Przetargi.pl
Sukcesywne dostawy nabiału, tłuszczy i jaj do SGSP w 2020 roku

Szkoła Główna Służby Pożarniczej ogłasza przetarg

  • Adres: 01-629 Warszawa, Słowackiego
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 22 5617624, , fax. 22 8330724
  • Data zamieszczenia: 2019-11-26
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Główna Służby Pożarniczej
    Słowackiego 52/54
    01-629 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 22 5617624, , fax. 22 8330724
    REGON: 00017341000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sgsp.edu.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Uczelnia publiczna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywne dostawy nabiału, tłuszczy i jaj do SGSP w 2020 roku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1) Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy: Część 1 - sukcesywne dostawy nabiału i tłuszczy Część 2 - sukcesywne dostawy jaj na potrzeby zbiorowego żywienia studentów i pracowników Uczelni w 2020 r. Główne dostawy realizowane będą do siedziby zamawiającego przy ul. Juliusza Słowackiego 52/54 w Warszawie. Przewiduje się także określone dostawy doraźne realizowane w okresach zgrupowań kandydackich na przełomie maja i czerwca oraz w miesiącach lipiec-wrzesień do miejsca dostaw w: - Przeciwpożarowej Bazie Leśnej w Zamczysku Nowym (ok 45 km od Warszawy), - obiekcie w Nowym Dworze Mazowieckim ul. Gen. Wiktora Thommee (ok 29 km od Warszawy). 2) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia odnoszący się do opisu i ilości zamawianych produktów i odpowiadających im norm jakościowych zawiera formularz asortymentowo-cenowy (kolumny 2-5) stanowiący załącznik nr 2 do SIWZ. Przedmiot będzie wytwarzany zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i wszystkie oferowane przez Wykonawcę produkty winny spełniać wymagania przepisów prawnych obowiązujących w Polsce i Unii Europejskiej, w szczególności: - ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2019, poz. 1252), i innymi aktami wykonawczymi do tej ustawy, - rozporządzenia Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE L Nr 31, poz. 1), - rozporządzenia nr 1935 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. U. UE L Nr 338, poz. 4), - rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.), - rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L Nr 139, poz. 1), - ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2164 z późn. zm.) - ustawy z dnia 24 października 2008r o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Dostawca musi funkcjonować zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawa żywnościowego . Dotyczy Części 1: - Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. 2004 Nr 93 poz. 897 z późn. zm.), - Rozporządzenie Komisji (WE) nr 273/2008 z dnia 5 marca 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do metod analizy oraz oceny jakości mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. L 88 z 29.03.2008 str. 1-115), - Rozporządzenie Komisji (WE) nr 445/2007 z dnia 23 kwietnia 2007 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady w celu stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 określającego normy dla tłuszczów do smarowania oraz stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 w sprawie ochrony nazw stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi (Dz. U. L 106 z 24.04.2007, str. 24-29), Dotyczy Części 2: - Rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008 za dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. U. L 163 z 24.06.2008, str. 6-23). Wszystkie produkty opisane w ofercie muszą być klasy I o jakości zgodnej z obowiązującymi normami jakościowymi. Przedmiot zamówienia obejmuje sukcesywne planowane dostawy ww. produktów żywnościowych, realizowane w ilości wg zlecenia Zamawiającego, przekazywanego Wykonawcy drogą elektroniczną. Czas dostawy zleconej partii nie może przekroczyć 24 godzin od otrzymania zlecenia od Zamawiającego. Czas dostawy zlecenia w przypadku zgłoszenia nieplanowanego zamówienia nie może przekroczyć 6 godzin od otrzymania zlecenia od Zamawiającego. Przez „zgłoszenie nieplanowane” należy rozumieć pilną dostawę i wykorzystanie wybranego asortymentu artykułów żywieniowych, podyktowaną szczególnymi okolicznościami. Wymagania jakościowe: Dostarczane produkty muszą spełniać warunki zawarte w normach jakościowych, powinny być wolne od wad, posiadać określony termin przydatności do spożycia i być właściwie etykietowany. Jakość organoleptyczna żywności, której nie można ocenić przy odbiorze produktu, będzie oceniana na etapie przekazania do użycia. W przypadku nie spełnienia wymagań, produkt zostaje zwrócony dostawcy, a fakt ten zostanie odnotowany w formularzu reklamacyjnym. W przypadku nieodpowiedniego oznakowania środków spożywczych po dacie minimalnej trwałości lub przekroczonym terminie przydatności do spożycia, nastąpi odmowa przyjęcia odnotowana w formularzu reklamacyjnym. Potrójna następująca po sobie odmowa odbioru zakwestionowanej partii produktów może skutkować rozwiązaniem umowy przez Zamawiającego z winy wykonawcy. Wymagania dotyczące terminu ważności produktów: Dostarczane w dniu dostawy produkty: - nie mogą być o przedłużonym terminie trwałości, - nie mogą być bez określenia terminu spożycia, - muszą legitymować się terminem trwałości lub przydatności nie krótszym niż jeden miesiąc od daty określonej przez producenta na opakowaniu. Wymagania dla opakowań jednostkowych i transportowych: Materiały i opakowania powinny być czyste, suche, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od szkodników oraz obcych zapachów, zapewniające właściwą jakość i trwałość wyrobu. Wszystkie materiały opakowaniowe oraz gotowe opakowania przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością powinny mieć odpowiednie atesty. Opakowania powinny być estetycznie zadrukowane, prawidłowo oznakowane i prawidłowo zamknięte. Znakowanie Opakowania powinny być oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz zawierać: - nazwę artykułu, - wykaz składników (jeśli dotyczy), - datę przydatności, - sposób przygotowania lub stosowania, jeśli brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym, - waga netto lub liczbę sztuk środka spożywczego w opakowaniu, - nazwę i adres producenta, - miejsce lub źródło pochodzenia w przypadku, gdy brak takiej informacji mógłby wprowadzić konsumenta w błąd, - nazwę i adres podmiotu paczkującego (jeśli podmiotem tym nie jest producent), - numer partii, - warunki przechowywania, - certyfikat jakości, normę. Wszystkie wymagane informacje powinny być : - nadrukowane w przypadku opakowań jednostkowych - nadrukowane lub umieszczone na etykiecie, w przypadku opakowań transportowych. Warunki transportowe muszą być zgodne z zasadami GMP/GHP. Każdorazowo do dostawy jaj: Do każdej dostawy, na każdą partię określonego produktu Dostawca załącza „Handlowy dokument identyfikacyjny” zgodnie z Ustawą z dnia 16.12.2005r o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.2005,nr 17,poz 127) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004), pozwalający na identyfikowalność danej partii produktu, zawierający co najmniej: - nazwę i adres zakładu, - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, - opis towaru, - datę przydatności jaj - rodzaj opakowania, - pochodzenie produktu, - rodzaj środka transportu.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Część 1 - 15000,00 zł Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium dla Części 2. Wymagania dotyczące wniesienia wadium: 1) Wadium może być wniesione (w zależności od wyboru Oferenta) w następujących formach: a) pieniądzu, wpłaconym na konto: Bank BGŻ BNP PARIBAS 19 1600 1374 1845 2512 5000 0026 tytułem: wadium w sprawie PN 32/19 „Część 1”. b) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo- kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym; c) gwarancjach bankowych; d) gwarancjach ubezpieczeniowych; e) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6 b ust 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2019r. poz. 310). 2) W przypadku składania przez Wykonawcę wadium w formie gwarancji, gwarancja musi być gwarancją nieodwołalną, bezwarunkową i płatną na pierwsze pisemne żądanie Zamawiającego, sporządzoną zgodnie z obowiązującym prawem i winna zawierać następujące elementy: - nazwę dającego zlecenie (Wykonawcy), beneficjenta gwarancji (Zamawiającego), gwaranta (banku lub instytucji ubezpieczeniowej udzielających gwarancji) oraz wskazanie ich siedzib, - określenie wierzytelności, która ma być zabezpieczona gwarancją, - kwotę gwarancji, - termin ważności gwarancji, - zobowiązanie gwaranta do: „zapłacenia kwoty gwarancji na pierwsze pisemne żądanie Zamawiającego zawierające oświadczenie, iż Wykonawca, którego ofertę wybrano: - odmówił podpisania umowy na warunkach określonych w ofercie, lub - nie wniósł zabezpieczenia należytego wykonania umowy, lub - zawarcie umowy stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy, oraz przed wyborem oferty najkorzystniejszej; - jeżeli Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 Pzp, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1 lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, iż wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie. UWAGA: W przypadku składania oferty przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, wadium wnoszone w formie innej niż w pieniądzu musi w pozycji zobowiązanego (Wykonawcy) wskazywać wszystkich Wykonawców ubiegających się wspólnie o zamówienie lub Lidera konsorcjum jako działającego w imieniu wszystkich Wykonawców działających w konsorcjum. 3) Okres ważności wadium musi obejmować cały okres związania ofertą, 4) Kopie w/w form wadium powinny być załączone w ofercie i potwierdzone za zgodność z oryginałem. Oryginał powinien być złożony u Zamawiającego w oddzielnej kopercie z zaznaczeniem WADIUM – zamówienie: PN 32/19 część 1, 5) Oferta Wykonawca, którego oferta nie będzie zabezpieczona wskazaną formą i wysokością wadium, w tym również na przedłużony okres związania ofertą lub nie zgodzi się na przedłużenie okresu związania ofertą zostanie przez Zamawiającego odrzucona z postępowania, 6) Termin wnoszenia wadium upływa w dniu 06/12/2019 r. o godz. 09.00, przy czym w przypadku wnoszenia wadium w pieniądzu decyduje data i godzina wpływu wskazanej w pkt 6 kwoty na rachunek Zamawiającego.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1) posiadania uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej związanej z przedmiotem zamówienia w postaci dopuszczenia: a) do obrotu artykułami żywnościowymi decyzję państwowego powiatowego inspektora sanitarnego oraz potwierdzenie stosownym zaświadczeniem tego organu o prawidłowym stosowaniu HACCP (wymóg dotyczy części 1); b) do obrotu żywnością pochodzenia zwierzęcego aktualną decyzję państwowego powiatowego inspektora weterynaryjnego lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego oraz potwierdzenie stosownym zaświadczeniem tego organu o prawidłowym stosowaniu HACCP (wymóg dotyczy części 2);
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Do oferty Wykonawca zobowiązany jest dołączyć: 1) Formularz oferty – sporządzony według wzoru załącznika nr 1 do SIWZ i wypełniony w każdym polu zgodnie z wymogami Zamawiającego, 2) Formularz asortymentowo-cenowy – sporządzony według wzoru załącznika nr 2 do SIWZ i wypełniony w każdym polu zgodnie z wymogami Zamawiającego; 3) aktualne na dzień składania ofert oświadczenie stanowiące potwierdzenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust.1 pkt. 12-23 - załącznik nr 3 do SIWZ; 4) aktualne na dzień składania ofert oświadczenie stanowiące wstępne potwierdzenie, że Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu - załącznik nr 4 do SIWZ; 5) pełnomocnictwo lub inny dokument, z którego wynika prawo do podpisania oferty oraz do podpisania innych dokumentów składnych wraz z ofertą; 6) pełnomocnictwo do reprezentowania podmiotów składających wspólnie ofertę, 7) zobowiązanie podmiotów składających wspólnie ofertę, że w przypadku wygrania przetargu, przed zawarciem umowy z zamawiającym, zawrą między sobą umowę (i przekażą Zamawiającemu); 8) informację na temat Podwykonawców; 9) zobowiązanie podmiotu trzeciego - jeżeli wykonawca w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postepowaniu zamierza polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych; 10) Wykonawca w terminie trzech dni od zamieszczenia na stronie internetowej Zamawiającego informacji z otwarcia ofert zobowiązany jest dostarczyć Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej (o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt. 23) - załącznik nr 5.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach