Przetargi.pl
Przygotowywanie i dostarczanie gorących dwudaniowych posiłków dla klientów Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Strzelinie, w okresie od 01.01.2020 r. do 31.12.2020 r.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 57-100 Strzelin, ul. Kamienna
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 071 39 20 577, 39 32 260 , fax. 071 39 20 577
  • Data zamieszczenia: 2019-11-22
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Kamienna 1
    57-100 Strzelin, woj. dolnośląskie
    tel. 071 39 20 577, 39 32 260, fax. 071 39 20 577
    REGON: 59568320000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.gops-strzelin.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i dostarczanie gorących dwudaniowych posiłków dla klientów Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Strzelinie, w okresie od 01.01.2020 r. do 31.12.2020 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków składających się z dwóch dań, dla klientów Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Strzelinie przez pięć dni w tygodniu od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni świątecznych (1 raz dziennie) w okresie od 01.01.2020 r. do 31.12.2020 r. Przez gorący posiłek należy rozumieć posiłek składający się z dwóch dań. Pierwsze danie stanowi zupa 400 gram+ porcja chleba -100 gram. Natomiast drugie danie stanowi danie o gramaturze co najmniej 550 gram składające się z mięsa lub ryby podawane razem z surówką lub gotowanymi jarzynami oraz zamiennie z ziemniakami, kaszą lub ryżem (ziemniaki, ryż, kasza – 250 gram, porcja rybna, mięsną – 150 gram oraz surówka, warzywa gotowane – 150 gram). Zupa powinna być sporządzana na wywarze mięsno – warzywnym. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, krokiety, naleśniki, kopytka lub makaron z sosem, makaron z serem, fasolka po bretońsku z bułką, bigos z bułką lub gołąbki, przy czym te dania mogą być przygotowywane i dostarczane jeden raz na pięć dni. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności zupy oraz drugiego dania w okresie kolejnych 5 dni. Wykonawca dostarcza z góry jadłospis na kolejne 5 dni. Wartość odżywcza i energetyczna posiłków musi być zgodna z określonymi normami i wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia i uwzględniać rację pokarmową dla osób dorosłych. Realizacja przedmiotu zamówienia następuje przy wykorzystaniu materiałów, surowców, produktów i narzędzi Wykonawcy. Temperatura posiłku winna mieścić się w granicach 60-75 stopni Celsjusza. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązujący w tzw. Punktach zbiorowego żywienia tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki w formie dwudaniowych pełnych obiadów zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2019 poz. 1252 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do ww. ustawy. Posiłki, pod względem technologii wykonania i jakości spełniać muszą normy określone przez Instytut Żywności i Żywienia, w szczególności posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę posiłków. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz ponosił odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Przygotowywanie posiłków będzie miało miejsce w lokalu Wykonawcy. Lokal gastronomiczny Wykonawcy wraz z zapleczem, w którym będą przygotowywane posiłki, musi posiadać zezwolenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie w nim działalności gastronomicznej. Miejscem wydawania posiłków jest Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Strzelinie, Placówka Wielofunkcyjna – Jadłodajnia. ul. Pocztowa 3, gdzie Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć posiłki w termosach i pojemnikach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę. Do miejsca wydawania posiłków tj. na ul. Pocztową 3, Strzelin, dostarczenie posiłków ma odbywać się środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności spełniającymi wymogi sanitarno – higieniczne. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwa ochronę, temperaturę oraz jakość przewożonych posiłków. Dania gorące powinny być dostarczane w dwóch lub więcej termosach tak, aby po wydaniu kilku posiłków w kolejnych termosach posiłki zachowywały wysoką temperaturę. Koszty załadunku, rozładunku, przywozu posiłków ponosi Wykonawca. Przewidywana ilość posiłków w trakcie realizacji zamówienia - ok. 20400 sztuk (średnia miesięczna to 80 sztuk posiłków dziennie). Wskazana ilość jest szacunkowa i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie, co oznacza, że nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu nie zrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy wykonania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia wielkości do minus 30 % zamówienia w zależności od ilości klientów objętych dożywianiem. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone posiłki. Ilość posiłków na kolejny dzień Wykonawca będzie uzgadniał telefonicznie z pracownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w dniu roboczym poprzedzającym dzień dostarczania posiłków. Przygotowywanie i dostarczanie posiłków odbywać się będzie od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych. Posiłki Wykonawca dostarcza jeden raz dziennie, na godzinę 12.00. Posiłki wydawane są w godzinach od 12.00 do 14.00 w związku z czym Wykonawca może odebrać termosy w godz. od 14.00 do 15.00 lub kolejnego dnia w trakcie dostarczania posiłków. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości na swój koszt, z innych źródeł. Zamawiający nie dopuszcza możliwości wydawania w zamian za posiłek suchego prowiantu.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że posiada zezwolenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie przez Wykonawcę działalności w lokalu, w którym będzie realizowany przedmiot zamówienia, w zakresie: produkcja posiłków od surowca do gotowej potrawy.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach