Przetargi.pl
świadczenie usług żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją posiłków dla hospitalizowanych pacjentów dla PCZ w Kamiennej Górze Sp. z o. o. NZOZ Szpital Powiatowy

Powiatowe Centrum Zdrowia w Kamiennej Górze Sp. z o.o. Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Powiatowy ogłasza przetarg

  • Adres: 58-400 Kamienna Góra, ul. Bohaterów Getta 10
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 075 7449033
  • Data zamieszczenia: 2012-02-14
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowe Centrum Zdrowia w Kamiennej Górze Sp. z o.o. Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Powiatowy
    ul. Bohaterów Getta 10 10
    58-400 Kamienna Góra, woj. dolnośląskie
    tel. 075 7449033
    REGON: 23118096000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pcz.org.pl/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Niepubliczny Zaakład Opieki Zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    świadczenie usług żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją posiłków dla hospitalizowanych pacjentów dla PCZ w Kamiennej Górze Sp. z o. o. NZOZ Szpital Powiatowy
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Powiatowe Centrum Zdrowia w Kamiennej Górze Sp. z o. o. Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Powiatowy zaprasza do udziału w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego nr 3-2012 na świadczenie usług żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją posiłków dla hospitalizowanych pacjentów dla PCZ w Kamiennej Górze Sp. z o. o . NZOZ Szpitala Powiatowego. Usługi żywienia zbiorowego będą się odbywały na miejscu w Szpitalu Powiatowym w Kamiennej Górze przy ulicy Bohaterów Getta 10 w zakresie: a) sporządzania całodziennych posiłków dla pacjentów z uwzględnieniem diet indywidualnych, b) dystrybucji posiłków w systemie tackowym na poszczególne oddziały, c) podawania i odbioru tacek od pacjentów i ich transportowanie do kuchni po skończonym posiłku, d) utylizacji resztek i odpadów pokonsumpcyjnych, e) mycia naczyń, wózków i sprzętu w zmywaku, f) utrzymania w czystości pomieszczeń kuchni z zapleczem oraz przechowywania sprzętu i urządzeń do dystrybucji posiłków, g) codzienne sporządzanie jadłospisów oraz przekazywanie do oddziałów, h) sporządzanie jadłospisów dekadowych wraz z określeniem kaloryczności posiłków. Transport posiłków w oddziały szpitalne winien być zgodny z obowiązującymi przepisami. Pojazdy przeznaczone do transportu posiłków winny być na bieżąco poddawane myciu i dezynfekcji. Oferent winien posiadać niezbędne uprawnienia do wykonania przedmiotu zamówienia oraz nowoczesne wyposażenie techniczne. Oferent zobowiązuje się wykonać całość przedmiotu zamówienia przy współpracy z Zamawiającym. Usługi żywienia zbiorowego będą wykonywane na terenie obiektu szpitala i będą podlegały ocenie wewnętrznej Zamawiającego. Zamawiający wyznaczy Naczelną pielęgniarkę do nadzoru jakości przygotowywanych i dystrybuowanych posiłków a do bezpośredniego kontaktu w sprawach utrzymania reżimu sanitarnego świadczonej usługi Zamawiający wyznaczy pielęgniarkę epidemiologiczną. Usługi żywienia zbiorowego będą podlegały ocenie wewnętrznej Zamawiającego. Raz na kwartał zostanie sporządzany protokół stwierdzający jakość wykonywanych usług i podpisany przez przedstawicieli Stron. Również Wykonawca zapewni codzienny nadzór nad personelem dystrybuującym. Wykonawca zobowiązuje się do wykonania usług z zachowaniem wszelkich przepisów sanitarnych i higienicznych jakie są wymagane do tego rodzaju usług. Za przestrzeganie przepisów sanitarnych, bhp oraz p. poż. przy świadczeniu usług odpowiedzialność ponosi Wykonawca. Wykonawca odpowiada bezpośrednio przed organami nadzorująco - kontrolnymi za utrzymanie reżimu sanitarnego w zakresie świadczonej usługi żywienia zbiorowego. Wykonawca winien posiadać uprawnienia do prowadzenia usług żywienia zbiorowego. Firma zobowiązuje się do: świadczenia dobrej jakości usługi zgodnie z normami żywieniowymi, sanitarnymi i innymi obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie, - organizacji pracy w sposób zapewniający szczególną staranność i należyte wykonanie przedmiotu zamówienia. Usługi żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją będą się odbywały na terenie obiektu Szpitala Powiatowego w Kamiennej Górze przy ul. Bohaterów Getta 10 w związku z powyższym oferent zapozna się z obiektem szpitala i pomieszczeniami, gdzie świadczone będą usługi żywienia zbiorowego oraz dystrybucji. Oferent, który wygra przetarg jest zobowiązany zapewnić własny personel w takiej ilości osób, która zapewni należyte wykonanie usługi. Zamawiający nadmienia, iż kuchnia szpitalna została sprywatyzowana w 1999r. w związku z czym do obowiązków przyszłego Wykonawcy nie będzie należało przejmowanie pracowników Zamawiającego. Do profesjonalnego wykonywania usługi wykonawca użyje sprzętu gastronomicznego (lub będzie dzierżawił uzupełniając sprzęt Zamawiającego przekazany w drodze dzierżawy) oraz artykułów żywnościowych przez siebie zakupionych. Zamawiający informuje, ze istnieje możliwość wydzierżawienia sprzętu obecnie wykorzystywanego do świadczenia posiłków (tj. tacki termoizolacyjne oraz wózki do transportu posiłków) oraz pomieszczenia do jego przekazywania i mycia na podstawie odrębnej umowy. Zaleca się jednak uzupełnienie brakującego i niezbędnego sprzętu do dystrybucji na koszt własny oferenta. Zamawiający wydzierżawi wykonawcy sprzęt i urządzenia gastronomiczne znajdujące się w pomieszczeniach kuchni centralnej, do świadczenia usług żywieniowych i dystrybucji posiłków będący jego własnością. W przypadku chęci dzierżawy urządzeń w związku z obowiązkiem kompleksowego i profesjonalnego wykonania usługi żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją posiłków w oddziały szpitalne - Wykonawca uzupełni sprzęt gastronomiczny Zamawiającego i zakupi min. niezbędny sprzęt: termosy, czajniki, lodówki, zamrażarki, talerze, pokrywki, garnki, szafa) i wkalkuluje go w wartość świadczonej kompleksowej usługi. Zamawiającemu chodzi o termosy w ilości ok. 5 sztuk, które będą przeznaczone na herbatę dla pacjentów na oddziały szpitalne. W przypadku pozostałego sprzętu tj.: lodówki, zamrażarki oraz brakujące niezbędne rzeczy jak: talerze (płaskie, głębokie), garnki, miski na zupę, miski - salaterki, szkło, pokrywki, sztućce czy wiadra metalowe, plastikowe itd. przyszły Wykonawca winien uzupełnić i doposażyć w ilość jaką sam uzna za konieczną z uwagi na częstotliwość realizowania zamówienia żywności. Zakup brakującego asortymentu należy zrealizować w przeliczeniu na ilość dziennych posiłków, co zostało podane w siwz i wynosi ok. 70 dziennie + zapas (tłukące szkło). Po stronie Wykonawcy będzie zaopatrzenie w sprzęt i środki chemiczne, które będą używane przez niego do wykonywania usługi - winny spełniać warunki takie, jak sprzęt stosowany w placówkach służby zdrowia i być dopuszczone do obrotu w placówkach służby zdrowia. Zamawiający informuje, iż urządzenia AGD zamieszczone w zał nr l nie podlegają UDT. Zamawiający zobowiązuje się oddać wykonawcy w najem pomieszczenie na poziomie przyziemia o powierzchni 250,30 m2 mieszczące się w PCZ sp zoo przy ulicy Bohaterów Getta 10 w Kamiennej Górze wraz ze znajdującymi się tam urządzeniami do dystrybucji posiłków. Sprzęt stanowiący własność Zamawiającego będzie wynajmowany według spisu inwentaryzacyjnego - nie później niż w dniu następnym po podpisaniu umowy. Zamawiający wymaga od oferenta zapoznania się z podstawowymi zasadami pracy w szpitalu i stosowania ich tak, aby realizacja zamówienia nie utrudniała pracy personelowi medycznemu, pacjentom i innym firmom. Od Wykonawcy wymaga się również posiadanie umiejętności i wiedzy w zakresie przepisów wewnątrz kuchennych, organizacji pracy jak i znajomości uprawnień na określonych stanowiskach pracy. W związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej z dniem 01.05.2004r. firma, która wygra przetarg zobowiązana jest do w prowadzenia systemu HACCP. Zamawiający informuje, że usługi żywienia zbiorowego dotyczą hospitalizowanych pacjentów. Kwestia żywienia pracowników szpitala, nie dotyczy przetargu, jest to indywidualne podejście każdego oferenta do tematu. W związku z wymogiem odbioru i utylizacji odpadków pokonsumpcyjnych przez Wykonawcę - Zamawiający udostępni Wykonawcy odpowiednio usytuowane miejsce (miejsce takie znajduje się przed wejściem bocznym do szpitala od strony kotłowni lub przed warsztatem, gdzie znajduje się kontener na śmieci komunalne). Zamawiający informuje, iż stan techniczny oraz sanitarny pomieszczeń, które będą podlegały dzierżawie jest dobry i spełnia wytyczne oraz zalecenia sanepidu, w tym wymogi sanitarne i epidemiologiczne zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 10 listopada 2006r. W sprawie, jakim powinny odpowiadać pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia i urządzenia zakładu opieki zdrowotnej (Dz. U. 213, poz. 1568). Pomieszczenia te są gotowe do realizowania w nich przedmiotu zamówienia bez dokonywania inwestycji. Szpital na bieżąco realizuje wszystkie zalecenia sanepidu dotyczące otoczenia kuchni i dojść do niej (w chwili obecnej ma decyzję dotyczącą dojścia do kuchni od strony parkingu). Natomiast zalecenia SANEPID-u dotyczące stanu sanitarno - technicznego wewnątrz kuchni, jak i jej pomieszczeń realizuje sam dzierżawca. W chwili przekazania kuchni obecnemu dzierżawcy, kuchnia spełniała wymogi wyżej cytowanego Rozporządzenia. Pomieszczenie to jest wentylowane. Na podłodze znajdują się płytki podłogowe, tzw. glazura. Powierzchnia jest zmywalna. Wykonawca będzie ponosił opłaty eksploatacyjne osobno wg obowiązujących stawek i wskazania licznika: - opłata za energię elektryczną - opłata za gaz Natomiast na koszt dzierżawy kuchni i jej zaplecza składają się następujące koszty: - wynajmu pomieszczeń kuchennych i magazynu, - dzierżawy sprzętu gastronomicznego, - zużycia wody zimnej i ciepłej oraz wywozu nieczystości stałych - według których zamawiający będzie wystawiał fakturę vat, - udostępnienie miejsca na odpadki. Koszt dzierżawy w/w mediów i pomieszczeń w skali miesiąca wynosi 3.750 PLN złotych netto plus 23% podatku vat. Wykaz sprzętu gastronomicznego, który będzie podlegał dzierżawie został dołączony do siwz w formie załącznika. Zamawiający informuje, że średnio-miesięczne zużycie energii wykorzystywanej na potrzeby kuchni wynosi 1300 kwh, gazu - w ilości 300 m3. W szpitalu stosowany jest następujący schemat diet, jak w załączniku nr o. Ilości prowadzonych diet są uzależnione od zaleceń lekarskich. Zamawiający informuje, że w przypadku pacjentów będących na dietach poza cukrzycą (dzieci i dorośli) liczba posiłków w ciągu dnia wynosi 3: śniadanie, obiad, kolacja. Pacjenci na diecie cukrzycowej - liczba posiłków równa się 5: śniadanie, 2-gie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja. Zamawiający nie prowadzi kuchni mlecznej - żywienie pacjentów hospitalizowanych nie obejmuje tzw. małych pacjentów (noworodki) są żywione w oddziale neonatologiczno - położniczym wg innych zasad (gotowymi mieszankami z apteki szpitalnej lub we własnym zakresie pacjenta), tak więc usługa nie obejmuje żywienia noworodków. Oferta cenowa powinna być podana w PLN zł oraz winna zawierać cenę jednostkową - stawkę żywieniową za jeden dzień obejmującą trzy posiłki dziennie: (śniadanie, obiad, kolacja) na jednego pacjenta oraz umowną wartość oferty za rok. Oferta cenowa winna zawierać całkowity koszt wykonania usługi za okres 12 miesięcy, który oznacza faktyczną ilość stawek żywieniowych dziennych przypadających na jednego pacjenta w ciągu roku pomnożoną przez cenę jedn. (stawkę żywieniową za jeden dzień). Wykonawca zobowiązany jest do zachowania szczególnej staranności przy wykonywaniu zamówienia, przy uwzględnieniu specyficznego charakteru prowadzonej działalności. Wykonawca zobowiązuje się do wykonania usług z zachowaniem wszelkich przepisów i norm sanitarnych i higienicznych i bhp jakie są wymagane do tego rodzaju usług. Wykonawca odpowiada bezpośrednio przed organami nadzorująco - kontrolnymi zamawiającego za utrzymanie reżimu sanitarnego żywienia zbiorowego. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za niewykonanie lub nienależyte wykonanie przedmiotu umowy. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za szkody powstałe na: osobach i mieniu osób przebywających na terenie szpitala oraz mieniu zamawiającego, które wynikły z niewykonania, bądź nie należytego wykonania przedmiotu umowy. Zamawiający przedstawia niezbędne dla oferenta informacje w formie załączników: - spis urządzeń gastronomicznych do dystrybucji posiłków harmonogram dystrybucji posiłków w oddziały szpitalne. - normy żywienia zbiorowego Ilość łóżek przypadających w rozbiciu na oddziały szpitalne w ciągu 2010r. wyniosła 162 sztuki. Ilość przyjęć pacjentów w ciągu 2010 roku 5.834 osób. Średnie obłożenie łóżka w ciągu 2010 roku wyniosło 51%. W ciągu 12 m.-cy 24.000 stawek żywieniowych dziennych. Zamawiający informuje, że średnio dziennie w naszej placówce jest wydawanych około 60 - 70 posiłków. Usługa będzie wykonywana wewnątrz czynnego budynku szpitala i wszystkie usługi będą prowadzone przy czynnych oddziałach szpitalnych. W związku z tym Zamawiający wymaga od Wykonawcy zapoznania się z podstawowymi zasadami pracy w szpitalu i stosowania ich tak, aby nie zakłócały jego funkcjonowania, w tym pracy personelu medycznego, pacjentom i firmie. Ponadto wykonawca zobowiązuje się nie wykonywać prac związanych z realizacją niniejszej umowy w godzinach szpitalnej ciszy nocnej (od godz. 22.00 do godz. 6.00 rano). Szczegółowe warunki usługi określa się w umowie zał nr g, g1. Zamówienie to nie jest finansowane ze środków własnych.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555110000
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie wymaga się wpłaty wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.pcz.org.pl/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach