Przetargi.pl
Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej Nr 1 im. J. Kusocińskiego w Ożarowie Mazowieckim dotycząca części: A - Artykułów spożywczych, B - mięsa, C - Owoców, warzyw, soków

Szkoła Podstawowa Nr 1 imienia Janusza Kusocińskiego ogłasza przetarg

  • Adres: 05-850 Ożarów Maz., Szkolna
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 22 721 10 19 , fax. 22 722 33 10
  • Data zamieszczenia: 2020-02-21
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Podstawowa Nr 1 imienia Janusza Kusocińskiego
    Szkolna 2
    05-850 Ożarów Maz., woj. mazowieckie
    tel. 22 721 10 19, fax. 22 722 33 10
    REGON: 000264472
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://sp1ozarow.pl/category/aktualnosci/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej Nr 1 im. J. Kusocińskiego w Ożarowie Mazowieckim dotycząca części: A - Artykułów spożywczych, B - mięsa, C - Owoców, warzyw, soków
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej Nr 1 im. J. Kusocińskiego w Ożarowie Mazowieckim w asortymencie i ilościach ( z zastrzeżeniem pkt. 2.3) podanych w załączniku Nr 1 do SIWZ. Przedmiot zamówienia składa się z trzech części: A , B, C w następującym zakresie: Część A: Artykuły spożywcze Część B: Mięso Część C: Owoce, warzywa, soki 2. Szczegółowy opis zakresu przedmiotu zamówienia dotyczący wszystkich trzech części od A do C, zawarty został w załączniku Nr 1 do SIWZ. 3. Podane w w/w załączniku ilości dostaw są szacunkowym zapotrzebowaniem na okres 4 miesięcy, do zakończenia roku szkolnego 2019/2020. Podane ilości produktów w poszczególnych częściach są szacunkowe i mogą ulec zmniejszeniu (maksymalnie o 30%). Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw pomiędzy pozycjami w przedmiocie zamówienia. 4. Zamawiający dopuszcza także możliwość zwiększenia zamawianych ilości poszczególnych produktów określonych w Załączniku nr 1 do SIWZ. W związku z powyższym Zamawiający, odnosząc się do zapisu art. 34 ust. 5 ustawy przewiduje możliwość zastosowania prawa opcji. W przypadku gdyby w trakcie realizacji umowy okazało się, że zwiększy się zapotrzebowanie Zamawiającego na dostawy produktów żywnościowych, nie uwzględnione w załączniku Nr 1 do SIWZ, zastrzega się możliwość skorzystania z prawa opcji i zwiększenia dostaw po ryczałtowych cenach jednostkowych brutto jakie Wykonawca określił w swojej ofercie. Dostawa objęta prawem opcji nie może przekroczyć 30% ogólnej wartości kwoty ofertowej brutto przedmiotu zamówienia. 5. Zamawiający dopuszcza waloryzację cen produktów zawartych w ofercie Wykonawcy w trakcie realizacji umowy, pod niżej opisanym warunkiem. W przypadku wzrostu cen artykułów spożywczych na rynku (według cen hurtowych) tj. minimum o ponad 10%, w stosunku do cen artykułów spożywczych obowiązujących w dniu podpisania umowy lub w dniu ostatniej waloryzacji, wynagrodzenie Wykonawcy na jego pisemny, udokumentowany wniosek, może ulec zwiększeniu maksymalnie o średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług, publikowany przez GUS za rok poprzedni, tj. rok 2019. 6. Zmiana cen na skutek waloryzacji wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności. 7. Przedmiot zamówienia musi spełniać wymagania polskich norm PN lub europejskich norm zharmonizowanych, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U.2016.1154) oraz wszelkie inne wymagania wynikające z obowiązujących przepisów i być dopuszczony do obrotu na terenie UE. 8. Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP, GMP/GHP. 9. Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku / klasy. 10. Wykonawca musi spełniać wymagania higieniczno-sanitarne w procesie produkcji i obrocie żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.2019.1252). 11. Dostawy będą realizowane sukcesywnie, w dni robocze od poniedziałku do piątku, w godzinach od 06:30 do 7:30, w miarę zgłaszanych potrzeb, z wyłączeniem przerw działalności stołówki związanych z organizacją roku szkolnego. Zamawiający, każdorazowo w swoim zapotrzebowaniu, określi: asortyment, ilość i termin dostawy, przekazując zamówienie telefonicznie lub pocztą elektroniczną. Zapotrzebowania na poszczególne dostawy będą składane do godz. 15.00 pisemnie lub telefonicznie, z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem. 12. Wykonawca dostarczy świeże produkty, mające odpowiednie terminy przydatności do spożycia. Produkty będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem: - jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; - warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia i pleśni; O dostępności produktu „sezonowego" z zakresu warzyw i owoców świeżych decyduje obecność produktu w notowaniach Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego Bronisze. - mięso będzie produktem świeżym z bieżącej produkcji, niefoliowane z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy. 13. Przy każdorazowej dostawie towaru Wykonawca zobowiązany jest dołączyć handlowy dokument identyfikacyjny oraz uwzględnić ubytek towaru na opakowania np.: sznurki, folie, siatki, plomby. W przypadku zamówienia na część B przedmiotu zamówienia tj. dostawy mięsa Wykonawca gwarantuje, że mięso jest każdorazowo badane, a na żądanie Zamawiającego przedstawi stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii. 14. Wykonawca nieodpłatnie użyczy pojemników, skrzynek itp. przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy. 15. Wszystkie objęte zamówieniem produkty muszą być dostarczane w odpowiednich opakowaniach oraz skrzynkach ( materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością). 16. Każdy asortyment produktów musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku. Produkty spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach, oznakowanych zgodnie z wymaganiami rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U.2015.29). Opakowania produktów spożywczych powinny zawierać takie informacje jak: nazwę produktu, nazwę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania. Opakowanie powinno być odpowiednie do rodzaju transportu i będzie chroniło towar przed wszystkimi możliwymi czynnikami/warunkami, których można się spodziewać w czasie transportu. Jaja kurze (część A) powinny być dostarczane w odpowiednich tackach przeznaczonych do ich transportu. Przy każdej dostawie jaj konsumpcyjnych oraz mięsa (część A i B) Zamawiający wymaga przedstawienia handlowego dokumentu identyfikacyjnego (HDI) zgodnie z ustawą o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz.U.2019.824) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.). Jaja konsumpcyjne muszą być oznakowane weterynaryjnym numerem zakładu oraz zdezynfekowane za pomocą promienia ultrafioletowego. 17. Koszty transportu należy zawrzeć w cenie ofertowej Wykonawcy. Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia do siedziby Zamawiającego na własny koszt. Środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne dla przewozu artykułów żywnościowych. Rozładunek następuje ze środka transportu do miejsca wskazanego przez pracownika Zamawiającego. Dwa budynki Szkoły Podstawowej Nr 1 im. J. Kusocińskiego w Ożarowie Mazowieckim nie posiadają wind. 18. Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego. 19. Zalecane jest, aby przed złożeniem oferty Wykonawca przeprowadził wizję lokalną na terenie dostaw, po wcześniejszym zgłoszeniu tego zamiaru Zamawiającemu, pod nr telefonu: - Pani Agnieszka Wieliczko – kierownik gospodarczy Szkoły Podstawowej Nr 1 im. J. Kusocińskiego w Ożarowie Mazowieckim - Pani Krystyna Dąbrowska – intendent Szkoły Podstawowej Nr 1 im. J. Kusocińskiego w Ożarowie Mazowieckim tel. kont. (22) 722 10 19
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15800000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Zamawiający ustala wadium na każdą z części A, B, C w wysokości: część A – 1.000,00 zł (słownie: jeden tysiąc złotych ), część B – 2.000,00 zł (słownie: dwa tysiące złotych ), część C – 2.000,00 zł (słownie: dwa tysiące złotych ), łącznie na część A i/lub B, C – 5.000,00 zł (słownie: pięć tysięcy złotych) 2. Wadium należy wnieść w jednej z form podanych w art. 45 ust. 6 ustawy Pzp. Wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert. 3. Wadium wnoszone w pieniądzu Wykonawca wpłaca na rachunek w banku: PKO BP S.A. XVIII O/Warszawa; Nr konta: 15 10201185 0000 4602 0019 2351 z adnotacją: ”Wadium SP1.01.2020” część ………. * (należy przypisać właściwą część/części) 4. Za termin wniesienia wadium w formie pieniężnej ( przelewem ) zostanie przyjęty termin uznania rachunku Zamawiającego. 5. Postanowienia pkt. 8 SIWZ odnośnie wadium są dla Wykonawców wiążące. 6. Zwrotu wpłaconego wadium wykonawcom Zamawiający dokona w trybie art. 46 ustawy Pzp. 7. Oferta wykonawcy, który nie wniesie lub wniesie wadium w sposób nieprawidłowy, nie uwzględniając zasad określonych w SIWZ, zostanie odrzucona na podstawie art. 89 ust.1 pkt. 7b ustawy Pzp. 8. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 i 3a, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1, oświadczenia, o którym mowa w art. 25a ust. 1, pełnomocnictw lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3, co spowodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez wykonawcę jako najkorzystniejszej. ( art. 46 ust. 4a ustawy Pzp) Zamawiający zatrzymuje również wadium wraz z odsetkami na podstawie art. 46 ust. 5 ustawy Pzp; tj. jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana: 1. odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie; 2. nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy; 3. zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. 9. Jeżeli wadium jest wniesione w jednej z form określonych w art. 45 ust. 6 ustawy Pzp, oprócz pieniężnej to wykonawca winien uwzględnić w nim wszystkie zapisy z ustawy Pzp dotyczące zatrzymania e) Dowód wpłacenia wadium: (na część A- 1.000,00 zł, na część B – 2.000,00 zł , na część C – 2.000,00 zł łącznie na część A, B i C – 5.000,00 zł) 10. W przypadku wniesienia wadium przelewem – dowód wpłaty wadium w oryginale lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem przez osobę/y podpisujące ofertę, Wykonawca załączy do oferty. W przypadku wniesienia przez Wykonawcę wadium w formie przewidzianej w art. 45 ust. 6 pkt. 2-5 ustawy: - oryginał gwarancji lub poręczenia wykonawca załączy do oferty Dokument gwarancyjny winien jednoznacznie uwzględniać przypadki wskazane w art. 46 ust. 4a i 5 ustawy. Dokument ten będzie załącznikiem Nr 5 do oferty.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie precyzuje tego warunku
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: a) Pełnomocnictwo do podpisania oferty i występowania w imieniu wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia, jeżeli wykonawca nie będzie występował osobiście lub poprzez przedstawiciela upoważnionego w dokumentach rejestrowych. Dokument ten będzie załącznikiem Nr 3 do oferty. b) Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Dokument ten będzie załącznikiem Nr 4 do oferty. c) Dowód wpłacenia wadium: (na część A- 1.000,00 zł, na część B – 2.000,00 zł , na część C – 2.000,00 zł łącznie na część A, B i C – 5.000,00 zł) W przypadku wniesienia wadium przelewem – dowód wpłaty wadium w oryginale lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem przez osobę/y podpisujące ofertę, Wykonawca załączy do oferty. W przypadku wniesienia przez Wykonawcę wadium w formie przewidzianej w art. 45 ust. 6 pkt. 2-5 ustawy: - oryginał gwarancji lub poręczenia wykonawca załączy do oferty Dokument gwarancyjny winien jednoznacznie uwzględniać przypadki wskazane w art. 46 ust. 4a i 5 ustawy. Dokument ten będzie załącznikiem Nr 5 do oferty. d) *Zobowiązanie podmiotów, na których zdolnościach technicznych, zawodowych, sytuacji finansowej lub ekonomicznej polega Wykonawca do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia. ( *jeżeli dotyczy ) Dokument ten będzie załącznikiem Nr 6 do oferty. e) Wypełniony/e formularz/e cennika - zestawienia ofertowego kosztów przedmiotu zamówienia poszczególnych części A i/lub B, C sporządzony/e na podstawie zał. Nr 1 do SIWZ Dokument ten będzie załącznikiem Nr 7 do oferty.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach