Przetargi.pl
Świadczenie usług gastronomicznych w Domu Pomocy Społecznej LEŚNY w Zaskoczynie tj. przygotowywanie całodziennych posiłków dla mieszkańców z uwzględnieniem diet i kaloryczności, w oparciu o istniejące zaplecze kuchenne

Dom Pomocy Społecznej LEŚNY ogłasza przetarg

  • Adres: 83-041 Mierzeszyn,
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 0-58 6828114 , fax. 0-58 6828114
  • Data zamieszczenia: 2013-02-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej LEŚNY
    83-041 Mierzeszyn, woj. pomorskie
    tel. 0-58 6828114, fax. 0-58 6828114
    REGON: 00096150900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.powiat-gdanski.pl przetargi-zakładka jednostki organizacyjne
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług gastronomicznych w Domu Pomocy Społecznej LEŚNY w Zaskoczynie tj. przygotowywanie całodziennych posiłków dla mieszkańców z uwzględnieniem diet i kaloryczności, w oparciu o istniejące zaplecze kuchenne
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych w Domu Pomocy Społecznej LEŚNY w Zaskoczynie, tj. przygotowywanie przez Wykonawcę całodziennych posiłków dla mieszkańców z uwzględnieniem diet i kaloryczności w wynajmowanych na ten cel pomieszczeniach kuchennych Zamawiającego wraz z wyposażeniem w latach 2013-2016. 2.Zakres przedmiotu zamówienia Szacunkowa ilość - 109.600 osobodni, przy założeniu, że przez cały okres obowiązywania umowy w Domu Pomocy Społecznej przebywa 100 mieszkańców . Zamawiający oświadcza, że wskazana ilość mieszkańców jest maksymalną ilością mieszkańców, która może przebywać w DPS-ie. Rzeczywista ilość osobodni w ramach zamówienia wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego. Aktualnie w DPS-ie przebywa 97 osób , w tym w pawilonie mieszkalnym przebywa 55 osób, a w skrzydle budynku głównego 42 osoby. (zestawienie osobodni za okres 01/2012 do 12/2012r. stanowi zał. nr 10 do SIWZ). Ilość tych osób może ulec zmianie. Zamawiający nie godzi się na dowóz gotowych posiłków z zewnątrz. 3.Wykonawca powinien zapewnić codzienne posiłki o ustalonych porach dnia: - Śniadanie 8.00 - 10.00, - II śniadanie 11.00, - Obiad 12.00 - 14.00, - Podwieczorek 16.00, - Kolacja 18.00 - 20.00. a)drugie śniadanie i podwieczorek przeznaczone są dla osób, które zaleceniem lekarza muszą być dożywiane częściej, ale w małych ilościach (niedowaga, cukrzyca itp.). b)obecnie dodatkowo dożywianych jest 29 osób, liczba tych osób może być zmienna. 4.Zalecane normy kalorii i składników pokarmowych obliczone na osobodzień: Kalorie ok. 2200 -2400, Węglowodany ok. 300 g, Białko ogółem 70 g, w tym białko zwierzęce ok. 20 - 30 g, Tłuszcz ok. 70 g, Białko powinno pokrywać od 13 - 16 % całodobowego zapotrzebowania kalorycznego, tłuszcze nie więcej niż 30 % całodobowego zapotrzebowania kalorycznego natomiast reszta kalorii powinna zostać pokryta przez węglowodany. Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania jadłospisów przy uwzględnieniu produktów sezonowych. 5.Posiłki powinny uwzględniać zestaw dietetyczny: a)dieta podstawowa, b)dieta łatwostrawna c)dieta wątrobowa, d)dieta cukrzycowa, e)dieta płynna np.: miksowana, kleik. Wykonawca zobowiązany jest podczas trwania umowy do realizacji jadłospisów przy poszczególnych dietach według zaleceń lekarza odnośnie kaloryczności posiłków. 6.Sporządzanie posiłków w ilościach wynikających ze stanu mieszkańców z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych, musi odbywać się na bieżąco, ze świeżych produktów, w pomieszczeniach kuchni Domu zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach tj.: - Ustawy z dnia 28 października 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) i innych, w tym zakresie jak również z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, - Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego z dnia 17 kwietnia 2007 r. (Dz. U. Nr 80, poz. 545), - Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L. 139 z 30 kwietnia 2004 r. str. 1 ze zm.). 7.Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia upoważnionemu przedstawicielowi Zamawiającego jednej porcji każdego posiłku do degustacji w zakresie diety podstawowej w celu dokonania kontroli jakości i gramatury. Wyznaczony pracownik Zamawiającego będzie sprawować nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm przy sporządzaniu posiłków. W przypadku zakwestionowania jakości, ilości i zgodności z normami posiłków Zamawiający ma prawo odmówić ich przyjęcia i żądać dostarczenia posiłków odpowiadających jakością, ilością i zgodnością z normami na koszt Wykonawcy. 8. Przygotowywane posiłki będą odbierane przez pracowników Zamawiającego, w oknie podawczym na stołówkę w budynku głównym, jak również w pawilonie mieszkalnym. Dostarczenie i wydawanie posiłków do pawilonu mieszkalnego (budynek wolnostojący nie połączony z budynkiem głównym) odbywać się będzie przy użyciu urządzenia typu bemar przez pracowników Wykonawcy. Rozdanie mieszkańcom posiłków, a następnie zwrot brudnych naczyń, należy do pracowników Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany będzie do mycia wraz z wyparzaniem całości wydanych naczyń i sztućców. 9. Zamawiający zapewni naczynia stołowe i sztućce oraz niezbędny sprawny technicznie sprzęt kuchenny w dniu rozpoczęcia świadczenia przedmiotu zamówienia. Wykonawca zobowiązany jest do bieżącego uzupełniania naturalnych ubytków na swój koszt w okresie trwania umowy, jak również do zakupu dodatkowego sprzętu kuchennego, jeżeli stwierdzi taką konieczność. Zakupiony dodatkowy sprzęt kuchenny przez Wykonawcę stanowi jego własnością. 10. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Polityki Społecznej z dnia 19 października 2005 r. w sprawie domów pomocy społecznej (Dz. U. z 2005 r. Nr 217, poz.1837) Wykonawca wyposaży kuchenki w oddziałach (2 w budynku głównym, 1 w pawilonie mieszkalnym) w podstawowe produkty żywnościowe i napoje w postaci: pieczywa, tłuszczy, przetworów, herbaty. Ponadto na kulinarną terapię zajęciową należy zapewnić produkty do wypieku ciast i słodycze o wartości nie przekraczającej 350 zł brutto miesięcznie, zgodnie ze złożonymi zamówieniami przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Przygotowywanie ciast do wypieku odbywa się na stołówce, a wypiek odbywać się będzie w piekarniku znajdującym się w pomieszczeniu kuchni. Wydawanie art. spożywczych na terapię zajęciową następować będzie na pisemny wniosek przedstawiciela Zamawiającego. 11.Wykonawca udostępni płatne posiłki pracownikom Domu, którzy się o to zwrócą i chętnym osobom w ramach tzw. usług środowiskowych. Opłaty za te posiłki ponoszą osoby je zamawiające uiszczając bezpośrednio u Wykonawcy. Na dzień dzisiejszy nikt nie korzysta z płatnych posiłków. 12.Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania jadłospisów zgodnie z zasadami żywienia i dietetyki stosowanej opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia. Posiłki powinny pokrywać całodobowe zapotrzebowanie na kalorie i podstawowe składniki odżywcze tj. białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz sole mineralne. Posiłki, które nie spełniają norm ilościowych czy jakościowych, będą przez Zamawiającego zakwestionowane , natomiast Wykonawca zostanie zobowiązany do prawidłowego (zgodnego z normami) przygotowania tych posiłków. 13. Dekadowy jadłospis winien być przedstawiony z 3-dniowym wyprzedzeniem do akceptacji osobie wyznaczonej do tego celu przez Zamawiającego. O ewentualnych zmianach w jadłospisie należy niezwłocznie powiadomić Zamawiającego. (przykładowy jadłospis dekadowy stanowi załącznik nr 12 do SIWZ). 14. W ramach tzw. wsadu do kotła należy uwzględnić przygotowanie tradycyjnych posiłków tj. na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a także dodatkowo przygotuje posiłki na imprezy wynikające z Wykazu imprez okolicznościowych na lata 2013-2016 (załącznik nr 8 do SIWZ). Liczba zaproszonych gości uzgadniana będzie każdorazowo pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym (nie więcej niż 50 osób). Imprezy okolicznościowe rozliczane będą dodatkowo wg. ilości osób biorących udział w planowanych imprezach. 15.Wykonawca musi prowadzić ewidencję ilościowo-wartościową wydanych posiłków z podziałem na poszczególne diety, o których mowa w ust. 4 niniejszego paragrafu. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wglądu do tej ewidencji. 16. Ilość potrzebnych posiłków z podziałem na diety, o których mowa w ust. 5 zgłaszana będzie pisemnie przez Zamawiającego do godziny 10.00 dnia poprzedniego i korygowana będzie do godziny 8.00 dnia bieżącego. 17. Wysokość tzw. wsadu do kotła średnio w skali miesiąca nie może być niższa niż: 8,00 zł netto na jedną osobę dobowo. (przykładowy jadłospis przy wsadzie do kotła 8 zł netto stanowi zał. nr 13 do SIWZ). 18.Zamawiający zastrzega sobie prawo do wglądu do dokumentacji źródłowej np.: faktur zakupu, kartotek magazynowych itp. 19.Zamawiający bezwzględnie wymaga, aby na drugie danie obiadowe przy diecie ogólnej wystąpiło: - co najmniej 5 razy w dekadzie potrawa mięsna (schab, pieczeń wieprzowa, pulpety lub mięso drobiowe (wyłącznie udka lub filety), - 2 razy w dekadzie filet z ryby bez ości, - 5 raz w dekadzie ciepłe kolacje (minimum), oraz 5 razy w dekadzie ciepłe śniadania (minimum). 20.Potrawy należy przygotowywać w tym samym dniu i nie można przetrzymywać ich do dnia następnego. 21.W przypadku niewykorzystania przez mieszkankę pełnego osobodnia żywienia do rozliczeń przyjmuje się: a)koszt śniadania i drugiego śniadania - 25% stawki osobodnia żywienia, b)koszt obiadu - 55% stawki osobodnia żywienia, c)koszt podwieczorku i kolacji - 20% stawki osobodnia żywienia. 22.Odpady pokonsumpcyjne Wykonawca zagospodaruje we własnym zakresie, zachowując sposób transportu, przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami. 23.Warunkiem świadczenia usług gastronomicznych dla Domu jest wynajęcie pomieszczeń kuchennych wraz z elementami stałego wyposażeniem, o łącznej powierzchni: 165,25 m?. W skład pomieszczeń kuchennych wchodzą: pomieszczenie wstępnej obróbki wraz z obieralnią warzyw, kuchnia właściwa, zmywalnia naczyń. Zamawiający informuje, iż pomieszczenia kuchenne wyposażone są w media takie jak: zimna woda, ciepła woda, energia elektryczna, wentylacja grawitacyjna i mechaniczna, drożna kanalizacja, winda do transportu posiłków, podlegająca Dozorowi Technicznemu - opłaty za konserwację i przeglądy windy ponosi Zamawiający. W ciągu ostatniego roku na kuchni nie były wykonywane żadne remonty sprzętu kuchennego, natomiast pomieszczenia wymagają jedynie bieżących odnowień. Pomieszczenia nie są przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. (zestawienie opłat za media w okresie 01/2012 do 12/2012 stanowi zał. nr 11 do SIWZ) Na wymienioną powierzchnię składają się: Kuchnia główna 76,00 m? Magazynek kuchni 16,00 m? Magazyn spożywczy 64,00 m? Szatnia personelu 6,30 m? WC kuchni 2,95 m? 24.Za wynajem od Domu pomieszczeń o powierzchni 165,25 m? Wykonawca zapłaci miesięcznie czynsz w wysokości 4065,15 zł. Za wynajem stałego i ruchomego wyposażenia kuchni przejętego protokołem zdawczo-odbiorczym Wykonawca zapłaci czynsz miesięczny w ryczałtowej wysokości 500,00 zł. Zamawiający nie jest aktualnie podatnikiem podatku VAT, w związku z czym wskazane wyżej kwoty miesięcznego czynszu nie uwzględniają podatku VAT, ani do tej kwoty nie będzie doliczany VAT. W przypadku gdy Zamawiający stanie się podatnikiem podatku VAT, do wskazanych wyżej kwot miesięcznego czynszu zostanie doliczony podatek VAT w ustawowej wysokości. 25.Wykonawca uiści dodatkowe miesięczne opłaty Zamawiającemu za: - energię elektryczną według wskazań podliczników i aktualnych stawek brutto ustalanych przez dostawcę energii , - wodę według wskazań podliczników i stawki za 1m3 za wodę w wysokości 3,48 zł, - ogrzewanie wynajmowanych pomieszczeń, podgrzewanie wody, oraz za odprowadzone ścieki, w łącznej wysokości ryczałtowej 615 zł miesięcznie, - wywóz nieczystości stałych za 1 m? (wydzielony jeden pojemnik dla potrzeb Wykonawcy) według aktualnych stawek brutto usługodawcy, - tel/fax, według wydruku centrali abonenckiej Zamawiającego, według obowiązujących stawek usługodawcy brutto, - podatek od nieruchomości od wynajmowanej powierzchni według aktualnej stawki podatku od nieruchomości określonej we właściwej uchwale Rady Gminy Trąbki Wielkie. Na dzień ogłoszenia przetargu stawka ta wynosi 7,66 zł za 1 m2 rocznie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany wysokości opłat za dostarczane media w przypadku zmiany cen brutto dostaw mediów przez Dostawców oraz w przypadku wprowadzenia nowych stawek podatku od nieruchomości. Zamawiający nie jest aktualnie podatnikiem podatku VAT, w związku z czym kwoty opłat za wodę oraz za ogrzewanie wynajmowanych pomieszczeń, podgrzewanie wody, oraz za odprowadzone ścieki, wskazane wyżej nie uwzględniają podatku VAT, ani do tej kwoty nie będzie doliczany VAT. W przypadku gdy Zamawiający stanie się podatnikiem podatku VAT, do wskazanych wyżej kwot tych opłat zostanie doliczony podatek VAT w ustawowej wysokości. 26.Wykonawca odpowiada za wynajmowane pomieszczenia, urządzenia i naczynia, dokonując niezbędnych napraw na własny koszt i uzupełnia na bieżąco braki w wynajmowanych zasobach, jeśli występują. 27.Szczegółowe warunki umowy najmu zostały określone we wzorze stanowiącym załącznik nr 6 do SIWZ. 28. Wykonawca zapewnia we własnym zakresie pozostałe, oprócz wynajmowanych, urządzenia i naczynia niezbędne do wykonania usługi. 29. Na Wykonawcy spoczywa obowiązek przestrzegania wymogów Sanepidu, HACCP, bhp i ppoż. Zamawiający w każdej chwili może wnioskować o przeprowadzenie kontroli Sanepidu. UWAGA: Wszelkie protokoły z ostatniej kontroli lub badań związanych z blokiem żywienia będą do wglądu dla zainteresowanych podczas wizji lokalnej pomieszczeń przeznaczonych do dzierżawy. 30.Obowiązkiem Wykonawcy jest dostarczenie dla Zamawiającego kserokopii protokołów z kontroli (stanu sanitarnego pomieszczeń, posiłków) Sanepidu, PIP. Za uchybienia ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi, której następstwem będą m.in. mandaty, kary, odpowiada Wykonawca. 31.Wszelkie modernizacje pomieszczeń i instalacji, wykonywane przez Wykonawcę, muszą być uzgodnione z Zamawiającym. Wszelkie nakłady za poniesione prace pokrywa Wykonawca. 32. Rozliczenia finansowe z Wykonawcą będą odbywały się w miesięcznych okresach rozliczeniowych (po zakończeniu miesiąca kalendarzowego) na podstawie rozliczeń wydanych posiłków. Będą się one odbywały według wzoru: Cena brutto jednego osobodnia żywienia (wynikająca z oferty Wykonawcy stanowiący załącznik nr 1) x ilość faktycznie wydanych posiłków całodziennych w danym miesiącu Cena brutto osobodnia żywienia będzie podlegać corocznej waloryzacji . 33. Wypłata tak wyliczonego wynagrodzenia za wykonaną usługę, będzie następowała po upływie każdego miesiąca, w terminie 21 dni od daty otrzymania prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy, przelewem na jego konto bankowe. 34. Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm odnośnie wydawanych posiłków sprawować będzie wyznaczony pracownik Zamawiającego. 35. Zamawiający dopuszcza zatrudnienie podwykonawcy/podwykonawców. W przypadku zatrudnienia podwykonawcy/podwykonawców, w oparciu o art. 36 ust. 4 Ustawy Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom. Do oferty należy załączyć informację na ten temat (wzór zał. nr 9 do SIWZ).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia wadium w wysokości 40.000,00 zł (słownie: czterdzieści tysięcy złotych 00/100 ) najpóźniej w dniu składania ofert przed godz. 11.30 dnia 29.03.2013 r. W przypadku jeżeli do godz. 11:30 dnia 29.03.2013r . nie wpłynie wymagana kwota wadium na konto Zamawiającego, będzie to oznaczało, że wadium nie zostało wniesione.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.powiat-gdanski.pl (przetargi- zakładka jednostki organizacyjne)
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 60 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach