Przetargi.pl
SPORZĄDZANIE, DOWÓZ I WYDAWANIE GORĄCYCH POSIŁKÓW DLA DZIECI I MŁODZIEŻY SZKOLNEJ NA TERENIE GMINY BARTOSZYCE

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 11-200 Bartoszyce, ul. Pieniężnego 10 A
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 89 762 18 90, 762 18 91 , fax. 89 762 18 92
  • Data zamieszczenia: 2016-07-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Pieniężnego 10 A 10 A
    11-200 Bartoszyce, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 89 762 18 90, 762 18 91, fax. 89 762 18 92
    REGON: 51050842000010
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    SPORZĄDZANIE, DOWÓZ I WYDAWANIE GORĄCYCH POSIŁKÓW DLA DZIECI I MŁODZIEŻY SZKOLNEJ NA TERENIE GMINY BARTOSZYCE
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia są usługi polegające na przygotowaniu, dowiezieniu i wydaniu posiłków dla dzieci i młodzieży w następujących placówkach oświatowych: 1) Szkoła Podstawowa w Bezledach -wydanie posiłków budynek po byłym przedszkolu I zmiana w godz. 10:15-10:40, -wydawania posiłków budynek główny szkoły II zmiana w godz. 11:25-11:40, 2) Szkoła Podstawowa w Galinach -wydanie posiłków godz. 11.35 - 11.55, 3) Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka w Krawczykach -wydanie posiłków godz. 11.05 - 11.25 4) Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Sokolicy -wydanie posiłków I zmiana w godz. 10:20-10:35, II zmiana w godz. 11:20-11:35, 5) Szkoła Podstawowa im. Jana Brzechwy w Wojciechach -wydanie posiłków godz. 11:30-11:50, 6) Szkoła Podstawowa im. J. H. Dąbrowskiego w Żydowie -wydanie posiłków godz. 11:15-11:35, 7) Gimnazjum im. Straży Granicznej w Bezledach (Wykonawca dla uczniów Gimnazjum w Bezledach, zobowiązany jest do wydawania posiłków w pomieszczeniach kuchennych Szkoły Podstawowej w Bezledach), -wydanie posiłków godz. 12.30 - 12.45 8) Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kinkajmach -wydanie posiłków godz. 10:35-10:50. 2. W roku szkolnym 2014/2015 z posiłków korzystała średnio następująca liczba uczniów: L.p. Placówka oświatowa Ilość obiadów finansowanych przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej Ilość obiadów opłacanych indywidualnie i przez inne podmioty Razem 1 Gimnazjum im. Straży Granicznej w Bezledach 38 - 38 2 Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kinkajmach 18 4 22 3 Szkoła Podstawowa w Bezledach 58 - 58 4 Szkoła Podstawowa w Galinach 19 15 34 5 Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka w Krawczykach 14 42 56 6 Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Sokolicy 39 24 63 7 Szkoła Podstawowa im. Jana Brzechwy w Wojciechach 57 18 75 8 Szkoła Podstawowa im. J. H. Dąbrowskiego w Żydowie 37 5 42 3. Wymaga się przygotowania posiłków w miejscach, którymi dysponuje Wykonawca, przystosowanych do przygotowywania posiłków, z całym niezbędnym zapleczem, a następnie dostarczenie przygotowanych posiłków przez Wykonawcę do w/w placówek oświatowych. Zamawiający zapewnia jedynie możliwość przechowywania i mycia naczyń po spożytych posiłkach. W tym celu Zamawiający udostępnia Wykonawcy pomieszczenia kuchni wraz z niezbędnymi pomieszczeniami zaplecza kuchennego z wyposażeniem w niezbędny sprzęt. 4. Pomieszczenia kuchenne wraz z zapleczem stanowią jeden kompleks, wydzielony z pozostałej części obiektu, pomieszczenia nie są opomiarowane w liczniki zimnej i ciepłej wody oraz energii elektrycznej. Raz w miesiącu Wykonawca będzie obciążany za zużycie wody, odbiór ścieków i zużycie energii elektrycznej w zryczałtowanej miesięcznej wysokości brutto: 1) w Szkole Podstawowej w Bezledach - 247,50 zł 2) w Szkole Podstawowej w Galinach -103,50 zł 3) w Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kinkajmach -112,67 zł 4) w Szkole Podstawowej w Krawczykach - 40,50zł 5) w Szkole Podstawowej w Sokolicy - 77,00 zł 6) w Szkole Podstawowej w Wojciechach - 105,57 zł 7) w Szkole Podstawowej w Żydowie - 285,00 zł. 5. Przewiduje się, że w okresie trwania zamówienia liczba stołujących może się zmieniać. Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości wydawanych obiadów w zależności od ilości dzieci, którym Zamawiający zobowiązany jest pokrywać koszty posiłków wynikających z obowiązujących przepisów. 6. Zapłata za obiady dokonywana będzie przez Zamawiającego. Prawo do korzystania z obiadów mają również uczniowie, za których zapłaty dokonywać będą ich rodzice. 7. Zamawiający nie zapewnia ile osób i w jakim okresie będzie korzystało z posiłków, za które Zamawiający nie jest zobowiązany do pokrycia kosztów posiłków. 8. Zamawiający wymaga serwowania obiadów jednodaniowych, w tym 2 razy w tygodniu (poniedziałek i czwartek) zupa z dodatkiem białka zwierzęcego w celu zwiększenia wartości energetycznej, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. 9. Zamawiający przygotował jadłospis (zał. nr 5 do SIWZ). Wykonawca obowiązany jest realizować dania wyłącznie z tego jadłospisu. Jadłospis będzie realizowany w ten sposób, aby w ciągu całego okresu zawarcia umowy wszystkie dania były wykonane z tą samą częstotliwością. Jadłospis musi być wykonywany cały, przemiennie. W stworzonym jadłospisie poszczególne potrawy z części 1, 2 i 3 można komponować ze sobą w dowolny sposób. Dostarczane posiłki powinny charakteryzować się w momencie ich wydawania w temperaturą: zupa - min. 75 st. C danie główne - min. 65 st. C 10. Składniki użyte do ugotowania obiadów wskazane w tabeli to tylko podstawowe składniki z jakich musi skorzystać Wykonawca aby ugotować obiad. Każdy obiad należy ugotować zgodnie ze sztuką kulinarną i zasadami żywienia, używając włoszczyzny oraz przypraw kuchennych, tak aby obiad był smaczny i apetycznie wyglądał. 11. Dowiezienie posiłków winno nastąpić w godzinach wymienionych w Rozdziale III pkt. 1 nie wcześniej niż 15 min przed wyznaczonym czasem. W związku z tym, wszystkie dania z wyjątkiem owoców, jogurtów, surówek i pieczywa muszą być podane gorące. 12. Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn: Dz. U. z 2015 r. poz. 594) i norm żywienia oraz zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia oraz ustawą z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (tekst jedn: Dz. U. Z 2015 r. poz. 1412). 13. W przypadku kiedy dzieci korzystające z posiłków szkolnych jadą na wycieczkę, zawody szkolne itp. organizowane przez szkołę, a na wyjeździe nie będzie zapewniony posiłek, wówczas Wykonawca będzie obowiązany zapewnić dzieciom suchy prowiant. Suchy prowiant składać się będzie z bułki (90g) z masłem i wędliną lub serem żółtym, bułki słodkiej, soku owocowego 0,5 litra i owocu (130g). Suchy prowiant powinien być dostarczony świeży w dniu wyjazdu dzieci. Szkoła powinna zgłosić takie zapotrzebowanie na 2 dni przed wyjazdem dzieci. 14. Do każdego obiadu dziecko musi otrzymać 200 ml kompotu ugotowanego z owoców. 15. Obiady powinny być podane w sposób apetyczny, zachęcający dzieci do zjedzenia posiłku, a smak obiadów powinien być zróżnicowany. 16. Raz na dwa tygodnie (do piątku do godz. 10:00) Wykonawca zobowiązuje się przekazać Zamawiającemu drogą elektroniczną na adres bartoszyce_gops@poczta.onet.pl jadłospis dwutygodniowy w celu zapoznania się Zamawiającego ze zgodnością zamówienia. Pierwszy jadłospis zostanie przekazany Zamawiającemu do dnia 29 sierpnia 2016 r. do godz.10:00 i obejmować będzie okres od 02 września do 15 września 2016 r. 17. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli, zgodność jadłospisu z wykonanym w danym dniu obiadem. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli obiadu (smak, temperatura, świeżość). 18. Do wyprodukowania obiadu powinny być użyte produkty świeże i wysokiej jakości. Posiłki powinny być doprawione zgodnie z gustami i preferencjami dzieci. 19. Zamawiający dopuszcza możliwość wydawania posiłków po cenie ustalonej przez Wykonawcę: a) pracownikom placówek oświatowych, obejmujących zamówienie, b) uczniom placówki, których rodzice opłacają posiłki we własnym zakresie, c) za zgodą Zamawiającego osobom trzecim. 20. Zamawiający wyraża zgodę na prowadzenie na potrzeby uczniów i pracowników szkół usług gastronomicznych przy zastosowaniu marży-oferta wg uznania. 21. W celu prowadzenia usług żywienia Zamawiający zawrze umowę użyczenia pomieszczeń bloku żywieniowego wraz z niezbędnym wyposażeniem. Protokolarne przekazanie pomieszczeń i sprzętu nastąpi pomiędzy Wykonawcą a Dyrektorami poszczególnych jednostek oświatowych. 22. Wykonawca zobowiązuje się do prowadzenia na własny koszt i własnym staraniem remontów pomieszczeń oraz przekazanych mu urządzeń, a ponadto do zapewnienia odpowiedniego stanu sanitarno-epidemiologicznego, stosownie do wymagań Sanepidu i Państwowej Inspekcji Pracy, przyjmując na siebie wszelkie zobowiązania wobec tych instytucji. Zamawiający nie będzie zwracał nakładów poniesionych na w/w roboty. 23. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania pojemników na gromadzenie nieczystości stałych, usuwanie tych nieczystości na własny koszt przez podmiot uprawniony, składając uprzednio deklarację w Urzędzie Gminy w Bartoszycach. W dniu podpisania umowy Zamawiający zażąda kserokopii deklaracji potwierdzonej przez Urząd Gminy w Bartoszycach. 24. Prowadzenie żywienia winno nastąpić od dnia 2 września 2016 roku. 25. Zaleca się, aby Wykonawca odwiedził i obejrzał pomieszczenia, w których będzie świadczył usługę. Zaleca się, aby Wykonawca na własną odpowiedzialność i ryzyko pozyskał dla siebie wszystkie informacje, które mogą być niezbędne w przygotowaniu oferty i przy zawieraniu umowy na realizację zamówienia. Koszt takiej wizyty ponosi oferent. 26. Za zgodą Zamawiającego Wykonawca może wyposażyć w sprzęt kuchenny blok żywieniowy na własny koszt. 27. Wykonawca jest obowiązany do sprzątania pomieszczeń, utrzymania w czystości sprzętu i wyposażenia kuchni po wydanych posiłkach. 28. Zamawiający zastrzega, że w przypadku udzielenia zamówienia wybranemu Wykonawcy, Wykonawca ten może powierzyć podwykonawcy tylko tę część zamówienia, która obejmuje dostarczenie przygotowanych posiłków.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553000003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Zamawiający żąda wniesienia wadium w wysokości 5.000,00 PLN słownie: pięć tysięcy złotych, do dnia 18 lipca 2016 r. do godz. 8:30. 2. Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach: 1) pieniądzu, przelewem na konto 86 1160 2202 0000 0001 8671 9309, 2) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, 3) gwarancjach bankowych, gwarancjach ubezpieczeniowych, poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust.5 pkt. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (tekst jedn: Dz. U. z 2014 r. poz. 1804 ze zm.). Złożone w kasie Urzędu Gminy w Bartoszycach. 3. Potwierdzenie wniesienia wadium należy dołączyć do oferty. Na dowodzie wpłaty należy zaznaczyć, jakiego przetargu dotyczy. 4. Wadium musi być wniesione nie później niż w terminie składania ofert. W przypadku wnoszenia wadium w formie pieniężnej za termin wniesienia wadium przyjmuje się dzień uznania rachunku bankowego Zamawiającego. 5. Zamawiający przechowuje wadium wniesione w pieniądzu na rachunku bankowym. 6. Zamawiający zwróci wadium wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem ust. 7. 7. Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, zamawiający zwróci wadium niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego. 8. Zamawiający zwróci niezwłocznie wadium, na wniosek wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert. 9. Zamawiający zażąda ponownego wniesienia wadium przez Wykonawcę, któremu zwrócono wadium na podstawie ust. 4, jeśli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wniesie wadium w terminie określonym przez zamawiającego. 10. Jeśli wadium wniesiono w pieniądzu, zamawiający zwróci je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez wykonawcę. 11. Zamawiający zatrzyma wadium wraz z odsetkami, jeśli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26, w ust. 3 ustawy, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1 ustawy, lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, że wynika to z przyczyn nie leżących po jego stronie. 12. Zamawiający zatrzyma wadium wraz z odsetkami, jeśli wykonawca, którego oferta została wybrana: 1) odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie, 2) nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, 3) zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Jakość posiłków
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.gmina-bartoszyce.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach