Przetargi.pl
„Świadczenie usług cateringowych na potrzeby placówek oświatowych znajdujących się na terenie Miasta i Gminy Bierutów”

CENTRUM USŁUG WSPÓLNYCH W BIERUTOWIE ogłasza przetarg

  • Adres: 56-420 Bierutów, ul. Kolejowa 7
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 71 314 63 98
  • Data zamieszczenia: 2022-09-12
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: CENTRUM USŁUG WSPÓLNYCH W BIERUTOWIE
    ul. Kolejowa 7
    56-420 Bierutów, woj. dolnośląskie
    tel. 71 314 63 98
    REGON: 365866610
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Świadczenie usług cateringowych na potrzeby placówek oświatowych znajdujących się na terenie Miasta i Gminy Bierutów”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    CZEŚĆ I – Zadanie 11. Przedmiot zamówienia obejmuje realizację usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu i dostarczeniu do wskazanej sali w przedszkolu posiłków wraz z napojami dla maksymalnie około 245 dzieci dziennie w wieku od 3 do 6 lat. Posiłki obejmują:- śniadanie- dwudaniowy obiad- podwieczorek.2. Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje: przygotowanie trzech posiłków dziennie (tj. śniadania, obiady, podwieczorki wraz z napojami) dla około 195 dzieci (liczba dzieci może ulec zmianie) oraz dwóch posiłków dziennie (tj. śniadanie, obiad) dla około 50 dzieci w okresie od 01.09.2022 r. do 31.12.2022 r. Wartość kaloryczna posiłków: 1200-1450 kcal. Posiłki będą dostarczane od poniedziałku do piątku w godzinach: śniadanie 8:00, obiad 11:15 i podwieczorek 14:00 lub z obiadem o godz. 11:15. Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy tj. od 01.09.2022 r. do 31.12.2022 r. 84 dni tj. 20.580 śniadań, 20.580 obiadów dwudaniowych, 16.380 podwieczorków.Powyższe dane mogą ulec zmianie w zależności od okresu i frekwencji dzieci w przedszkolu oraz zmian dokonywanych przez rodziców w trakcie roku szkolnego dotyczących godzin pobytu dziecka w przedszkolu. Przedszkole jako placówka nieferyjna otwarte jest również w okresie przerw świątecznych – zajęcia odbywają się w w/w okresach w grupach zbiorczych (frekwencja dzieci w zależności od potrzeb rodziców).Warunki dotyczące jakości i liczby przygotowywanych posiłków:*Śniadanie: kuchnia mleczna (np. płatki na mleku, płatki bezglutenowe, owsianka, ryż na mleku, kasza manna, zacierka itp.) kanapki z pieczywa różnorodnego tzn. pszennego, razowego, orkiszowego, żytniego, mieszanego, chleba bezglutenowego z dodatkiem wędliny/sera żółtego/ sera białego/ jajka gotowanego/ ryby/ dżemu/ miodu/ warzyw/parówki/pasty. Do każdego śniadania świeże warzywa np. papryka, pomidor, ogórek, szczypiorek itp. napoje, takie jak: herbata ziołowa, herbata owocowa, herbata z cytryną, kakao, kawa zbożowa.Obiad: zupa: gramatura nie mniej niż 250 ml i kaloryczność nie mniej niż 200 kcal, drugie danie: gramatura nie mniej niż 500 gram i kaloryczność nie mniej niż 700 kcal, kompot owocowy: gramatura nie mniej niż 150 ml na jedno dziecko, jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu, w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 4 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym wraz z surówką;/ co najmniej dwa razy w tygodniu posiłek mięsny / do każdego posiłku surówka/ Każdy posiłek powinien zawierać produkty będące źródłem białka zwierzęcego (mięso wieprzowe i wołowe, drób, ryby lub nabiał) uzupełnione o produkty będące źródłem białka roślinnego (jarzyny, surówki, sałatki, owoce) oraz ziemniaki (zamiennie kaszę, ryż, makaron, pierogi, kopytka, kluski itp.) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, nieprzetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, do przygotowywania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli, zupy powinny być sporządzane na wywarze warzywno – mięsnym, posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów;Podwieczorek kanapka lub słodka bułka (ciasto, ciastka) lub desery mleczne, owoce (w tym sezonowe), kasza jaglana z owocami lub warzywami/ kisiel z owocami/ galaretka z owocami/ mus owocowy/budyń z owocami/ warzywa (w formie sałatki) co najmniej 120 ml na dziecko , napoje: woda mineralna niegazowana/sok/kompot - 0,5 l/ dziecko.Liczba dostarczanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci w przedszkolu oraz w szkołach, w związku z czym Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia liczby dostarczanych posiłków w trakcie realizacji usługi. W przypadku zmniejszenia liczby żywionych dzieci, Zamawiający zastrzega sobie prawo niewykorzystania łącznej wartości zamówienia podanej w § 3 ust. 1 i 2 / ust. 3 i 4* umowy do pełnej wysokości, zamówienia mniejszej liczby posiłków, a Wykonawca nie będzie z tego tytułu dochodził żadnych roszczeń. Przedszkole jako placówka nieferyjna otwarte jest również w okresie ferii zimowych, przerw świątecznych – zajęcia odbywają się w w/w okresach w grupach zbiorczych (frekwencja dzieci w zależności od potrzeb rodziców).Osoba wyznaczona przez Dyrektora każdej placówki oświatowej będzie przekazywała informację o przewidywanej liczbie posiłków telefonicznie dzień przed dniem dostawy do godziny 15.00.Dystrybucją posiłków zajmować się będą pracownicy Zamawiającego.Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie zgodności dostarczonych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków:- zupy - temperatura 75 °C (+/-3°C)- II danie - temperatura 65°C (+/-3°C).*zależnie od części, na którą zostanie złożona oferta.W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do:a) świadczenia usług cateringowych wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych (m.in. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zm.),b) do przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywnościc) świadczenia usługi zgodnie z normami HACCP i zaleceniami SANEPID-u.d) przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup.Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego (np. posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej, bezglutenowej, cukrzycowej uwzględnienie indywidualnych potrzeb alergików).Wykonawca wystawiać będzie faktury/rachunek za każdy miesiąc, zgodnie z faktycznie dostarczaną liczbą posiłków na podstawie przedłożonego do akceptacji Zamawiającemu załącznika, określającego liczbę dzieci dla których zamówiono i dostarczono posiłki w każdym dniu.1. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia posiłków od poniedziałku do piątku wg harmonogramu:(dopuszczalna jest modyfikacja godzin dostaw – po uzgodnieniu z Dyrektorami placówek oświatowych bądź pracownikiem wyznaczonym przez Dyrektora):1) śniadanie do godziny 8:00 w Przedszkolu Miejskim,2) obiad dwudaniowy do godziny 11:15 w Przedszkolu Miejskim oraz do 12:00 w oddziałach przedszkolnych.3) podwieczorek do godziny 14:00 lub z obiadem o godzinie 11:152. W sytuacjach szczególnych istnieje możliwość zmiany przez Zamawiającego godzin dostarczania posiłków z jednodniowym wyprzedzeniem.3. W sytuacjach szczególnych (np. zorganizowane wyjazdy dzieci) Zamawiający ma prawo zgłosić z tygodniowym wyprzedzeniem Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków (suchy prowiant) a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu, sposobu wykonania wymaganych dostaw. Zamawiający ma również możliwość wypisania w tym dniu z wyżywienia dzieci. Posiłki muszą być dostarczone w liczbie ustalonej po podpisaniu umowy do czterech miejsc lokalizacji:-do siedziby Przedszkola Miejskiego w Bierutowie przy ulicy Kolejowej 7, (Cześć I)-do oddziałów przedszkolnych przy Przedszkolu Miejskim w Bierutowie, a znajdujących się w Szkole Podstawowej w Bierutowie na ulicy Krasińskiego 3, (Część I)Posiłki powinny być dostarczone w termosach i pojemnikach, na które Wykonawca posiada odpowiednie atesty i certyfikaty.4. Zamawiający we własnym zakresie zapewni i zorganizuje wydawanie posiłków dzieciom uczęszczającym do placówek oświatowych w naczyniach Zamawiającego. Do obowiązków Wykonawcy należy codzienny odbiór pojemników. Wykonawca zapewnia mycie i dezynfekcję we własnych pomieszczeniach termosów i opakowań, w których będą dostarczane posiłki, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP.CZEŚĆ II – Zadanie 21. Przedmiot zamówienia obejmuje realizację usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu i dostarczeniu do oddziałów przedszkolnych znajdujących się przy szkołach podstawowych w Zbytowej i w Wabienicach posiłku w postaci dwudaniowego obiadu dla około 85 dzieci dziennie w wieku od 3 do 6 lat oraz na przygotowaniu i dostarczeniu do szkół podstawowych znajdujących się na terenie Miasta i Gminy Bierutów jednego ciepłego posiłku wraz z pieczywem dla około 110 dzieci w wieku szkolnym. Posiłki obejmują:- oddziały przedszkolne - dwudaniowy obiad - 85 dzieci- szkoły podstawowe – jeden ciepły posiłek wraz z pieczywem – 110 dzieci2. Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje: przygotowanie obiadu dwudaniowego dla około 85 dzieci z oddziałów przedszkolnych (liczba dzieci może ulec zmianie) oraz jednego ciepłego posiłku wraz z pieczywem dla około 110 dzieci w wieku szkolnym w okresie od 01.09.2022 r. do 31.12.2022 r. Posiłki będą dostarczane od poniedziałku do piątku do godzinny 12:00. Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy od 01.09.2022 r. do 31.12.2022 r. tj. 79 dni:Odziały przedszkolne – Szkoła Podstawowa w Zbytowej 3.318 obiadów dwudaniowych (około 42 dzieci), Szkoła Podstawowa w Wabienicach 3.397 obiadów dwudaniowych (około 43 dzieci). Razem w oddziałach przedszkolnych 6.715 obiadów dwudaniowych (około 85 dzieci).Szkoły Podstawowe – (jeden ciepły posiłek z pieczywem) - Szkoła Podstawowa w Bierutowie 6.320 posiłków (około 80 dzieci), Szkoła Podstawowa w Zbytowej 395 posiłków (około 5 dzieci), Szkoła Podstawowa w Wabienicach 1.975 posiłków (około 25 dzieci). Razem w szkołach podstawowych 8.690 posiłków.Powyższe dane mogą ulec zmianie w zależności od okresu i frekwencji dzieci w szkołach oraz zmian dokonywanych przez rodziców w trakcie roku szkolnego dotyczących godzin pobytu dziecka w szkole. Szkoła jako placówka feryjna zamknięta jest w okresie przerw świątecznych – zajęcia nie odbywają się w w/w okresach.Warunki dotyczące jakości i liczby przygotowywanych posiłków:*Obiad: zupa: gramatura nie mniej niż 250 ml i kaloryczność nie mniej niż 200 kcal, drugie danie: gramatura nie mniej niż 500 gram i kaloryczność nie mniej niż 700 kcal, kompot owocowy: gramatura nie mniej niż 150 ml na jedno dziecko, jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu, w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 4 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym wraz z surówką;/ co najmniej dwa razy w tygodniu posiłek mięsny / do każdego posiłku surówka/ Każdy posiłek powinien zawierać produkty będące źródłem białka zwierzęcego (mięso wieprzowe i wołowe, drób, ryby lub nabiał) uzupełnione o produkty będące źródłem białka roślinnego (jarzyny, surówki, sałatki, owoce) oraz ziemniaki (zamiennie kaszę, ryż, makaron, pierogi, kopytka, kluski itp.) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, nieprzetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, do przygotowywania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli, zupy powinny być sporządzane na wywarze warzywno – mięsnym, posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów;Liczba dostarczanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci w przedszkolu oraz w szkołach, w związku z czym Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia liczby dostarczanych posiłków w trakcie realizacji usługi. W przypadku zmniejszenia liczby żywionych dzieci, Zamawiający zastrzega sobie prawo niewykorzystania łącznej wartości zamówienia podanej w § 3 ust. 1 i 2 / ust. 3 i 4* umowy do pełnej wysokości, zamówienia mniejszej liczby posiłków, a Wykonawca nie będzie z tego tytułu dochodził żadnych roszczeń. Przedszkole jako placówka nieferyjna otwarte jest również w okresie ferii zimowych, przerw świątecznych – zajęcia odbywają się w w/w okresach w grupach zbiorczych (frekwencja dzieci w zależności od potrzeb rodziców).Osoba wyznaczona przez Dyrektora każdej placówki oświatowej będzie przekazywała informację o przewidywanej liczbie posiłków telefonicznie dzień przed dniem dostawy do godziny 15.00.Dystrybucją posiłków zajmować się będą pracownicy Zamawiającego.Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie zgodności dostarczonych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków:- zupy - temperatura 75 °C (+/-3°C)- II danie - temperatura 65°C (+/-3°C).*zależnie od części, na którą zostanie złożona oferta.W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do:a) świadczenia usług cateringowych wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych (m.in. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zm.),b) do przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywnościc) świadczenia usługi zgodnie z normami HACCP i zaleceniami SANEPID-u.d) przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup.Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego (np. posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej, bezglutenowej, cukrzycowej uwzględnienie indywidualnych potrzeb alergików).Wykonawca wystawiać będzie faktury/rachunek za każdy miesiąc, zgodnie z faktycznie dostarczaną liczbą posiłków na podstawie przedłożonego do akceptacji Zamawiającemu załącznika, określającego liczbę dzieci dla których zamówiono i dostarczono posiłki w każdym dniu.1. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia posiłków od poniedziałku do piątku wg harmonogramu:(dopuszczalna jest modyfikacja godzin dostaw – po uzgodnieniu z Dyrektorami placówek oświatowych bądź pracownikiem wyznaczonym przez Dyrektora):1) śniadanie do godziny 8:00 w Przedszkolu Miejskim,2) obiad dwudaniowy do godziny 11:15 w Przedszkolu Miejskim oraz do 12:00 w oddziałach przedszkolnych.3) jeden ciepły posiłek z pieczywem do godziny 12:00 do szkół podstawowych4) podwieczorek do godziny 14:00 lub z obiadem o godzinie 11:152. W sytuacjach szczególnych istnieje możliwość zmiany przez Zamawiającego godzin dostarczania posiłków z jednodniowym wyprzedzeniem.3. W sytuacjach szczególnych (np. zorganizowane wyjazdy dzieci) Zamawiający ma prawo zgłosić z tygodniowym wyprzedzeniem Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków (suchy prowiant) a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu, sposobu wykonania wymaganych dostaw. Zamawiający ma również możliwość wypisania w tym dniu z wyżywienia dzieci. Posiłki muszą być dostarczone w liczbie ustalonej po podpisaniu umowy do czterech miejsc lokalizacji:- do siedziby Szkoły Podstawowej w Bierutowie ul. Krasińskiego 3, (Część II)- do siedziby Szkoły Podstawowej w Zbytowej, Zbytowa 59A, (Część II)- do siedziby Szkoły Podstawowej w Wabienicach, Wabienice 98, (Część II)Posiłki powinny być dostarczone w termosach i pojemnikach, na które Wykonawca posiada odpowiednie atesty i certyfikaty.4. Zamawiający we własnym zakresie zapewni i zorganizuje wydawanie posiłków dzieciom uczęszczającym do placówek oświatowych w naczyniach Zamawiającego. Do obowiązków Wykonawcy należy codzienny odbiór pojemników. Wykonawca zapewnia mycie i dezynfekcję we własnych pomieszczeniach termosów i opakowań, w których będą dostarczane posiłki, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach