Przetargi.pl
Usługa całodobowego żywienia pacjentów. Znak sprawy ZP-PN/67/12

Samodzielny Publiczny Specjalistyczny Zakład Opieki Zdrowotnej ogłasza przetarg

  • Adres: 84-300 Lębork, ul. Węgrzynowicza 13
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 059 8635249 , fax. 059 8635249
  • Data zamieszczenia: 2012-07-17
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Specjalistyczny Zakład Opieki Zdrowotnej
    ul. Węgrzynowicza 13 13
    84-300 Lębork, woj. pomorskie
    tel. 059 8635249, fax. 059 8635249
    REGON: 77090150500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.szpital.lebork.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa całodobowego żywienia pacjentów. Znak sprawy ZP-PN/67/12
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest zlecenie świadczenia usług całodobowego żywienia pacjentów polegające na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków w termosach w formie cateringu (dowóz) do Samodzielnego Publicznego Specjalistycznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Lęborku, transportem oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy. 2. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych. Przedstawienie oferty nie obejmującej całego asortymentu w zadaniu spowoduje jej odrzucenie bez dalszego rozpatrywania. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych. Informacje i wymagania dodatkowe: 3. Minimalny termin płatności wymagany przez Zamawiającego to 30 dni od daty dostarczenia faktury. 4. Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki, zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie warunków produkcji oraz dotyczące personelu w oparciu o system HACCP - zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz.1225 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniem (WE) nr 852-2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych. 5. Wykonawca zobowiązany jest dostarczać przygotowane posiłki w taki sposób, by na każdym etapie transportu zabezpieczyć posiłki przed zanieczyszczeniem, skażeniem, zmianą temperatury- zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz.1225 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniem (WE) nr 852-2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych. 6. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić przestrzeganie obowiązujących norm żywieniowych, odpowiedniej wartości odżywczej posiłków, racji pokarmowych i doboru produktów - zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, z uwzględnieniem możliwości realizacji odpowiednich diet. 7. Zamawiający posiada 8 oddziałów: lp. Nazwa Oddziału liczba łóżek 1. Oddział Chorób Wewnętrznych i Kardiologii 52 2. Oddział Ginekologiczno-Położniczy 53 3. Oddział Chirurgiczny Ogólny 38 4. Oddział Pediatryczny 30 5. Oddział Chirurgii Urazowo-Ortopedycznej 25 6. Oddział Psychiatryczny 40 7. Stacja Dializ 12 8. Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii 6 Informacyjnie Zamawiający podaje, że średnia dzienna liczba pacjentów żywionych wynosi około 180 (+- 10). Do wyceny oferty należy przyjąć dzienną liczbę pacjentów - 180 8. Żywienie pacjentów obejmuje następujące diety: -podstawowa -dziecięca -lekkostrawna -wątrobowa -cukrzycowa -papkowata -stomatologiczna -stomatologiczna wysokobiałkowa -bogatobiałkowa -niskobiałkowa -kleik -położnicza -wegetariańska -bezmleczna -bogato resztkowa -bezglutenowa -nerkowa -trzustkowa -biegunkowa (dzieci) -posiłek dla dializowanych (kanapka) 9. Jadłospis składa się z: -dieta podstawowa - 3 posiłki dziennie -dieta dziecięca - 5 posiłków dziennie -dieta lekkostrawna - 3 posiłki dziennie -dieta wątrobowa - 3 posiłki dziennie -dieta cukrzycowa - 3, 4 lub 5 posiłków dziennie w zależności od zamówienia -dieta papkowata - 3 posiłki dziennie -dieta stomatologiczna - 3 posiłki dziennie -dieta stomatologiczna wysokobiałkowa - 5 posiłków dziennie -dieta bogatobiałkowa - 3 posiłki dziennie -dieta niskobiałkowa - 3 posiłki dziennie -kleik - 3 posiłki dziennie -dieta położnicza - 3 posiłki dziennie -dieta wegetariańska - 3 posiłki dziennie -dieta bezmleczna - 3 posiłki dziennie -dieta bogato resztkowa- 3 posiłki dziennie -dieta bezglutenowa - 3 posiłki dziennie -dieta nerkowa - 3 posiłki dziennie -dieta trzustkowa - 3 posiłki dziennie -dieta biegunkowa (dzieci) - 5 posiłków dziennie -posiłek dla dializowanych (kanapka) Zamawiający codziennie zgłasza Wykonawcy rzeczywiste zapotrzebowanie uwzględniające ilość oraz rodzaj diet na poszczególne punkty żywienia na dzień bieżący w formie -Statystyki- (Załącznik nr 8). Wymagania dotyczące jakości posiłków i wartości odżywczej poszczególnych diet stosowanych u Zamawiającego zostały opisane w Załączniku nr 7 Godzina zgłoszeń zostanie ustalona przez Zamawiającego i Wykonawcę. Zamawiający ma prawo do zmiany zamówienia w ciągu dnia - może zmieniać ilość i rodzaj diet. Godziny zmian zamówienia ustalą Zamawiający i Wykonawca. 10. Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania dziennych jadłospisów w formie tzw. dekadówki (10-dniowy jadłospis). Jadłospis musi zawierać gramaturę produktów użytych do przyrządzenia posiłku i gramaturę gotowych potraw, z obliczoną wartością odżywczą (kalorie, białko, tłuszcze, węglowodany, wapń, żelazo, wit. C) wszystkich potraw i zostać przedstawiony Dietetykowi Szpitala z 7-dniowym wyprzedzeniem. Dietetyk Szpitala o akceptacji jadłospisów poinformuje w ciągu 2 dni. Ewentualne zmiany w zaakceptowanych jadłospisach Wykonawca może wprowadzić po uprzedniej konsultacji z Dietetykiem Szpitala. Wykonawca będzie przekazywał w formie pisemnej jadłospis do każdego punktu żywienia - informacje dla pacjentów, najpóźniej przed śniadaniem każdego dnia. Wykonawca zapewni tablice przeznaczone na jadłospis w każdym punkcie żywienia. 11. Stawka żywieniowa: - śniadanie - 30% stawki żywieniowej - obiad - 50% stawki żywieniowej - kolacja - 20% stawki żywieniowej Wyliczenie odpłatności za poszczególne posiłki opiera się na wartościach procentowych wyżej wskazanych. 12. Wykonawca będzie dostarczać posiłki do pomieszczenia wyznaczonego przez Zamawiającego. Wykonawca zapewni pracownikowi dostarczającemu posiłki odpowiedni schludny, czysty, biały uniform. Transport posiłków od ww. pomieszczenia do poszczególnych punktów żywienia należy do Zamawiającego. Posiłki będą dostarczane w następujących godzinach: Śniadanie + II śniadanie + podwieczorek + kanapki dializy - godzina 7:45 Obiad razem z kolacją - godzina 12:15 Wykonawca zobowiązany jest dostarczać posiłki zgodnie z zamówieniem, w GN-ach, termosach, pojemnikach termoizolacyjnych i innych zamykanych dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Transport posiłków gorących musi odbywać się w pojemnikach termoizolacyjnych, zabezpieczających przed schłodzeniem, a posiłków wymagających przechowywania w niskich temperaturach - w pojemnikach chłodniczych. Pokrojone pieczywo musi być transportowane w szczelnie zamykanych pojemnikach. Wykonawca zapewnia niezbędną ilość ww. pojemników. Wszystkie ww. pojemniki (w tym także opakowania zbiorcze) muszą posiadać stosowne certyfikaty, atesty bądź deklaracje zgodności z obowiązującymi przepisami. Posiłki muszą być zapakowane w oddzielne dla każdego punktu żywienia ww. pojemniki. Pojemniki termoizolacyjne, termosy, GN-y oraz inne pojemniki zamykane dopuszczone do kontaktu z żywnością muszą być opisane: nazwą punktu żywienia, ilością porcji oraz rodzajem diet i podpisane przez osobę przygotowującą. Potrawy takie, jak: wędlina, sery, masło itp. muszą być dostarczane w formie wyporcjowanej dla 1 pacjenta. 13. Temperatura posiłków gorących po dostarczeniu do każdej kuchenki oddziałowej nie może być niższa niż: - zupy: 75oC, - drugie dania: 65oC, - inne posiłki ciepłe: 63oC, - napoje gorące: 80oC, natomiast posiłków zimnych - nie powinna przekraczać 4 oC. Zamawiający każdorazowo po dostarczeniu posiłków do kuchenek oddziałowych dokonuje pomiaru temperatur. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowych temperatur posiłków lub liczby dostarczonych porcji lub nieprawidłowej jakości posiłków w ocenie organoleptycznej Wykonawca musi niezwłocznie dostarczyć potrawy zgodne z zamówieniem. W powyższych sytuacjach zostanie sporządzony Protokół rozbieżności/ Karta reklamacji. Osobami upoważnionymi do odbioru zamówienia są: Dietetyk Zamawiającego, Szef Kuchni lub inna osoba wyznaczona przez Zamawiającego. 14. Postanowienia dodatkowe 1. Wykonawca wyznaczy osobę odpowiedzialną za współpracę z Dietetykiem Zamawiającego, a Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontaktu z tą osobą także w godzinach popołudniowych i w dni wolne od pracy. W razie nieobecności Dietetyka Zamawiającego osobą upoważnioną do współpracy z Wykonawcą będzie osoba wyznaczona przez Zamawiającego. 2. Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzania stanu wykonania Umowy i zgłaszania telefonicznie bądź w razie konieczności- na piśmie wszelkich zastrzeżeń. 3. Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli pod względem sanitarno - epidemiologicznym zarówno kuchni Wykonawcy, jak i pojazdu do transportu żywności. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo dostępu do wszelkich atestów, deklaracji zgodności i innych dokumentów potwierdzających jakość/rzetelność wykonywanej usługi. 5. Zamawiający w każdej chwili może wnioskować o przeprowadzenie kontroli Inspekcji Sanitarnej w kuchni Wykonawcy. 6. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli stosowanych surowców, przebiegu procesów technologicznych, norm dziennych racji pokarmowych, prawo kontroli zgodności rodzaju posiłku z zamówioną dietą oraz kontroli wielkości dostarczanych porcji. 7. W celu realizacji uprawnień kontrolnych Zamawiający będzie miał prawo wstępu do pomieszczeń, w których Wykonawca przygotowuje i prowadzi dystrybucję/ pakowanie posiłków w każdym czasie w trakcie trwania umowy, a Wykonawca ma obowiązek pomieszczenia te Zamawiającemu w tym celu udostępnić. 8. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości świadczonych usług żywieniowych na terenie Zamawiającego przez zewnętrzne podmioty posiadające uprawnienia do kontroli oraz nałożenia na Zamawiającego kary finansowej, kara ta zostanie w całości potrącona z wynagrodzenia dekadowego należnego Wykonawcy. 9. Wykonawca zobowiązany jest do umożliwienia Dietetykowi Szpitala dokonywania bieżącej organoleptycznej oceny jakości podawanych posiłków. 10. Zamawiający zobowiązany jest do przedstawiania Wykonawcy każdorazowo wyniku przeprowadzonej kontroli na piśmie. 11. Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość wykonywanej usługi oraz jej wykonanie zgodnie z wszystkimi obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa. Dania różnorodne, świeże i estetycznie podane. 12. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną i finansową za jakość przygotowywanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowywaniu, mogące mieć wpływ na pogorszenie stanu zdrowia pacjentów. 13. Wykonawca zobowiązany jest do codziennego pobierania i przechowywania próbek żywności dostarczanej Zamawiającemu zgodnie z warunkami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. Nr 80, poz. 545). 14. Wykonawca zobowiązany jest zabezpieczyć utrzymanie płynności dostarczania posiłków na wypadek awarii i różnego rodzaju nieprzewidzianych zdarzeń. 15. Informacja o przewidywanych zamówieniach uzupełnia?jących (art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 ustawy pzp): Zamawiający przewiduje zamówienia uzupełniające na zasadach określonych w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp w wysokości do 30% wartości zamówienia podstawowego w szczególności w następujących okolicznościach: 1. w celu zachowania ciągłości świadczonych usług będących przedmiotem umowy w sytuacji nie wyłonienia nowego Wykonawcy w procedurze przetargowej lub przedłużającej się procedury przetargowej; 2. w sytuacji wartościowego wyczerpania umowy podstawowej przedmiotu zamówienia
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.szpital.lebork.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach