Przetargi.pl
Świadczenie usług restauracyjnych - przygotowanie i dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających do szkół w Gminie Brodnica w 2021 r.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Brodnicy ogłasza przetarg

  • Adres: 87-300 Brodnica, ul. Mazurska
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 56 495 49 90 , fax. 56 495 49 90
  • Data zamieszczenia: 2020-12-14
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Brodnicy
    ul. Mazurska 13
    87-300 Brodnica, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 56 495 49 90, fax. 56 495 49 90
    REGON: 53423300000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: gopsbrodnica.naszbip.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług restauracyjnych - przygotowanie i dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających do szkół w Gminie Brodnica w 2021 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług restauracyjnych – przygotowanie i dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających do szkół w Gminie Brodnica w 2021 r., w następującym zakresie: a) Szkoła Podstawowa Gorczenicy - 36 posiłków dziennie, b) Szkoła Podstawowa Szabdzie 59 - 26 posiłków dziennie, c) Szkoła Podstawowa w Gortatowie z siedziba w Szczuce wraz ze Szkołą Filialną w Cielętach - 20 posiłków dziennie, Siedziby Szkół – Szczuka 34, Gortatowo 7, Cielęta 15 Razem ilość dzieci objętych dożywianiem: 82 posiłków dziennie. Dostawa posiłków dla dzieci będzie się odbywała codziennie od 01.01.2021 r. do 31.12.2021 r. w dni robocze przez ok. 177 dni z uwzględnieniem przerw w nauce (ferii zimowych, wiosennych i letnich oraz innych dni wolnych od nauki w szkole) dla około 82 dzieci. Szacunkowa łączna ilość posiłków: 82 posiłki/dzień x 177 dni = 14514 posiłki 2. Szczegóły dotyczące zamówienia: 1. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i dowiezienia posiłku w okresie prowadzenia zajęć szkolnych (od poniedziałku do piątku, w dniach prowadzenia zajęć) do każdej z wymienionych wyżej szkół. 2. Wykonawca przystępujący do zamówienia musi uwzględnić dojazd do miejsc wskazanych powyżej. 3. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia posiłków na czas własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną) na własny koszt w specjalistycznych metalowych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne), w naczyniach własnych (talerze, sztućce) w terminach i ilościach zamówionych przez Zamawiającego. Nie dopuszcza się używania naczyń papierowych oraz z tworzyw sztucznych (w tym talerzy/sztućców jednorazowych i wielokrotnego użytku). Do obowiązków Wykonawcy należy codzienny odbiór odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości oraz odbiór brudnych naczyń po posiłku w tym samym dniu. 4. Posiłki będą przygotowane w oparciu o należytą recepturę zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Ponadto posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Dostarczane posiłki będą spełniały następujące parametry jakościowe: - (wartość kaloryczna porcji od 500 do 600 kcal), - posiłek powinien posiadać dobry smak, właściwe składniki odżywcze, odpowiednią konsystencję i wygląd oraz wkład mięsny, - wyklucza się podawanie mięsa i przetworów mięsnych z puszek konserwowych, potraw z grzybów, ryb z ością, szyjek i skrzydełek drobiowych oraz bigosu i kiełbas w zupach. - 2 razy w tygodniu posiłek w postaci zupy z wkładką i z pieczywem oraz 3 razy w tygodniu drugie danie: Zupa z wkładką i pieczywem: - temperatura zupy - 700C - objętość porcji - 500ml - waga wkładu mięsnego - 100 g - 2 kromki chleba lub inny rodzaj pieczywa, np. bułka Danie drugie: - temperatura dania - 700C - objętość porcji - 400 g - ziemniaki lub frytki - 150 g - mięso lub ryba bez ości – 150 g - surówka -100 g. Drugie danie mogą stanowić: pierogi, naleśniki z serem, kopytka, krokiety – o wadze 250 g. Ponadto do każdego posiłku należy dokładać dodatkowo świeży owoc. - Posiłek musi być dostarczony do każdej ze szkół najpóźniej do godz.1030. - Zamawiający nie dopuszcza, by w ciągu dwóch tygodni (14 dni kalendarzowych) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku (nie dotyczy to dodatkowego owocu - rodzaj owocu nie może się powtórzyć w ciągu 3 dni). 5. Zamawiający nie dopuszcza wykonywania posiłków z półproduktów. Przygotowanie i dostarczenie posiłków z półproduktów będzie stanowiło rażące naruszenie postanowień SIWZ oraz warunków umowy i będzie uprawniało Zamawiającego do natychmiastowego rozwiązania umowy bez wypowiedzenia. 6. Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. Wyklucza się serwowanie posiłków przygotowanych na bazie fastfood. Zamawiający nie zezwala również na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: konserw, produktów z glutaminianem sodu, parówek oraz wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) i/lub skrobi modyfikowanej. Zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno–warzywnym; Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku. Owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone, Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowywania potraw na bazie suszu. 7. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych. Do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych, do smażenia olej roślinny rafinowany, stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, soli o obniżonej zawartości sodu, bez dodatku cukrów i substancji słodzących. 8. Zamawiający będzie miał prawo do przeprowadzenia kontroli żywienia pod względem gramatury i jakości. 9. Za szczegółowy harmonogram wydawania posiłków, przygotowanie lokalu odpowiadają dyrektorzy szkół. Obowiązek porcjowania posiłków i wydawania ich spoczywa na pracownikach wyznaczanych przez dyrektora szkoły. 10. Wykonawca zobowiązany będzie do przedstawienia Zamawiającemu jadłospisu obowiązującego przez 14 kolejnych dni - najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem obowiązywania jadłospisu. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. 11. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek pokarmowych, dla potrzeb badań żywności przez Sanepid, ze wszystkich wykonanych i dostarczonych posiłków każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. 12. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz zaleceniami Głównego Inspektora i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: - wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń); - personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie); - cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno – higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków). 13. Wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, są określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach . 14. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność prawną i finansową za realizację przedmiotu zamówienia wobec Zamawiającego oraz organów kontroli (PIP, Sanepid itp.). 15. Wykonawca przejmuje pełną odpowiedzialność za jakość i czystość oferowanych posiłków. Celem ułatwienia przygotowania oferty w przedmiotowym postępowaniu Zamawiający dołącza do niniejszego opisu przedmiotu zamówienia Rozporządzenie Ministra Zdrowia, o którym mowa wyżej w punkcie 13.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach