Przetargi.pl
Świadczenie usług cateringowych dla publicznych szkół podstawowych z terenu miasta Wągrowca w roku 2018

Burmistrz Miasta Wągrowca ogłasza przetarg

  • Adres: 62-100 Wągrowiec, ul. Kościuszki
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 67 2621522, 67 2680320 , fax. 67 2620325
  • Data zamieszczenia: 2018-07-16
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Burmistrz Miasta Wągrowca
    ul. Kościuszki 15 a
    62-100 Wągrowiec, woj. wielkopolskie
    tel. 67 2621522, 67 2680320, fax. 67 2620325
    REGON: 570791282
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.wagrowiec.eu

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług cateringowych dla publicznych szkół podstawowych z terenu miasta Wągrowca w roku 2018
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych w okresie od 05 września do 31 grudnia 2018 dla:  Szkoły Podstawowej nr 1, ul. św. Wojciecha 20, 62-100 Wągrowiec,  Szkoły Podstawowej nr 2 im. Cystersów Wągrowieckich w Wągrowcu, ul. Krótka 4, 62-100 Wągrowiec,  Szkoły Podstawowej nr 3 im. Mikołaja Kopernika w Wągrowcu, ul. Letnia 1, 62-100 Wągrowiec,  Szkoły Podstawowej nr 4 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wągrowcu, ul. Reja 10, 62-100 Wągrowiec. W zakres usług będących przedmiotem zamówienia wchodzi: przygotowanie, dostarczenie i wydanie posiłków. 2. Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia określony został w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik nr 1 do SIWZ, opracowany dla wszystkich szkół wspólnie. 3. W cenie posiłku należy uwzględnić wszystkie koszty związane z realizacją zamówienia, m.in.: koszty zakupu produktów, przygotowania posiłków, dostarczania posiłków, wydania posiłków, zebrania i utylizacji odpadów. 4. Wykonawca będzie dostarczał posiłki w termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 5. Wykonawca będzie dostarczał i wydawał posiłki w poszczególnych dniach żywienia (w dni nauki szkolnej) zgodnie z jadłospisem stanowiącym załącznik nr 10 do SIWZ, w godzinach wyszczególnionych w pkt. 12, w pomieszczeniach wskazanych przez dyrektora szkoły. 6. Posiłki należy wydać w dopuszczonych do tego celu pojemnikach ze sztućcami jednorazowego użytku. 7. Jadłospis, załączony do oferty ulegać będzie cyklicznemu powtarzaniu. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości posiłków zgodnie z przedstawionym jadłospisem. Dopuszcza się wprowadzenia zmian w jadłospisie. Jadłospis po zmianie każdorazowo wymaga akceptacji dyrektora szkoły. Koszt surowców zużytych do przygotowania posiłku po zmianie jadłospisu musi być równy kosztowi określonemu w formularzu oferty. Jednostkowy koszt posiłku po zmianie jadłospisu nie może ulec zmianie. 8. Posiłki muszą posiadać gramaturę oraz normy na składniki pokarmowe zgodnie z Instytutem Żywności i Żywienia oraz spełniać wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154). 9. Po spożyciu posiłków Wykonawca niezwłocznie, jednak nie później niż w dniu podania, usunie z budynków szkół wszelkie odpady pokonsumpcyjne i złoży je w przystosowanych do tego pojemnikach, zachowując przypisy ustawy o odpadach z dnia 14.12.2012 r. (Dz. U. z 2016 r. poz. 1987 z późn. zm.) oraz ustawy z dnia 13.09.1996r o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. z 2013 r. poz. 1399 z późn. zm.). Koszty zagospodarowania odpadów pokrywa Wykonawca. 10. Dzienne zapotrzebowanie na posiłki przedstawia się następująco:  Szkoły Podstawowej nr 1, ul. św. Wojciecha 20, 62-100 Wągrowiec 25 obiadów  dla Szkoły Podstawowej nr 2 im. Cystersów Wągrowickich, ul. Krótka 4, 62-100 Wągrowiec 50 obiadów  dla Szkoły Podstawowej nr 3 im. Mikołaja Kopernika w Wągrowcu, ul. Letnia 1, 62-100 Wągrowiec 50 obiadów  Szkoły Podstawowej nr 4 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wągrowcu, ul. Reja 10, 62-100 Wągrowiec 60 obiadów RAZEM: 185 Łącznie w roku 2018 należy dostarczyć:  do Szkoły Podstawowej nr 1, ul. św. Wojciecha 20, 62-100 Wągrowiec 25 obiadów x 78 dni = 1 950  do Szkoły Podstawowej nr 2 im. Cystersów Wągrowieckich, ul. Krótka 4, 62-100 Wągrowiec 50 obiadów x 78 dni = 3 900  do Szkoły Podstawowej nr 3, im. Mikołaja Kopernika, ul. Letnia 1, 62-100 Wągrowiec 50 obiadów x 78 dni = 3 900  do Szkoły Podstawowej nr 4 im. Marii Skłodowskiej- Curie, ul. Reja 10, 62-100 Wągrowiec 60 obiadów x 78 dni = 4 680 RAZEM: 14 430. UWAGA !!!! Zamawiający zastrzega, że liczba posiłków może ulec zmianie, a dane przedstawione wyżej są danymi szacunkowymi 11. Wyznaczony przez Dyrektora pracownik szkoły w piątek każdego tygodnia poinformuje Wykonawcę o ilości dostarczanych posiłków na kolejny tydzień, a w przypadku nagłych zmian (np. nieobecności ucznia spowodowanej chorobą) z jednodniowym wyprzedzeniem. Wykonawca nie może mieć w stosunku do Zamawiającego żadnych roszczeń z powodu realizacji umowy w mniejszym zakresie. 12. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa: a) Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.2017 r. poz. 149) i przepisami wykonawczymi do tej ustawy. b) Wykonawca będzie bezwzględnie przestrzegał norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności oraz Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 r. poz. 1154). Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. c) Wykonawca będzie przygotowywał posiłki w obiektach lub obiekcie, dla którego posiada decyzję Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu obiektu do przygotowywania posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia z uwzględnieniem przygotowania potraw do cateringowej obsługi gastronomicznej firm. Wykonawca przedłoży ww. decyzję. d) Dostarczane posiłki będą przygotowywane przez personel z ważnymi badaniami sanitarno – epidemiologicznymi. e) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczanych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej, z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie próbek. Za dokumentację z zakresu dobrej praktyki higienicznej i elementy HACCP dostosowane do warunków cateringowych odpowiada Wykonawca. f) Temperatura posiłku winna mieścić się w granicach 60º - 75º C – w czasie jego podawania. g) Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. Zamawiający w tym celu upoważni dyrektora poszczególnej szkoły do przeprowadzania kontroli jakości dostarczanych posiłków w miejscu dostawy bez uprzedniego powiadamiania Wykonawcy. h) Transport posiłków realizowany będzie zgodnie z wymaganiami sanitarnymi dotyczącymi żywności, w pojemnikach transportowych zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw, środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności będącymi w dyspozycji Wykonawcy. Wykonawca przedłoży aktualną decyzję właściwego terenowego Państwowego Inspektora Sanitarnego stwierdzającą, że środki transportu odpowiadają wymaganiom sanitarno-higienicznym do transportu żywności. i) Jeżeli Wykonawca korzystać będzie z transportu nie będącego jego własnością do oferty należy dołączyć oświadczenie właściciela środka transportu o jego udostępnieniu Wykonawcy. W przypadku wyboru złożonej przez niego oferty przed podpisaniem umowy na realizację przedmiotu zamówienia Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć umowę z właścicielem środka transportowego dotyczącą wynajmu. j) Wykonawca jest zobowiązany do terminowego dostarczania i wydawania posiłków w okresie: od 5 września 2018 roku do dnia 31 grudnia 2018 roku w dni nauki szkolnej – w Szkole Podstawowej nr 2 w Wągrowcu, w Szkole Podstawowej nr 3 w Wągrowcu, w Szkole Podstawowej nr 4 w Wągrowcu, w Szkole Podstawowej nr 1 w Wągrowcu. Godziny wydawania posiłków : obiad w Szkole Podstawowej nr 2 im. Cystersów Wągrowieckich 12:40 i 13:25 obiad w Szkole Podstawowej nr 3 im. Mikołaja Kopernika, ul. Letnia 11:40 i 14:00 obiad w Szkole Podstawowej nr 4 im. Marii Skłodowskiej- Curie 11:30 i 13:30 obiad w Szkole Podstawowej nr 1 12:30 i 13:25
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55524000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Przystępując do niniejszego postępowania każdy Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium w wysokości: 2.000,00 zł (dwa tysiące złotych). 2. Wykonawca może wnieść wadium jednej lub kilku formach przewidzianych w art. 45 ust. 6 ustawy, tj.: a) pieniądzu, b) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo – kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, c) gwarancjach bankowych, d) gwarancjach ubezpieczeniowych, e) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6 b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000r., o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz.U z 2016 r. poz.359). 3. Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium przed upływem terminu składania ofert.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: . Wykaz dokumentów i oświadczeń w celu wstępnego potwierdzenia, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu (wymagane od wszystkich Wykonawców): a) wypełniony i podpisany formularz ofertowy zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik nr 1 do SIWZ, b) aktualne na dzień składania ofert oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia według załącznika nr 2 do SIWZ, c) aktualne na dzień składania ofert oświadczenie o spełnianie warunków udziału w postępowaniu według załącznika nr 3 do SIWZ. Wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu, zamieszcza informację o tych podwykonawcach w ww. oświadczeniach (pkt. 1b i 1c). Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu, zamieszcza informacje o tych podmiotach w ww. oświadczeniu (pkt. 1b). d) dokument potwierdzający wniesienie wadium, e) pełnomocnictwo- jeśli dotyczy, f) zobowiązanie innego podmiotu, na zasobach którego polega Wykonawca według załącznika nr 4 do SIWZ. g) oświadczenie w zakresie wypełnienia obowiązków informacyjnych przewidzianych w art. 13 lub art. 14 RODO według załącznika nr 9 do SIWZ. Każdy Wykonawca, który złożył ofertę, w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy (informacja z otwarcia ofert) przekazuje Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody potwierdzające, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu. Powyższe oświadczenia należy złożyć wg wzoru stanowiącego załącznik nr 11 do SIWZ.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach