rogawicy - do 12 dzieci / osób - 1 308 posiłków; 7) Zadanie nr 7 - Szkoła Podstawowa we Włynkówku - do 121 dzieci / osób - 13 189 posiłków; 8) Zadanie nr 8 - przy świetlicy w Strzelinie - do 29 dzieci / osób - 3 161 posiłków; 9) Zadanie nr 9 - Szkoła Podstawowa w Głobinie - do 129 dzieci / osób - 14 061 posiłków 10) Zadanie nr 10: a) przy świetlicy w Warblewie - do 14 dzieci / osób - 1 526 posiłków; b) przy świetlicy w Kusowie - do 27 dzieci / osób - 2 943 posiłków; 11) Łączna szacunkowa liczba dni, w których będą wydawane posiłki - 109; 12) Łączna ilość posiłków w okresie trwania umowy - 114 123. 4. Zadania z podziałem na miesiące w roku kalendarzowym 2014 (ETAP II - 45 dni) i zapotrzebowaniem: W OKRESIE OD 01 LIPCA DO 31 SIERPNIA 2014 r. 1) Zadanie nr 1 - Szkoła Podstawowa we Wrześciu - okres wakacyjny - brak; 2) Zadanie nr 2 - Szkoła Podstawowa w Bierkowie - okres wakacyjny - brak; 3) Zadanie nr 3: a) przy świetlicy w Bruskowie Wielkim - do 23 dzieci / osób - 1 035 posiłków; b) przy sklepie w Redęcinie - do 14 dzieci / osób - 630 posiłków; c) sklepie w Gaci - do 48 dzieci / osób - 2 160 posiłków; 4) Zadanie nr 4 - Zespół Szkół w Siemianicach - okres wakacyjny - brak; 5) Zadanie nr 5 - Zespół Szkół w Jezierzycach - okres wakacyjny - brak; 6) Zadanie nr 6: a) przy sklepie w Kukowie - do 39 dzieci / osób - 1 755 posiłków; b) przy świetlicy w Rogawicy - do 30 dzieci / osób - 1 350 posiłków; 7) Zadanie nr 7 - okres wakacyjny - brak; 8) Zadanie nr 8 - przy świetlicy w Strzelinie - do 76 dzieci / osób - 3 420 posiłków; 9) Zadanie nr 9 - okres wakacyjny - brak; 10) Zadanie nr 10: a) przy świetlicy w Warblewie - do 20 dzieci / osób - 900 posiłków; b) przy świetlicy w Kusowie - do 39 dzieci / osób - 1 755 posiłków; 11) Łączna szacunkowa liczba dni, w których będą wydawane posiłki - 45; 12) Łączna ilość posiłków w okresie trwania umowy - 13 005. 5. Zadania z podziałem na miesiące w roku kalendarzowym 2014 (ETAP III - 77 dni) i zapotrzebowaniem: W OKRESIE OD 01 WRZEŚNIA DO 31 GRUDNIA 2014 r. 1) Zadanie nr 1 - Szkoła Podstawowa we Wrześciu - do 146 dzieci / osób - 11 242 posiłków; 2) Zadanie nr 2 - Szkoła Podstawowa w Bierkowie - do 150 dzieci / osób - 11 550 posiłków; 3) Zadanie nr 3: a) przy świetlicy w Bruskowie Wielkim - 20 dzieci / osób - 1 540 posiłków; b) przy sklepie w Redęcinie - do 8 dzieci / osób - 616 posiłków; c) przy sklepie w Gaci - do 37 dzieci / osób - 2 849 posiłków; 4) Zadanie nr 4 - Zespół Szkół w Siemianicach - do 182 dzieci / osób - 14 014 posiłków; 5) Zadanie nr 5 - Zespół Szkół w Jezierzycach - do 281 dzieci / osób - 21 637 posiłków; 6) Zadanie nr 6: a) przy sklepie w Kukowie - do 31 dzieci / osób - 2 387 posiłków; b) przy świetlicy w Rogawicy - do 12 dzieci / osób - 924 posiłków; 7) Zadanie nr 7 - Szkoła Podstawowa we Włynkówku - do 194 dzieci / osób - 14 938 posiłków; 8) Zadanie nr 8 - przy świetlicy w Strzelinie - do 29 dzieci / osób - 2 233 posiłków; 9) Zadanie nr 9 - Szkoła Podstawowa w Głobinie - do 196 dzieci - 15 092; 10) Zadanie nr 10: a) przy świetlicy w Warblewie - do 14 dzieci / osób - 1 078 posiłków; b) przy świetlicy w Kusowie - do 27 dzieci / osób - 2 079 posiłków; 11) Łączna szacunkowa liczba dni, w których będą wydawane posiłki - 77, 12) Łączna ilość posiłków w okresie trwania umowy - 102 179. 6. Ilości posiłków podane w pkt 2 - 5 są ilościami szacunkowymi i jako takie nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń co do ilości faktycznie zamówionych przez Zamawiającego (po podpisaniu umów kierowników jednostek) w toku realizacji umowy w sprawie zamówienia publicznego. 7. Dzienna ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci i osób odbierających posiłek. 8. Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym, w przypadku, gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych, nie będzie to leżało w interesie Zamawiającego. 9. W związku z ograniczeniem przez Zamawiającego przedmiotu umowy, Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego. 10. Rozliczanie w toku realizacji umowy w sprawie zamówienia publicznego następować będzie sukcesywnie w oparciu o faktycznie zamówione posiłki i cenę jednostkową zadeklarowaną w ofercie. 11. Organizacją dostaw posiłków dla każdej jednostki będzie zajmował się odrębnie Kierownik każdej jednostki w oparciu o wzór umowy załączony do SIWZ oddzielnie na każde zadanie. 12. W przypadku posiłków dostarczanych przy świetlicach wiejskich i sklepach, ich dyspozycją i wydawaniem zajmowała się będzie osoba bezpośrednio uprawniona i wskazana przez Zamawiającego (GOPS Słupsk). 13. Kierownicy jednostek (Dyrektorzy Szkół) będą bezpośrednio uprawnieni do konsultowania składu posiłków i godzin dostaw z Wykonawcą w ramach danego zadania z uwzględnieniem zarówno dzieci szkolnych jak i osób odbierających obiady przy świetlicach wiejskich i sklepach. 14. Dyrektorzy Szkół upoważnieni będą do aktualizacji listy dzieci i osób skierowanych do odbioru posiłków w Szkołach, natomiast listy osób odbierających posiłki przy świetlicach i sklepach aktualizować będzie bezpośrednio Zamawiający (GOPS Słupsk). 15. Wymagania jakościowe posiłków: 1) posiłek będzie obejmował trzy razy w tygodniu drugie danie: a) minimum dwa razy danie mięsne z możliwością zamiany na rybę, w tym: - kasza, ryż, ziemniaki (zmiennie) - min. 200 g, - danie mięsne - min. 80 g, - surówka - 100 g, b) pozostałe dwa dni w tygodniu posiłek będzie obejmował zupę z wkładką mięsną i pieczywo, w tym: - zupa - min. 300 ml, - pieczywo - min. 30 g, - wkładka - min. 80 g. 2) wymagana kaloryczność każdego posiłku to min. 900 kcal, 3) posiłki muszą spełniać najwyższy standard, na bazie produktów najwyższej jakości i zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, norm systemu HACCP oraz innych obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych, 4) posiłek musi być dostosowany do obowiązujących przepisów norm żywności i żywienia w zakresie dożywiania dzieci i młodzieży. Wartość odżywcza przygotowanych posiłków powinna być zgodna z obowiązującymi przepisami, o dożywianiu dzieci i młodzieży, 5) proponowane menu musi być sporządzane w oparciu o zalecenia i wytyczne osoby wskazanej w ofercie do realizacji zamówienia tj.: dietetyka / technologa żywienia, 6) powtarzalność tego samego rodzaju danego posiłku nie może być częstsza niż raz na dwa tygodnie, 7) zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiłek w formie kateringu musi zostać wydany w czasie do 4 godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania), 8) dla posiłków wydawanych bezpośrednio w Szkołach Zamawiający nie dopuszcza stosowania sztućców oraz talerzy z tworzyw sztucznych (plastiki, papierowe itp.), 9) posiłki przy świetlicach wiejskich i sklepach muszą być wydawane w pojemnikach z tworzyw sztucznych do tego przystosowanych, ponieważ świetlice i sklepy będą punktami organizacyjnymi, gdzie posiłki będą jedynie wydawane, w związku z czym Wykonawca zobowiązany jest w oferowanej cenie przewidzieć zapewnienie jednorazowych pojemników, 10) przykładowe menu zostało określone w załączniku nr 10 do SIWZ, które stanowi wymagany standard jakościowy, 11) Wykonawca zobowiązuje się do minimalnego zastosowania produktów przetworzonych w przygotowywanych posiłkach, 12) wyklucza się posiłki na bazie Fastfood, 13) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi, za co Wykonawca ponosi odpowiedzialność na każdym z etapie realizacji zamówienia, 14) przy tworzeniu jadłospisów należy przewidywać zamienniki dla dzieci alergicznych. Informacja o diecie dziecka zostanie przekazana Wykonawcy w momencie uzyskania informacji od rodzica, w trakcie roku szkolnego najpóźniej na 1 dzień przed podaniem posiłku. 15) posiłki dostarczane przez Wykonawcę winny być transportowane w odpowiednich, przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych wykonanych z tworzywa zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem, zgodnie z wymaganymi warunkami epidemiologiczno - sanitarnymi dla tego rodzaju transportu, 16. Wykonawca po zatwierdzeniu przez technologa żywienia/dietetyka i uzgodnieniu z Kierownikiem danej jednostki będzie przesyłał co tydzień proponowane menu. 17. Z wcześniejszym co najmniej jednotygodniowym wyprzedzeniem menu będzie mogło być modyfikowane z zachowaniem norm jakościowych i kalorycznych, a każda modyfikacja menu musi zostać zaakceptowana przez Kierownika danej Jednostki, której dotyczy dostawa, przez technologa żywienia/dietetyka oraz przez Wykonawcę. 18. Niedopuszczalne jest modyfikowanie menu bez zgody wszystkich osób wskazanych w pkt 16 i w sposób niezgodny z wymogami ustalonymi w umowie oraz przepisach prawa. 19. Wykonawca zapewnia urozmaicenie jadłospisów poprzez uwzględnianie sezonowości potraw. 20. Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić w zaoferowanej cenie koszty osprzętu (termosy, pojemniki itd.), koszty transportu, koszty przygotowania posiłku we własnym lokalu (spełniającym warunki sanitarne) przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje (kucharz, technolog żywienia/dietetyk). 21. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić wymagany standard Sanitarno - Epidemiologiczny w całym procesie sporządzania i dowozu posiłków. 22. Personel Wykonawcy powinien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP a także aktualne książeczki zdrowia. 23. Wykonawca zobowiązany jest do wyznaczenia stałego przedstawiciela odpowiedzialnego za kontakt z Zamawiającym. 24. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym. 25. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowywaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci i osób. 26. Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić wyniki badania mikrobiologicznego żywności. 27. Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić Tabelę kaloryczności serwowanych posiłków. 28. W przypadku wyjazdu dzieci szkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy, tzw. suchy prowiant oraz zupę w termosie i napoje w termosie, Wykonawca zapewnia naczynia jednorazowe. O planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę z 3 dniowym wyprzedzeniem. 29. Personel zatrudniony przez Wykonawcę jest zobowiązany uwzględniać i wprowadzać w życie uwagi Zamawiającego - dotyczące sposobu sporządzania i dowozu posiłków. Upoważnionym do przekazywania uwag jest Kierownik jednostki, lub inna wskazana przez niego na piśmie osoba. 30. Zaleca się przeprowadzenie szczegółowej wizji lokalnej celem uzyskania wszystkich informacji koniecznych do przygotowania oferty i zawarcia umowy. 31. Rozliczenie za realizację przedmiotu zamówienia będzie następować miesięcznymi fakturami częściowymi, wystawianymi do 5 dnia następnego miesiąca na kwotę wynikającą z: 1) faktycznie dostarczonych w miesiącu posiłków w oparciu o potwierdzone przez Kierowników poszczególnych Jednostek, zestawień faktycznie dostarczonych w miesiącu obiadów, 2) ryczałtowej ceny jednostkowej brutto, przygotowania i dowiezienia posiłku, określonej w ofercie Wykonawcy
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie przewiduje wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.gops.slupsk.ug.gov.pl/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach