Przetargi.pl
Sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Ząbkowicach Śląskich tj. sprzedaż i dostawa artykułów określonych w częściach 2, 3, 4, 5 i 7 w okresie od 01.07.2019 do 30.06.2020

Dom Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 57-200 Ząbkowice Śląskie, ul. Szpitalna
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 74 8151524 , fax. 74 8151524 w. 18
  • Data zamieszczenia: 2019-06-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej
    ul. Szpitalna 3
    57-200 Ząbkowice Śląskie, woj. dolnośląskie
    tel. 74 8151524, fax. 74 8151524 w. 18
    REGON: 96536400000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.dps-zabkowice.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Ząbkowicach Śląskich tj. sprzedaż i dostawa artykułów określonych w częściach 2, 3, 4, 5 i 7 w okresie od 01.07.2019 do 30.06.2020
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Ząbkowicach Śląskich tj. sprzedaż i dostawa określonych w częściach od nr 2, 3, 4, 5 i 7. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, określający rodzaj oraz ilość zamawianego asortymentu znajduj się w Formularzach ofertowo- cenowych części od 2, 3, 4, 5 i 7, które jako Załącznik nr 1 do SIWZ stanowią integralną część umowy. 2. Towar dostarczany będzie do Żywnościowego Magazynu mieszczącego się w Domu Pomocy Społecznej przy ul. Szpitalnej 3 w Ząbkowicach Śląskich dla potrzeb kuchni głównej, przygotowującej posiłki dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej. Towar dostarczany winien być świeży, z okresami ważności, odpowiednimi dla danego asortymentu, wysokiej jakości – tj. I-go gatunku, bez wad fizycznych i jakościowych. W przypadku dostarczania towaru niezgodnego z zamówieniem lub niewłaściwej jakości, bądź niedostarczenia zamówionego towaru a także nie dokonania niezwłocznej jego wymiany na towar właściwy, Zamawiający ma prawo dokonania zakupu zamówionego towaru w dowolnej jednostce handlowej. Koszty powstałe z tego tytułu obciążają Wykonawcę. 3. W przypadku niezgodności dostarczanych artykułów z wymogami i opisem zawartym w SIWZ, Zamawiający odmówi odbioru tych artykułów a Wykonawca poniesie koszty zgodnie z zapisem pkt 2. 4. Podane w Formularzach ofertowo-cenowych ilości stanowią szacunkowe zapotrzebowanie, jakie Zamawiający przewiduje zakupić w okresie obowiązywania zawartej umowy. Z tytułu niezrealizowania wskazanych w formularzach cenowych ilości, Wykonawcy nie będą przysługiwały roszczenia przeciw Zamawiającemu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do sprzedania i dostarczenia przedmiotu zamówienia bezpośrednio do magazynu DPS w Ząbkowicach Śląskich przy ul. Szpitalnej 3, w ilościach uzgodnionych dzień wcześniej przed dostawą telefonicznie, drogą elektroniczną lub faksem. Dostawa wraz z transportem i rozładunkiem do magazynu Zamawiającego odbywać się będzie na koszt Wykonawcy. Ubezpieczenie towaru w transporcie ponosi Wykonawca. 6. Wykonawca dostarczy artykuły żywnościowe spełniające wymogi określone w SIWZ i wytworzone zgodnie z obowiązującymi przepisami, a w szczególności z ustawą: - z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U z 2018r. poz. 1541ze zm.) - ustawą z dnia 21.12.2000r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz. U. z 2018r. poz. 2164 ze zm.), wraz z aktami wykonawczymi, - ustawą z dnia 16.12.2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz. U. z 2019r., poz. 824 ze zm.). 7. Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia transportem przystosowanym do przewozu żywności, zgodnym z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami oraz wymogami prawa żywnościowego, GMP oraz systemu HACCP. Zamawiający nie wyraża zgody na dostawę przedmiotu zamówienia przesyłką kurierską. 8. Użyty do przewozu środek transportu będzie uwzględniać właściwość towaru i zabezpieczać jego jakość przed ujemnymi wpływami atmosferycznymi i uszkodzeniami. 9. Osoby wykonujące zamówienie (kierowcy, pomocnicy) muszą posiadać aktualne zaświadczenie lekarskie: sanitarno-epidemiologiczne, zezwalające na prace w kontakcie z żywnością. Na każde wezwanie Zamawiającego, Wykonawca obowiązany jest do dostarczenia w/w dokumentów. 10. Wykonawca wszystkie dostawy artykułów żywnościowych realizował będzie od poniedziałku do piątku w godzinach od 06:00 do 11:00. W wyjątkowych sytuacjach zmiana godziny dostaw jest możliwa po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym. 11. Towar winien być dostarczany w oryginalnych opakowaniach producenta, oznakowany i zawierający informacje dotyczące m.in. – nazwę i adres producenta, nazwę dystrybutora, nazwę towaru i jego klasy jakość, datę produkcji, termin przydatności do spożycia, ilość sztuk, gramaturę i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami. Opakowanie winno być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. 12. Na dostarczany towar, Wykonawca winien posiadać wymagane certyfikaty, atesty laboratoryjne, które będą udostępniane na prośbę Zamawiającego. 13. Termin przydatności do spożycia artykułów spożywczych powinien być nie krótszy niż trzy miesiące od daty dostarczenia z wyjątkiem mięsa, jaj kurzych oraz mleka i nabiału, które winne być dostarczane świeże. 14. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia całej partii przedmiotu umowy lub odrzucenia jej części w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej i organoleptycznej zostanie stwierdzona zła jakość produktów, będą widoczne uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy. 15. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia partii przedmiotu umowy w przypadku niedotrzymania przez Wykonawcę określonego w umowie terminu realizacji partii. 16. Dostawa towarów będzie się odbywać zgodnie z procedurą określoną w dokumentacji sanitarnej wg zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP ). Przy dostawie każdej partii Wykonawca musi załączyć świadectwo jakości dostarczonego przedmiotu umowy (atest) lub handlowy dokument identyfikacyjny pochodzenia dostarczonej partii towaru (producent, kraj pochodzenia). 17. Za dostarczone artykuły żywnościowe odpowiada Wykonawca do czasu odbioru przedmiotu zamówienia przez Zamawiającego. 18. Zamówienia będą realizowane w następujących częściach: Nr części Opis części zamówienia CPV Część nr 2 dostawy mięsa i wędlin 15.10.00.00-9 15.13.11.30-5 Część nr 3 dostawy drobiu i przetworów drobiowych 15.11.20.00-6 Część nr 4 dostawy warzyw 03.11.00.00-5 Część nr 5 dostawy ryb i przetworów rybnych 15.22.00.00-6 15.24.00.00-2 Część nr 7 dostawy pieczywa 15.81.00.00-9 1) Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych do przedmiotu zamówienia od części nr 2, 3, 4, 5 i 7. 2) Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych. 3) Zamawiający dopuszcza złożenia oferty na towar równoważny do towaru, który został wymieniony przez Zamawiającego w załączniku nr 1 do SIWZ. W tym wypadku wszelkie ryzyko (w tym koszty ewentualnych ekspertyz) związane z udowodnieniem tzw. „równoważności” artykułów żywnościowych wskazanych w formularzu ofertowym, spoczywa na Wykonawcy. Wykonawca zobowiązany jest w takim przypadku wykazać, że dostarczone przez niego artykuły spełniają takie same wymagania jak produkty określone przez Zamawiającego dotyczące składu produktu, jego jakości, trwałości itp. parametrów jak w opisie rozdz. III pkt 12. W przypadku dostarczenia towaru niezgodnego z zamówieniem lub niewłaściwej jakości bądź niedostarczenia zamówionego towaru a także niedokonanie niezwłocznej jego wymiany na towar właściwy, Zamawiający ma prawo dokonania zakupu zamówionego towaru w dowolnej jednostce handlowej. Koszty powstałe z tego tytułu obciążają Wykonawcę. 4)Zamawiający nie przewiduje zawarcia umowy ramowej, ustanowienia dynamicznego systemu zakupów oraz zastosowania aukcji elektronicznej. 5)Wykonawca winien wypełnić dla danej Części wszystkie pozycje tabeli zestawienia cenowego sporządzonego zgodnie z Formularzem ofertowo-cenowym stanowiącym załącznik nr 1 do SIWZ. Nie wypełnienie choćby jednej pozycji będzie skutkowało odrzuceniem oferty danej Części przedmiotu zamówienia jako nieporównywalna oferta.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy: 1) posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania; 2) posiadają wiedzę i doświadczenie; 3) dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia; 4) spełniają warunki dotyczące sytuacji ekonomicznej i finansowej; 5) brak jest podstaw do wykluczenia Wykonawcy, wspólników konsorcjum oraz innych podmiotów, na których zasoby powołuje się wykonawca z przedmiotowego postępowania na podstawie art. 24 ust 1 ustawy Pzp.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Oferta musi zawierać: a) wypełniony Formularz ofertowo-cenowy wg wzoru stanowiącego (zał. nr 1 do SIWZ), b) oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu zgodnie z art. 22 ust 1 Prawa zamówień publicznych (zał. nr 2 do SIWZ), d) oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp (zał. nr 3 do SIWZ), e) zaakceptowany projekt umowy (zał. nr 5 do SIWZ), f) w przypadku wykonawców działających przez pełnomocnika - pełnomocnictwo, g) w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie – dokument stwierdzający ustanowienie przez Wykonawców wspólnie ubiegających się zamówienie, pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie niniejszego zamówienie publicznego albo reprezentowania ich w postępowaniu udzielenie niniejszego zamówienia publicznego i do zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. 2. W przypadku Wykonawców prowadzących działalność w formie spółki cywilnej- Umowę spółki cywilnej. 3. Składana oferta powinna być sporządzona zgodnie z treścią SIWZ wraz z załącznikami stanowiącymi dokumentację przetargową przedmiotu zamówienia. 4. Ofertę należy sporządzić w języku polskim. 5. Wykonawca ma prawo złożyć tylko jedną ofertę w formie pisemnej. 6. Oferta i załączniki do oferty (oświadczenia i dokumenty) muszą być podpisane przez uprawnionego(ych), przedstawiciela(i) Wykonawcy. 7. W przypadku składania dokumentów w formie kopii, muszą one być poświadczone za zgodność z oryginałem przez uprawnionego(ych) przedstawiciela(i) Wykonawcy lub osoby wymienione w pkt 6.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach