Przetargi.pl
świadczenie usługi wykonywania obowiązków koordynatora naukowego, przygotowania i przeprowadzenia szkoleń i realizacji usług doradczych na potrzeby projektu pt.: Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalenia produktów firm sektora rolno - spożywczego województwa warmińsko-mazurskiego.

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk ogłasza przetarg

  • Adres: 10-747 Olsztyn, ul. Tuwima 10
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 089 5234692 , fax. 089 5234693
  • Data zamieszczenia: 2014-01-31
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk
    ul. Tuwima 10 10
    10-747 Olsztyn, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 089 5234692, fax. 089 5234693
    REGON: 00128934000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pan.olsztyn.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Państwowa Jednostka Naukowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    świadczenie usługi wykonywania obowiązków koordynatora naukowego, przygotowania i przeprowadzenia szkoleń i realizacji usług doradczych na potrzeby projektu pt.: Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalenia produktów firm sektora rolno - spożywczego województwa warmińsko-mazurskiego.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiot postępowania obejmuje świadczenie usługi wykonywania obowiązków koordynatora naukowego, przygotowania i przeprowadzenia szkoleń i realizacji usług doradczych na potrzeby projektu pt.: Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalenia produktów firm sektora rolno - spożywczego województwa warmińsko-mazurskiego, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego - Program Operacyjny Kapitał Ludzki. Do realizacji poniższych zadań Zamawiający będzie wymagał, żeby Wykonawca dysponował minimalną liczbą osób - w części pierwszej - min. 1 osobą, w części 2 - min. 4 osobami, w części 3 - min. 4 osobami. W części 1 Wykonawca musi dysponować co najmniej 1 osobą w stopniu profesora zwyczajnego, w części 2 i 3, co najmniej trzema osobami w stopniu doktora nauk rolniczych i jedną osobą w stopniu magistra inżyniera w zakresie nauk o żywności i żywieniu. Szczegółowe wymagania określa załącznik nr 2 do SIWZ. 2. Zamówienie podzielono na trzy części. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych. Każdy Wykonawca może złożyć jedną ofertę na daną Część. Część 1 - Zamówienie obejmuje świadczenie usługi wykonywania obowiązków Koordynatora naukowego, którego w zakresie obowiązków będzie: 1. Odpowiedni dobór metodologii analiz i szkoleń prowadzonych przez naukowców dla poszczególnych przedsiębiorstw, wskazanych przez Zamawiającego, biorących udział w projekcie; 2. Ocena i interpretacja uzyskanych wyników analiz; 3. Opracowanie prezentacji wyników; 4. Nadzorowanie jakości badań i akceptacja raportów dla opracowania innowacyjnego produktu w branży cukierniczej dla przedsiębiorstw biorących udział w projekcie; 5. Nadzór nad opracowaniem dobrych praktyk w zakresie stosowania analizy sensorycznej w przedsiębiorstwach; 6. Przygotowywanie programów szkoleń, harmonogramu doradztwa, zatwierdzanie ewidencji szkoleń oraz ewidencji godzin doradztwa; 7. Zatwierdzanie kwalifikowalności i poprawności kosztów projektowych, będących po stronie Zamawiającego; 8. Udzielanie informacji organom kontrolnym; 9. Nadzór nad zgodnością prowadzonych działań będących po stronie Zamawiającego z postanowieniami zawartymi we wniosku o dofinansowanie, w tym z budżetem i harmonogramem; 10. Utrzymywanie stałych kontaktów z Liderem projektu. Zadania o których mowa powyżej będą świadczone nieprzerwanie przez cały okres realizacji projektu w wymiarze 960 godzin, na podstawie ewidencji faktycznie przepracowanych godzin adekwatnie do założeń w projekcie. Rozliczenie na podstawie miesięcznej karty czasu pracy zatwierdzonej przez Kierownika projektu. Część II - Zamówienie obejmuje świadczenie usług szkoleniowych i doradczych dla 5 przedsiębiorstw wskazanych przez Zamawiającego, biorących udział w projekcie z sektora rolno - spożywczego, województwa warmińsko-mazurskiego, z branży mleczarskiej, przetwórstwa owocowo-warzywnego, wyrobów mrożonych i garmażeryjnych oraz cukierniczych. Do zadań Wykonawcy będzie należało: 1. Przygotowanie metodologii selekcji kandydatów do panelu sensorycznego. 2. Przygotowanie i przeprowadzenie testów dla Liderów Sensorycznych oraz osób do panelu sensorycznego. 3. Opracowanie raportu z analizy otrzymanych rezultatów testów dla Liderów Sensorycznych - 1 raport. 4. Opracowanie raportu z analizy otrzymanych rezultatów testów osób do paneli sensorycznych - 1 raport. 5. Przeprowadzenie szkolenia zamkniętego pt.: Analiza sensoryczna żywności - metody i zastosowania, wg norm PN-ISO 3972, PN- ISO 5492, PN-ISO 5496, PN-ISO 8586:1, dostępnych na stronach www.pkn.pl Zakres usługi: a) przygotowanie i przeprowadzenie szkolenia pt: Analiza sensoryczna żywności - metody i zastosowania. Zakres programowy szkolenia - sprawdzanie wrażliwości sensorycznej: podstawy teoretyczne i praktyczne, sprawdzenie wrażliwości sensorycznej, wyłonienie i zorganizowanie Panelu Sensorycznego w firmie, posługiwanie się podstawowymi normami i tablicą Ishihara. b) 1 grupa licząca 8 uczestników, 16 godzin szkoleniowych (wykład i warsztaty), opracowanie skryptu - materiałów szkoleniowych - 1 skrypt w wersji elektronicznej. c) szkolenie skierowane do pracowników wydelegowanych przez przedsiębiorstwa (wskazane przez Zamawiającego), biorące udział w projekcie. Zamawiający dopuszcza większą ilość osób na szkoleniu w przypadku braku wrażliwości sensorycznej wśród wytypowanej pierwszej grupy 8 osób wskazanych przez przedsiębiorstwa. Miejsce szkolenia: siedziba Zamawiającego. 6. Przeprowadzenie szkolenia zamkniętego z zakresu wybranych metod różnicowych dla Liderów Sensorycznych wg norm PN-EN ISO 4120:2007, PN-EN ISO 5495:2007, ISO 8587:2006, ISO 10399:20004, dostępnych na stronach www.pkn.pl Zakres usługi: a) Przygotowanie i przeprowadzenie szkolenia pt.: Szkolenie z zakresu wybranych metod różnicowych dla Liderów Sensorycznych. Zakres programowy: wybrane metody różnicowe do badania żywności; b) 1 grupa licząca 8 uczestników, 32 godziny szkoleniowe(2x16godzin dydaktycznych- wykład i warsztaty), opracowanie skryptu -materiałów szkoleniowych- 1 szt. c) Szkolenie skierowane do pracowników wydelegowanych i zaakceptowanych przez przedsiębiorstwa wskazane przez zamawiającego, biorące udział w projekcie. Miejsce szkolenia: siedziba Zamawiającego. 7. Przeprowadzenie szkolenia zamkniętego z zakresu metod profilowania sensorycznego dla Liderów Sensorycznych, wg norm PN ISO 8589:1998, ISO 13299:2003, PN- ISO 5492:1997, dostępnych na stronach www.pkn.pl Zakres usługi: a) Przygotowanie i przeprowadzenie szkolenia pt.: Szkolenie z zakresu metod profilowania sensorycznego dla Liderów Sensorycznych. Zakres programowy: metody skalowania, posługiwanie się skalą, wybór wyróżników, ocena na wybranych prostych produktach, statystyka, interpretacja wyników). b) 1 grupa licząca 6 uczestników, 32 godziny szkoleniowe (2x16 godzin dydaktycznych wykład i warsztaty), opracowanie skryptu -materiałów szkoleniowych- 1 szt. c) Szkolenie skierowane do pracowników wydelegowanych i zaakceptowanych przez przedsiębiorstwa wskazane przez zamawiającego, biorące udział w projekcie. Miejsce szkolenia: siedziba Zamawiającego 8. Przeprowadzenie doradztwa w formie grupowej dla 5 przedsiębiorstw wskazanych przez Zamawiającego . Zakres usługi: a) Przeprowadzenie spotkania formie warsztatów dla przedstawicieli firm z naukowcami w siedzibie Zamawiającego. Zakres merytoryczny spotkania - weryfikacja prawidłowości stworzenia Paneli Sensorycznych w firmach, wstępne informacje dotyczące tworzenia laboratoriów sensorycznych wg normy PN- ISO 8589 (dostępnych na stronach www.pkn.pl) , analiza wyników dotychczasowych prac w firmach, analiza problemów z jakimi spotkali się Liderzy Sensoryczni. b) 1 grupa 8 osobowa, 8 godzin warsztatów. c) Miejsce doradztwa: siedziba Zamawiającego 9. Przeprowadzenie doradztwa kierunkowego w 5 przedsiębiorstwach na terenie województwa warmińsko-mazurskiego w zakresie sprawdzenia umiejętności nabytych podczas dotychczasowych szkoleń Zakres usługi: a) Przeprowadzenie spotkania pracowników naukowych z Liderami Sensorycznymi i członkami Panelu Sensorycznego w zakładach produkcyjnych i przeprowadzenie doradztwa kierunkowego (przez doradztwo kierunkowe rozumiemy doradztwo dostosowane do branży jaką reprezentuje firma) na produktach własnych firm. b) Sprawdzenie poprawności prowadzenia badań metodami różnicowymi, wsparcie dla Liderów sensorycznych, korekta działań, statystyczna analiza uzyskanych w firmach wyników, oraz doradztwo w zakresie statystycznego opracowania wyników). c) Liczba godzin doradztwa - 32 d) Doradztwo dla pracowników 5 przedsiębiorstw wskazanych przez zamawiającego biorących udział w projekcie na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. e) Miejsce szkolenia: siedziby wskazanych przez Zamawiającego przedsiębiorstw na terenie województwa warmińsko - mazurskiego. 10. Doradztwo kierunkowe w 4 firmach (kierunek - analiza sensoryczna własnych produktów zgodnie z wskazanym poniżej zakresem wg normy ISO 13299:2003) Zakres usługi: a) Przeprowadzenie spotkania pracowników naukowych z Liderami Sensorycznymi i członkami Panelu Sensorycznego w zakładach produkcyjnych i doradztwo kierunkowe na produktach własnych firm , wg metody QDA- po 2 dni do każdego laboratorium sensorycznego, b) opracowanie metodyki badań, weryfikacja otrzymanych wyników i korekty w działaniach, zaawansowana interpretacja statystyczna wyników - (48 godz. doradztwa) oraz samodzielna ocena własnego produktu metodą ilościowej analizy opisowej pod nadzorem naukowców (po 16 h doradztwa dla każdej z firm, 2 dni - 1 dzień: przygotowanie, wybór wyróżników, sesja panelowa, 2 dzień: właściwa ocena, interpretacja uzyskanych wyników) - (48 godz. doradztwa) c) opracowanie raportu opisującego nowy produkt (dokumentacja wskazująca na udział panelu sensorycznego i uzyskane wyniki wpływające na decyzje dotyczące nowego produktu) - 3 raporty, sporządzenie wewnętrznej mapy jakościowej nowego produktu - 3 raporty. Liczba godzin doradztwa - 96 Miejsce szkolenia: siedziby przedsiębiorstw wskazanych przez Zamawiającego na terenie województwa warmińsko - mazurskiego. Część III - Zamówienie obejmuje doradztwo dotyczące opracowania receptury i technologii nowego innowacyjnego produktu w branży cukierniczej z wykorzystaniem analizy sensorycznej. 1. Doradztwo dedykowane pracownikom jednego mikro przedsiębiorstwa z województwa warmińsko-mazurskiego z branży cukierniczej wskazanego przez Zamawiającego, biorącego udział w projekcie. Zakres doradztwa obejmuje doradztwo w zakresie wypracowania receptury i technologii nowego produktu wybranego przez przedsiębiorcę. Raporty nowego produktu będą zatwierdzane przez koordynatora naukowego projektu. Doradztwo obejmuje 88 godzin doradztwa w przedsiębiorstwie i 280 godzin (2x140 godzin) testów technologicznych w warunkach laboratoryjnych i przemysłowych, ewidencjonowanych w karcie doradztwa i zatwierdzanych przez koordynatora naukowego. 2.Zakres usługi: a) Analiza szczegółów sytuacji zastanej w firmie i dotychczasowych prac nad produktem. Doradztwo naukowca w firmie (nie więcej niż 16 godz.), analiza ex-ante, dotycząca metod i technologii dotychczas stosowanych przez przedsiębiorstwo; b) Opracowanie 1 raportu z przeglądu literatury z tematyki dotyczącej przedmiotu badań (analiza Desk Research) - 1 raport. c) Doradztwo przez naukowca w firmie - przedstawienie możliwości i wspólny z przedsiębiorcą wybór metody produkcji (24 godz. doradztwa); d) Opracowanie 3 raportów z charakterystyki surowca możliwego do zastosowania przy produkcji (3 raporty dotyczące 3 surowców); e) Doradztwo przez naukowca w firmie - przedstawienie możliwości i specyfiki zastosowania różnych surowców (16 godz. doradztwa); f) Opracowanie 3 raportów z metod przygotowania otoczki możliwej do zastosowania przy produkcji.(3 raporty dotyczące 3 surowców); g) Doradztwo przez naukowca w firmie - przedstawienie możliwości i specyfiki przygotowywania otoczki - 3 warianty(16 godz. doradztwa) h) Opracowanie 3 raportów z metod obróbki surowca możliwej do zastosowania przy produkcji (3 raporty dotyczące 3 surowców); i) Doradztwo przez naukowca w firmie - przedstawienie możliwości i specyfiki obróbki surowca - 3 warianty (16 godz. doradztwa). Wybór ostatecznej koncepcji metody. j) Testowanie metody w warunkach laboratoryjnych (min. 140 godzin), badania praca w laboratorium u Zamawiającego, wyposażonego w sprzęt i aparaturę pozwalająca na wyprodukowanie nowego produktu. k) Testowanie metody w warunkach produkcyjnych (min. 140 godzin).- przeniesienie technologii we wskazane warunki przemysłowe w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem wskazanej linii technologicznej z powierzonych materiałów. l) Opracowanie raportu pisemnego dotyczącego rekomendowanej receptury - 1 raport. m) Przedstawienie wniosków dotyczących możliwych udoskonaleń receptury, na podstawie wyników badań sensorycznych
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 730000002
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający odstępuje od pobierania wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.pan.olsztyn.pl/bip
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach