Przetargi.pl
Świadczenie usług żywieniowych dla pacjentów Szpitala Powiatowego i Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Bychawie

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej ogłasza przetarg

  • Adres: 23-100 Bychawa, ul. Piłsudskiego 28
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 81 5660122, 5669 463 , fax. 81 5660115, 5669 463
  • Data zamieszczenia: 2015-09-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
    ul. Piłsudskiego 28 28
    23-100 Bychawa, woj. lubelskie
    tel. 81 5660122, 5669 463, fax. 81 5660115, 5669 463
    REGON: 43102097700018
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.spzoz.bychawa.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług żywieniowych dla pacjentów Szpitala Powiatowego i Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Bychawie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest całodobowe świadczenie usług żywieniowych w formie cateringu w zakresie kompleksowego przygotowywania posiłków i ich dystrybucja do kuchenek oddziałowych. 2. Usługa żywienia będzie obejmować:sporządzanie posiłków, transport posiłków z kuchni Wykonawcy do pomieszczenia dystrybucji posiłków w szpitalu w termosach i innych szczelnie zamkniętych pojemnikach gastronomicznych, dystrybucje posiłków na oddziały przez personel Wykonawcy, odbiór termosów i pojemników gastronomicznych,mycie poza szpitalem termosów zbiorczych, pojemników gastronomicznych, przyborów kuchennych, łyżek do serowarnia potraw i innych pojemników potrzebnych do transportu i dystrybucji posiłków, dostarczanie pojemników na wszystkie odpady pokonsumpcyjne min 1 raz dziennie, w przypadku większej ilości odpadów częściej oraz ich odbiór zgodnie z przepisami prawa obowiązującego w tym zakresie,3. Całodzienne wyżywienie składa się ze śniadania, obiadu i kolacji.W całym okresie realizacji zamówienia Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia 74 160 posiłków (osobodni) w pełnym zakresie (śniadanie, obiad, kolacja plus herbata, kompot, dożywki cukrzycowe 2 razy dziennie). Ilość zamawianych posiłków może ulec zmianie w zależności od ilości pacjentów przebywających na oddziałach.4. Żywienie chorych będzie oparte na dietach takich jak: lekkostrawna,cukrzycowa,wrzodowa,bogatobiałkowa,bezmleczna,bezsolna,sonda, przecierka,inne diety według wskazań lekarza. 5.Wykonawca zobowiązany jest do ustalenia jadłospisów uwzględniając wyżej wymienione diety i dostarczenia jadłospisu i zestawienia ilościowego posiłków. W przypadku zaleceń specjalnych wydanych przez lekarzy, Wykonawca będzie zobowiązany do przygotowania posiłków na bazie innych diet niż wyżej wymienione.6. Diety ustalane będą dla każdego pacjenta indywidualnie przez lekarza prowadzącego danego Oddziału w uzgodnieniu z dietetykiem oferenta. 7. Zestawienie łóżek rzeczywistych z podziałem na oddziały dla których wydawane będą posiłki: Zakład Opiekuńczo-Leczniczy-42 łóżka Oddział dziecięcy-11 łóżek Oddział wewnętrzny-50 łóżek 8. Posiłki dostarczane będą przez Wykonawcę do kuchenek oddziałowych przed terminem wydawania posiłków (minimum 20 minut wcześniej) w celu zapewnienia konsumpcji w wyznaczonym czasie. Zapotrzebowanie żywnościowe zgłaszane będą według: nazwy oddziału, rodzaju i ilości diet telefonicznie i w formie papierowej w przypadku Zol-u.9. Harmonogram wydawania posiłków: Śniadania w godz.7.30-8.00 Obiady w godz.12.30-13.00 Kolacje w godz. 17.00-17.30 Dożywki cukrzycowe: Ranne 10.30.-11.00 Popołudniowe 14.30-15.00 10. Posiłek całodobowy składa się z: śniadania stanowiącego 25 % kosztu całodobowego,obiadu stanowiącego 50 % kosztu całodobowego,kolacji stanowiącej 25 % kosztu całodobowego.11. Dla wszystkich hospitalizowanych pacjentów na śniadanie wymagane będzie zupa mleczna + dodatki (warzywa, wędlina, twaróg, pasty, masło, herbata, pieczywo, inne), pieczywo powinno być dobrej jakości bez polepszaczy smakowych, barwnikowych, każde dostarczone pieczywo powinno posiadać etykietę potwierdzającą skład i datę ważności.Przecierki, sondy, kleiki liczone są jako porcja posiłku (obiad lub śniadanie lub kolacja). W związku z tym diety cukrzycowe otrzymują dożywki.Przecierki, sondy, kleiki - jedna porcja minimum 500 ml na 1 osobę. Dzieci do 12 lat muszą otrzymywać masło prawdziwe. 12. Wykonawca zapewni Dietetyka do kontaktu w sprawie uzgadniania jadłospisów i żywienia chorych. Jadłospisy przygotowywane będą przez Dietetyka Wykonawcy w cyklu 10 dniowym z podaniem gramatury produktów. Zmiany w jadłospisie dopuszczalne są po uzgodnieniu z Dietetykiem Zamawiającego i zatwierdzeniu przez Pielęgniarkę Naczelną. 13. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć wyliczenia wartości odżywczych pod względem ilościowym (wielkość porcji) jak również wartość odżywcza ( kcal., białko, tłuszcz, węglowodany) na 1 osobę realizowanych jadłospisów. Wyliczenie ma się odbywać 1 raz w miesiącu na podstawie tabel wartości odżywczych - Instytutu Żywności i Żywienia.14. Posiłki będą przygotowywane według norm zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia oraz Instytut Matki i Dziecka w Warszawie z produktów świeżych o wysokiej jakości odżywczej. Wartość kaloryczna nie może być mniejsza niż 2000 kcal.15. Zamawiający będzie miał prawo przeprowadzenia kontroli żywienia pacjentów pod względem gramatury, jakości, temperatury dostarczanych potraw. Ocena jakościowa posiłków: sprawdzanie zgodności, ilość porcji, pomiary temperatur odbywają się w kuchenkach oddziałowych.16. Wykonawca będzie korzystał z artykułów spożywczych gwarantujących przygotowywane posiłków o odpowiedniej jakości. Żywienie musi odpowiadać normom żywieniowym zgodnie z obowiązującymi przepisami.17. Zamawiający nie dopuszcza wykonywania posiłków z półproduktów. 18. Pracownicy Zamawiającego zajmować się będą dystrybucją i poporcjowaniem posiłków na oddziałach, zebraniem naczyń stołowych po posiłkach i zmyciem naczyń. Naczynia będą przechowywane w kuchenkach oddziałowych.19. Mycie naczyń kuchennych i termosów zbiorczych odbieranych z oddziałów szpitalnych jest realizowane przez Wykonawcę i odbywa się poza szpitalem.20. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki do Zamawiającego zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu, warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie (zasady GMP,GHP,HACCP). 21. Pracownicy Wykonawcy odpowiedzialni za realizacje usługi zobowiązani są do utrzymania w czystości sprzętu i wyposażenia tak aby spełniały wymogi sanitarno-epidemiologiczne.22. Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia odpowiedniej ilości naczyń do przewożenia żywności. Transport posiłków powinien odbywać się w przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych gwarantujących zachowanie wymaganych przez Zamawiającego temperatur posiłków. Sprzęt musi być wykonany z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością oraz musi posiadać wymagane atesty, termosy muszą być opisane odpowiednimi dietami z podziałem na poszczególne oddziały tak aby nie zachodziła konieczność przelewania i przekładania żywności. Ciepłe napoje (herbata, kompot) będą dostarczane w termosach, dzbankach lub termosach z kranikiem. 23. Do Wykonawcy należy mycie, wyparzanie i dezynfekcja pojemników (termosy, bemary) w których transportowana jest żywność i napoje, po każdym posiłku w zmywalni centralnej Wykonawcy. Pojemniki nie podlegają myciu wstępnemu w kuchenkach oddziałowych ani innych pomieszczeniach Zamawiającego. 24. Wykonawca zobowiązuje się do odbioru brudnych pojemników po każdym posiłku. 25. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli świadczenia usług w placówce Wykonawcy pod względem sanitarno-epidemiologicznym i jakościowym. 26. Każdy posiłek podstawowy musi zawierać dostateczną ilość produktów białkowych, węglowodanów i tłuszczy oraz dodatek warzyw zgodnie z obowiązującymi normami żywienia. 27. Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji przez dietetyka Zamawiającego wszystkich parametrów wykonania zlecanej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dystrybucji posiłków, a Wykonawca na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dystrybucji posiłków umożliwi Zamawiającemu dostęp do linii technologicznej. 28. Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli zgodności rodzaju posiłków z zamówioną dietą, degustacji potraw oraz gramatury przez dietetyka Zamawiającego z losowo wybranego termosu. 29. Wykonawca jest zobowiązany do posiadania wdrożonego systemu dobrej praktyki produkcyjnej GMP i dobrej praktyki GHP (HACCP). 30.Wykonawca zobowiązany jest posiadać umowę na odbiór i unieszkodliwienia odpadów spożywczych. 31. Potrawy na oddziały będą dostarczane, porcjowane w pojemnikach gastronomicznych zachowujących odpowiednią temperaturę potraw i wydawane pacjentowi w danym oddziale.32. Pojemniki Wykonawcy do dystrybucji posiłków jak również przybory kuchenne, łyżki do serwowania potraw muszą posiadać stosowne atesty dopuszczające do kontaktu z żywnością.33. Łyżki do serwowania potraw, przybory kuchenne potrzebne do dystrybucji posiłków muszą odpowiadać gramaturze podanej w jadłospisie i będą podawane codziennie przy posiłkach czyste, myte przez Wykonawcę poza szpitalem. 34. Wykonawca uzgadnia z upoważnioną przez Zamawiającego Pielęgniarką Epidemiologiczną rodzaje stosowanych środków czystościowych i preparatów dezynfekcyjnych, oraz sposoby ich stosowania. 35. Wszystkie środki chemiczne muszą posiadać świadectwa rejestracji, atesty wymagane przy zastosowaniu ich w placówkach Służby Zdrowia oraz w kontakcie z żywnością. 36. Mycie brudnych przyborów kuchennych, łyżek do serwowania potraw, termosów zbiorczych, pojemników gastronomicznych oraz innych pojemników niezbędnych do dystrybucji posiłków odbieranych z oddziałów szpitalnych jest realizowane przez Wykonawcę i odbywa się poza Szpitalem. 37. Wykonawca odpowiedzialny będzie za :stan sanitarny środka transportu, właściwe przechowywanie środków spożywczych z uwzględnieniem segregacji, utrzymania temperatury i innych warunków przechowywania, stan opakowań, smaczne, zgodne z wymogami diet przyrządzanie potraw, higienę produkcji, sposób wydawania i dystrybucji posiłków w oddziałach szpitalnych oraz zgodnie z przepisami PPIS postępowanie z naczyniami do transportu i dystrybucji posiłków, jakościową i ilościową ocenę przygotowanych posiłków,pobieranie prób i wymazów w sytuacjach awaryjnych wymagających natychmiastowej interwencji, na żądanie Zamawiającego, Wykonawca dostarczy wyniki tych badań,stan techniczny pojemników gastronomicznych, przyborów kuchennych, łyżek do serwowania potraw, opakowań i sprzętu służącego do transportu posiłków i dystrybucji posiłków, pobieranie i przechowywanie prób żywnościowych u Wykonawcy z każdego wykonywanego posiłku,odbiór odpadów pokonsumpcyjnych i właściwe postępowanie z nimi zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie 38. Koszty leczenia pacjenta, jakie powstaną na skutek zatrucia pokarmowego z winy Wykonawcy, będą obciążały całkowicie Wykonawcę. 39. W sytuacjach nagłych niemożliwych do przewidzenia wcześniej odpowiedzialność za ciągłość żywienia ponosi Wykonawca. 40. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć Zamawiającemu Procedury Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej - potwierdzenia wdrożenia systemu HACCAP dla procesu produkcji, przygotowania i dostaw posiłków dla SPZOZ Bychawa lub w terminie 30 dni od podpisania umowy. 41. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowania próbek żywnościowych wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku zgodnie z przepisami prawa obowiązującymi w tym zakresie. 42. Wykonawca zobowiązuje się do poddania kontroli Narodowego Funduszu Zdrowia na zasadach określonych w ustawie z dnia 28.08.2004 roku o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. 43. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć Zamawiającemu w ciągu 30 dni od daty podpisania umowy Procedury mycia i dezynfekcji samochodu do transportu posiłków
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 24 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Odległość kuchni Wykonawcy od miejsca dostarczania posiłków u Zamawiającego
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.spzoz.bychawa.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach