Przetargi.pl
Świadczenie usług polegających na przygotowywaniu, dostarczaniu, podawaniu gorących posiłków dwudaniowych dla Klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Świdnicy

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 58-100 Świdnica, ul. Wałbrzyska 15
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 074 8537139 , fax. 074 8537139
  • Data zamieszczenia: 2015-11-20
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Wałbrzyska 15 15
    58-100 Świdnica, woj. dolnośląskie
    tel. 074 8537139, fax. 074 8537139
    REGON: 00581190900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.swidnica.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług polegających na przygotowywaniu, dostarczaniu, podawaniu gorących posiłków dwudaniowych dla Klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Świdnicy
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług polegających na przygotowywaniu, dostarczaniu, podawaniu gorących posiłków dwudaniowych dla Klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Świdnicy. W myśl art. 48 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. 2015, poz. 163), oraz przy współfinansowaniu z programu rządowego Pomoc państwa w zakresie dożywiania na lata 2014-2020. Przedmiot zamówienia został podzielony na 13 zadań, przewidywana średnia dzienna liczba uprawnionych do korzystania z posiłku wynosi 480 osób. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia przewidywanej średniej dziennej ilości osób uprawnionych objętych dożywianiem w zakresie +10%, - 10%. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie wydane posiłki zgodnie z miesięczną ewidencją osób dożywianych będącą podstawą rozliczenia.SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA. 1. Dwudaniowy posiłek gorący dla uczniów stanowi: 1.1. Zupa nie mniej niż 400 ml, 1.2. Drugie danie - gramatura nie mniej niż 400 gram - ziemniaki/ryż/kasza/makaron itp. gramatura nie mniej niż 200 gram, - mięso lub ryba gramatura nie mniej niż 100 gram, - danie bezmięsne (np. pierogi, kopytka, łazanki, naleśniki, krokiety itp.) gramatura nie mniej niż 400 gram, 1.3. jarzyny/gotowane warzywa/surówki/sałatki gramatura nie mniej niż 100 gram 1.4. kompot nie mniej niż 200 ml. W przypadku przygotowania drugiego dania, do którego nie podaje się w sposób zwyczajowo przyjęty surówki Wykonawca podaje owoc - gramatura nie mniej niż 100 gram. Minimalna wartość kaloryczna każdego posiłku uczniów wynosić będzie nie mniej niż 900 kcal. 2. Dwudaniowy posiłek gorący dla osoby dorosłej stanowi: 2.1. zupa nie mniej niż 450 ml, 2.2. drugie danie gramatura nie mniej niż 400 gram, - ziemniaki/ryż/kasza/makaron itp. gramatura nie mniej niż 200 gram, - mięso lub ryba gramatura nie mniej niż 100 gram, - danie bezmięsne (np. pierogi, kopytka, łazanki, naleśniki, krokiety itp.) gramatura nie mniej niż 400 gram, 2.3 jarzyny/gotowane warzywa/surówki/sałatki gramatura nie mniej niż 100 gram 2.4 kompot nie mniej niż 200 ml. W przypadku przygotowania drugiego dania, do którego nie podaje się w sposób zwyczajowo przyjęty surówki Wykonawca podaje owoc - gramatura nie mniej niż 100 gram. Minimalna wartość kaloryczna każdego posiłku dla osoby dorosłej wynosić będzie nie mniej niż 950 kcal. 3. Za gorący posiłek Zamawiający uznaje świeży, nieodgrzewany posiłek będący jednym z posiłków umieszczonych w jadłospisie. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, odpiekanych, przygotowywanych poprzez przetworzenie półproduktów głęboko zamrożonych. 4. Wykonawca zapewni gorący posiłek na który składać się będzie zupa, drugie danie, jarzyny/gotowane warzywa/surówki/sałatki, kompot, osobom uprawnionym zgodnie z wydaną decyzją administracyjną przez dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Świdnicy - Zamawiającego. 5. Każdy gorący posiłek dwudaniowy powinien zawierać produkty będące źródłem białka zwierzęcego (mięso wieprzowe lub wołowe, drób, ryby, nabiał) uzupełnione o produkty będące źródłem białka roślinnego (jarzyny, gotowane warzywa, surówki, sałatki, owoce). 6. Co najmniej trzy razy w tygodniu drugie danie powinno być mięsne, gatunek mięsa winien być zróżnicowany. 7. Gorące posiłki dwudaniowe muszą być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, powinny być urozmaicone, o wysokiej wartości odżywczej, sporządzone z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania. 8. Posiłki powinny być przygotowane według aktualnych norm żywieniowych oraz zgodnie z zasadami żywienia zbiorowego. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki w formie dwudaniowych pełnych obiadów zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2015 poz. 594) łącznie z przepisami wykonawczymi do ww. ustawy. 9. Posiłki, pod względem technologii wykonania i jakości spełniać muszą normy określone przez Instytut Żywności i Żywienia, w szczególności posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. 10. Gorące posiłki dwudaniowe muszą charakteryzować się wysoką jakością, posiadać właściwe walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturę tj. zupa: minimum + 75o C, drugie danie: minimum + 60oC, potrawy serwowane na zimno minimum + 4o C. 11. Wykonawca odpowiada za transport oraz dostarczenie na miejsce dostawy przedmiotu zamówienia własnym transportem (samochód musi spełniać wymogi sanitarno - techniczne do przewozu żywności), na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw (posiłki gorące, świeże, estetyczne). Wykonawca zobowiązany jest dbać o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. 12. Wykonawca zobowiązany jest do ponoszenia odpowiedzialności prawnej i materialnej wobec organów kontroli (stacji sanitarno - epidemiologicznej i innych instytucji kontroli) w zakresie wykonywanej usługi w tym m.in. w zakresie jakości produktów, przygotowania i transportu posiłków w zakresie wymagań higieniczno - sanitarnych. 13. Wykonawca zobowiązany jest do informowania Zamawiającego, o każdej kontroli podjętej przez Powiatową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną. 14. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli prawidłowości realizacji przedmiotowego zamówienia w każdym czasie trwania usługi. W przypadku kontroli Wykonawca zobowiązany jest do wydania kontrolującemu próbki przygotowanej żywności w dniu przeprowadzenia kontroli. 15. Gorący posiłek dwudaniowy należy planować na 10 dni z wyszczególnieniem kaloryczności posiłków, a jadłospis wywiesić w widocznym miejscu świadczenia usługi. 16. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia 10 - dniowego jadłospisu Zamawiającemu - w terminie najpóźniej do 3 dni roboczych przed rozpoczęciem realizacji 10 - dniowego jadłospisu. 17. Zamawiający zatwierdza przedstawiony przez Wykonawcę jadłospis oraz zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian, jeżeli przedmiotowy jadłospis nie odpowiada wymaganiom stawianym przez Zamawiającego. 18. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego zestawu obiadowego. 19. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorem szkoły, w której wydawane będą posiłki i dyrektorem Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Świdnicy - Zamawiającym lub osobą upoważnioną do kontaktu z Wykonawcą będącą pracownikiem MOPS w Świdnicy. 20. Wykonawca zobowiązany jest do realizacji usługi w okresie zamówienia w dni robocze tj. od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni, o których mowa w ustawie z dnia 18 stycznia 1951 r. o dniach wolnych od pracy (tj. Dz. U. z 2015 r. poz. 90). 21. W okresie od 01.01.2016 r. do 31.12.2016 r. przewiduje się wydawanie posiłków przez ok. 252 dni żywieniowe. 22. Wykonawca zobowiązany jest do wyposażenia w stoliki i krzesła salę konsumpcyjną lub stołówkę. Przedmiotowe wyposażenie winno być jednolite, estetyczne i nie noszące znamion nadmiernego użytkowania. 23. Wykonawca zobowiązany jest do utrzymania w czystości wyposażenia oraz pomieszczenia zgodnie z wymaganiami Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej. 24. Wykonawca powinien wydawać gorący posiłek dwudaniowy w pierwszej kolejności uczniom w czasie przerw międzylekcyjnych. 25. Czas wydawania gorącego posiłku dwudaniowego powinien być dostosowany do planu zajęć lekcyjnych uczniów objętych dożywianiem. 26. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania zasady, iż gorący posiłek dwudaniowy powinien być bezpośrednio spożywany przez ucznia na miejscu. Jedynie w uzasadnionych przypadkach potwierdzonych przez lekarza, pedagoga szkolnego, dyrektora szkoły, wychowawcę (choroba dziecka, wydłużony czas zajęć lekcyjnych, inne usprawiedliwione nieobecności), gorący posiłek dwudaniowy może być wydany rodzicowi lub opiekunowi. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia jednorazowego pojemnika, w którym wydany zostanie posiłek dla rodzica lub opiekuna. 27. Dla Zadania 13 przez lokal rozumie się miejsce wydawania posiłków dla innych osób uprawnionych niż uczeń, lokal nie może znajdować się w budynku Szkoły. Osoba uprawniona inna niż uczeń otrzymuje dwudaniowy gorący posiłek w miejscu wskazanym przez Wykonawcę na terenie miasta Świdnica w lokalu odpowiednio do tego typu usług przystosowanym. Zapewnienie warunków do spożycia posiłków (wyposażenie tj. stoliki, krzesła) osobom uprawnionym innym niż uczeń oraz utrzymanie ww. lokalu w czystości spoczywa na Wykonawcy. Przedmiotowe wyposażenie winno być jednolite, estetyczne i nie noszące znamion nadmiernego użytkowania. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia wyposażenia dla co najmniej 50 % osób uprawnionych. 28. W przypadku dostarczania gorących posiłków dwudaniowych do szkoły lub lokalu należy uwzględnić w kalkulacji naczynia jednorazowego użytku, sztućce jednorazowego użytku, serwetki, koszty dowozu oraz wydania posiłku, a także prace porządkowe. 29. Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia ewidencji osób dożywianych w danym miesiącu. 30. Zamawiający zobowiązuje Wykonawcę, do co miesięcznego przedstawienia rozliczenia wydanych posiłków dla poszczególnych osób uprawnionych w formie elektronicznej tj. w postaci arkusza kalkulacyjnego zapisanego na nośniku elektronicznym typu: pamięć USB - pendrive, płycie CD, DVD itp. nośniku danych. Wykonawca zobowiązany jest wraz z wersją elektroniczną rozliczenia dostarczyć Zamawiającemu ww. rozliczenie tej samej treści w wersji papierowej. 31. Zamawiający sporządzi wykaz uczniów/osób dorosłych korzystających z posiłków, który będzie zawierał imię, nazwisko, adres oraz okres przyznania pomocy w formie posiłku. 32. Zamawiający dostarczy Wykonawcy wykaz uczniów/osób dorosłych najpóźniej na dzień przed planowanym okresem przyznania pomocy w formie posiłku. 33. Zamawiający będzie dostarczał Wykonawcy wykaz uczniów/osób dorosłych uprawnionych do korzystania z pomocy w formie posiłku na wskazany przez Wykonawcę adres poczty elektronicznej za potwierdzeniem odbioru ww. wykazu przez Wykonawcę. 34. Wykonawca zobowiązany jest posiadać adres poczty elektronicznej, który to adres ujawni w formularzu oferty, na który to adres Zamawiający będzie przesyłał wykaz uczniów/osób dorosłych uprawnionych do korzystania z pomocy w formie posiłku. Uwaga: 1. Sposób i warunki korzystania z pomieszczeń szkoły i ich wyposażenia Wykonawca ustala we własnym zakresie z Dyrektorem danej jednostki.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553200009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności rachunku/faktury VAT
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mops.swidnica.bip-gov.info.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach