Przetargi.pl
Przygotowywanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 4 w Nowym Sączu

Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 4 w Nowym Sączu ogłasza przetarg

  • Adres: 33-300 Nowy Sącz, Długosza 2
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 18 442 09 01
  • Data zamieszczenia: 2023-10-17
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 4 w Nowym Sączu
    Długosza 2
    33-300 Nowy Sącz, woj. małopolskie
    tel. 18 442 09 01
    REGON: 388961925
  • Adres strony internetowej zamawiającego: https://www.sp1nowysacz.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 4 w Nowym Sączu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest Przygotowywanie, dostarczenie i wydanie posiłku - dla uczniów w wieku od 7 do 15lat z Zespołu Szkolno–Przedszkolnym nr 4 w Nowym Sączu, na który składa się: zupa dla 30 dzieci.2. Łączna maksymalna liczba dni, w których będą wydawane posiłki – wynosi 141 dni.3. Łączna maksymalna liczba całodziennych posiłków, na które składają się zupa, w okresie trwania niniejszej umowy wynosi 4230 sztuk.4. Wartość tzw. „wsadu do kotła” umożliwiająca wyprodukowanie gorącego posiłku z uwzględnieniem zapisów niniejszejumowy, nie może być niższa niż 5,00 zł brutto (słownie pięć złotych 00/100).Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy - Usługi5. Dzienna liczba posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Zamawiający będzie informowałWykonawcę o liczbie danego rodzaju posiłku (w tym posiłków dla dzieci specjalnej diety), dzień wcześniej, do godziny15:00.6. Wykonawca posiłki dostarczać będzie do placówki w godzinach:od 11:15 do 13:30.7. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia liczby posiłków. W takim przypadku Wykonawcy nie przysługujejakiekolwiek roszczenie w stosunku do Zamawiającego z tytułu nie zamówienia maksymalnej liczby posiłków. Zamawiającyzastrzega brak możliwości zmiany ceny za jeden posiłek w okresie realizacji umowy, nawet w przypadki zmian censurowców, energii i paliw.8. Wykonawca dostarczał będzie Zamawiającemu dekadowy jadłospis w formie pisemnej do zatwierdzenia, najpóźniej na 5dni przed pierwszym dniem każdej dekady jego obowiązywania. Jadłospis powinien zawierać gramaturę i kalorycznościskładników wchodzących w skład posiłku. Jadłospis winien uwzględniać posiłek dla dzieci specjalnej diety. Jadłospis winienbyć sporządzany przez dietetyka i poświadczony jego imienną pieczątką. Dietetykiem ze strony Wykonawcy winna byćosoba, która posiada kwalifikacje formalne do zajmowanego stanowiska. Na każde żądanie Dyrektora placówki, Wykonawcawinien przedstawić stosowne dokumenty, poświadczające, iż osoba wskazana pod jadłospisem jako dietetyk posiada ww.uprawnienia. Wszelkie zmiany sugerowane przez Zamawiającego w jadłospisie będą wiążące dla Wykonawcy. Wykonawcabez zgody Zamawiającego nie może zmieniać zatwierdzonego jadłospisu w trakcie realizacji przedmiotu umowy. Wszystkieposiłki winny być urozmaicone, zbilansowane, różnorodne, smaczne i dostosowane do pory roku i świąt.9. Zamawiający będzie wymagał od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewnił posiłek dla dziecispecjalnej diety (bezglutenowej, ze skazą białkową, z alergią pokarmową lub innymi schorzeniami pokarmowymi). Dzieciuczulone na produkty mleczne będą otrzymywały zupę bez śmietany. Dzieci uczulone na inne pokarmy będą musiały miećprzygotowane posiłki alternatywne. Przygotowanie posiłków dla dzieci specjalnej diety wykonywane jest w ramach realizacjiprzedmiotu zamówienia i po zaoferowanej cenie w ofercie.10. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. obezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023 r. poz.1448) łącznie z przepisami wykonawczymi do tejustawy. Bezwzględnie należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem izwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Ustawa z 2 marca 2020r. –tekst jednolity Dz. U. z 2023r. poz.1327 z późn. zm.).11. Posiłki muszą być dostosowane do wymogów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawiegrup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty orazwymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tychjednostkach (Dz. U. z 2016r. poz. 1154)12. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez InstytutŻywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży.13. W przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę Wykonawca zobowiązuje się w ramach środków przeznaczonych nawyżywienie do przygotowania tzw. suchego prowiantu. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o planowanej wycieczcetelefonicznie lub osobiście z 2 dniowym wyprzedzeniem.14. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłku o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższejjakości, z wykluczeniem półproduktów i zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, zgodnie z normamibezpieczeństwa i standardami Systemu Bezpieczeństwa Żywności HACCP, o którym mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2023 r. poz.1448) oraz w rozporządzeniu (WE)852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE z 2004r. z późn. zm.), jak również zgodnie zRozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych dosprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywczestosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 poz. 1154). Bezwzględnienależy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.Posiłki winne być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Bezwzględnie należyprzestrzegać zasad bezpieczeństwa w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innychchorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Ustawa z 2 marca 2023r. poz.1327 z późn. zm.).15. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresiepersonelu, warunków produkcji, opakowania i przewozu oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.16. Do przygotowywania posiłku Wykonawca będzie używał produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadającychaktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi ihigienicznymi. Zupy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, małoprzetworzonych, bez substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztuczniearomatyzowanych, sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniemkoncentratów z naturalnych składników.17. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonychposiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej, z podpisemosoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.18. Zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiłek w formie cateringu musi zostać wydany w czasie do 4godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania).19. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisówdotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych wRozdziale IX SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym: Wykonawca na etapie składania ofert jest zobowiązany do złożeniaaktualnego na dzień składania ofert odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji iInformacji o Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4 Pzp, sporządzone nie wcześniej niż 3 miesiąceprzed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej: Zamawiający wymaga by Wykonawca wykazał się, że jest ubezpieczony ododpowiedzialności cywilnej w zakresie wykonywania działalności gospodarczej związanej z przedmiotem zamówienia nasumę gwarancyjną minimum 100.000,00 zł (słownie złotych: sto tysięcy 00/100)4) zdolności technicznej lub zawodowej: Warunek spełni Wykonawca, jeżeli wykaże, że w okresie ostatnich 5 lat przedupływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonujenależycie minimum 2 usługi o wartości nie mniejszej niż 50 000,00 PLN brutto każda polegające na świadczeniu usługzbiorowego żywienia dzieci w wieku uprawniającym do uczęszczania do żłobka lub przedszkola. W przypadku podaniawartości w walucie innej niż PLN, Zamawiający jako kurs przeliczeniowy waluty przyjmie średni kurs NBP, który jestdostępny pod adresem www.nbp.pl opublikowany w dniu publikacji ogłoszenia o zamówieniu.3. Zamawiający może na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeliposiadanie przez wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lubzawodowych wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizacjęzamówienia.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-10-25

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach