Przetargi.pl
Świadczenie usług polegających gotowaniu, dostarczaniu i wydawaniu posiłków dla uczniów, dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz pracowników Szkoły Podstawowej nr 3 im. Tadeusza Kościuszki w Świdniku

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 3 IM. TADEUSZA KOŚCIUSZKI W ŚWIDNIKU ogłasza przetarg

  • Adres: 21-040 Świdnik, ul. Mikołaja Kopernika 9A
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2024-06-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: SZKOŁA PODSTAWOWA NR 3 IM. TADEUSZA KOŚCIUSZKI W ŚWIDNIKU
    ul. Mikołaja Kopernika 9A
    21-040 Świdnik, woj. lubelskie
    REGON: 000714567
  • Adres strony internetowej zamawiającego: https://sp3.e-swidnik.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług polegających gotowaniu, dostarczaniu i wydawaniu posiłków dla uczniów, dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz pracowników Szkoły Podstawowej nr 3 im. Tadeusza Kościuszki w Świdniku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest gotowanie, dostarczanie i wydawanie niżej wymienionych posiłków dla uczniów, dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz pracowników Szkoły Podstawowej nr 3 im. Tadeusza Kościuszki w Świdniku w formie: 1) Obiadu abonamentowego, dwudaniowego składającego się z zupy, II dania i kompotu/napoju – dla uczniów szkoły podstawowej oraz pracowników – średnio dla 160 uczniów oraz pracowników dziennie; 2) Posiłków dla dzieci oddziałów przedszkolnych, na które składają się: śniadanie z drugim śniadaniem, obiad dwudaniowy z kompotem/napojem, podwieczorek - średnio dla 110 dzieci dziennie;
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55300000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wykonawca wniesie wadium w wysokości: 25.000,00 zł (słownie: dwadzieścia pięć tysięcy złotych 00/100).Wadium może być wnoszone według wyboru wykonawcy w jednej lub kilku następujących formach:1) pieniądzu;2) gwarancjach bankowych;3) gwarancjach ubezpieczeniowych;4) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2022 r. poz. 2080 z późn. zm.).Wadium wnoszone w pieniądzu wpłaca się przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego pod numerem: 87 1020 3176 0000 5902 0328 2332.w terminie do dnia składania ofert (decyduje termin wpływu środków na rachunek Zamawiającego).Jeżeli wadium jest wnoszone w przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienia, w innej formie niż pieniężnej, wadium musi dotyczyć wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie np. poprzez wymienienie wszystkich Wykonawców bądź wskazanie, że Wykonawca wskazany w treści gwarancji/poręczenia działa jako pełnomocnik, lider itp.Jeżeli wadium jest wnoszone w formie gwarancji lub poręczenia, Wykonawca przekazuje Zamawiającemu oryginał gwarancji lub poręczenia, w postaci elektronicznej (umocowanego) przedstawiciela Gwaranta lub Poręczyciela wraz z plikami stanowiącymi ofertę.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający określa warunki udziału w postępowaniu w zakresie:5.1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu dotyczące:5.1.1. zdolności do występowania w obrocie gospodarczymZamawiający uzna, że wykonawca spełnia warunek, jeżeli: wykonawcy prowadzący działalność gospodarczą lub zawodową są wpisani do jednego z rejestrów zawodowych lub handlowych prowadzonych w państwie członkowskim Unii Europejskiej, w którym posiadają siedzibę lub miejsce zamieszkania.Warunek dotyczący zdolności do występowania w obrocie gospodarczym pozwala Zamawiającemu na identyfikację podmiotu występującego w postępowaniu, a w szczególności ustalenie, czy podmiot występujący jako np. spółka handlowa jest wpisany do odpowiedniego rejestru. Chodzi przede wszystkim o Krajowy Rejestr Sądowy (KRS), do którego powinny być wpisane podmioty prowadzące działalność gospodarczą w określonej formie prawnej i Centralną Ewidencję i Informację o Działalności Gospodarczej (CEIDG), czyli spis przedsiębiorców będących osobami fizycznymi.5.1.2. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisówWykonawca musi posiadać aktualny wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie produkcji posiłków od surowca do gotowej potrawy, z możliwością ich transportu w ramach usług cateringowych na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o Bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 1448 ze zm.).Decyzja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego powinna zawierać zezwolenie na prowadzenie żywienia zbiorowego i realizację usługi w systemie cateringowym lub równoważny zapis uprawniający Wykonawcę do wykonywania usług będących przedmiotem zamówienia.UWAGA: W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek ten musi spełniać każdy wykonawca.5.1.3. sytuacji ekonomicznej lub finansowej4)Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną na kwotę nie mniejszą niż 300 000,00 zł (słownie: trzysta tysięcy złotych).5.1.4. zdolności technicznej lub zawodowej:5.1.4.1. Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że:a) w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje należycie, co najmniej trzy usługi polegające na dostarczaniu i gotowaniu posiłków lub na gotowaniu i wydawaniu posiłków dla jednostek oświatowych o wartości nie mniejszej niż 500 000,00 zł brutto każda z tych usług.b) prowadzi działalność gospodarczą związaną z realizacją przedmiotu zamówienia, tj. w zakresie następujących kodów PKD: PKD 10.85.Z, PKD 56.29.Z, PKD 56.21.Z w sposób nieprzerwany przez okres ostatnich minimum 15 (piętnastu) lat.UWAGA: Przez wykonanie usługi w sposób ciągły lub powtarzający się, rozumie się wykonanie lub wykonywanie usługi w ciągu następujących po sobie kolejnych co najmniej 6 miesięcy.UWAGA: Termin, o którym mowa wyżej, wyrażony w latach lub miesiącach, liczy się wstecz od dnia, w którym upływa termin składania ofert.UWAGA! W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (konsorcjum) warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli co najmniej jeden ze wspólników konsorcjum samodzielnie posiada wymagane doświadczenie (nie dopuszcza się sumowania potencjału wspólników w zakresie doświadczenia). Podobnie w przypadku powoływania się na zasoby podmiotu trzeciego w celu spełnienia warunków udziału w postępowaniu (w zakresie doświadczenia), podmiot ten musi samodzielnie posiadać doświadczenie opisane powyżej.UWAGA! W przypadku, gdy podmiot trzeci, który udostępnia potencjał wykonawcy, realizował zamówienie, w zakres którego wchodziły wyżej określone usługi wspólnie z innym podmiotem, nie ubiegającym się o udzielenie zamówienia, zamawiający wymaga, aby podmiot trzeci udostępniający potencjał wykonawcy faktycznie uczestniczył w realizacji ww. usług.UWAGA! Warunek dotyczący prowadzenia działalności gospodarczej związanej z realizacją przedmiotu zamówienia, tj. w zakresie następujących kodów PKD: PKD 10.85.Z, PKD 56.29.Z, PKD 56.21.Z w sposób nieprzerwany przez okres ostatnich minimum 15 (piętnastu) lat będzie weryfikowany przez Zamawiającego na podstawie danych wynikających z dokumentów potwierdzających że Wykonawca wpisany do jednego z rejestrów zawodowych lub handlowych, prowadzonych w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania (m.in. KRS i CEIDG). W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek ten będzie odrębnie weryfikowany wobec każdego z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. Każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia musi spełniać ten warunek samodzielnie.5.1.4.2. Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował:a)min. 1 środkiem transportu do realizacji zamówienia posiadającym zaświadczenie dopuszczające ten środek do przewozu żywności, wydane przez odpowiednie służby sanitarno-epidemiologiczne wraz z informacją o podstawie do dysponowania tym środkiem,b)dysponuje obiektem lub będzie dysponował, w którym Wykonawca będzie wytwarzać posiłki dla Zamawiającego przez cały okres trwania umowy posiadającą wymagane zezwolenia i dopuszczenia, tj. aktualną Decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu w zakresie: produkcji posiłków od surowca do gotowej potrawy.5.1.4.3. Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował następującymi osobami skierowanymi do realizacji zamówienia:a)min. 2 osobami na stanowisku kucharza posiadającymi co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe na ww. stanowisku, w tym 1 osoba z wykształceniem – technolog żywienia posiadający co najmniej 5-letnie doświadczenie,b)min. 3 osobami na stanowisku pomoc kuchenna posiadającymi co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe (każda z tych osób) na ww. stanowisku,c)min. 1 osobą odpowiedzialną za rozliczenie posiłków, częściowo realizującą swoje obowiązki w siedzibie Zamawiającego w terminach i godzinach ustalonych z Zamawiającym,d)min. 1 osobą – na stanowisku kierowcy posiadającą ważną książeczkę zdrowia sanitarno-epidemiologiczną.UWAGA! W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (konsorcjum) powyższe warunki zostaną uznane za spełnione, jeżeli co najmniej jeden ze wspólników konsorcjum samodzielnie posiada wymagane doświadczenie (nie dopuszcza się sumowania potencjału wspólników w zakresie doświadczenia). Podobnie w przypadku powoływania się na zasoby podmiotu trzeciego w celu spełnienia warunków udziału w postępowaniu (w zakresie doświadczenia), podmiot ten musi samodzielnie posiadać doświadczenie opisane powyżej.UWAGA! W przypadku, gdy podmiot trzeci, który udostępnia potencjał wykonawcy, realizował zamówienie, w zakres którego wchodziły wyżej określone usługi wspólnie z innym podmiotem, nie ubiegającym się o udzielenie zamówienia, zamawiający wymaga, aby podmiot trzeci udostępniający potencjał wykonawcy faktycznie uczestniczył w realizacji ww. usług.UWAGA! Oceniając zdolność techniczną lub zawodową, Zamawiający może, na każdym etapie postępowania, uznać, że Wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez Wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.Weryfikacji i oceny warunków udziału w postępowaniu Zamawiający dokona na podstawie oświadczeń i dokumentów składanych przez uczestniczących w postępowaniu wykonawców z zachowaniem sposobu i formy, o których mowa w niniejszej SWZ.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2024-07-02

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach