Przetargi.pl
„Świadczenie usług gastronomicznych dla wychowanków przebywających w Zespole Placówek Oświatowych w Krośnie”

Zespół Placówek Oświatowych w Krośnie ogłasza przetarg

  • Adres: 38-400 Krosno, Bohaterów Westerplatte 20a
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 134321783
  • Data zamieszczenia: 2023-01-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Placówek Oświatowych w Krośnie
    Bohaterów Westerplatte 20a
    38-400 Krosno, woj. podkarpackie
    tel. 134321783
    REGON: 180601234
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Świadczenie usług gastronomicznych dla wychowanków przebywających w Zespole Placówek Oświatowych w Krośnie”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiot zamówienia obejmuje świadczenie usługi gastronomicznej polegającej na przygotowaniu i wydawaniu posiłków (śniadanie, obiad - dwudaniowy, kolacja) dla ok. 180 wychowanków dziennie (wiek 15-20 lat) przebywających w Zespole Placówek Oświatowych w Krośnie w okresie od 02 stycznia 2023 r. do 31 grudnia 2023 r.,z wyjątkiem dni wolnych od nauki szkolnej - zgodnie z kalendarzem roku szkolnegoz uwzględnieniem tzw. „wsadu do kotła”.2. Planowana liczba posiłków w ciągu 197 dni dla 180 wychowanków z zastrzeżeniem, że:a) dni od poniedziałku do czwartku w trakcie trwania umowy przewiduje się 157, zaś w ciągu dnia Wykonawca zobowiązany jest wydać 3 posiłki, przewidywana ilość posiłków to = 157 dni x 3 posiłki = 471 x 180 wychowanków = 84 780b) dni oznaczone w kalendarzu jako piątek w trakcie trwania umowy przewiduje się 40, zaś w ciągu takiego dnia Wykonawca zobowiązany jest wydać 2 posiłki (przewidywana ilość posiłków to 40 dni x 2 posiłki = 80 x 180 wychowanków =14 400Razem: 99 180 posiłków.3. Liczba wychowanków korzystających z wyżywienia dziennego jest wielkością szacunkową, może się zmieniać w trakcie obowiązywania umowy i uzależniona jest od dziennych stanów osobowych wychowanków. Ewentualne zmiany ilości zamawianych posiłków Zamawiający zgłaszać będzie bezpośrednio wykonawcy najpóźniej do godziny 8:00 danego dnia. Zamawiający wskazuje minimalną ilość wychowanków, którzy będą korzystać z wyżywienia dziennego w czasie trwania umowy na poziomie 150 osób dziennie.4. W związku z tym Wykonawca jest zobowiązany do podania w formie pisemnej danych kontaktowych osoby upoważnionej do kontaktów z Zamawiającym.5. Wynagrodzenie Wykonawcy stanowi koszt świadczenia usługi gastronomicznej (przygotowanie i wydanie posiłków).Ustala się cenę ryczałtową surowców użytych do przygotowania wydanych posiłków tzw. „wsad do kotła” w wysokości 17,00 zł brutto (słownie: siedemnaście złotych) na jednego wychowanka na jeden dzień żywieniowy obejmujący śniadanie, obiad, kolację od poniedziałku do czwartku) i 13,00 zł brutto (słownie: trzynaście złotych) obejmujący śniadanie i obiad w piątek. Kwota przeznaczona na tzw. „wsad do kotła” musi znaleźć realne odzwierciedlenie w składnikach użytych do przygotowania posiłku. Kwota ta nie podlega pomniejszeniu o inne należności obciążające wykonawcę z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej (np. podatek VAT). Kwota ta ma być przeznaczona na zakup produktów do przygotowania dziennego wyżywienia dla jednego wychowanka z zastrzeżeniem, że na obiad powinna być wydatkowana minimum połowa kwoty ustalonej jako „ wsad do kotła”. Zamawiający pokrywa w całości koszt dziennego tzw. „wsadu do kotła” dla jednej osoby w kwocie 17,00 zł od poniedziałku do czwartku oraz 13,00 zł w piątki. Maksymalna kwota przeznaczona na w/w „wsad do kotła” w okresie objętym umową to kwota 574.020,00 zł brutto przy założeniu wyżywienia 180 wychowanków w ciągu 157 dni, tj. od poniedziałku do czwartku oraz 180 wychowanków w ciągu 40 dni w piątki.6. Posiłki będą przygotowywane i wydawane, z uwzględnieniem pkt 19, codziennie od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni wolnych od nauki szkolnej, zgodnie z kalendarzem roku szkolnego w ściśle ustalonych porach dnia: od poniedziałku do czwartku śniadanie - godz. 6.30-8.00, obiad - godz. 13.00-17.00, kolacja - godz. 18.30-19.30, w piątek: śniadanie - godz. 6.30-8.00, obiad - godz. 12.00-15.00.7. W zależności od indywidualnych potrzeb wychowanków, Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania potraw dla wegetarian i osób zobowiązanych do zachowania diet pokarmowych.8. Wykonawca będzie udostępniał jadłospis dekadowy, w tym oddzielnie jadłospis dla wychowanków z alergią pokarmową i wegetarian. Jadłospis powinien być urozmaicony, taki sam rodzaj potrawy nie może powtarzać się w ciągu 10 dni. Jadłospis powinien zostać udostępniony najpóźniej w piątek poprzedzający tydzień, którego jadłospis dotyczy. Jadłospisy powinny być zaopatrzone w informację o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.9. W tygodniu powinien być podawany, co najmniej 3 razy obiad z drugim daniem mięsnym (indyk, kurczak, wołowina, wieprzowina, itp.) z wyłączeniem mięsa mieszanego, a raz na tydzień z daniem rybnym (z wyłączeniem ryby panga) wraz z surówką. Dwa razyw tygodniu powinny być dostarczane dania jarskie bezmięsne (zawierające produkty białkowe, np. rybę, jaja, sery, naleśniki, kluski leniwe, knedle ze śliwkami, pierogi, itp.).10. Wykonawca nie może stosować gotowych potraw konserwowych oraz ulepszaczy smaku, jak również gotowych dań np. w torebkach, puszkach, słoikach. Potrawy powinny być lekkostrawne, gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Ważna jest estetyka podawanych posiłków. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków na bazie produktów świeżych, naturalnych, zgodnie z normami bezpieczeństwa i standardami HACCP oraz przepisami zawartymi w:- ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 r. poz. 2132) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy;- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.11. Wykonawca zobowiązuje się do bezwzględnego przestrzegania właściwych przepisów higieniczno-sanitarnych podczas przygotowania i wydawania posiłków.12. Posiłki wydawane będą przez Wykonawcę przy pomocy personelu własnego zapewniając odpowiednią temperaturę i gramaturę posiłków.13. Wykonawca zapewni niezbędne naczynia stołowe i sztućce do spożywania posiłków oraz na własny koszt będzie je uzupełniał. Korzystanie przez wykonawcę z naczyń i sztućców jednorazowych jest niedopuszczalne.14. Po zakończeniu posiłku brudne naczynia, sztućce, sprzęt kuchenny wykonawca zmywa oraz dezynfekuje i sterylizuje zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi obowiązującymi w tym zakresie.15. Wykonawcę zobowiązuje się do utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z zastosowaniem przepisów bezpieczeństwa żywnościowego i sanitarnych. Wykonawca zobowiązany jest na własny koszt dostarczyć pojemniki na odpady, ich odbiór i utylizację zgodnie z ustawą z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz. U. z 2022 r., poz. 699 ze zm.).16. Zamawiającemu przysługuje prawo do przeprowadzania kontroli na każdym etapie procesu przygotowania i wydawania posiłków. Zamawiający ma możliwość wglądu do pomieszczeń: kuchni, obieralni, zmywalni, magazynów żywności i sanitariatów.W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do stanu sanitarnego pomieszczeń Zamawiający może powiadomić o tym właściwą inspekcję sanitarną.17. Wykonawca ponosi wszelkie koszty związane z realizacją przedmiotu zamówienia w szczególności zakupu i dostawy niezbędnych artykułów spożywczych niezbędnych do przygotowania posiłków będących przedmiotem zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55524000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach