Przetargi.pl
Usługa cateringu

Okręgowy Szpital Kolejowy w Katowicach - s.p.z.o.z. ogłasza przetarg

  • Adres: 40-760 Katowice, ul. Panewnicka 65
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 32 605 35 00 , fax. 32 605 35 08
  • Data zamieszczenia: 2013-03-13
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Okręgowy Szpital Kolejowy w Katowicach - s.p.z.o.z.
    ul. Panewnicka 65 65
    40-760 Katowice, woj. śląskie
    tel. 32 605 35 00, fax. 32 605 35 08
    REGON: 27626768600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://kolejowy.katowice.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa cateringu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Usługa cateringu obejmująca: całodzienne wyżywienie pacjentów szpitala oraz posiłki profilaktyczne dla pracowników. Posiłki będą dostarczane przez 12 miesięcy, a posiłki profilaktyczne od 1 listopada do 31 marca. Realizacja przedmiotu zamówienia będzie się odbywać z uwzględnieniem diet i kaloryczności posiłków. Sporządzanie jadłospisu dekadowego leży po stronie Wykonawcy. Wykonawca powinien określić w cenie koszt poszczególnych posiłków (śniadanie, obiad, kolacja), które składają się na całodzienne wyżywienie. Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania comiesięcznych zestawień ilości zamawianych posiłków. Takie zestawienie winno być przekazane Zamawiającemu w terminie do 5 dnia każdego miesiąca. Kompleksowa usługa żywienia obejmuje: - sporządzanie posiłków w ilościach wynikających ze stanu hospitalizowanych z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych; - dostawę sucharków, herbaty sypkiej, kleików i mleka; - stosowanie tradycyjnego systemu dystrybucji posiłków w pojemnikach GN (z uszczelkami) umieszczonych w opisanych termoportach z dostawą do siedziby Zamawiającego; - odbiór pojemników GN termoportów, ich mycie i dezynfekcję (po każdym posiłku); - odbiór odpadów pokonsumpcyjnych. Usługa przygotowania i dostawy posiłku profilaktycznego: - dostarczenie posiłku do siedziby Zamawiającego w styropianowych jednorazowych naczyniach termoizolacyjnych; - sporządzanie posiłków wg zamówienia z uwzględnieniem wymagań określonych w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. (Dz.U. Nr 60 poz. 279). Wykonawca ma obowiązek zapewnić dostawę posiłków dla pacjentów we wszystkie dni tygodnia w godzinach: - śniadanie 7:30 - 8:00 - obiad i kolacja 12:00 - 12:30 Posiłek profilaktyczny ma być dostarczany jeden raz dziennie w porze posiłku obiadowego. Posiłki muszą być przygotowywane wg jadłospisów dekadowych ustalonych przez dietetyka Wykonawcy i zaakceptowanych przez dietetyka Zamawiającego na 3 dni przed rozpoczęciem dekady. Posiłki nie mogą się powtarzać przez okres 10 dni, a jadłospis musi posiadać gramaturę gotowych potraw oraz obliczoną wartość kaloryczną i odżywczą. Zamawiający wymaga, aby w jadłospisie dekadowym występowały, co najmniej: 4 posiłki mięsne, 3 półmięsne oraz 3 bezmięsne, przy założeniu, iż w niedziele i święta powinno być dostarczone danie mięsne. Posiłki powinny być urozmaicone i sporządzone z naturalnych produktów metodą tradycyjną bez użycia gotowych produktów obiadowych (mrożonych, liofilizowanych lub typu instant) o odpowiedniej temperaturze w momencie konsumpcji: - Zupa +75oC - II danie (mięso, sos, ziemniaki) + 65oC - Sałatki, surówki +4oC W okresie letnim pojemniki ze śniadaniami i kolacjami powinny zawierać wkłady chłodzące. Pomiar temperatury następował będzie po dostarczeniu posiłku na oddział. Minimalna gramatura gotowych potraw podawanych pacjentom w jednym posiłku nie może być niższa niż: - zupa mleczna 350 ml; - zupa obiadowa 500 ml; - masło naturalne 17g; - ziemniaki 250g; - ryż, kasza, makaron 250g; - napoje 250 ml (słodzone i niesłodzone); - mięso bez kości i tłuszczu 80-100g; - mięso z kością 150g; - filet z ryby 80-100g; - szynka krojona, żółty ser 40g; - jajo 1 szt. (50g); - pasty 60g; - parówka drobiowa 60g; - ser biały 60g, homogenizowany 70g; - dżemy, miody naturalne 50g; - pieczywo mieszane 125g; - ser do smarowania 50g; - surówki i sałatki 130g; - pomidor 80g; Wykaz diet na podstawie, których składane będzie zamówienie: - podstawowa (w tym dzieci do lat 18), - lekkostrawna, - cukrzycowa, - wysokobiałkowa (4 posiłki dziennie, w tym II śniadanie, każdy posiłek powinien zawierać białko zwierzęce), - lekkostrawna o zmienionej konsystencji, - specjalna np. bezglutenowa. Posiłki będą zamawiane w godzinach: - do 10:00 - obiad i kolacja z możliwością korekty do 10:30 - do 14:30 - śniadanie na dzień następny. Wymagane normy kalorii i składników pokarmowych obliczone na osobodzień: - kalorie 2200 - 2400; - węglowodany 300 - 400g; - białko 70 - 80g; - tłuszcze 65 - 75g; Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami wg Instytutu Żywności i Żywienia, jak również przepisami prawa w zakresie higieny żywienia i norm HACCP. Wykonawca będzie dostarczał: - Śniadanie I: 350 ml zupy mlecznej, pieczywo mieszane pokrojone w ilości 75g, masło naturalne w ilości 10g, kawa zbożowa lub herbata, - Śniadanie II: dodatek do pieczywa w zależności od diety, pieczywo mieszane pokrojone w ilości 50g, masło naturalne w ilości 7g, - Obiad: 500ml zupy, drugie danie i kompot lub sok, - Kolacja: pieczywo pokrojone w ilości 125g, masło naturalne 17g, dodatek do pieczywa oraz herbatę. Wykonawca zobowiązany jest udostępnić Zamawiającemu, na okres obowiązywania umowy, bez odrębnego wynagrodzenia czajniki elektryczne w ilości 6 szt. Wykonawca jest odpowiedzialny za udostępnione urządzenia (m.in. pokrywa koszty napraw, konserwacji lub zapewnia w przypadku awarii urządzenia z przyczyn nie leżących po stronie Zamawiającego, urządzenie zastępcze). Zamawiający natomiast zobowiązany jest użytkować udostępnione urządzenia zgodnie z ich przeznaczeniem, zapewnia personel oraz pokrywa koszty zużytej wody i energii. Dodatki do pieczywa wymagające krojenia takie jak wędlina, ser żółty itp. Wykonawca powinien rozporcjować indywidualnie dla każdego pacjenta wg zamówionej ilości w taki sposób, aby możliwa była kontrola wagi każdej porcji. Zamawiający nie wyraża zgody na wagowe pokrojenie dodatku na cały oddział. Posiłki powinny być dostarczone do wyznaczonego pomieszczenia w opisanych termosach i odpowiednich naczyniach (pojemnikach). Termosy i naczynia (pojemniki) powinny posiadać atesty, dopuszczające je do transportu żywności, muszą być w dobrym stanie technicznym i higienicznym. Wykonawca gwarantuje, iż pojemniki i termosy będą szczelnie zamknięte tak, aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie uległy rozlaniu. Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania czystości naczyń, w których transportowane są posiłki. W razie zaniedbań Zamawiający zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia kontroli pod względem mikrobiologicznym na koszt Wykonawcy. Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podawanych posiłków przez 72 godziny. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwrotu posiłków na podstawie protokołu stanowiącego Załącznik nr 12 do SIWZ. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości jakościowych w miejsce zakwestionowanych posiłków muszą być w ciągu 1 godziny dostarczone właściwe. W przypadku stwierdzenia zatrucia pokarmowego na skutek spożycia oferowanych posiłków, Wykonawca ponosi wszystkie koszty związane z usunięciem skutków zatrucia m.in. po stronie Wykonawcy jest dostarczenie na czas do usunięcia skutków zatrucia, naczyń jednorazowych (talerze, sztućce, kubki). Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia upoważnionemu przedstawicielowi Zamawiającego jednej porcji każdego posiłku do degustacji w zakresie diety podstawowej lub lekkostrawnej w celu dokonania kontroli jakości, ilości oraz estetyki posiłku. Z uwagi na fakt, iż odbiór odpadów pokonsumpcyjnych leży po stronie Wykonawcy, jest on zobowiązany udostępnić niezwłocznie na każde żądanie Zamawiającego, umowę na utylizację lub inne wykorzystanie odpadów pokonsumpcyjnych. Wykonawca jest również odpowiedzialny za utrzymanie w czystości (mycie i dezynfekcję) pojemników. Wykonawca zobowiązany jest udostępnić niezwłocznie na każde żądanie Zamawiającego, dowody mycia i dezynfekcji pojemników. W przypadku zakwestionowania prawidłowości świadczonych usług żywieniowych przez Wykonawcę na terenie Zamawiającego, przez zewnętrzne służby sanitarne oraz nałożenia na Zamawiającego kary finansowej - kara zostanie w całości potrącona z wynagrodzenia należnego Wykonawcy. Na pisemny wniosek Wykonawcy, Zamawiający umożliwi wizję lokalną. Przedstawiciel (przedstawiciele) Wykonawcy może przeprowadzić wizję lokalną pomieszczeń, w celu uzyskania informacji dla poprawnego przygotowania oferty. Nie przeprowadzenie wizji lokalnej przez Wykonawcę nie spowoduje odrzucenia oferty. Przez cały okres trwania umowy Zamawiający zastrzega sobie prawo do wizytowania obiektów Wykonawcy, w których przygotowywane będą posiłki dla Zamawiającego. Wizyta taka może mieć miejsce po uprzednim ustaleniu dogodnego terminu, z wizyty zostanie sporządzony protokół podpisany przez obie strony. Na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń losowych, uniemożliwiających dostarczenie posiłku do Szpitala, Wykonawca zobowiązany jest bez odrębnego wynagrodzenia do zabezpieczenia i uzupełniania w depozycie u Zamawiającego zapasu następujących produktów: - sucharki - 50 op.; - dżem - 25 słoików x 250g; - herbata - 2 op. x 100 torebek; - cukier - 5 kg; - kleik ryżowy - 10 op. - mleko w płynie 3,2% - 12 kartonów (1L); - sól - 1 kg. Depozyt powinien być dostarczony do 3 dni od daty podpisania umowy. Każdorazowo na okoliczność przekazania lub wymiany zapasu produktów sporządzany będzie Protokół zdawczo-odbiorczy, zatwierdzony przez wyznaczonego przedstawiciela Zamawiającego i Wykonawcy, którego wzór stanowi Załącznik nr 11 do SIWZ. Wymienione produkty muszą być dobrej jakości, z datą przydatności do spożycia min. 1 rok w oryginalnych opakowaniach. Dopuszcza się dostarczenie produktów z data krótszą niż 1 rok - w takim przypadku Wykonawca zobowiązany jest bez dodatkowych opłat, wymienić produkt na nowy przed upływem daty przydatności. Wykonawca odbierze od Zamawiającego niewykorzystany depozyt w terminie do 7 dni od daty zakończenia umowy. W ramach ceny oferty Wykonawca musi zapewnić pokrycie wszystkich kosztów związanych z przygotowaniem i dostarczeniem posiłków do wyznaczonego pomieszczenia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.ogloszenia.propublico.pl/osk_katowice lub www.kolejowy.katowice.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach