Przetargi.pl
„ŚWIADCZENIE USŁUGI CAŁODOBOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓWSP ZOZ w SIEMIATYCZACH” - Usługa Społeczna

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach ogłasza przetarg

  • Adres: 17-300 Siemiatycze, Szpitalna 8
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2022-10-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach
    Szpitalna 8
    17-300 Siemiatycze, woj. podlaskie
    REGON: 050653482
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://spzozsiemiatycze.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „ŚWIADCZENIE USŁUGI CAŁODOBOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓWSP ZOZ w SIEMIATYCZACH” - Usługa Społeczna
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Usługa obejmuje przygotowanie posiłków w ilościach wynikających z ilości hospitalizowanych pacjentów z uwzględnieniem wymogów Zamawiającego i zaleceń dietetycznych, który uwzględniać będzie żywienie na bazie diety podstawowej lekkostrawnej oraz diet specjalnych, dostarczanie posiłków 3 razy dziennie z zastrzeżeniem 5 posiłków we wskazanych przypadkach, do wydzielonych miejsc w oddziałach Szpitala („miejsca dostarczenia posiłków”).2. Świadczenie usługi odbywać będzie się w formie cateringowej w systemie tacowym do łóżka pacjenta.3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik nr 1 do SWZ, który będzie integralną częścią umowy.4. Wykonawca jest zobligowany do wypełnienia załącznika nr 2 stanowiącego integralną część oferty.5. Zamawiający zastrzega, że wskazana w załączniku nr 2 liczba osobodni ma charakter szacunkowy, a rzeczywista ilość wynikać będzie z bieżących potrzeb zamówienia, zależnych od ilości leczonych pacjentów.6. Wszelkie koszt związane z realizacją zamówienia są po stronie Wykonawcy.7. Odbiór resztek pokonsumpcyjnych (3 razy dziennie), Wykonawca dostarczał będzie odpowiednie pojemniki (po 3 sztuki) do resztek pokonsumpcyjnych zgodnie z zasadami segregacji resztek na każdy oddział Szpitala. Wszystkie elementy wykonywanej usługi muszą być zgodne z procedurami systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych (Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)). Wykonawca zobowiązany jest do świadczenia usługi zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, w szczególności z ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2022, poz. 2132 z późn. zm.).8. Wykonawca we własnym zakresie zakupi produkty do produkcji posiłków. 9. Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków gotowych (nie wykonanych przez Wykonawcę)10. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostawy posiłków w oparciu o zasady GHP, GMP oraz system HACCP, zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i z podziałem na diety - wg Zamówień z poszczególnych oddziałów.11. Wykonanie przedmiotu zamówienia odbywać się będzie przy użyciu zaplecza kuchennego Wykonawcy oraz jego sprzętów poza siedzibą Zamawiającego. II. Wymagania dotyczące posiłków.1. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów znajdujących się w jego dyspozycji. Zakup i transport produktów spożywczych, będących podstawą posiłków powinien odbywać się w sposób gwarantujący świeżość, zachowanie wymaganych walorów termicznych i bezpieczeństwo sanitarno-higieniczne przygotowywanych dań.2. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w całości w pomieszczeniach Wykonawcy i przy pomocy urządzeń znajdujących się w jego dyspozycji („Kuchnia Wykonawcy”). Kuchnia Wykonawcy musi posiadać stosowne zezwolenie Powiatowej Inspekcji Sanitarnej.3. Wykonawca dostarczy posiłki w sposób gwarantujący zachowanie temperatury właściwej dla podania posiłku pacjentowi w trakcie całej drogi od Kuchni Wykonawcy do miejsca dostarczenia posiłków, tj. zupa min 75˚C, drugie danie min 65˚C, surówki i sałatki 4˚C, napoje gorące min. 75˚C, napoje zimne 0˚C - 14˚C.4. Gramaturę posiłków, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa nomenklatura diet w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach (załącznik nr 1 pkt 10) przy czym należy uwzględnić produkty i potrawy, których nie podaje się w oddziałach szpitala (załącznik nr 1 pkt. 13) oraz konieczność stosowania diet specjalnych (indywidualnych). W zakresie nieuregulowanym przez Zamawiającego, stosuje się aktualne normy żywienia dla populacji polskiej wydane przez Instytut Żywności i Żywienia oraz wykaz norm dziennych racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Instytut Matki i Dziecka.5. Posiłki obejmują: I śniadanie, obiad (zupa, II danie, kompot) i kolację, a w przypadku diet cukrzycowych i innych specjalnych wymagających dodatkowych posiłków (dzieci - Oddział Pediatryczny oraz kobiety karmiące - Oddział Położniczy): I śniadanie, II śniadanie, obiad (zupa, II danie, kompot), podwieczorek i kolację. Pacjenci z cukrzycą oraz kobiety karmiące otrzymują również posiłek nocny. Rozkład dobowy kaloryczności potraw, mając na względzie ostateczne dobowe zaopatrzenie pacjenta w 100% przypisanej mu kaloryczności, powinien uwzględniać średnio:W systemie 3-posiłkowym30 - 35% kaloryczności na śniadanie35 – 40% na obiad25 – 30% na kolacjęW systemie 5 – posiłkowym:25-30% I śniadanie5-10% II śniadanie30-35% obiad5-10% podwieczorek15-25% kolacja6. Dostarczane posiłki muszą być świeże z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w oddziałach szpitala. Posiłki powinny być urozmaicone, muszą charakteryzować się wysoką jakością, posiadać właściwe walory estetyczne i smakowe oraz odpowiednią temperaturę.7. Na każdą dietę będzie obowiązywał opracowany przez Wykonawcę dekadowy (10-dniowy) jadłospis z uwzględnieniem sezonowości. Jadłospis powinien być przedstawiony do akceptacji osobie wyznaczonej przez Zamawiającego z 5-dniowym wyprzedzeniem. Wykonawca zapewni Zamawiającemu możliwość kontaktu z dietetykiem Wykonawcy. 8. Jadłospis dekadowy powinien być tak zaplanowany, aby w ciągu 10 dni, w ramach obiadu nie wystąpiła powtarzalność tej samej potrawy.Jadłospis dekadowy będzie składany do uzgodnienia na 5 dni przed rozpoczęciem jego realizacji i będzie zawierał wyszczególnienie dla każdej z diet gramaturę ze składem oraz rozliczeniem zawartości energii i podstawowych składników odżywczych: białko ogółem w tym zwierzęce, tłuszcze, NNKT, węglowodany, błonnik pokarmowy, zawartość składników alergicznych, wit. A, wit. C oraz kaloryczności. Gramatura, kaloryczność i zawartość składników zawartych w posiłkach, muszą odpowiadać nomenklaturze diet. 9. Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania codziennych wykazów surowców („Rozdzielnik potraw”) uwzględniających gramaturę poszczególnych surowców na jedną porcję posiłku. Wykonawca na prośbę Zamawiającego ma obowiązek przedstawić dokumentację przedstawiającą wartość kaloryczną i odżywczą posiłków.10. Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia upoważnionemu przedstawicielowi Zamawiającego na jego żądanie jednej porcji każdego posiłku w celu dokonania oceny organoleptycznej, kontroli wagi i estetyki zestawionego posiłku. 11. W przypadku, gdy dostarczone posiłki będą niezgodne z wymaganiami Zamawiającego określonymi w treści umowy i niniejszym SWZ, Wykonawca zobowiązany jest do natychmiastowej wymiany wadliwej partii dostawy w czasie nie dłuższym niż 45 minut. W przypadku rozbieżności w ocenie jakości dostarczanych posiłków, Zamawiający zleci wykonanie kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy czym koszt tej kontroli ponosi ta Strona, której twierdzenia nie zostały poparte wynikiem kontroli.12. W Środę Popielcową, Wielki Piątek, Wielkanoc, Wigilię, Święta Bożego Narodzenia należy uwzględnić potrawy tradycyjne, w tym dodatki cukiernicze. 13. Zamawiający będzie dostarczał informacje koordynatorowi Wykonawcy o ilościach diet na dany dzień w następujący sposób: do godziny 05:00 (zamówienie na śniadanie danego dnia), do godziny 09:30 (zamówienie na obiad danego dnia), do godziny 14:00 (zamówienie na kolację danego dnia), z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia korekt danego dnia na dwie godziny przed planowanym posiłkiem.14. Wykonawca zapewni kompleksową usługę żywienia chorych wg zapotrzebowania Zamawiającego, zgodnie ze zgłoszoną dietą. Zamawiający ma prawo do zmiany rozkładu posiłków w czasie trwania umowy. 15. Żywienie pacjentów realizowane będzie na podstawie:Uzgodnionego pomiędzy Wykonawcą, a Zamawiającym jadłospisu dekadowego (jadłospis 10-dniowy), a uzgodnienie nie zwalnia Wykonawcy z odpowiedzialności za jakość wyżywienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55322000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu i spełniają niżej określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu:a) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Zamawiający nie określa warunku w ww. zakresieb) dotyczące uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli wykonawca wykaże:Aktualną decyzję wydaną przez właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związaną z produkcją i obrotem żywnością w zakresie przygotowania posiłków od surowca do gotowej potrawy oraz świadczenia usług dla odbiorców zewnętrznych, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.c) dotyczące sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Zamawiający nie określa warunku w ww. zakresie.d) zdolność techniczna lub zawodowa:Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli wykonawca wykaże iż:a. dysponuje środkami transportu ( min. 1) przeznaczonym(i) do realizacji zamówienia dostosowanym(i) do przewozu żywności, pozytywnie zaopiniowanymi przez Państwową Stację Sanitarno –Epidemiologiczną;b. dysponuje osobami zdolnymi do wykonania zamówienia – w tym co najmniej: 2 osobami do przygotowania posiłków z wykształceniem gastronomicznym (kucharz) i minimum rocznym doświadczeniem, 1 osobą na stanowisku dietetyka legitymującą się wykształceniem o profilu dietetyka i minimum rocznym doświadczeniem w zawodzie.2. Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się Wykonawcę, w stosunku do którego zachodzi którakolwiek z okoliczności, o których mowa w art. 108 ust. 1 pkt.1) – 6), a także w art. 109 ust. 1 pkt 4) ustawy PZP. Wykonawca zobowiązany jest wykazać brak podstaw do wykluczenia w oparciu o przesłanki określone w art. 108 ust. 1 pkt 1) - 6) ustawy PZP. Zamawiający przewiduje wykluczenie Wykonawcy na podstawie przesłanki wskazanej w art. 109 ust. 1 pkt 4) ustawy PZP. Wykonawca może zostać wykluczony przez Zamawiającego na każdym etapie postępowania o udzielenie zamówienia.3. Na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13.04.2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz. U. z 2022, poz. 835 z późn. zm.) Zamawiający wyklucza z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego:1) Wykonawcę, którego wymienia wykaz z Rozporządzenia Rady (WE) nr 765/2006 z dnia 18.05.2006 r. dotyczącego środków ograniczających w związku z sytuacją na Białorusi i udziałem Białorusi w agresji Rosji wobec Ukrainy (Dz. Urz. UE. L z 2006, nr 134, str. 1 z późn. zm.)i Rozporządzenia Rady (UE) nr 269/2014 z dnia 17.03.2014 r. w sprawie środków ograniczających w odniesieniu do działań podważających integralność terytorialną, suwerenność i niezależność Ukrainy lub im zagrażających(Dz. Urz. UE. L z 2014, nr 78, str. 6 z późn. zm.) albo lista, na której znalazł się on na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 tej ustawy;2) Wykonawcę, którego beneficjentem rzeczywistym w rozumieniu ustawy z 01.03.2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (t. j. Dz.U. z 2022 r., poz. 593 z późn. zm.) jest osoba wymieniona w wykazach z rozporządzenia nr 765/2006 i 269/2014 albo wpisana na liście lub będąca takim beneficjentem rzeczywistym od 24.02.2022 r., o ile została wpisana na listę;3) Wykonawcę, którego jednostką dominującą w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 37 ustawy z 29.09.1994 r. o rachunkowości, jest podmiot wymieniony w powyższych wykazach albo wpisany na listę lub będący taką jednostką dominującą od 24 .02.2022 r., o ile został wpisany na listę.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2022-11-07

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną