Przetargi.pl
Sukcesywne świadczenie usług cateringowych dla potrzeb Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu

Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu ogłasza przetarg

  • Adres: 41-800 Zabrze, ul. Jodłowa
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 32 630 30 91 , fax. 32 277 11 25
  • Data zamieszczenia: 2018-02-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu
    ul. Jodłowa 59
    41-800 Zabrze, woj. śląskie
    tel. 32 630 30 91, fax. 32 277 11 25
    REGON: 24322042000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.muzeumgornictwa.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywne świadczenie usług cateringowych dla potrzeb Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywne świadczenie usług cateringowych wraz z pełną obsługą kelnerską dla potrzeb Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu zgodnie z indywidualnymi częściowymi zamówieniami. 2. Miejscem docelowym świadczenia usług jest teren miasta Zabrze, w szczególności następujące lokalizacje: 1) Kopalnia Guido znajdująca się w Zabrzu przy ul. 3 maja 93 Strefa K8 zlokalizowana 320 metrów pod powierzchnią ziemi w skład której wchodzą następujące powierzchnie (komory): Komora Badawcza nr 8, Komora Kompresorów, Hala Pomp, Warsztat Mechaniczny oraz przekop główny 2) Budynek Obsługi Ruchu Turystycznego (sala konferencyjna) przy ul. 3 Maja 93 3) Hostel Guido (sale konferencyjne i sala restauracyjna) przy ul. 3 Maja 93a 4) Sztolnia Królowa Luiza - Sala Sprężarek i Rozdzielni 6KW mieszczące się przy ul. Wolności 410 5) Sztolnia Królowa Luiza – Park 12C położony przy ul. Sienkiewicza 43 6) Sztolnia Królowa Luiza – podziemna Karczma Guibald przy ul. Sienkiewicza 43 7) Sztolnia Królowa Luiza – budynek udostępniony dla ruchu turystycznego przy ul. Karola Miarki 8 8) Budynek Dyrekcji MGW przy ul. Jodłowa 59 3. Świadczenie usług cateringowych będzie odbywało się sukcesywnie w okresie obowiązywania umowy, w ramach organizowanych przez Zamawiającego wydarzeń, oraz w ramach prowadzenia przez Zamawiającego Zakładu Małej Gastronomii - Hala Pomp 320 m pod ziemią. 4. Sposób składania zamówień. Zamawiający zastrzega, iż z uwagi na odmienne menu dotyczące poszczególnych zamówień jednostkowych, najpóźniej 1 dzień przed terminem planowanej imprezy drogą mailową, telefonicznie lub faxem dokona szczegółowego zamówienia tzn. określi godzinę spotkania, miejsce, liczbę uczestników, zakres usługi cateringowej. Zamawiający nie wyraża zgody na dokonywanie zmian w posiłkach wchodzących w skład danej usługi. 5. Sposób rozliczania zamówień jednostkowych. Wysokość wynagrodzenia Wykonawcy za wykonanie zamówienia jednostkowego będzie rozliczana na podstawie ilości osób dla których należy przygotować usługę cateringową x łączna cena jednostkowa w przeliczeniu na jedną osobę wybranego przez Zamawiającego menu, określona w ofercie Wykonawcy złożonej w postępowaniu o udzielenie zamówienia powiększona o należny podatek VAT. Podstawą do wystawienia przez Wykonawcę faktury za prawidłowe wykonanie zamówienia jednostkowego stanowić będzie, przygotowany przez Wykonawcę, protokół odbioru zamówienia potwierdzony przez przedstawiciela Zamawiającego i przedstawiciela Wykonawcy. 6. Szczegółowy opis asortymentów dań objętych usługą zawiera Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia stanowiący Załącznik Nr 1 do SIWZ. 7. Ceny jednostkowe zaoferowane w Formularzach cenowych muszą zawierać wszystkie koszty poniesione przez Wykonawcę w związku z terminową i prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia przez Wykonawcę.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55320000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego udział mogą brać Wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w zakresie uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej. W tym zakresie Zamawiający wymaga aby Wykonawca posiadał aktualne pozwolenie na prowadzenie działalności gastronomicznej, w tym cateringowej, udokumentowane decyzją organu inspekcji sanitarnej.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca składa wraz z ofertą niżej wymienione oświadczenia i dokumenty na potwierdzenie, że spełniania warunki udziału w postępowaniu: 1. Aktualną decyzję właściwego organu inspekcji sanitarnej uprawniająca Wykonawcę do prowadzenia działalności gastronomicznej, w tym cateringowej. 2. Wykaz usług wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych usług cateringowych polegających na dowozie, organizacji, podaniu posiłków i napojów po za swoją siedzibą, świadczonych dla minimum 200 osób każda, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. Wzór Wykazu stanowi Załącznik nr 5 do SIWZ.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną