Przetargi.pl
Realizacja programu: Pomoc państwa w zakresie dożywiania na rok 2012 - przygotowanie posiłków dla osób uprawnionych na terenie Gminy Podegrodzie wraz z najmem stołówek i kuchni w Gimnazjum w miejscowości Brzezna oraz przy Szkole Podstawowej w miejscowości Olszana

Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 33-386 Podegrodzie, Podegrodzie 248
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 18 448 49 68 , fax. 18 448 49 68
  • Data zamieszczenia: 2012-01-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej
    Podegrodzie 248 248
    33-386 Podegrodzie, woj. małopolskie
    tel. 18 448 49 68, fax. 18 448 49 68
    REGON: 49202132800000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: jednostka budżetowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Realizacja programu: Pomoc państwa w zakresie dożywiania na rok 2012 - przygotowanie posiłków dla osób uprawnionych na terenie Gminy Podegrodzie wraz z najmem stołówek i kuchni w Gimnazjum w miejscowości Brzezna oraz przy Szkole Podstawowej w miejscowości Olszana
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest: 1) wytworzenie i dostawa posiłków obiadowych oraz napojów w kartonie 200 ml, z produktów zakupionych we własnym zakresie i na swój koszt (dwudaniowych, składających się z ciepłej zupy i drugiego dania - zgodnie z normami żywieniowymi) dla 176 uczniów szkół na terenie Gminy Podegrodzie, w tym: a) Szkoła Podstawowa Olszana - 24 osób, b) Szkoła Podstawowa Olszanka - 9 osób, c) Szkoła Podstawowa Rogi - 8 osób, d) Szkoła Podstawowa Mokra Wieś - 21 osób, e) Szkoła Podstawowa Stadła - 4 osób, f) Szkoła Podstawowa Gostwica - 11 osób, g) Szkoła Podstawowa Brzezna Litacz - 23 osób, h) Szkoła Podstawowa Długołęka Świerkla - 21 osób, i) Szkoła Podstawowa Brzezna - 12 osób, j) Gimnazjum Brzezna - 43 osób, 2) wytworzenie i dostawa śniadań oraz obiadów wraz z napojami w kartonie 200 ml (dwudaniowych, składających się z ciepłej zupy i drugiego dania - zgodnie z normami żywieniowymi), a także podwieczorków, z produktów zakupionych we własnym zakresie i na swój koszt dla 3 dzieci w wieku przedszkolnym na terenie Gminy Podegrodzie, w tym: a) Przedszkole Brzezna - 1 osoby, b) Oddział Przedszkolny w Olszanie - 2 osoby. Ilość osób korzystających z posiłków może ulec zmianie (zwiększeniu i zmniejszeniu) i wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany. 3)Wykonawca będzie zobowiązany do wynajęcia stołówki i kuchni w Gimnazjum w miejscowości Brzezna (łączna powierzchnia 111,90 m2) oraz stołówki i kuchni przy Szkole Podstawowej w miejscowości Olszana (łączna powierzchnia 130,40 m2) na okres objęty realizacją przedmiotowego zamówienia. Umowy najmu zostaną zawarte na wyżej wymienione obiekty z Dyrektorami Szkół. (zgodnie z zał. nr 9a i 9b do SIWZ), 4) Kwota najmu miesięcznie wynosić będzie 1.626,02 zł netto (2.000,00 zł brutto) w tym: - pomieszczeń w Gimnazjum w miejscowości Brzezna 813,01 zł netto (1.000,00. zł brutto). Kwota czynszu obejmuje opłaty za media, z wyłączeniem energii rozliczanej wg wskazań liczników, - pomieszczeń w Szkole Podstawowej w miejscowości Olszana 813,01 zł netto (1.000,00 zł brutto). Kwota czynszu nie obejmuje opłat za media rozliczanych wg wskazań liczników. 5) Wykonawca zobowiązany będzie do przejęcia zakładów pracy w postaci wynajmowanych stołówek i kuchni wraz z wszystkimi zatrudnionymi pracownikami, w rozumieniu art. 23? Kodeksu Pracy, zgodnie z wykazem stanowiącym załącznik nr 10 do SIWZ, co najmniej na czas trwania niniejszej umowy, na dotychczasowych warunkach pracy i płacy oraz dokonania wszelkich potrzebnych czynności faktycznych i prawnych w celu realizacji tego zobowiązania, w szczególności czynności określonych w art. 23? Kodeksu Pracy. Po rozwiązaniu umów określonych w załącznikach nr 8 oraz 9a i 9b do SIWZ, stroną stosunków pracy nawiązanych z pracownikami, o których mowa powyżej, zostanie Gmina Podegrodzie lub jej jednostki organizacyjne. 6) Wykonawca na własny koszt będzie przeprowadzał konserwacje, remonty bieżące i kapitalne wynajętych urządzeń z częstotliwością zgodną z technologią użytkowania tych urządzeń. 7) Wykonawca na własny koszt będzie przeprowadzał niezbędne naprawy i remonty wynajmowanych pomieszczeń w uzgodnieniu z właścicielem obiektu. 8) Wytwarzanie i serwowanie posiłków dla uczniów nieobjętych Pomocą państwa w zakresie dożywiania na rok 2012, które nie będą finansowane w ramach niniejszego zamówienia, będzie wykonywane na zasadach określonych w umowach najmu stanowiących załączniki nr 9a i 9b do SIWZ. 9) Dostawy posiłków do szkół, w których nie ma punktów wydawania posiłków należy realizować w termosach i innych szczelnie zamkniętych pojemnikach zakupionych przez wykonawcę na jego koszt. Posiłki powinny być tak przygotowane by można je było szybko i sprawnie rozdysponować bez konieczności dodatkowej obróbki np. krojenia oraz w opakowaniach jednorazowych w szkołach, w których nie ma punktów wydawania posiłków. 10) Zapewnienie naczyń jednorazowych i sztućców dla uczniów w: - Szkoła Podstawowa Olszanka, - Szkoła Podstawowa w Rogach, - Szkoła Podstawowa w Mokrej Wsi, - Szkoła Podstawowa w Stadłach, - Szkoła Podstawowa w Gostwicy, - Szkoła Podstawowa w Brzeznej Litaczu, - Szkoła Podstawowa w Długołęce Świerkli, Szkoła Podstawowa w Olszanie, Szkoła Podstawowa oraz Gimnazjum w Brzeznej, Przedszkole w Brzeznej oraz Oddział Przedszkolny w Olszanie posiadają własne naczynia i punkty wydawania posiłków. 11) Wytwarzanie i dostarczanie posiłków odbywać się będzie w każdy dzień nauki w szkołach - z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od nauki w szkole i przerw w nauce w szkole (przewidywana ilość dni 169) do Punktów wydawania posiłków od godziny 11 00 do godziny 15 00. Szczegółowy harmonogram dostarczania posiłków do poszczególnych szkół zostanie ustalony z Wykonawcą. 12) Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu tygodnia (5 dni nauki) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. 13) Przygotowanie posiłków, mycie termosów i innych pojemników wielokrotnego użytku odbywać się będzie w wynajmowanych kuchniach. 14) Zamawiający wymaga dostarczenia jadłospisów na dany miesiąc najpóźniej w ostatnim dniu miesiąca poprzedzającego, z podziałem na następujące dane: kaloryczność, gramatura gotowego posiłku z podziałem na części składowe wyrażone w gramach. 15) Zamawiający wymaga sporządzania list osób dożywianych w poszczególnych szkołach w danym miesiącu i dołączenia do rachunku za dany miesiąc, który przedkłada OPS w Podegrodziu. 16) W wyjątkowych sytuacjach w przypadku konieczności dokonania zmian w jadłospisie przez Wykonawcę, zobowiązany jest on do przekazania takiej informacji wraz z uzasadnieniem Zamawiającemu za pośrednictwem faksu lub pisemnie, celem zaakceptowania jej przez Zamawiającego. 17) Dostawa posiłków odbywać się będzie środkiem transportu wykonawcy i na jego koszt i ryzyko. Wykonawca dołączy do oferty wykaz środków transportu dopuszczonych do przewozu posiłków przez Inspekcję Sanitarną wraz z dokumentem, z którego wynika zgoda Inspekcji Sanitarnej na przewóz posiłków. Każdorazowo na prośbę zamawiającego, wykonawca jest zobowiązany do przedłożenia Książki kontroli sanitarnej samochodu. 18) Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za przestrzeganie zasad wynikających z systemu HACCP oraz zapewnienie właściwej jakości zdrowotnej żywności, a także za przestrzeganie zasad dotyczących przygotowania i dostarczania posiłków zgodnie z wymogami i przepisami sanitarno epidemiologicznymi. 19) Naczynia transportowe, w których przewożona jest żywność muszą być czyste, bez uszkodzeń, bez znaczących zmian fizycznych mogących przyczynić się do zagrożenia epidemiologicznego, a pojemniki (termosy, opakowania jednorazowe) zamykane szczelnie tak, by podczas transportu posiłki w formie płynnej nie uległy rozlaniu. 20) Wykonawca będzie dostarczał posiłek do szkół, w których nie ma punktów wydawania posiłków w pojemnikach przeznaczonych tylko do tego celu, zapewniających utrzymanie właściwej jakości i temperatury potraw, a także własnym transportem, spełniającym wymagania sanitarne, który musi być dopuszczony decyzja właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb żywienia zbiorowego. 21) Wykonawca musi dostarczać posiłki do szkół, w których nie ma punktów wydawania posiłków odpowiednio zabezpieczone przed skażeniem, utratą wartości odżywczych i temperatury. Wykonawca jest odpowiedzialny za prawidłową temperaturę posiłków tj: zupy co najmniej75?C, drugie danie co najmniej 63?C, a surówki nie wyższej niż 4?C. 22) Osoba dostarczająca posiłki musi posiadać aktualne badania lekarskie i schludne ubranie. 23) Wykonawca zobowiązany jest do rozładunku i wniesienia posiłków do budynku w wskazane przez Zamawiającego miejsca. 24) Przed przyjęciem posiłków Zamawiający w szkołach, w których nie ma punktów wydawania posiłków sprawdzi czy zgadza się ilość potraw. W razie stwierdzenia braków lub niezgodności w dostawie Wykonawca ma obowiązek dostarczyć posiłki zgodnie z zamówieniem w ciągu godziny. 25) Posiłki będą wydawane przez pracowników Wykonawcy. 26) Zamawiający nie dopuszcza wykonania posiłków z półproduktów. 27) Odpowiedzialność za ciągłość żywienia ponosi wykonawca. 28) Wykonawca jest zobowiązany posiadać ważną decyzję (zezwolenie, opinię, protokół) lub inny dokument właściwego inspektora sanitarnego o dopuszczeniu do przygotowania posiłków i wydawania posiłków w zbiorowym żywieniu, w tym zezwolenie do prowadzenia cateringu. 29) Wykonawca odpowiedzialny będzie za właściwe przechowywanie środków spożywczych, utrzymanie temperatury i innych warunków przechowywania, stan opakowań itd., higienę produkcji, sposób transportu posiłków. 30) Posiłki oraz miejsce ich przygotowania musza spełniać wymogi ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010 Nr 136, poz. 914) wraz z aktami wykonawczymi. 31) Koszty leczenia ucznia, jakie powstaną na skutek zatrucia pokarmowego z winy wykonawcy, a także związane z zatruciem roszczenia odszkodowawcze ucznia, będą obciążały całkowicie wykonawcę. 32) Zamawiający będzie miał prawo do przeprowadzenia kontroli żywienia uczniów pod względem gramatury, jakości, sposobu i warunków przyrządzania posiłków itp. Reklamacja, co do jakości posiłków będzie składana pisemnie. 33) Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia podczas kontroli dokumentów potwierdzających dopuszczenie przez Inspektora Weterynarii wyrobów i artykułów mięsnych. 34) Wykonawca musi posiadać odpowiednio wykwalifikowany personel oraz doświadczenie w żywieniu zbiorowy. 35) Wszelkie reklamacje, co do wadliwego wykonywania usługi, nieterminowej realizacji zamówienia oraz innych zawinień leżących po stronie wykonawcy wskazujących na nienależyte wykonanie umowy składane będą pisemnie, faksem lub pocztą elektroniczną. 36) Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek potraw w zakładzie, w którym potrawy te zostały wyprodukowane. Pobierane próbki są udostępniane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na żądanie tych organów. 37) Wykonawca jest zobowiązany do nieodpłatnego odbierania odpadów pokonsumpcyjnych raz dziennie. 38) Ze względu na specyficzne położenie Szkół, do których maja być dostarczane posiłki oraz zdarzające się w okresie zimowym trudności z przejazdem, dopuszcza się na ten czas niewielkie opóźnienia w dostawie - do 30 minut. O ewentualnym opóźnieniu, Zamawiający musi bezwzględnie zostać odpowiednio wcześniej poinformowany. 39) W wyjątkowych sytuacjach (nieprzewidziane poważne awarie, katastrofy, itp.), w przypadku braku możliwości przygotowania posiłku przez Wykonawcę, jest on zobowiązany zapewnić posiłki o wyznaczonym czasie i nie gorszej jakości na swój koszt, z innych źródeł.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 158942106
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.podegrodzie.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach