Przetargi.pl
Usługa - realizacja w roku 2020 zadania z zakresu pomocy społecznej w formie zakupu i wydawania ciepłego posiłku dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu

Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Toruniu ogłasza przetarg

  • Adres: 87-100 Toruń, ul. Konstytucji 3 Maja
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 566 508 565 , fax. 566 486 447
  • Data zamieszczenia: 2020-01-16
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Toruniu
    ul. Konstytucji 3 Maja
    87-100 Toruń, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 566 508 565, fax. 566 486 447
    REGON: 57212820000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.mopr.torun.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa - realizacja w roku 2020 zadania z zakresu pomocy społecznej w formie zakupu i wydawania ciepłego posiłku dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa - realizacja w roku 2020 zadania z zakresu pomocy społecznej w formie zakupu i wydawania ciepłego posiłku dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu, w ilości około 16 750 ciepłych posiłków w okresie od 1 lutego 2020r. do 31 grudnia 2020r. 2. Wykonawca ma obowiązek dysponowania jednym lokalem gastronomicznym zlokalizowanym na terenie Miasta Torunia, w którym będą przygotowywane, wydawane i spożywane ciepłe posiłki przez Klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu, 3. Zamawiający zastrzega, że Wykonawca może przygotowywać posiłki w innym miejscu niż w lokalu o którym mowa w pkt.2. 4. W przypadku, o którym mowa w pkt.3 Wykonawca zobowiązany jest dodatkowo posiadać : a) zezwolenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na wydawanie ciepłych posiłków przez Wykonawcę w tym lokalu lub umowę najmu / użyczenia lokalu spełniającego taki warunek, b) posiadać środek transportu do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia oraz zezwolenie Państwowego Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu środka transportu do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia. c) posiadać odpowiednie pojemniki ( termosy) do przewozu ciepłych posiłków. 5. Zamawiający zastrzega możliwość zmiany ilości ciepłych posiłków, w okresie objętym przedmiotem zamówienia, ze względu na potrzeby środowiska oraz możliwości finansowe gminy w tym zakresie. 6. Zamawiający korzystając z prawa opcji przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy ilość wydanych ciepłych posiłków może ulec zmianie tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu o około 20 % ilości szacunkowej. Powyższe wynikać będzie ze zmiany liczby osób kwalifikujących się do uzyskania tego rodzaju pomocy społecznej. Informacja w tym zakresie podawana będzie z wyprzedzeniem 3 - dniowym przez Zamawiającego. 7. Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia zakresu rzeczowego przedmiotu umowy, jak również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia przez Wykonawcę. 8. Minimalna wartość kaloryczna ciepłego posiłku wynosi 1100 kcal. Kaloryczność posiłków musi być zamieszczona w jadłospisie, przekazywanym w drodze mailowej Zamawiającemu z tygodniowym wyprzedzeniem. 9. Ciepły posiłek składać się będzie w dni powszednie minimum z zupy z tzw. „wkładką” w postaci mięsa, kiełbasy, natomiast w niedziele i święta składać się będzie z mięsa/ryby o gramaturze minimum 100g / osobę, ziemniaków, ryżu, kasz itp. oraz surówki warzywnej. 10. Wykonawca zapewni wydawanie ciepłych posiłków każdego dnia tygodnia, w tym w niedziele i święta w godzinach od 12:00 do 14:00 przez osobę wyznaczoną do wydawania posiłków oraz zapewni miejsca do ich spożycia, w którym obowiązuje zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu w godzinach wydawania posiłków, dopuszczone do użytkowania przez odpowiednie służby. 11. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Ogólnych warunkach umowy, stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 12. Wykonawca zobowiązany jest: – do przestrzegania przepisów dotyczących: warunków zdrowotnych zbiorowego żywienia, w tym warunków i wymagań sanitarnych obowiązujących przy przechowywaniu, przygotowaniu żywności, warunków sanitarno -epidemiologicznych stawianych osobom prowadzącym działalność w zakresie zbiorowego żywienia; – do zatrudnienia na podstawie umowy o pracę zgodnie z Kodeksem pracy kucharza, na czas trwania zamówienia (wymagania dot. zatrudnienia zostały określone w pkt. 18 niniejszego rozdziału); - do zatrudnienia osoby do wydawania posiłków (na podstawie umowy zlecenia), posiadającej ważne badania pozwalające wykonywać pracę przy wydawaniu żywności. – do przygotowania posiłków zgodnie z warunkami określonymi w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. 2019 poz. 1252 z późn.zm.) oraz zasadami racjonalnego żywienia i przestrzegania norm żywieniowych zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia. - do nie używania w trakcie realizacji zamówienia jednorazowych opakowań z tworzyw sztucznych, w tym sztućców, talerzy, słomek itp. 13. Wspólny słownik zamówień CPV: Główny przedmiot: 55321000-6 Usługi przygotowywania posiłków Dodatkowy przedmiot: 55320000-9 Usługi podawania posiłków 55322000-3 Usługi gotowania posiłków 14. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych. 15. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych. 16. Zamawiający nie przewiduje możliwości udzielenia zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt. 6 ustawy Pzp. 17. Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przedmiotu zamówienia przez Wykonawcę. 18. WYMAGANIA DOTYCZĄCE ZATRUDNIENIA NA PODSTAWIE UMOWY O PRACĘ – art. 29 ust. 3a ustawy Pzp. 1) W przypadku konieczności zatrudnienia osób w celu prawidłowej realizacji przedmiotu zamówienia, Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób na podstawie umowy o pracę. Warunek ten zostanie spełniony po zatrudnieniu na umowę o pracę kucharza. 2) W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę kucharza. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do: a) żądania oświadczeń w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogu i dokonywania ich oceny, b) żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogu, c) przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania usługi i żądania okazania umów o pracę. 3) W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie Zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie, nie krótszym niż 4 dni robocze, Wykonawca przedłoży Zamawiającemu oświadczenie o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę kucharza. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności: datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonuje osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu Wykonawcy lub podwykonawcy; 4) Z tytułu niespełnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę kucharza, Zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez Wykonawcę kary umownej w wysokości określonej w załączniku nr 2 do SIWZ (Ogólnych warunkach umowy) oraz możliwości rozwiązania umowy bez zachowania terminu wypowiedzenia. Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych oświadczeń w celu potwierdzenia spełnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia kucharza na podstawie umowy o pracę. 5) W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez Wykonawcę lub podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy. 19. Zamawiający, działając na podstawie art. 93 ust. 1a ustawy Pzp zastrzega możliwość unieważnienia przedmiotowego postępowania w przypadku, kiedy środki, które Zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały mu przyznane.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach