Przetargi.pl
Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla potrzeb stołówki na żywienie dzieci: część 1- pieczywo i wyroby cukiernicze; część 2 – ryby; część 3 – warzywa i owoce świeże; część 4- mięso i wędliny; część 5 – produkty ogólnospożywcze; część 6 – wyroby garmażeryjne; część 7 – produkty mleczarskie; część 8 – mrożonki; część 9 – jaja

Szkoła Podstawowa im. Pomnik Wdzięczności w Zakroczymiu ogłasza przetarg

  • Adres: 05-170 Zakroczym, ul. O.H. Koźmińskiego
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 0-22 7852210, , fax. -
  • Data zamieszczenia: 2019-11-25
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Podstawowa im. Pomnik Wdzięczności w Zakroczymiu
    ul. O.H. Koźmińskiego 63
    05-170 Zakroczym, woj. mazowieckie
    tel. 0-22 7852210, , fax. -
    REGON: 67931600000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: https://bip.spzakroczym.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla potrzeb stołówki na żywienie dzieci: część 1- pieczywo i wyroby cukiernicze; część 2 – ryby; część 3 – warzywa i owoce świeże; część 4- mięso i wędliny; część 5 – produkty ogólnospożywcze; część 6 – wyroby garmażeryjne; część 7 – produkty mleczarskie; część 8 – mrożonki; część 9 – jaja
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb stołówki szkolnej zgodnie z wykazem zamieszczonym w formularzach cenowych - załącznikach 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h, 2i do SIWZ. 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia oraz szacowane ilości poszczególnych produktów zawierają załączniki od 2a – 2i do SIWZ. 3. Wykonawca zobowiązuje się do zaopatrywania Zamawiającego w artykuły spożywcze w pierwszym gatunku, z cechami podanymi w SIWZ, których termin ważności upływa: 1) pieczywo i wyroby cukiernicze oraz wyroby garmażeryjne wyprodukowane będą w dobie dostawy; 2) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; 3) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; 4) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia; 5) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy; 6) produkty ogólnospożywcze i mleczarskie dostarczane będą z terminem ważności upływającym nie wcześniej niż 7 dni po dacie dostawy. 4. Poszczególne zamówienia będą składane telefonicznie lub drogą elektroniczną (e-mailem). 5. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i własne ryzyko oraz do elastycznego reagowania na zwiększone lub zmniejszone potrzeby zamawiającego w stosunku do danego asortymentu lub całości dostawy. 6. W przypadku stwierdzenia przez zamawiającego wadliwej partii dostarczonego towaru, reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie lub drogą elektroniczną (e-mailem). Wykonawca zobowiązuję się niezwłocznie do jego wymiany na towar wolny od wad, w ilościach zakwestionowanych przez Zamawiającego. 7. Nie wykonanie pełnego zakresu ilościowego umowy nie rodzi roszczenia o zakup nie zrealizowanej w okresie obowiązywania umowy ilości towaru. 8. Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów (art. spoż. warzywa, owoce, jajka, mięso i wędliny itp.). Zamawiający zastrzega sobie prawo do zażądania stosownego dokumentu w momencie dostawy produktów. Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie zamawiającego. 9. Mięso i wędliny muszą być dostarczane w czystych, zamkniętych pojemnikach do przewozu mięsa i wędlin. Mięso surowe nie może być przewożone razem z wędlinami. 10. Mrożonki mają być dostarczane do szkoły w formie nierozmrożonej. 1. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych: część 1 – pieczywo i wyroby cukiernicze; część 2 – ryby; część 3 – warzywa i owoce świeże; część 4 – mięso i wędliny; część 5 – produkty ogólnospożywcze; część 6 – wyroby garmażeryjne; część 7 – produkty mleczarskie; część 8 – mrożonki; część 9 – jaja. 2. Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka lub wszystkie części (grupy). Oferta częściowa musi obejmować wszystkie pozycje określone w danej części (grupie). Oferta częściowa musi obejmować minimum jedną z powyższych części (grup). Zamawiający nie określa maksymalnej liczby części, która może zostać udzielona temu samemu wykonawcy. 3. Części (grupy) nie mogą być dzielone przez Wykonawców, oferty nie zawierające pełnego zakresu przedmiotu zamówienia określonego w danej części zostaną odrzucone. 4. Informacje dodatkowe: 1) dowóz na koszt i ryzyko transportem dostawcy do zamawiającego, 2) forma płatności – przelew, 3) zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy. 5. Ilości podane w załącznikach 2a - 2i są szacunkowe i mogą ulec zmianie. 6. Zamówienia odbywać się będą sukcesywnie, uruchomiane w formie telefonicznej lub pisemnego zapotrzebowania przesyłanego pocztą elektroniczną (e-mailem) najpóźniej w piątek poprzedzający kolejny tydzień pracy stołówki. Wykonawca zobowiązuje się realizować zamówienie w poniedziałek następnego tygodnia najpóźniej do godz. 8:00 rano, natomiast warzywa świeże, nabiał oraz mięso i jego przetwory dwa razy w tygodniu, a pieczywo codziennie. W przypadku zamówień doraźnych, dokonywanych telefonicznie – w ciągu 24 godzin. 7. Zamawiający będzie zamawiał u Wykonawcy wybrane artykuły żywnościowe w dni powszednie z wyłączeniem ferii świątecznych, wakacji letnich, zimowych i innych dni, w których stołówka szkolna nie podaje obiadów. 8. Dostarczany towar powinien być świeży, wysokiej jakości tj. I-go gatunku bez wad fizycznych i jakościowych, wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami. 9. Na dostarczany towar Wykonawca powinien posiadać wymagane certyfikaty, atesty laboratoryjne, które będą udostępniane na żądanie Zamawiającego. 10. W przypadku stwierdzenia niezgodności w zakresie dostawy ze złożonym zamówieniem lub zakwestionowania jakości poszczególnych produktów, ich oznakowania lub niezgodności ze złożoną ofertą, naruszenia terminu dostawy, zamawiający zastrzega sobie prawo odmowy przyjęcia towaru oraz dokonania zakupu interwencyjnego od innego dostawcy – w celu zaspokojenia potrzeb związanych z prawidłowym funkcjonowaniem stołówki – w ilości i asortymencie niezrealizowanej w terminie dostawy, albo rezygnacji z części lub całości dostawy w danym dniu. W przypadku zakupu interwencyjnego wykonawca zobowiązany jest do zwrotu zamawiającemu różnicy pomiędzy ceną zakupu interwencyjnego, a ceną ofertową produktu. Wykonawca uprawniony jest do otrzymania wynagrodzenia tylko w zakresie produktów dostarczonych i przyjętych przez zamawiającego. 11. Dostawa dotycząca jednego zamówienia winna zawierać wszystkie zamówione artykuły. Zamawiający nie wyraża zgody na dzielenie zamówionej dostawy na części. 12. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia całej partii przedmiotu umowy lub odrzucenia jej części w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej i organoleptycznej zostanie stwierdzona zła jakość produktów oraz będą widoczne uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy. 13. Wykonawca dostarczy produkt spełniający wymogi określone w SIWZ i wytworzony zgodnie z obowiązującymi przepisami takimi jak w szczególności: 1) ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia , 2) ustawą z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych . 14. Każdy produkt winny być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP. 15. Dostarczane produkty spełniać muszą prawem określone wymogi dla tych produktów w tym wymogi zdrowotne. Materiał opakowaniowy winny być dopuszczony do kontaktu z żywnością. Każdy asortyment produktów musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku. Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku / klasy. Produkty oznakowane mają być zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych . tzn. muszą zawierać nazwę, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, firmę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, nazwę i adres producenta. 16. Szczegółowy sposób realizacji zamówienia określony jest we wzorze umowy stanowiącym załącznik nr 5 do SIWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15894210-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy Pzp. 3. W celu potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu dotyczących kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów – Zamawiający nie wyraża minimalnych poziomów zdolności (dotyczy części 1-9).
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Do oferty należy załączyć wszystkie wymagane dokumenty (wypełnione i podpisane): 1) formularz oferty – załącznik nr 1a i/lub 1b i/lub 1c i/lub 1d i/lub 1e i/lub 1f i/lub 1g i/lub 1h i/lub 1i do SIWZ (w zależności na które części Wykonawca składa ofertę) - oryginał podpisany przez wykonawcę; 2) formularz cenowy - załącznik nr 2a i/lub 2b i/lub 2c i/lub 2d i/lub 2e i/lub 2f i/lub 2g i/lub 2h i/lub 2i do SIWZ (w zależności na które części Wykonawca składa ofertę) - oryginał podpisany przez wykonawcę; 3) oświadczenie wykonawcy składane na podstawie art. 25a ust. 1 Pzp, dotyczące przesłanek wykluczenia z postępowania - załącznik nr 3a i/lub 3b i/lub 3c i/lub 3d i/lub 3e i/lub 3f i/lub 3g i/lub 3h i/lub 3i do SIWZ (w zależności na które części Wykonawca składa ofertę) - oryginał podpisany przez wykonawcę; W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców, oświadczenie o którym mowa powyżej składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Dokumenty te potwierdzają brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje brak podstaw wykluczenia; 4) Jeżeli dotyczy - informacja o zamiarze zlecenia wykonania części przedmiotu zamówienia podwykonawcom składana na podstawie art. 36b ust. 1 Pzp - załącznik nr 4 do SIWZ (dla zadań 1-9) – oryginał podpisany przez wykonawcę; - zamawiający żąda, aby przed przystąpieniem do wykonania zamówienia wykonawca, o ile są już znane, podał nazwy albo imiona i nazwiska oraz dane kontaktowe podwykonawców, którym Wykonawca powierzy wykonanie części zamówienia. 5) jeżeli dotyczy - pełnomocnictwo lub inny dokument określający zakres umocowania do reprezentowania wykonawcy, które musi jednoznacznie określać czynności, do wykonywania których pełnomocnik jest upoważniony– oryginał lub kopia poświadczona notarialnie; WARUNKI WYMAGANE OD WYKONAWCÓW SKŁADAJĄCYCH WSPÓLNIE OFERTĘ 1. Zamawiający (dla części 1-9) nie określa szczególnego sposobu spełniania przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunków udziału w postępowaniu. 2. Zamawiający (dla części 1-9) nie określa warunków realizacji zamówienia przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia w inny sposób niż w przypadku pojedynczych wykonawców. 3. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia publicznego. 4. Zasady dotyczące wykonawcy stosuje się odpowiednio do wykonawców występujących wspólnie. 5. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia ponoszą solidarną odpowiedzialność za wykonanie umowy i wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy (jeżeli dotyczy). 6. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców, oświadczenia składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Dokumenty te potwierdzają brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje brak podstaw wykluczenia. 7. Wykonawcy składający ofertę wspólną, ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego i w tym celu do oferty należy dołączyć pełnomocnictwo, które: 1) musi być złożone w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez notariusza; 2) musi jednoznacznie określać postępowanie, do którego się odnosi; 3) musi precyzować zakres umocowania i jednoznacznie określać czynności, do wykonywania których pełnomocnik jest upoważniony; 4) musi wskazywać pełnomocnika; 5) musi wyliczać wszystkich wykonawców, którzy ubiegają się o zamówienie. 8. Każdy z wykonawców ubiegających się wspólnie o zamówienie udziela pełnomocnictwa, zgodnie z reprezentacją danego podmiotu. 9. Oświadczenia i dokumenty składane w imieniu uczestników oferty wspólnej przedkłada i podpisuje wykonawca – pełnomocnik, działając w imieniu uczestników oferty wspólnej. 10. Pełnomocnik pozostaje w kontakcie z zamawiającym w toku postępowania i do niego zamawiający kieruje informacje, korespondencję, itp.; 11. Sposób składania dokumentów w ofercie wspólnej: 1) każdy z wykonawców składających ofertę wspólną we własnym imieniu składa: dokumenty dotyczące własnej firmy, takie jak np.: oświadczenie wykonawcy składane na podstawie art. 25a ust. 1 Pzp, dotyczące przesłanek wykluczenia; oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 Pzp; 2) pełnomocnik wykonawców w imieniu wszystkich wykonawców składających ofertę wspólną, bądź wykonawcy wspólnie z podpisami każdego z wykonawców składają: dokumenty wspólne, takie jak formularze oferty, formularze cenowe, informację o zamiarze zlecenia wykonania części przedmiotu zamówienia podwykonawcom składaną na podstawie art. 36b ust. 1 Pzp. 12. Jeżeli oferta wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, została wybrana, zamawiający żąda przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego umowy regulującej współpracę tych wykonawców, która powinna zawierać: 1) zobowiązanie do realizacji wspólnego przedsięwzięcia gospodarczego obejmującego swoim zakresem realizację przedmiotu zamówienia, 2) określenie zakresu działania poszczególnych stron umowy, 3) czas obowiązywania umowy, który nie może być krótszy, niż okres obejmujący realizację zamówienia. 13. Wspólnicy spółki cywilnej są traktowani jak wykonawcy składający ofertę wspólną i mają do nich zastosowanie zasady określone w ust. 1– 12. WARUNKI DOTYCZĄCE POWOŁYWANIA SIĘ NA ZASOBY PODMIOTÓW TRZECICH Nie dotyczy WARUNKI DOTYCZĄCE PODWYKONAWCÓW 1. Wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy. 2. Zamawiający żąda wskazania przez wykonawcę części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom i podania przez wykonawcę firm podwykonawców, według załącznika nr 4 do SIWZ (dla części 1-9). 3. Zamawiający żąda, aby przed przystąpieniem do wykonania zamówienia wykonawca, o ile są już znane, podał nazwy albo imiona i nazwiska oraz dane kontaktowe podwykonawców i osób do kontaktu z nimi. Wykonawca zawiadamia zamawiającego o wszelkich zmianach danych, w trakcie realizacji zamówienia, a także przekazuje informacje na temat nowych podwykonawców, którym w późniejszym okresie zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia. 4. Powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom nie zwalnia wykonawcy z odpowiedzialności za należyte wykonanie tego zamówienia.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach