Przetargi.pl
Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla mieszkańców oraz uczestników Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kępicach w okresie od 01.04.2023r. do 31.12.2023r.

Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne w Kępicach ogłasza przetarg

  • Adres: 77-230 Kępice, Niepodległości 8
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2023-03-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne w Kępicach
    Niepodległości 8
    77-230 Kępice, woj. pomorskie
    REGON: 524117848
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.kepice.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Gminna Samorządowa Jednostka Organizacyjna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla mieszkańców oraz uczestników Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kępicach w okresie od 01.04.2023r. do 31.12.2023r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi dotyczącej przygotowywania i dostarczenia posiłków do Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kępicach oraz odbioru resztek żywieniowych, rozpoczynając od dnia 01.04.2023 r. do dnia 31.12.2023 r. (z uwzględnieniem wakacji oraz innych dni wolnych). W ramach zadania należy:1) Przygotowywanie i dostarczenie trzech posiłków dziennie w tym: śniadanie, obiad z dwóch dań, kolacja dla 10 mieszkańców pobytu całodobowego w Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnym w Kępicach2) Przygotowywanie i dostarczenie posiłku w postaci obiadu z dwóch dań dla 15 mieszkańców pobytu dziennego w Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kępicach3.2. Wykonawca będzie przygotowywać, dostarczać i wydawać posiłki zgodnie z poniżej przedstawionym szacunkowym zapotrzebowaniem:1) Trzy posiłki dziennie (śniadanie, obiad dwudaniowy, kolacja):a) szacunkowa liczba osób – 10b) szacunkowa liczba dni, w których będą dostarczane posiłki – 275 c) szacunkowa liczba dostarczanych posiłków w okresie trwania umowy – 2 7502) Jeden posiłek (obiad dwudaniowy):a) szacunkowa liczba osób – 15b) szacunkowa liczba dni, w których będą dostarczane posiłki – 188,c) szacunkowa liczba dostarczanych posiłków w okresie trwania umowy – 2 8203.3. Zamawiający zastrzega, że liczba osób objętych dożywianiem może ulec zmianie w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia, o czym Zamawiający lub wyznaczony przez niego pracownik informować będą Wykonawcę. W przypadku trzech posiłków dziennie - najpóźniej dzień wcześniej do godz. 9:00, w przypadku jednego posiłku dziennie - najpóźniej w dniu dostarczenia posiłków do godz. 9:00. Tym samym może ulec zmianie liczba codziennie dostarczanych posiłków i Wykonawca z tytułu niezrealizowania całkowitej wartości brutto umowy, w okresie jej obowiązywania, nie będzie dochodzić roszczeń względem Zamawiającego. Rozliczenia między Wykonawcą a Zamawiającym dokonywane będą w oparciu o rzeczywistą liczbę dostarczonych prawidłowo przygotowanych posiłków po cenie jednostkowej brutto wynikającej z oferty Wykonawcy.3.4. Liczba osób i ilości posiłków podane w pkt 3.2 są liczbami szacunkowymi i nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń co do ilości faktycznie zamówionych przez Zamawiającego w toku realizacji umowy w sprawie niniejszego zamówienia publicznego.3.5. Dzienna ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji uczestników i mieszkańców Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kępicach.3.6. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym w przypadku, gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych nie będzie to leżało w interesie Zamawiającego. Maksymalny zakres ograniczenia świadczeń wynikających z umowy (zakres zmian) nie może być większy niż 30% ich wartości (minimalny zakres świadczeń 70%).3.7. W związku z ograniczeniem przez Zamawiającego przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego.3.8. Rozliczenie w toku realizacji zamówienia następować będzie sukcesywnie w oparciu o faktycznie zamówione posiłki i cenę jednostkową zadeklarowaną w ofercie Wykonawcy.3.9. Zamawiający jest uprawniony do konsultowania składu posiłków i godzin dostaw z Wykonawcą.3.10. Wymagania jakościowe i ilościowe posiłków:1) dostarczane przez wykonawcę posiłki muszą składać się z trzech części: śniadanie, obiad z dwóch dań – zupa i drugie danie, kolacja. a) posiłek w postaci śniadania i kolacji powinien składać się z kanapek na bazie pieczywa mieszanego z różnymi dodatkami: wędliny, sery, warzywa, pasty własnego wyrobu, sałatki warzywne, masło, dżemy, miód, itp.;b) posiłek w postaci obiadu: zupa, która powinna być przygotowana na wywarze mięsno – warzywnym; drugie danie powinno być posiłkiem mięsnym lub rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami oraz napój lub kompot; do mięsa lub ryb należy podać ziemniaki lub zamienniki, typu: ryż, kasza, makaron, itp.; drugie danie mogą stanowić także: pierogi, naleśniki, krokiety z nadzieniem, kopytka, kluski z dodatkami mięsnymi, makaron z sosem2) dostarczone przez wykonawcę posiłki muszą składać się z obiadu z dwóch dań – zupa i drugie danie.Posiłek w postaci obiadu: zupa, która powinna być przygotowana na wywarze mięsno – warzywnym; drugie danie powinno być posiłkiem mięsnym lub rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami oraz napój lub kompot; do mięsa lub ryb należy podać ziemniaki lub zamienniki, typu: ryż, kasza, makaron, itp.; drugie danie mogą stanowić także: pierogi, naleśniki, krokiety z nadzieniem, kopytka, kluski z dodatkami mięsnymi, makaron z sosem.3.11. Wartość kaloryczna posiłków powinna być zgodna z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, a także z obowiązującymi przepisami prawa dot. żywienia zbiorowego.3.12. Posiłki muszą spełniać najwyższy standard, muszą być przygotowywane na bazie produktów najwyższej jakości i zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, norm systemu HCCP oraz innych obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych.3.13. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych Instytutu Żywności i Żywienia przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia, sezonowość; dbania o wygląd estetyczny serwowanych posiłków.3.14. Do przygotowania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi, za co Wykonawca ponosi odpowiedzialność na każdym etapie realizacji zamówienia.3.15. Zamawiający zabrania stosowania przez Wykonawcę:1) produktów przetworzonych typu instant - zup sosów (z wyłączeniem kisielu, budyniu), gotowych wyrobów garmażeryjnych typu gołąbki, gulasze, paluszki rybne, mrożone pierogi, kluski oraz produktów typu fast food. 2) mięsa niskiej jakości (zaleca się podawanie całej sztuki mięsa) oraz MOM (mięso oddzielone mechanicznie), przetworów z podrobów (pasztety, parówki), wędliny w swoim składzie mają zawierać powyżej 80% mięsa, nie mogą zawierać dodatków skrobi i soi.3)produktów masłopodobnych oraz margaryny zawierające tłuszcze trans, produktów seropodobnych,4) napojów gazowanych,3.16. Zamawiający zezwala na powtarzalność posiłku po upływie 10 dni. Na każdorazowym jadłospisie winna widnieć gramatura oraz kaloryczność posiłku.3.17. Przy tworzeniu jadłospisów należy przewidywać zamienniki dla osób alergicznych oraz wegetariańskich lub posiłki w wersji płynnej. Informacja o diecie lub specjalnych potrzebach danego mieszkańca bądź uczestnika Centrum, zostanie przekazana Wykonawcy w momencie uzyskania informacji przez Zamawiającego, najpóźniej na 1 dzień przed podaniem posiłku.3.18. Proponowane menu musi być sporządzone w oparciu o zalecenia i wytyczne osoby wskazanej w ofercie do realizacji zamówienia, tj. dietetyka/technologa żywienia/ inną wskazaną przez Wykonawcę.3.19. Wykonawca zobowiązuje się do pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia pobrania próbek.3.20. Zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiłek w formie cateringu musi zostać wydany w czasie 4 godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania).3.21. Posiłki dostarczane przez Wykonawcę winny być transportowane w odpowiednich, przeznaczonych do celu pojemnikach termoizolacyjnych wykonanych z tworzywa zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem, zgodnie z wymaganymi warunkami epidemiologiczno - sanitarnymi dla tego rodzaju transportu.3.22. Posiłki dla mieszkańców całodobowych na dni wolne od pracy, tj. soboty, niedziele i święta, winny być transportowane w pojemnikach zamkniętych, z możliwością zabezpieczenia przed wyschnięciem lub zepsuciem. Dostarczone najpóźniej ostatniego dnia roboczego przed przypadającym wolnym dniem od pracy Wykonawcy.3.23. Wykonawca zobowiązany jest zachować w chwili dostarczenia minimalną temperaturę dla następujących posiłków: zupy 75°C, drugiego dania 65°C - przy dostarczaniu posiłków w dni robocze.3.24. Wszelkie niezbędne do wykonania przedmiotu zamówienia produkty, artykuły spożywcze, itp. będą nabywane przez Wykonawcę we własnym zakresie i na własny koszt.3.25. Wykonawca po zatwierdzeniu przez technologa żywienia/dietetyka/inną wskazaną przez Wykonawcę i uzgodnieniu z Zamawiającym będzie przesyłał co tydzień proponowane menu.3.26. Z wcześniejszym co najmniej jednotygodniowym wyprzedzeniem menu będzie mogło być modyfikowane z zachowaniem norm jakościowych i kalorycznych.3.27. Każda modyfikacja menu musi zostać zaakceptowana przez Zamawiającego, technologa żywienia/dietetyka/inną osobę wskazaną przez Wykonawcę oraz przez Wykonawcę.3.28. Niedopuszczalne jest modyfikowanie menu bez zgody wszystkich osób wskazanych pkt 3.27. i w sposób niezgodny z wymogami ustalonymi w umowie oraz przepisach prawa.3.29. Jadłospis/menu musi zawierać informację o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.3.30. Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić w zaoferowanej cenie koszty osprzętu (termosy, pojemniki itd.), koszty transportu, koszty przygotowania posiłku we własnym lokalu (spełniającym warunki sanitarne) przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje (kucharz, technolog żywienia/dietetyk/inne).3.31. Wszelki transport żywności powinien odbywać się z użyciem pojazdu przystosowanego do przewozu posiłków, dopuszczonym przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 3.32. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić wymagany standard Sanitarno – Epidemiologiczny.3.33. Personel Wykonawcy powinien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP a także aktualne książeczki zdrowia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 6.2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym: Zamawiający nie precyzuje warunku2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów: Zamawiający nie precyzuje warunku3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej: Zamawiający nie precyzuje warunku4) zdolności technicznej lub zawodowej:Zamawiający uzna ten warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że:a) wykonał, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonuje w okresie ostatnich 3 lat licząc wstecz od dnia, w którym upływa termin składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie co najmniej jedną usługę dotyczącą przygotowania i dowożenia posiłków do jednostek organizacyjnych/oświatowych, tj. środowiskowych domów samopomocy/domów pomocy społecznej, żłobków/przedszkoli/oddziałów przedszkolnych, szkół podstawowych/szkół ponadpodstawowych świadczone przez okres co najmniej 6 miesięcy na kwotę 50 000,00 brutto.6.3. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy mający status zakładu pracy chronionej, spółdzielnie socjalne oraz inni wykonawcy, których głównym celem lub głównym celem działalności ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, jest społeczna i zawodowa integracja osób społecznie marginalizowanych wymienionych w art. 94 ust.1, przy czym procentowy wskaźnik zatrudnienia osób wymienionych w art. 94 ust. 1 jest nie mniejszy niż 30% osób zatrudnionych u wykonawcy albo w jego jednostce, która będzie realizowała zamówienie.W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, musi wykazać, że samodzielnie spełnia warunek dotyczący posiadania statusu zakładu pracy chronionej, jest spółdzielnia socjalną lub innym wykonawcą, którego głównym celem lub głównym celem działalności ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, jest społeczna i zawodowa integracja osób społecznie marginalizowanych wymienionych w art. 94 ust.1.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-03-17

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach