Przetargi.pl
Sukcesywny zakup i dostawa artykułów spożywczych do stołówki Zespołu Szkół Nr 1 i Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Sierpcu w 2020 r.

Powiatowy Zespół Jednostek Budżetowych ogłasza przetarg

  • Adres: 09-200 Sierpc, ul. Armii Krajowej
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 242 752 875 , fax. 242 752 875
  • Data zamieszczenia: 2019-11-18
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Zespół Jednostek Budżetowych
    ul. Armii Krajowej 10
    09-200 Sierpc, woj. mazowieckie
    tel. 242 752 875, fax. 242 752 875
    REGON: 74411400000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pzjbsierpc.bip.org.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywny zakup i dostawa artykułów spożywczych do stołówki Zespołu Szkół Nr 1 i Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Sierpcu w 2020 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Część Nr 1 i 2 Mięso, Wędliny i Pasztety oraz Drób. Barwa mięsa świeżego powinna być bladoróżowa do czerwonej, barwa, zapach, konsystencja, powierzchnia i przekrój mają świadczyć o świeżości produktu, wędliny - konsystencja ścisła, barwa na przekroju jasno różowa, smak i zapach charakterystyczny dla mięsa peklowanego, parzonego i użytych przypraw, dopuszczalne pojedyncze skupiska galarety. Produkt powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, mechanicznych, chemicznych. Część Nr 3 Ryby mrożone i produkty mrożone. Warzywa owoce bez uszkodzeń, odpowiednio mrożone. Wolne od zanieczyszczeń obcych (insekty lub ich części), mineralnych(gleba, piasek), pochodzenia roślinnego (szypułki), mechanicznych (drewno, tworzywa sztuczne, metal).Smak i zapach w stanie rozmrożonym charakterystyczny, nieco osłabiony, bez zapachów i posmaków obcych dla danego asortymentu, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy. Ryby mrożone odpowiednio całe, zapach smak świeży, po odmrożeniu nie rozpadają się, bez glazury SHP, całe bez skóry, ości i obcych zanieczyszczeń. 23. Wykonawca zobowiązuje się: a. dostarczać produkty zgodnie z treścią zawartą w SIWZ oraz załącznikami do SIWZ stosownie dla właściwej CZĘŚCI, b. dostarczać produkty, które są dopuszczone do sprzedaży, c. dostarczać artykuły nie wykazujące oznak nieświeżości lub zepsucia, świeże, zgodnie z Systemami Bezpieczeństwa Jakości Żywności i Polskimi Normami Żywieniowymi oraz okresem przydatności do spożycia dla danego produktu, d. w zależności od rodzaju asortymentu dostarczać go w zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach, które będą posiadać nadrukowaną informację o nazwie środka spożywczego (skład), informację w sprawie producenta (nazwie), dacie przydatności do spożycia oraz gramaturze/litrażu, e. dostarczać produkty pierwszego gatunku, f. dostarczać produkty czyste, niezabrudzone, nieuszkodzone mechanicznie, spełniające wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach, posiadające właściwe atesty, certyfikaty oraz posiadające ważne terminy ważności do spożycia (produkty sypkie i przyprawy min. 3 miesiące), g. dostarczać asortyment własnym transportem, na swój koszt zgodnie z wymogami sanitarnymi i HACCP, w sposób zapobiegający utracie walorów smakowych i odżywczych, h. realizować zamówienia do siedziby Zamawiającego środkami transportowymi dostosowanymi do przewozu artykułów spożywczych, w warunkach zapewniających utrzymanie właściwej ich jakości, i. zagwarantować dowóz surowców w pojemnikach oraz opakowaniach posiadających atest PZH odnośnie dopuszczenia do kontaktu z żywnością, tak, by dostawy realizowane były zgodnie z zasadami „dobrej praktyki higienicznej” (dotyczy to głównie: stanu higienicznego samochodu, higieny osobistej kierowcy, daty przydatności do spożycia, temperatury przewozu), j. dostarczać podany w tabeli asortyment pięć razy w tygodniu (od poniedziałku do piątku) w godzinach od 6:00 do godziny 8:00 lub w sytuacjach wyjątkowych w dniu realizacji, w ilości zgodnej z zamówieniami częściowymi składanymi przez osobę upoważnioną, telefonicznie bądź pisemnie najpóźniej do godz. 14.00 dnia poprzedzającego dostawę wg cen określonych w formularzach ofertowo - cenowych, k. wnosić przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt dostawcy wkalkulowany w cenę dostarczanych produktów. Część Nr 5 Owoce i warzywa i ziemniaki. Owoce, warzywa, nie powinny być zwiędnięte, skorupka twarda, bez uszkodzeń zewnętrznych, owoce kulisto-stożkowate, dopuszcza się nieregularne kształty, intensywny kolor, skóra gładka ,tłustawa, lśniąca, miąższ soczysty. Warzywa korzenne-korzenie powinny być jędrne, nie popękane, nie sparciałe, bez uszkodzeń przez szkodniki, bez plam. Warzywa- nie powinny być zaparzone, zamarznięte, zapleśniałe, Fasola- nasiona nie powinny być zbutwiałe, spleśniałe. Owoce, warzywa liściaste – bez plam, zdrowe, bez uszkodzeń. Ziemniaki- zdrowe, kształtne, suche, czyste bez ziemi, piasku, nieuszkodzone, jednolitej odmiany, kształt owalny, bez oznak zgnilizny. Część Nr 6 Mleko i przetwory mleczne. Produkty mleczarskie świeże, dobry smak po otwarciu produktów, niezbrylone sery naturalne, gęste jogurty. Cechy dyskwalifikujące produkt: niedopuszczalne jest wystąpienie rozwarstwienia, objawów psucia, zjełczenia, zapleśnienia, zmiana zabarwienia i jej niejednolitość, obce posmaki i zapachy, rozwodnienie. Część Nr 7 Pieczywo i wyroby cukiernicze. Świeże, niegumiaste miękkie chrupiące. Cechy dyskwalifikujące produkt: obce posmaki, zapachy, smak gorzki, kwaśny, zbyt słony, niesłony, stęchły, chleb o skórce oddzielającej się od miękiszu, zabrudzony, spalony, niedopieczony o wyraźnie niewłaściwej porowatości, o miękiszu lepkim, z zakalcem, kruszący się, z obecnością grudek mąki lub soli, objawy pleśnienia, psucia, zawilgocenie, uszkodzenia mechaniczne, bochenki zdeformowane, zgniecione, obecność szkodników. Część Nr 8 Różne produkty spożywcze – przyprawy-zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek, produkty gotowane sypkie, bez sklejania się twarde sprężyste, produkty z puszek bez pleśni, mętnej konsystencji Makaron-sporządzony z najwyższej jakości mąki, zawiera pszenice durum, po ugotowaniu nie skleja się, jest twardy i sprężysty, zachowuje naturalny zapach i kolor. Cechy dyskwalifikujące produkt: obce posmaki, zapachy np. stęchły, pleśni, gorzki, zanieczyszczenia mechaniczne i organiczne, objawy pleśnienia, psucia, zawilgocenie, obecność szkodników żywych, martwych oraz ich pozostałości. Część Nr 9 Jaja - świeże, czyste, nie mające uszkodzonej skorupki. Do każdej dostawy wymagany jest termin przydatności do spożycia min. 21 dni. Zamawiający na podstawie art. 34 ust. 5 Ustawy Pzp przewiduje zastosowanie w odniesieniu do wszystkich części przedmiotu zamówienia prawa opcji. Prawo opcji będzie polegało na zwiększeniu lub zmniejszeniu odpowiednio do potrzeb Zamawiającego wielkości zamawianego asortymentu +/- 20% dla poszczególnych części. Wykonawcy wówczas nie przysługuje prawo do roszczeń finansowych z tego tytułu. Opcjonalny zakres będzie realizowany wyłącznie po uprzednim otrzymaniu przez Wykonawcę w trakcie realizacji umowy odrębnego pisemnego powiadomienia o decyzji skorzystania z prawa opcji z określeniem zakresu, w jakim Zamawiający będzie z prawa opcji korzystał. Zamawiający nie ma obowiązku korzystać z prawa opcji. Ceny jednostkowe towarów objętych prawem opcji są takie same jak dla zamówienia podstawowego. Dostawy towaru objętego prawem opcji realizowane będą na takich samych zasadach, jakie obowiązują dla zamówienia podstawowego. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w Załączniku nr 1.1-1.9. do SIWZ. Znakowanie artykułów spożywczych w języku polskim, musi zapewnić ich pełną identyfikowalność. Etykieta w języku polskim zawierające minimum: producenta, opis asortymentu, datę przydatności do spożycia oraz temperaturę przechowywania. W przypadku nieodpowiedniego oznakowania oraz środków spożywczych po dacie minimalnej trwałości lub przekroczonym terminie przydatności do spożycia nastąpi odmowa przyjęcia, odnotowana w formularzu reklamacyjnym. Ilekroć przedmiot zamówienia opisano poprzez wskazanie: 1) znaków towarowych lub 2) Norm, certyfikatów lub deklaracji tym samym Zamawiający dopuszcza zgodnie z art. 29 i 30 Ustawy Pzp rozwiązania równoważne, przez które należy rozumieć produkty spełniające wymagania Zamawiającego co najmniej w tym samym zakresie co produkty opisane w SIWZ, w tym w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia. Wykonawca powołujący się na rozwiązania równoważne opisywane przez Zamawiającego jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego produkty spełniają wymagania określone przez Zamawiającego. Zamawiający wymaga, aby przedmiot zamówienia, był bardzo dobrej jakości, zgodny z opisem przedmiotu zamówienia. Asortyment, który będzie dostarczany w ramach zawartej umowy musi być zgodny z przedłożoną ofertą. 23. Wykonawca zobowiązuje się: a. dostarczać produkty zgodnie z treścią zawartą w SIWZ oraz załącznikami do SIWZ stosownie dla właściwej CZĘŚCI, b. dostarczać produkty, które są dopuszczone do sprzedaży, c. dostarczać artykuły nie wykazujące oznak nieświeżości lub zepsucia, świeże, zgodnie z Systemami Bezpieczeństwa Jakości Żywności i Polskimi Normami Żywieniowymi oraz okresem przydatności do spożycia dla danego produktu, d. w zależności od rodzaju asortymentu dostarczać go w zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach, które będą posiadać nadrukowaną informację o nazwie środka spożywczego (skład), informację w sprawie producenta (nazwie), dacie przydatności do spożycia oraz gramaturze/litrażu, e. dostarczać produkty pierwszego gatunku, f. dostarczać produkty czyste, niezabrudzone, nieuszkodzone mechanicznie, spełniające wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach, posiadające właściwe atesty, certyfikaty oraz posiadające ważne terminy ważności do spożycia (produkty sypkie i przyprawy min. 3 miesiące), g. dostarczać asortyment własnym transportem, na swój koszt zgodnie z wymogami sanitarnymi i HACCP, w sposób zapobiegający utracie walorów smakowych i odżywczych, h. realizować zamówienia do siedziby Zamawiającego środkami transportowymi dostosowanymi do przewozu artykułów spożywczych, w warunkach zapewniających utrzymanie właściwej ich jakości, i. zagwarantować dowóz surowców w pojemnikach oraz opakowaniach posiadających atest PZH odnośnie dopuszczenia do kontaktu z żywnością, tak, by dostawy realizowane były zgodnie z zasadami „dobrej praktyki higienicznej” (dotyczy to głównie: stanu higienicznego samochodu, higieny osobistej kierowcy, daty przydatności do spożycia, temperatury przewozu), j. dostarczać podany w tabeli asortyment pięć razy w tygodniu (od poniedziałku do piątku) w godzinach od 6:00 do godziny 8:00 lub w sytuacjach wyjątkowych w dniu realizacji, w ilości zgodnej z zamówieniami częściowymi składanymi przez osobę upoważnioną, telefonicznie bądź pisemnie najpóźniej do godz. 14.00 dnia poprzedzającego dostawę wg cen określonych w formularzach ofertowo - cenowych, k. wnosić przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt dostawcy wkalkulowany w cenę dostarczanych produktów.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: -odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy -zaakceptują warunki określone w projekcie umowy, - nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 24 oraz spełniają następujące wymogi ustawy Prawo zamówień publicznych tj.: - posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny i dysponują osobami zdolnymi do wykonania zamówienia,

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach