Przetargi.pl
Świadczenie usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu i dostawie śniadań i obiadów w szkołach na terenie Gminy Siemianowice Śląskie

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 41-100 Siemianowice Śląskie, ul. Szkolna 17
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 032 765 62 00 , fax. 032 765 62 19
  • Data zamieszczenia: 2016-07-21
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Szkolna 17 17
    41-100 Siemianowice Śląskie, woj. śląskie
    tel. 032 765 62 00, fax. 032 765 62 19
    REGON: 00344749200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.siemianowice.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu i dostawie śniadań i obiadów w szkołach na terenie Gminy Siemianowice Śląskie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu i dostawie dla około 160 uczniów śniadań i dla około 110 uczniów obiadów w szkołach na terenie Gminy Siemianowice Śląskie w dni pracy świetlicy w tych szkołach. Szczegółowy zakres świadczenia usługi w poszczególnych placówkach obejmuje: w Szkole Podstawowej nr 1 im. M. Kopernika ul. Niepodległości 47 - przygotowanie i dostarczenie śniadań dla uczniów w ilościach wynikających ze stanu zleceń (dla około 20 uczniów . Średnia liczba śniadań - 400 miesięcznie. Wykazana liczba może być wyższa lub niższa w poszczególnych miesiącach rozliczeniowych i uzależniona będzie od bieżącego zapotrzebowania. - dostarczenie śniadań w godzinach: 7:30-8:30, w Szkole Podstawowej nr 13 im. J. Skrzeka ul. Barlickiego 2 - przygotowanie i dostarczenie śniadań dla uczniów w ilościach wynikających ze stanu zleceń (dla około 30 uczniów). Średnia liczba śniadań - 600 miesięcznie. Wykazana liczba może być wyższa lub niższa w poszczególnych miesiącach rozliczeniowych i uzależniona będzie od bieżącego zapotrzebowania. - dostarczenie śniadań w godzinach 7:30-8:30, w Szkole Podstawowej nr 5 im. A. Mickiewicza, ul. Michałkowicka 15 - przygotowanie i dostarczenie śniadań i obiadów dla uczniów w ilościach wynikających ze stanu zleceń (dla około 80 uczniów). Średnia liczba śniadań - 1600 miesięcznie. Średnia liczba obiadów - 1600 miesięcznie. Wykazana liczba może być wyższa lub niższa w poszczególnych miesiącach rozliczeniowych i uzależniona będzie od bieżącego zapotrzebowania - dostarczenie śniadań w godzinach 7:30-8:30, dostarczenie obiadów w dwóch turach: I tura - na godzinę 12:15, II tura na godzinę 13:20. w Zespole Szkół nr 3, ul. Leśna 1 - przygotowanie i dostarczenie śniadań i obiadów dla uczniów w ilościach wynikających ze stanu zleceń (dla około 30 uczniów). Średnia liczba śniadań - 600 miesięcznie. Średnia liczba obiadów - 600 miesięcznie. Wykazana liczba może być wyższa lub niższa w poszczególnych miesiącach rozliczeniowych i uzależniona będzie od bieżącego zapotrzebowania - dostarczenie śniadań w godzinach 7:30-8:30, dostarczenie obiadów na godzinę 11:00. Zamawiający zastrzega, iż podana ilość posiłków w trakcie trwania umowy jest ilością maksymalną, jak również zastrzega, że w przypadku niewykorzystania ilości posiłków w jednej z placówek może być ona wykorzystana w innej. Zamawiający zastrzega, iż nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności, jeżeli tylko część w/w posiłków będzie zrealizowana. Zamawiający pokryje koszty tylko za faktycznie sporządzoną i dostarczoną ilość posiłków w trakcie realizacji zamówienia. Warunki realizacji wymagane wobec wszystkich placówek: Wykonawca dostarczy śniadania i obiady z wykorzystaniem opakowań i sztućców jednorazowych, z podziałem na porcje jednostkowe (osobno dla każdego ucznia). Wykonawca zobowiązuje się do zupełnego wyeliminowania produktów przetworzonych i stosowania naturalnych, wartościowych produktów spożywczych. Śniadanie składa się z bułki + dodatków do bułki. Obiad składa się z drugiego dania. Drugie danie, w przypadku zestawu mięsnego, składa się ze sztuki mięsa, ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz surówki. Obiady i śniadania muszą być wykonane z odpowiednich surowców - nieprzetworzonego wcześniej mięsa, świeżych warzyw i owoców (sezonowo - w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywnych i owocowych). Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowywania potraw i napojów na bazie suszu. Zamawiający nie dopuszcza, żeby w ciągu dwóch tygodni wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju obiadu. W ramach drugiego dania jadłospis powinien zawierać m.in.: posiłki mięsne: udo z kurczaka, kotlet mielony (karczek, filet z kurczaka, indyk, szynka b/k), kotlet (schab, filet z kurczaka, filet z indyka), gulasz (szynka b/k, karczek b/k, łopatka b/k, filet z indyka, kurczaka), posiłki półmięsne, 2 posiłki bezmięsne - mączne, 2 posiłki - ryba (filet). Nie dopuszcza się serwowania posiłków przygotowanych w formule fastfood. Zamawiający nie zezwala na stosowanie w procesie żywienia produktów takich jak: gotowe sosy, sproszkowane ziemniaki (puree), mrożonych pierogów, innych produktów typu instant. Do przygotowania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. W przypadku dań mięsnych należy serwować całe sztuki mięsa. Mięso przerobione (mielone) może pojawiać się sporadycznie zgodnie z zatwierdzonym jadłospisem. Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2015 r. poz 594 z późn. zm.) oraz przepisach wykonawczych, w szczególności w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 28 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r., poz. 1256). Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla dzieci i młodzieży. Gramatura obiadu nie może być niższa niż 300g. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu oraz warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przygotowanie zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Jednocześnie Wykonawca dołoży wszelkich starań, aby jadłospis był urozmaicony oraz uwzględniał sezonowość. Wykonawca jest zobowiązany w poprzednim dniu roboczym do godziny 15:00 uzgodnić z pracownikiem szkoły ilość zamawianych śniadań i obiadów na kolejny dzień. O sposobie dokonywania zamówień zdecyduje Wykonawca wraz z Dyrektorami poszczególnych szkół. Ewidencja przygotowanych i dostarczonych posiłków potwierdzona przez Dyrektora szkoły lub wskazanego przez Dyrektora szkoły, pracownika szkoły stanowić będzie podstawę wystawienia faktury. Faktury, obciążające Zamawiającego, będą wystawiane po każdym miesiącu świadczenia usługi osobno za posiłki dostarczone dla każdej szkoły. Wykonawca zobowiązany jest do opracowania dwutygodniowego jadłospisu na obiady i jednotygodniowego jadłospisu na śniadania. Opracowane jadłospisy Wykonawca przedkłada do akceptacji Dyrektorowi szkoły, najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania po uzyskaniu zgody przez Dyrektora szkoły. Dyrektor szkoły w uzasadnionych przypadkach zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu. Ogólną kontrolę nad prawidłowością żywienia sprawować będzie Dyrektor danej szkoły. Reklamacje jakościowe serwowanych posiłków Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy w drodze bezpośredniej komunikacji pisemnej lub telefonicznej. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie poza obszarem szkoły. Wydawanie posiłków w każdej ze szkół odbywa się przez pracowników danej szkoły. Posiłki muszą być dostarczone transportem Wykonawcy. Transport dań powinien się odbywać z użyciem pojazdu przystosowanego do przewozu posiłków, dopuszczonym przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Potrawy muszą być dostarczane w pojemnikach ze stali nierdzewnej, termosach (pojemnikach) utrzymujących właściwą temperaturę tzn. minimalna temperatura drugiego dania wynosić musi 63 stopni C, spełniających wymagania sanitarno-epidemiologiczne. Odbiór zużytych opakowań i sztućców jednorazowych ze stołówki szkolnej odbywać się będzie po zakończonym posiłku. Wykonawca każdorazowo z dostawą zestawów obiadowych będzie dostarczał pojemnik/i na odpady pokonsumpcyjne i pojemnik/i na zużyte opakowania i sztućce jednorazowe oraz zapewni ich odbiór po spożytym obiedzie. Utylizacja odpadów pokonsumpcyjnych, wywóz odpadów komunalnych należy do Wykonawcy i następuje w dniu ich wytworzenia na koszt Wykonawcy, zgodnie z aktualnymi obowiązującymi przepisami. Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia ciągłości dostaw posiłków zgodnie z ustalonym harmonogramem, bez względu na trudności powstałe po stronie Wykonawcy. Personel Wykonawcy musi posiadać aktualne badania, ważne książeczki badań do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz odpowiednie przygotowanie. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci. Wykonawca musi wskazać w ofercie, które elementy zamówienia zamierza powierzyć do wykonania podwykonawcom. Koszt wsadu w posiłkach nie może być mniejszy niż 70% ceny całego posiłku. Zamawiający zaznacza, iż w/w placówkach oświatowych, zainteresowani zakupem posiłku mogą być również rodzice dzieci nie objętych pomocą MOPS, co może wiązać się z koniecznością przygotowania i dowiezienia większej liczby posiłków niż określona w niniejszej specyfikacji.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 4 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mops.siemianowice.4bip.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach