Przetargi.pl
sporządzanie i dostawa posiłków dla pacjentów i pracowników szpitala z uwzględnieniem dzierżawy kuchenek oddziałowych wraz z wyposażeniem. .

Szpital Kolejowy im. dr med. Wł. Roeflera SP ZOZ ogłasza przetarg

  • Adres: 05-800 Pruszków, ul. Warsztatowa 1
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 022 7581192 w. 164 , fax. 022 7587813 w. 164
  • Data zamieszczenia: 2010-03-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szpital Kolejowy im. dr med. Wł. Roeflera SP ZOZ
    ul. Warsztatowa 1 1
    05-800 Pruszków, woj. mazowieckie
    tel. 022 7581192 w. 164, fax. 022 7587813 w. 164
    REGON: 01064867300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.biznes-polska.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    sporządzanie i dostawa posiłków dla pacjentów i pracowników szpitala z uwzględnieniem dzierżawy kuchenek oddziałowych wraz z wyposażeniem. .
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie całodziennych posiłków dla pacjentów i pracowników szpitala.. 2. Dzienna ilość posiłków oraz rodzaj diet ustalana będzie codziennie na podstawie pisemnych zgłoszeń i zamawiana będzie u Wykonawcy do godziny 9.00 na dzień następny. Korekta posiłków danego dnia może nastąpić w danym dniu do godziny 10.00. 3. Wykonawca utworzy rezerwę posiłków dla pacjentów przyjmowanych do oddziałów w godzinach popołudniowych i nocnych. Zamawiający będzie informował Wykonawcę o tym fakcie 1 godzinę przed podaniem posiłku tak aby pacjenci przyjęci w godzinach popołudniowych otrzymali kolację, a pacjenci przyjęci w godzinach nocnych otrzymali śniadanie. 4. Wykonawca przygotowane posiłki będzie transportował w szczelnie zamkniętych termosach. 5. Wykonawca brudne termosy będzie poddawał procesom higienicznym zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarno-epidemiologicznymi. 6. Wykonawca zobowiązany będzie sporządzać całodzienne posiłki mając na uwadze przestrzeganie obowiązujących norm żywieniowych, kaloryczności, wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia (2200 kcal średnio ważone dziennie), o odpowiednich właściwościach odżywczych, gwarantujących zdrowie i dobre samopoczucie, przy uwzględnieniu diet specjalistycznych, co oznacza następujące grupy diet: podstawowa, lekka, cukrzycowa w tym wątrobowa, płynna, kleikowa oraz inne diety realizowane na indywidualne zlecenia lekarza (biegunkowa, hipoalergiczna itp.) 7. Każdy posiłek podstawowy - śniadanie, obiad, kolacja - musi zawierać dostateczną ilość produktów białkowych oraz dodatek warzyw bądź owoców. Posiłki muszą charakteryzować się wysoką jakością, posiadać właściwe walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturę. Niedopuszczalne jest, aby dostarczane posiłki miały postać półproduktów. 8. Do obiadu należy dodać kompot, kisiel płynny itp., natomiast do pozostałych posiłków należy dodać do picia herbatę, kakao lub kawę itp. 9. Pacjenci na diecie bogato białkowej muszą otrzymywać 5 posiłków dziennie tj. trzy posiłki podstawowe plus drugie śniadanie i podwieczorek, pacjenci na diecie cukrzycowej 6 posiłków dziennie tj. oprócz w/w także dodatek nocny. Drugie śniadanie winno być dostarczone na oddział razem ze śniadaniem, podwieczorek razem z obiadem, dodatek nocny dla chorych na cukrzycę razem z kolacją. Podanie w/w posiłków pacjentom należeć będzie do obowiązków personelu szpitalnego danego oddziału. 10. Zamawiający wymaga dostarczenia pisemnego opisu lub kserokopii jadłospisów nie później jak rano każdego dnia bieżącego. 11. Wykonawca dostarcza posiłki na oddziały szpitalne w następujących godzinach: a) śniadanie od godz. 800 do godz. 830 b) II śniadanie godz. 1100 c) obiad od godz. 1300 do godz. 1330 d) podwieczorek godz. 1600 e) kolacja od godz. 1800 do godz. 1900 f) II kolacja godz. 2100 g) diety indywidualne na zlecenie lekarza niezależnie od godzin posiłków. Do zadania Wykonawcy należy: Produkcja i dowóz posiłków do9 kuchenek oddziałowych Wydawanie posiłków bezpośrednio pacjentowi w godzinach określonych pkt.11 Zebranie i umycie zastawy stołowej Uzupełnianie zastawy stołowej w trakcie trwania umowy 12. Zamawiający zastrzega sobie aby dostarczane posiłki trafiające na poszczególne oddziały posiadały odpowiednią temperaturę (75-65?C). 13. Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania procedur higienicznych dotyczących higieny rąk, środków transportu, urządzeń, sprzętów i powierzchni oraz do stosowania preparatów myjących i dezynfekcyjnych pozytywnie zaopiniowanych przez Państwowy Zakład Higieny, lub innych preparatów posiadających atesty i karty charakterystyki dopuszczonych do stosowania w kuchniach szpitalnych i mogących mieć styczność z żywnością. 14. Zamawiający udostępni Wykonawcy pomieszczenia kuchenek oddziałowych w celu rozdzielnictwa posiłków, spełniające wymogi określone obowiązującymi przepisami prawa, dopuszczone do użytkowania w tym celu przez Stację Sanitarno - Epidemiologiczną. Wykonawca bna własny koszt musi uzyskać zgodę Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej do użytkowania kuchenek oddziałowych na cele opisane w SIWZ tj.: do zmywalni centralnej oraz rozdzielni posiłków, zgoda powinna być wydana do dnia 04.04.2010r. Wykonawca musi wyposażyć kuchenki oddziałowe na własny koszt bez prawa zwrotu poniesionych nakładów w zmywarki, stoły, szafki do przechowywania zastawy, zastawę stołową w ilości zabezpieczającej prawidłowe wykonanie usługi oraz jej uzupełnianie w miarę potrzeb średnio 15-20% miesięcznie, wózki bemarowi minimum 2 szt. trzy komorowe lub większe do dystrybucji posiłków oraz talerzy, pojemniki na odpady pokonsumpcyjne i inne urządzenia niezbędne do realizacji usługi. Wszystkie urządzenia powinny być dowiezione i zamontowane w dniu rozpoczęcia usługi tj 01.04.2010r. 15. Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec organów kontroli (Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, PIP, BHP) w zakresie wykonywanej usługi w tym m. in. w zakresie jakości produktów i przygotowywanych posiłków, ich zgodności z opisanymi wyżej normami oraz w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych. 16. Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli świadczonych usług w swojej siedzibie i w siedzibie oferenta pod względem sanitarno-epidemiologicznym i jakościowym. 17. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wykonywania w swoim zakresie okresowych badań czystości mikrobiologicznej urządzeń, sprzętów i powierzchni kontaktujących się z żywnością, rąk personelu oraz samochodu transportującego posiłki na koszt Wykonawcy. Materiał do powyższych badań Zamawiający będzie pobierał w pierwszym kwartale świadczenia usługi - 1 raz w miesiącu z 6 punktów, w przypadku nie stwierdzenia zagrożeń epidemiologicznych, w następnych miesiącach - 1 raz na kwartał z 6 punktów. 18. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania ustawy z 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225) oraz obowiązujących rozporządzeń organów ustawodawczych UE z zakresu bezpieczeństwa żywności. 19. Wykonawca będzie zobowiązany do odbioru odpadów pokonsumpcyjnych w odpowiednich pojemnikach zgodnie z zaleceniami Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej codziennie wraz z brudnymi termosami w celu utylizacji zgodnie z obowiązującymi przepisami. 20. Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność odszkodowawczą za szkody powstałe w wyniku prowadzonej działalności. Zamawiający wymaga ubezpieczenia Wykonawcy od odpowiedzialności cywilnej, obejmującego między innymi zdarzenia losowe i zatrucia pokarmowe. 21. Zamawiający wymaga aby pracownicy Wykonawcy byli poddawani szkoleniom z zakresu Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej oraz zasad systemu HACCP i posiadali książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych z ważnymi badaniami na nosicielstwo i aktualnymi badaniami. Minimalna ilość pracowników na jednej zmianie 4 osoby po dwie do wózka. Zamawiający nie dopuszcza zmniejszenia ilości personelu do wydawania posiłków mniej niż 4 dziennie. 22. Wykonawca jest zobowiązany zabezpieczyć we własnym zakresie niezbędne narzędzia, urządzenia, materiały oraz środki transportowe potrzebne do prawidłowej realizacji usług objętych zakresem przedmiotowym niniejszego postępowania.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553200009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 6000PLN

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: doświadczenie w zakresie wyżywienia pacjentów szpitala
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.biznes-polska.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach